Bir "kendin Yap" Sessiz Kompresör De Benden ;)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,421

theta

Kamp III
Yer
İstanbul
Bir ara şirkette soğutucu bakımları yapıldı; soğutucu gazının boş tüpünü hurdalıkta görünce dayanamayıp almıştım; ne güzel kompresör deposu olur bundan

Şu hırdavat marketlerinde satılan mini kompresörler var ya; aslında iki grup onlar:
Birinci grup sessiz ve evde kullanıma elverişli
İkinci grup ise sadece boyut olarak küçük, seyyar kullanım için tasarlanmış, ama çok ses çıkartıyor.

İnternette bir çok buzdolabı kompresöründen hava kompresörü "porocesi" var. Bu tip kompresörler gerçekten sessiz çalışıyor ama iki büyük dezavantajları var; motor yapıları gereği havanın içersine ciddi oranda yağ karıştırıyorlar (boya atarken önemli sorun) ve hava debileri çok düşük olduğundan boya atma ve kumlama dahil pek çok kullanımda yetersiz kalıyorlar.

Bir de sahibinden.com da hastahanelerde basınçlı temiz hava temini için kullanılan iki silindirli sessiz kompresör kafalarından kelepir bulunca dayanamayıp hem küçük hem de komşuları rahatsız etmeyecek "ev tipi" bir kompresör yapmaya karar verdim )

Ynt: Bir "kendin Yap" Sessiz Kompresör De Benden

Örneğin bu, gürültülü çalışan ancak protatif kompresörlerden:

Ekli dosyalar

• 01-husky.jpg
    61.5 KB · Görüntüleme: 602

Yok Ferhat Hocam,
İki silindirin arasında bir elektirik motoru ve iki başta soğutucu pervaneler var.
4 atmosfer basıç verebiliyor en fazla, sessizliğinin yanısıra havanın solumaya elverişli olması planlandığından hiç yağ olmuyor sistemde

Motor kısmı bu:

Ekli dosyalar

• 03a.jpg
    138.7 KB · Görüntüleme: 640

Bir kaç alternatif üzerine düşündükten sonra klasik şeklin en kullanışlı tip olacağına karar verdim.
Aslında elimde fazladan depo da var; iki tüplü yapma alternatifini de değerlendirdim ama pek ısınamadım o seçeneklere...

Ekli dosyalar

• 03b.jpg
    45.8 KB · Görüntüleme: 552

En küçük boy üç fazlı (fazladan kontaklar yedek ) basınç otomatiği ve regülatör aldım.

Bir deneme montajı yapıp sistemde sorun yaşanıp yaşanmayacağını araştırdım.

İyi ki de yapmışım; çekvalf kullanmam gerektiğini, motorun basınç altında harekete geçebilmesi için çekvalften önce bir tahliye mekanizması eklemem gerektiğini anladım

Ekli dosyalar

• 04-20140220_093241.jpg
    171.9 KB · Görüntüleme: 525

Sonrası kolay oldu,
Bauhaustan çelik köşebentler alıp motor bağlantılarını ve kompresör ayaklarını oluşturmak üzere yerlerine kaynattım.
Su tahliye için bulabildiğim en küçük vanaya göre bir delik açtım.
Basınç kontrol mekanizmasının yerine göre bağlantılar hazırladım.

Ekli dosyalar

• 05-2014-03-13_19-34-50.jpg
    111.6 KB · Görüntüleme: 535

Parçaların montaj yerleri hakkında bir kaç denemeden sonra gerçek bağlantıları yapıp kompresörümüzü tamamladım

Bazı detaylar aşağıda:

Ekli dosyalar

• 10-20140613_164904.jpg
    108.9 KB · Görüntüleme: 582

Hem sessiz hem küçük hem de solunacak kadar temiz hava verebilen bir kompresörümüz var artık

Tabii yine her zamanki gibi maliyeti pek de uygun değil "poroce" mizin.
Ancak aynı fonksiyonlara sahip bir kompresörü piyasadan satın almanız da mümkün değil

Bilgi için maliyet listesi:
- Sessiz kompresör kafası, 90TL
- Depo, bedava
- Kumlama, bedava
- Elektrostatik boya, 20TL
- Basınç şalteri ve regülatör, 35TL
- Köşebentler, 8TL
- 5m spiral çabuk değiştiricili hortum, 25TL
- Çabuk değiştirici çıkış, 10TL
- Mini küresel vana, 7TL
- Çekvalf, lastik takozlar, bağlantılar vb. 30TL
- Hortum taşıyıcı boru, bedava
- Giriş filtresi, elimde vardı

- Başarmanın verdiği haz, paha biçilemez

Elinize sağlık ve tebrikler Serdar bey,

porocenizin seri üretimi olacakmı, prototip olarakmı kalacak meraktayım.selamlar

Sağolun Levent Bey

Bu kompresör seri üretime pek uygun değil, çünkü ana bileşen olan iki silindirli hastahane kompresörü kafasının yenisinin fiyatı oldukça fazla.
Sitede ikinci elini bulunca çok sevinmiştim, satıcının elinde epeyce vardı ama çoğu uzakdoğu malıydı.
Projede kullandığım Alman malı, kolay kolay bu fiyata bulunmaz diye düşünüyorum.

Seri üretimi olamayacak yani

Bir ara videosunu çekip koyacağım ne kadar sessiz çalıştığı anlaşılabilsin diye. Şiddet olarak dikiş makinasına yakın bir ses çıkartıyor.

Bir de taşıma kulbu yapmam gerek

Fikirler de uygulamalar da süper!

Biz sizi elektronik ar-ge'cisi biliyorduk. Şimdi üzerine bir de makine ar-ge'leri eklendi. Şimdi AKA Kemal bey'in buna bir başka Zihni Sinir procesi ile karşılık vermesini bekliyoruz

Teşekkürler Bekir Bey, elektronikten anlamam gerçekten, sadece şemada gösterileni uygularım.
Makina mühendisiyim ben

Aka Kemal Bey' in bir kaç projesini kaydettim ben bilgisayarıma. Özellikle Porta potti den kasetli tuvalet fikri tam puan aldı bende

Sonuç mükemmel olmuş. Maliyet de öyle pek fazla sayılmaz. Gürültülü bir küçük kompresörün fiyatının en az 200TL gibi olduğu düşünülürse. :