Ynt: Birlikte Karavan Kiralama ve Karavanla Tanışma Konusunda Fikir ve Önerileriniz?
Tayfun hocam,
Merhabalar, söze Hollandalı bir gezgin abimizin sözüyle başlamak istiyorum "seyahat etmek için en uygun koşulları beklemeyin, seyahat edin" diyordu.
Ben de o zamanlar kamper alma heveslerindeydim, Hollandalı abimiz motosikletle seyahat ediyordu, sağlık sorunlarına rağmen.
Ben ise siteyi okuyup ağzının suyu akanlardandım
Foruma yazmaya başlayınca sayın Yusuf abi beni telefonla aradı, "sen de mi zehirlendin" dediğinde konuyu pek de anlamamışım, 1 yıl bir süre zarfında da çekme karavanıma sahip oldum.
Endişelerinizin büyük bir bölümü çekme karavanla seyahat sanırım.
ilk 1 saat içinde bu endişenin o kadar da gereksiz olmadığını öğreniyorsunuz.
Sözü biraz uzatacağım, kendi minik tecrübemi anlatayım.
Uzun zaman önce incelemiş ve beğenmiş olduğum POL-KAR çekme karavanı malum sitede görünce tabiriyle balıklama daldım.
Antalya'dan karavanı teslim aldım, römork fişinin benim aracıma uymadığı için satıcı ile küçük sanayi sitesinde elektrikçide yeni soketi taktık ve karavanlı yolculuğum başladı.
Antalya-Burdur arası tırmanışta aracımın dağ yollarında 3. vitesle çok rahat tırmanabildiğini gördüm, virajlarda karavanın genişliğinden dolayı sıkışmamak için kamyonlarla yan yana olmamaya özen gösterdim. Rampa çıkmalarında zaten dur-kalk yapmadığım için sorun yaşamadım. Arabam 1.6 Fiat Palio, 5 kapı modeli. Karavancılık deneyimleri olmayanlar karavan çekme için bana çift kabin pikap tavsiye ederken yada bu araba hayatta çekmez derken ben 2500 km çektim ve önemli bir sıkıntı da yaşamadım.
Bu küçük araba önden çekerli iken o yolu yapmışsa feroza gibi 4 çeker bir araç karda bile çeker bence.
ve üstelik benim karavanımın frenlerini iptal etmiştim, gelirken hafif takılı kaldığı için. Antalya Burdur rampasını da fren takılı çıkmışım, inişte aracın akmadığından şüphelendim, vitesi boşa aldım, yavaşlıyordu. kenara çekip karavan tekerlerine baktım sağ jant iyice sıcaktı soldakini freni takılı değildi zaten. ilk petrol istasyonunda kurbağacık pense ile gergi yar yerinden ben de mevcut freni iptal ederke yola devam ettim.
fren olmaması varyant yani "S" tipi inişlerde sorun olabiliyor oraları da yavaş inince problem yok.
yaşadığım en büyük sorun yağmurdan yola taşan çamurlar oldu, inişli virajda yoldaki çamur aracımın gezelemesine neden oldu, hafif gazla o alanı geçince de sorun kalmadı. ne sağanak ne de doluda sorun yaşamadım.
Bozüyük de arkadaşın evinin önünde dönmeye çalışırken tarla çamurlarına buladığım lastikler asfalt yukarı manevra yaparken önce pati çekti, çamur düşünce de asfaltı kavradı, geri kaçma vb hiç yaşamadım.
Bir çok yerde ve kişiden "bu araba bunu çekiyor mu" sorusuna tanık oldum. Hatta Kütahya'da karavan araca bağlıyken içeride idim yoldan geçen iki kişi konuşuyordu,
A:-abi bu araba bu karavanı çeker mi yaa?
B: Baksana olum arabaya bağlı zaten bu araba getirmiş bun buraya, hem de adam sinop tan gelmiş
Karavan çekme dışarıdan göründüğü gibi büyütülecek bir sorun değil. Aracın boyu uzadığı için geniş dönüyor.