Bu da Benim Direksiyon Sorunum? Direksiyon - Lastik Doğrultuları...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BRAVEHEART Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,961

BRAVEHEART

Kamp III
"Neden/nasıl oluşmuştur?" bilemiyorum AMA aldığım ilk günden beri aracın-tekerlerin dümdüz doğrultuda gidebilmesi için direksiyonu sola hafif (3-4cm) kırlmış olarak tutmak gerekiyor. Bu durum da gözüme batıyor.

Mekanik aksam dağtılmadan düzeltilebilecek bir sorun ise yaptırmak isterim. ÖNCE sizlerin görüş ve düşüncelerini almak istiyorum.

Etiketler
Ynt: Bu da Benim Direksiyon Sorunum? Direksiyon - Lastik Doğrultuları...

aracınızın rot ayarlarını kontrol ettirin zaten ayarlar yapılırken direksiyonunuz düz konuma gelicektir. eğer bir sorun varsa rot ayarlarını yapan usta sizi mutlaka yönlendirir.

2. el aldığım bu aracı gerek almadan önce yetkili servisde yaptırdığım expertiz raporunda, gerekse memlekete döner dönmez buradaki yetkili servisde yaptırdığım genel motor-mekanik kontrolü ve test sürüşü sırasında hiçbir sorun olmadığı söylenmişti. Ben de bırakın arazi şartlarını hemen hiç yol dışına çıkmadığım için, EĞER rotlarda bir ayarsızlık var ise bu benim kullanımım sırasında oluşmamıştır.

HERNEYSE, yeniden ayarlanmasıyla direksiyon düzelecek ise rotları da kontrol ettireyim. Rot ayarı yapılması hakkında hiç tecrübem yok.
ACABA uzmanlık, çok-iyi ustalık gerektiren bir işlem midir?
İyi yapılabilmesi için hassas ölçüm-ayar teçhizatı gerektirir mi?
Yetkili servisde mi yapılmalı? YOKSA yeterli mekanik tecrübesi olan herhangi bir servisde (BOSCH Car & Diesel Servisi gibi) yapılabilir mi?

Merhaba,direksiyon tekerlek doğrultusunu bir ön düzen servisinde düzelttirebilirsiniz,tabi bu ön düzenle ilgiliyse.Tarifinizden öyle olduğu anlaşılıyor.Başka sebeplerden oluşmuşsa ön düzeni yapan usta bunun nereden kaynaklanabileceğini söyleyip servise yönlendirir.

KEŞKE mekanik aksam, ön düzen fazla dağıtılmadan düzeltilebilecek basit bir sorun olsa!

BRAVEHEART' Alıntı:
KEŞKE mekanik aksam, ön düzen fazla dağıtılmadan düzeltilebilecek basit bir sorun olsa!

Eğer ön düzene hiç dokunmak istemiyorum diyorsanız. Direksiyon simidinin sökülüp doğru pozisyonda montajının yapılması ilede bu problemi çözebilirsiniz. Ama ustalar tarafından tavsiye edilen bir yöntem değil.

"Ön düzene dokunulmasını istememek" gibi bir düşüncem yok. Sadece; rot ayarı, ön düzen-direksiyon doğrultusu ve ayarlarının yapılması, araca özel bir tecrübe ve çok iyi bir ustalık gerektiriyor ise, her şeyi dağıtıp da hiçbir şeyin düzeltilememesinden duyduğum endişeyi belirttim.

BRAVEHEART' Alıntı:
"Ön düzene dokunulmasını istememek" gibi bir düşüncem yok. Sadece; rot ayarı, ön düzen-direksiyon doğrultusu ve ayarlarının yapılması, araca özel bir tecrübe ve çok iyi bir ustalık gerektiriyor ise, her şeyi dağıtıp da hiçbir şeyin düzeltilememesinden duyduğum endişeyi belirttim.

Eğer sürekli gittiğiniz bir ustanız var ise sizi bu konuda doğru kişiye yöneltecektir. Suzukilerde bu sorunun düzeltilmesi ne kadar sürüyor bilmiyorum ama benim aracım LR Discovery ve bu düzeltme işlemi 10 dakikadan uzun sürmemekte.

direksiyon simidini söküp direksiyonu düzleyebilirsiniz .hepsi yarım saatlikiş mekanik işine girmeyin derim masraf artacaktır rotil kolları rot,il falan derken masraflı olabillır.

direksiyondan düzeltmenin 3 ufak mahsuru vardır,, bir tanesi tam orta olmadıgından sinyal kolu dönüşlerde otomatik yerine geri gelme işini tam yerinde olmadıgından arasıra cıvıtarak yapacaktır .
,,direksiyon kutusu her aracta saga ve sola eşit döner ,, örnek vermek gerekirse 3 tur dönen bir sistemse bir tarafa 3,5 diger tarafa ise 2,5 tur döner az dönen tarafta park manevralarında sorun yaşatır. diger son problemde airbag sargısı isimli parcadır bu da iki yöne eşit dönme amacı ile tasarlanmıştır tek tarafı kısa gelip cok asılmadan dalayı cabuk aşınır ve en ucuz aracta bile cok pahalı bir parcadır (filim şeklinde iletken plastik üzerinde bakır yollardan elektırık ıletir) korna ,airbag sistemi ,radyo ses kontrol ,kanal arama, müzik atlama vs gibi triptonik vites li olanlarda vites degiştirme vs bu sargının işidir ..

rot ayarının püf noktası ayarladıgı tezgahın yeni model ,ustanın ise eski model ve tecrübeli olanını bulmaktadır ,ve mümkün se dükkan sahibinin arac altına girerek evvela boşluk kontrolu eger her şey saglamsa sonra ayara gırmeli .. usta burosunda cayını içerken sizin aracı 15 yaşındaki kalfası yapıyorsada allah yardımcınız olsun ,, tek vesait adres degiştirebilirsiniz.. günümüzde pek cok makina aynı özelliklere sahip ve bilgisayar kontrolu ile ayar imkanı verir .benim şahsi fikrim hunter marka olanlar biraz daha hasas gibi görünüyor.
isimleri ve manaları garip acayip bir cok ayarı vardır toe in -toe aut kamber kaster ve bunlar her aracta ve modelde degişir ,,başka bir deyişle her aracın ayarı kendisine özel ve üreticinin verdigi degerlere göre degişiklik gösterir.
BRAVEHEART arkadaşımızın sorunu kaster acısından kaynaklanıyor bu aracın yüksek bi kaldırıma cıkmak için zorlamasından yada buzda falan hafifce kaldırıma carpmasından , seyir halinde büyük bir cukura ani düşmesi vs gibi bir sebebten olur basitce ön tekerleklerin birbirine göre ileride geride olma durumudur bazı ve cogu araclarda bunun ayarı yoktur ,bu olayın adı aracın şasesinin carpılmasıdır böyle bir hal var ise gene durum önemlidir ,,örnek olsun amacı ile birde isim veriyim celette isimli bir aletin üzerine arac alınır altta ölçüm yapılr ve ölçü nispetinde soguk olarak hidrolik yada cereskal sistemi ile cekilerek yerine getirilir .bu iş 2 saat sürecek se isıtarak yaparsa usta 5 dakikada olur ve biter ve bu işlem sonucu imalatta kullanılan celik sac levhalar demir özelligi alır suyu kacar gider ve bundan sonra cukuru uzaktan görse egilir hale gelir . sizlere extradan bir bilgi daha aktarayım araclar fabrikasında montaj olurken punta kaynagı(nokta) kaynagı ile imal edilirler ve en saglam kaynak seklidir .sebebi soguk ve celigin yapısını bozmamasıdır ,günün birinde kaportacıya işiniz düşerse vede oksijen kaynagı ile sacları nar gibi kızartarak parca söküp takıyorsa kapı camurluk vs. bilinki boyadan sonra en gec 1-2 yıl içinde paslanacak ve saclarıda helva gibi yumuşacık oldugundan içinde yaşayacagınız 2. bir kazada başınıza kötü şeyler gelecektir ,sebeb kötü ve bilgisiz usta seciminizden kaynaklanır.
...arkadaşlar sizlerden bazı ricalarım var kültürlü ,teorik bir zekaya sahip olabilirsiniz mantıgınız qu nuza cok yüksek olabilir fakat buradan bilmediginiz pratik olarak haberiniz olmadıgı konularda forum içinde fikir beyan etmeniz cok da saglıklı bulmuyorum ,buradan bakıp fikir alıp da uygulayan hiç tanımadıgımız bir arkadaşımızın hayatına bile mal olabilicek cok ciddi konularda işliyoruz zaman zaman muhabbet olsun amaclı cevaplar vermesek daha hoş olucak diyorum ..dogru bilgiyi paylaşmak güzeldir . dogru olmayan bilgi kirliliktir derim . kırıcı olduysamda pardon ve hatta özür.. :smiley:

Sayın Oğuz Bey'in yazdıklarını okuduktan sonra bu sorunun ANCAK Yetkili Servisde ve araca özel techizat-makineler ile çözülebileceğine kanaat getirdim.

Selam oguz bey cok tsk ederim inanın cok faydalı oldu yazdıklarınız tsk ederim..

Rot ayarının yapılmasında birşey yok yahu.
Aracı lift'e alıyorlar, lastiklere birbirlerini gören lazerli aletler takıyorlar, aletler bilgisayara aracınızın modelini ve markasını barındıran bir programa bağlı. Sonra lastikleri saplamalardan sıkıp sıkıp rot ayarını yapıyorlar, taa ki bilgisayardaki sistem OK verene kadar. Bu kadar basit iş..
Agresif kullanım, bozuk yollar, çukurlar, kaldırıma çarpmalar bozabilir Rot ayarını..

KEŞKE sadece ROT AYARI yapılması ile halledilebilecek basit bir sorun olsa.

fastjunkie' Alıntı:
Sorun neymiş BRAVEHEART bey ??
Ah bir bilebilsem sorunun ne olduğunu AMA en kısa zamanda önce, mekanik işçiliğine güvendiğim BOSCH Car & Diesel Servisine bir götüreceğim.
Orada en azından sorunun nerede olduğu tespit edilebilir ve mümkünse düzeltilir diye umuyorum.

EN İYİ SENARYO: Bosch Servisinde sorunun nedeni tespit edilir ve fazla masraf gerektirmeden, fazla zorlanmadan giderilir.
Sorunun nedeni tespit edilir ama düzeltilemez veya araca özel ekipman, makine vs gerektirren bir sorun ise MECBUREN yetkili servise başvurulur. Yetkili servisde sorun giderilir.
EN KÖTÜ SENARYO: Sorun nedeni tespit edilemez. Yetkili servise başvurulur. Yetkili servis de nedeni tespit edemez veya düzeltemez. Mevcut haliyle kullanmaya devam edilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,055
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler