Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tempus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,918
Ynt: Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

Evet, aynun budur... Benim aracım Cherokee Xj. Tam yüklü halde iken yaklaşık 2 ton. Kullandığım lastik ölçüsü 235x85/16.

Kalın lastik, araçları yakışıklı ve -hayranı olduğum hayvanlardan- bir fil gibi güçlü göstersede, ince lastik de bir "keçi" gibi gösteriyor ve inanın bu görüntüye de bayılıyorum.

Keçi ile filin arazi performanslarını karşılaştırmaya gerek yok sanırım ;)

Etiketler

235 / 85 /16 da cok keci degil be ;D

gerci 285 70 e gore baya ince :smiley:

Dar, dişli, ve yüksek lastiklerin işlevselliği daha başarılı olduğu gibi görüntüsüde bana göre daha şık.

Çok beğendiğim araçlardan biriside Musa Arıkan arkadaşımızın Cherokee ZJ 'si . Lastik ebatı ile muhteşem bir off-road aracı görüntisi sergiliyor.

Tempus' Alıntı:
235 / 85 /16 da cok keci degil be ;D

Aracın standart jantının genişliği 8" idi. Bu lastiği taktığım jant ise 6". Keçiliğe katkı sağlayan lastik diş yapısını da gözardı etmemek gerek. ;)

aslında bu soylediklerinizin hepsini üst üste koyunca 38 lastikli cj lerin çamurlarda baya zorlanması lazım dimi?

hem kasaları hafif, hem lastiklerinin cm ye yaptigi agirlik basinci bununla birlikte düşük.

Kürşat burda şu yanlışa düşme ama.
38" lik bir lastik derken burada bu lastiğin yüksekliği anlamında.
Tabi burda 38" lik bir lastiğin yanak salınımı ve bunun etkileri v.s gibi konularda var ama uzamasın,zaten konumuzda bu değil.
Konumuz dar-geniş lastik.
İşte burda tekrar başa dönerselk,38" ten ziyada bu lastiğin işte atıyorum 11.50-12.50 v.s olması daha önemli.Hani konumuz ince-geniş lastikse. ;)

anliyorum zaten demek istedigim 315 ve ustu lastikler, yani bu mantikla aslinda hafif ve kucuk araclara genis lastik takmak daha kotu bu mantikla diye dusundum. yani 2500 kg bir araca 315 lastik taktigindaki problemler 1200 kg bir aracda daha fazla olucak. Kum zeminde kuru zeminlerde daha iyi olucak batmiycam ama camurda battimi kalicak gibi bir cikarim yaptim :smiley:

Konu başlığı Büyük-Geniş Lastikler yani 4 olasılık var.
1- Büyük dar lastik
2- Büyük geniş lastik
3- Küçük dar lastik
4- Küçük geniş lastik

şimdi neye göre büyük küçük ve dar geniş.

İlk kriter olarak aracın fabrika çıkış ölçülerini ve hangi şartlara göre bu lastiklerin seçildiğini bilmek gerek. Offroad aracı denilince yol dışınada çeşitli engellerden aşıp arazide ilerleme hedefi olan araç aklıma geliyor benim. Aşılacak engel ne kadar büyükse lastiğin o kadar büyük olmasında fayda vardır.

Mesela Amerkada kaya offroadu yapanlar genelde 40" ve üzeri lastik seçerler. Aynı zamanda geniş olması gerekir. Kayaya ne kadar fazla yüzey tutunursa o kadar hareket kabiliyeti artar. Yani eğer kaya offroadu yapacaksanız. Büyük ve geniş lastik.(2) numara. Hatta yanaklarında koruma olanlardan olmalı.

Eğer çamur ağırlıklı offroad olacaksa ilk kriter çamurun tahliye özelliği, bunun için ne kadar dar olursa yanal olarak çamurun lastiği terk etmesi o kadar kolay olacaktır. Yanal olarak çamurun kolay tahliyesini etkileyen en önemli faktör ise lastiğin desenidir. Dişleri arasına çamur dolmayan lastik, zeminde tutunması daha kolay olacak ve ilerlememize imkan verecektir. İkinci kriter ise aracın yüksekliği, bunu artırmanın en kolay yolu çapı büyük lastik takmaktır. Diferansiyelleri çamura gömüp, şasiyi oturttuktan sonra demir palet taksanız fayda etmez. Yani çamur için Büyük ve dar olan lastik ideal. (1) numara.

Her şeyi bir tarafa bırakıp kendimizi yakıt tasarrufuna vermişsek ki bir belgeselde izlemiştim. Yakıt tasarrufu psikopatları vardı. İşten eve giden yolların eğimi ölçüp, hangi noktalarda hangi vitesle gideceklerini hesaplayan bir grup. Hatta araçlarını garajdan iterek çıkartıp, belli bir mesafede çalıştırmayıp, ellerindeki notlara göre kullanan bunları internette paylaşan bir grup. Bunların büyük ve geniş lastik takmasını bekleyemezsiniz. Küçük dar lastiğin offroad için avantajlı olabilecek bir alanını ben bilmiyorum. Ancak aracınız yüksekse garaja rahat girmesini sağlayabilir. Yakıt tasarrufu haricinde.

Küçük geniş lastik ise sanırım özel kullanım alanları olan bir lastiktir. Kumsallarda kum düzelten araçlar için, ya da yüksek karda, karın üzerinde hafif olarak yol alabilmek için olabilir.

Sonuç olarak genelde kullandığımız 3000-4000 motorlu güçlü offroad araçları için, Türkiye şartlarında en ideal ölçü 33" dir bana göre. Hem aracı fazla zorlamaz hemde gerekli yüksekliği sağlar. Yanak genişlik oranı olarak 11.50 en ideali diye düşünüyorum.

Asfalt hakkında yorum yapmadım ama asfalt için en uygun ölçü fabrika çıkış ölçüsüdür diye tahmin ediyorum..

Goktug bey agziniza saglik , peki birsey sorucam aracimizin toplam agirligi ve boyutlari bu lastik seciminde etkili olmamalimi?

yani bir jimmy yede 33" Land Cruiser e de mi 33" ?

Aracın ağırlığı fazla olduğu zaman tutunma için gereken birim alana düşen ağırlık artacak ve 1 ton gelen bir araç ile 3 ton gelen araca aynı lastik tavsiyesi doğru olmayacaktır. Ağırlık arttıkça daha geniş lastik bir alt genişlikteki lastiğe göre eşitlenebilinir. Sonuçta 40 ton yük taşıyan kamyona da aynı lastik denemez sanırım. Zaten lastiklerin üzerinde max load ibaresi vardır. Kıyaslamalarım aynı araca değişik çap ve genişlik içindi.

Bu arada lastiğin ağırlığının etkisi nasıl oluyor dersiniz?
Benim 35x11.50x15 lastiğim jantla birlikte 40.5 kg. 31 iken bu 25 kg filandı. Dönme esnasında 1 kg bile çok büyük moment değişiklikleri oluşturur diye tahmin ediyorum. Arazide değil de asfaltta kendini daha çok belli eder diye düşünüyorum. Balans tutma ve iz takibinde etkisi ne olur acaba?

jeep' Alıntı:
... Küçük geniş lastik ise sanırım özel kullanım alanları olan bir lastiktir. ------------ ya da yüksek karda, karın üzerinde hafif olarak yol alabilmek için olabilir.

...

Yok,hayır,adı ne olursa olsun,hatta bu cümledeki net nokta vuruş olan kar zemin için olsun.
Bu tip zeminlerde,tutuşun artması için geniş değil,mümkün oldukça dar tabanlı lastik kullanılmalı :smiley:

Tempus' Alıntı:
Goktug bey agziniza saglik , peki birsey sorucam aracimizin toplam agirligi ve boyutlari bu lastik seciminde etkili olmamalimi?

yani bir jimmy yede 33" Land Cruiser e de mi 33" ?

Kürşat ,yukarda Mustafa Bey bununla ilgili olarak zaten gerekli temel şart ve gereklerini açıkladı.
Baba,burda önemli olan,bu araçla hangi koşullarda neyi ne kadar yapmak istediğin ve buna bağlı olarak,araçta yapılması gereken modifikasyonlar...
Jimmy ile kaya tırmanışı yapıcaksan,diğer değişiklilerde yapılarak tabiki 33 te 35 takılır.
LC ise yine ne yapmak istediğin ile ilgili...

jeep' Alıntı:
Aracın ağırlığı fazla olduğu zaman tutunma için gereken birim alana düşen ağırlık artacak ve 1 ton gelen bir araç ile 3 ton gelen araca aynı lastik tavsiyesi doğru olmayacaktır. Ağırlık arttıkça daha geniş lastik bir alt genişlikteki lastiğe göre eşitlenebilinir. Sonuçta 40 ton yük taşıyan kamyona da aynı lastik denemez sanırım. Zaten lastiklerin üzerinde max load ibaresi vardır. Kıyaslamalarım aynı araca değişik çap ve genişlik içindi.

Bu arada lastiğin ağırlığının etkisi nasıl oluyor dersiniz?
Benim 35x11.50x15 lastiğim jantla birlikte 40.5 kg. 31 iken bu 25 kg filandı. Dönme esnasında 1 kg bile çok büyük moment değişiklikleri oluşturur diye tahmin ediyorum. Arazide değil de asfaltta kendini daha çok belli eder diye düşünüyorum. Balans tutma ve iz takibinde etkisi ne olur acaba?

Yok,bunun balans tutmasına bi etkisi yok,iz takibinde ise lastiğin genel yapısı önemli,yani hani kısacası kalitesi diyelim. :smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
Yok,hayır,adı ne olursa olsun,hatta bu cümledeki net nokta vuruş olan kar zemin için olsun.
Bu tip zeminlerde,tutuşun artması için geniş değil,mümkün oldukça dar tabanlı lastik kullanılmalı :smiley:

1.50 metre kar üzerinde, zemine ulaşmadan kullanımdan bahsetmiştim. Özel dememdeki amaç bu. İnce lastik çok derin karda sanırım işe yaramaz.

jeep' Alıntı:
1.50 metre kar üzerinde, zemine ulaşmadan kullanımdan bahsetmiştim. Özel dememdeki amaç bu. İnce lastik çok derin karda sanırım işe yaramaz.

Yok,hiç farketmez :smiley:
Hani sizin yukarda bahsettiğiniz çok doğru olan büyük lastik geniş lastik ayrımı vardı ya,işte aynen öyle. :smiley:.Büyük lastik başka,geniş yada dar lastik başka :smiley:
Zemine ulaşmak içinde lastiğin patinaja kalmadan mümkün olduğunca fazla ağırlık ve güç ile çalışması gerekiyor.Max tutuş için. ;)
Tabi bunun içinde malum fizik kuralı devreye giriyor.Buda birim alana düşen yük ve gücün maximize olması ki bununda lastikle ilgili kısmı,mümkün olduğunca dar olan lastik. :smiley:

erkan sen sonunda bana 4 set lastik aldiricaksin her zemin icin ayri her seferinde sana sok tak yaptiricam ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,986
Kayıtlı Üye Sayımız
166,734
Kaydolan Son Üyemiz
ersoyburhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR