Ynt: Karavanda Klima Konforu?
Merhaba
Kılıma konusunun burada tartışıldığını gördüm.Bende fikirlerimi yazmak istedim.Gerçi bu konu tartışılalı epey bir zaman geçmiş ama yinede görüşlerimi buraya yazabilirim diye düşündüm.
Bundan yıllar önce bir yakınımın deposunda gördüğüm cihazın ne olduğunu merakla incelerken bana kılima olduğunu söylemişti,bana da çok garip gelmişti.Cihazı şöyle tarif edeyim,eski pencere tipi kılimayı düşünün dört tarafının (yanlar,üst ve arka tarafı) 2-3 cm. samanla kaplandığını cihazın altında 4-5 cm. yüksekliğinde bir su haznesi,bir su pompası ve bir fan motorundan oluşuyordu.
Cihazın çalışma prensibi ise su pompasıyla su samanların üzerine gönderiliyor,fan motoru ilede hava su ve samanın içinden sirkilasyon yaparak ortama gönderiyordu.
Bu kılimanın adına ise SAHRA tipi kılima diyorlarmış.bunu Libya da şantiyelerde ve çadırlarda kullandıklarını söylediler.
Bu konuda epey bir düşündükten sonra bunun dış ortamdan daha fazla soğutmayacağını tahmin ettim,yanlız havanın suyun içerisinden sirkulasyon yaptığı için havadaki nemi alacağından hisedilen ısının düşmesine sebep olabilir diye düşündüm.
Bunun ölçülerini karavana göre uyarlayıp yaklaşık 35x35x35 gibi acaba faydası olurmu?
En büyük dez avantajı ise harekat halindeyken su haznesinin boş olması çünkü çalkalanıp etrafa dökülmesi (küçük bir vana ile boşaltılması 10-15 saniye sürer çünkü 1-2 litre su olacak.
Birde 12 volt DC su pompası (klima çalıştığı sürece çalışacak) Bulunabilirmi.
Saman yerine estetik olmosı açısından hasırda kullanılabialir.Zaten güzel bir şekilde dizayn edilirse bunlar görünmüyor.
Eğer azda olsa randıman verirse enerji tüketemide makul olur.
saygılar
ilker 72,
11 Mart 2010Yönetime Bildir
#27Yanıtla
Altı sene önce karavanda klima ilgili yazımı kopyaladım umarım işinize yarar . Suyu radyatörden geçirerek fanla bile olsa yeterince soğutamazsınız.