Çekme Karavanın Araca Getirdiği Yük Ne Kadardır?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ankirali Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,338

ankirali

Kamp II
Yer
Ankara
Arkadaşlar çekme karavanların hangi şehirler arası yolda hangi araçlara ne kadar yakıt sarfettirdiğini yazabilirmisiniz?
Ben Eskişehir-Ankara arası 250 kilometrede opel zafira 1800 motor aracımla 30 litre otogaz harcadım.

Etiketler
Ynt: Çekme Karavanın Araca Getirdiği Yük Ne Kadardır?

Vereceğim örnek eskiye ait olduğu için rakama deyil farka dikkat edilmesi gerekir..araç 2400 cc, 1890 kg, 4 silindir düz vites nissan terrano, yakıt otogaz, rota istanbul-saroz, karavan 5.35 wılk, ağılık 1300kg+500kg tatil yükü ile çeken araçda 8 kişi, o günlerde km'de 210 kuruş yakarken belirttiğim şartlarda km'de 245 kuruş yakdı..yani %15 yakıtı artırdı...

1422 cc, 3 silindirli, 75 beygir gücünde, 1179 kilo ağırlığındaki Seat Cordoba aracımızla 90 kilometre hızı aşmamak kaydıyla Antalya-Bergama güzergahında 100 kilometrede ortalama 4,5 litre mazot harcarken, 1300 kilo ağırlığındaki karavanla aynı güzergahta 70-80 kilometre hız aralığında harcamamız 8.0 litre değerine yükseldi.
Sayın Atiladi’nin verdiği değerlerle aramızda bayağı bir fark var. Bu da zannederim çeken aracın kapasitesiyle doğru orantılı. Güçlü bir araçla karavan çekerken yakıt harcamasında çok fark oluşmuyor ancak aracın kapasitesi biraz düşükse yakıt harcamasının neredeyse %70 arttığı görülüyor.

Sn.Tifa aynen öyle, karavan 5200 cc 6 silindir jeep chroke ile çekilseydi aracın normalde yaktığına hemen hemen eşit bir sarfiyat çıkacakdı..Büyük motorlu araçlar karavan çekerken normal harcamalarına göre daha ekonomik oluyorlar..

Eskiden okuduğum bir yazıda düz bir yolda seyahat halinde olan bir karavanın araca bindirdiği yükün; karavanın çeki topuzuna bindirdiği yük kadar oldğu yazılıyordu. Bunun da ideali 70-80 kg civarıydı...

Karavanın çeken arabaya, dikey baskısı 50 kg...Bunu ben söylemiyorum, çeki demiri imalat firmaları söylüyor, Benim aracımda bosal takılı idi ve bosal etiket vurmuş 50 kg demiş..

Atillla bey ukkd forumunun genel bilgiler kısmında yazılıydı sanırım ama ben ne çekme karavan kullandım ne de bu konuda araştırma yaptım. Bu nedenle sizin yazdıklarınız daha doğrudur. Paylaşım için teşekkürler...

Benim araba pengeot 307 lpg li. Valla Yakıt sarfiyatını ÇEKENBİLİR ;D ;D ;D.
Belek-Konya Arası resmen içiyor.Kesinlikle koklamıyor.Özellikle rampalarda anlık tüketim 20.00 lara gidiyor :(
sanırım yakıt %40-50 Artacak.Bunu 300 km. karavan çekerek öğrendim . ;D ;D ;D

Aracıma bosal marka çeki demiri taktırmıştım. Üzerinde dikey max yük 120 kg yazıyor. Geçenlerde ev tipi terazi ile klavuz tekere düşen yükü 130 kg ölçünce yükleme yerleşimini biraz değiştirdim.
Yakıt tüketimim VW T5 2.5 tdi aracımda sehir dısı 90-100 km hızda 8 lt civarında iken, karavanı çekerken 11 lt oluyor

Verdiğiniz yakıt gideri, yükleme dengesi bozukken ölçülenmi yoksa düzelttikden sonraki değermi...

Benim aracım starex ve Bosal marka çeki demiri var etikette max 80 kg yazıyor araç tipine göre bu ağırlık limiti değişiyor herhalde çift dingil karvan tek dingile göre çeki demirine verdiği ağırlık oranı daha dengeli gibi geliyor bana atilla bey sizin fikriniz nedir

Kesinlikle doğru, çift dingil karavan zaten dört lastiğin üstünde doğal olarak durabiliyor, ayrıca, karavan yüklemede yattığı taraf hatalı yüklemeyide gösteriyor...

Verdiğim tüketim değeri yük dengesi bozukken ölçülmüştü, düzelttikten sonra ölçme fırsatım olmadı.

ileride, Doğru yüklenmiş vaziyette vereceğiniz yeni tüketim miktarı, eğer değişiklik olursa çok değerli bir bilgi olacak her halde...Bunu denediğiniz zaman fark çıkarsa mutlaka forumda paylaşın..

arkadaslar 5.25 erba cekme karvanı dizel 1500 cc lik bir motor/aracla cekme sansım varmı
istanbul-marmaris arası lütfen cevap

Aynı karavanı, JEEP Cherokee ilede Hyndai Getz ile ist-marmaris çekersiniz, arada sadece yoldaki sürüş konforu değişir, örneğin korudağı rampalarında sürekli 1-2 vitesde gitmekden biraz hararetiniz artar, park yerlerinde biraz aracın soğuması için dinlendirirsiniz olur biter..Uzun dik rampa inişlerinde biraz daha ağır sürratle kontrollü inersiniz olur biter..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,997
Kayıtlı Üye Sayımız
166,746
Kaydolan Son Üyemiz
bilicello

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR