Çevre Suçları Yürürlükte

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,701

VitaEsMorte

Zirve
AB uyum çalışmaları kapsamında hazırlanarak 12 Aralık 2004 yılında yürürlüğe giren yeni Yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) getirdiği en önemli reformlardan birisi olan “Çevreye karşı işlenen suçlar” kavramı bugünden itibaren uygulamaya geçecek.

İZMİR - Yasanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında çevre suçlarını düzenleyen 181 ve 182. maddelerine ilişkin yürürlük maddesine konulan iki yıllık erteleme nedeniyle uygulanmayan ceza hükümleri, erteleme süresinin dolmasıyla bugünden itibaren geçerlilik kazanacak.

Çevreye karşı işlenen suçları düzenleyen “çevrenin kasten kirletilmesi” ve “çevrenin taksirle kirletilmesi” şeklinde düzenleyen 181 ve 182. maddelere göre, çevrenin kirletilmesine yol açan suçlar artık 1 aydan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek.

Çevrenin kasten kirletilmesine ilişkin fiillere verilecek cezaları düzenleyen 181. madde, ilgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişiye, 6 aydan 2 yıla kadar, atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini, bu atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde ise cezanın iki katı artırılmasını hükmediyor.

Madde, 1. ve 2. fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerinin değiştirmesine yol açacak atık veya artıklarla işlenmesi halinde ise faillerinin 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmalarını içeriyor.

Etiketler
Ynt: Çevre Suçları Yürürlükte

AB yi istemiyorum ama su uyum yasalari sayesinde de guzel kararlar alinmiyor degil. ama uygulama nasil olur
asil onemli olan o.
bundan bir sure once buyuksehir belediyesi tek tek eczaneleri gezip uyardi: copleri kutulari
disarida tutmayin diye. ( bize depodan ilaclar karton kutularla geldigi icin, kutular tekrar ekonomiye donsun diye
disariya koyuyorduk, gecen kagitcilar da aliyordu.) bir de korkuttular. uzaydan takip edileceksiniz, ceza gelir karismayiz diye :smiley: ve her 150 metrede bir, iki adet cop kutusu koydular. ama bizim eczanelerin hepsi uyguladi mi bunu: hayir.

neyse actim buyuksehire telefon, beyazmasaya soyledim. tamam ilgilenecegiz dediler. aradan bir ay gecti hala
bazi eczaneler kutuda degil, coplerini disari atiyor.

tabii bir de isin baska yonu var. etrafin temiz olmasi icin yasa mi lazim? evet lazim :smiley:

Ynt: Çevre Suçları Yürürlükte

Valla ben de katılıyorum yasalar güzel ama uygulama içler acısı.. Memlekette ekonomiyi, özellikle de gelir dağılımı dengesizliğini düzeltmeden bu yasaların uygulaması konusunu çözmeye imkan yok. Sen yasayı yapıyorsun bilmemkaç milyon liralık, yasayı uygulatacak olan adamın bi yıllık maaşı o kadar değil, hiç imkan var mı bu sistemin sağlıklı işlemesine?

el cevap: YOK.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,970
Kaydolan Son Üyemiz
idrak1569

Çevrimiçi üyeler