Dacia Duster Bir Prestij Aracı mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan olguncandan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 247
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,111

olguncandan

Zirve
Önce prestij denilen şey her ne ise, ondan başlayalım....

Gösteriş meraklılığının yeni adıdır prestij. Baskası nezdinde davranışıyla, kimliğiyle değil de mal-mülküyle bir "değer" kazanma" beklentisi...

Sonradan görmeliğin silinmez izi... Sadece "desinler" merakı.

Zenginleşme sürecinde her toplumda rastlanır. (Özellikle Batı toplumunda 1800-1900'lü yıllar için Max Weber üstat ilginç tespitlerde bulunur) Ruhen azgelişmişliğin, şehirleşme sürecindeki hayat standardı farklılaşmasının tipik göstergesidir. Hazmedilmemiş zenginliktir asıl nedeni. Örneğin ekonomik olarak hızlı zenginleşenler, azıcık burjuva olanlar hemen cipe binmektedir. (Tabii neyi niçin aldığını bilen ve hakkını verenleri saygıyla selamlıyorum. Onlar bu pahalı araçları, işleri veya hobileri gereği almaktadırlar. Zaten onlar ortalıkta fink atmazlar. Kendi hallrince işlerine güçlerine bakarlar.)

Bir de prestij düşkünlüğü denilen şey, yeni yetme ergen ruhundan "fışkıran" bir arzudur. Onun içindir ki, babalarının arabalarını kaçırıp/alıp sokaklarda yüksek volümlü müzikle dımçıs-dımçıs dolaşırlar. Bazıları da bu arzusunu doğan-şahin otolarla tatmin eder. Kendini böylece "çok iyi" hisseder. Çünkü kendisine "hayran bırakacak" bir şey yapmıştır. (Tabi buna tanık olan herkesin sövüp saydığını bilmezler.

Bu manada gösteriş, yeniyetme ergen kızlar nezdinde yapan kişiye "bir şey" kazandırır. Kız hihi diyerek bi bakmıştır, ergen de böylece mutlu olmuştur.

Türk toplumunun gerçeğine gelince; bizim insanımız, yani sessiz çoğunluk anlamında "sokaktaki insan" prestij kazanmak isteyenlere ve bu nedenle gösteriş yapanlara, gösteriş için gösterişli araçlara binenlere aşağılayıcı bir gözle bakar. (Gerçi eline fırsat geçerse, kahir ekseriyet de benzer şeyleri yapar. Fakat belli bir maddi doyuma ulaştıktan sonra bu tavrından çok çabuk da kurtulur. İlginçtir bizim insanımız.) Refah arttıkça insanlar lüks araçlara aşağılayıcı gözle bakmaya başlar.

Bu, kedi-ciğer meselesi değildir.

Bu toplumda, zengine, malından/arabasından dolayı kimse takdir dolu gözlerle bakmaz. Konuşulsa ve içten içe özenilse bile, "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" denilince herkes "adam sen de, boşver" der. (Gerçi zenginin karşısında el oğuşturanlar da az değildir. Ama her şeye rağmen kanaatkarlık ruhu ortadan kalkmamıştır. Ama "ye kürkün ye" durumu da gerçektir. Çelişkilerle doluyuz vesselam.)

Bir zaman sonra, 100 milyarlık bir araba, toplumunçoğunluğu tarafından, sahibini hor görme aracı haline de gelebilir. Bunda elbette arabayı kullanış biçimi de önemlidir.
Peki Duster bir prestij aracı olabilir mi?

Hayır...

En önemli nedeni, markadır. Dacia zaten eski doğu blokunu hatırlatır.

Kimse prestij kazanmak için Duster'a binmemelidir.

Arabasının markasını prestij vasıtası olarak görenler, kesinlikle Duster'dan uzak durmalıdır.

Duster'a binen "cipe biniyorum" diye şişinmemelidir.

Cipe binerek şişinmek isteyen de, yanılıp yenilip Duster almışsa, satıp başka bir araba almalıdır. 45 milyarı gösterisli bir ikinci el cipe verip gönül rahatlığıyla "cipe biniyorum" diye sağa sola bakışlar fırlatabilir. Başkaları hayran hayran kendine bakınca (ki o başkaları da hasta ruhlu demektir) "yaz bir prestij daha "diyerek mutlu olabilir. (Benlik kaygısı mı ki?)

Toplumda da kimse zaten Duster'a cip muamelesi yapmamaktadır ve bu da olumlu bir şeydir. (Fakat bazıları onu cip zannedip "şu fani dünyada bir cip sollayalım" diyerek gaza yüklenmektedir, o başka.)
Peki Duster'a kimler binmelidir? Gösteriş düşkünü olmayan, çok fazla konfor aramayan, bazen birazcık bozuk yollara girebileceği altı yüksek, içi geniş, yakıtı cep yakmayan ve vergisi düşük bir araca binmek isteyen Duster almalıdır.

Kamuoyuna sunulur. ;D

Etiketler
Ynt: Dacia Duster Bir Prestij Aracı mı?

tamamını okumadım ama en beğendiğim yer satma kısmı oldu ;D ;D ;D

abicim şaka bir yana Allah size ve tüm duster sahiplerine ve bizlere araçlarımıza en güzel günlerde binmeyi nasıp etsin. sonuçta şimdi beğenmediğimiz şeyi, veya onu alacak maddiyatı ve maneviyatı Allah tamamıyla elimizden alabilir. hiçbir şeyi hor ve küçük görmemek lazım. bu gece bu nerden aklıma geldi onu da bilmiyorum ayrıca. neyse artık duster sahiplerine laf yetiştirmeyeceğim. iyi geceler :smiley:

Performans, ekonomi, konfor…
Bu mudur? Budur!

Rampayla yarış, pompayla barış!
“Konforlu olsun, içi geniş, tavanı yüksek olsun, mazotu koklasın, rampada sollasın. Üstüne bir de yakışıklı olsun.”

Siz istediniz, biz yaptık!

Türkiye'de otobüs üretimine başladığımızda yıl 1987'ydi.
Geçen yıllar içinde yalnız ürün gamımızı genişletmekle kalmadık, mühendislik ve pazarlama faaliyetlerine getirdiğimiz yenilikçi yaklaşımla hem Türkiye, hem de dünya pazarında söz sahibi olduk. Bugün Adana'daki tesislerimizde, yurtiçi ve yurtdışından müşterilerimiz için, yıllık 3000 otobüs kapasitemizle üretimimize devam ediyoruz.

Yeni Prestij Super Deluxe, süper performansı ve konforuyla otobüs üretiminde geldiğimiz noktayı gösteriyor. Yeni Prestij Super Deluxe'ü üretirken yolcularınızı daha konforlu, daha güvenli taşımanızı ve daha çok kazanmanızı sağlayacak her ayrıntıyı düşündük.
Şimdi sizi süper konfora, süper performansa, süper kazanca; yani
Yeni Prestij Süper Deluxe’e davet ediyoruz. (temsa sitesinden alıntıdır)

Yazinizi dikkatlica okudum, ozellikle binen-bakan sentezinize katiliyorum. Her ne kadar genelleme olsa da dogruyu yansittigini dusunuyorum. Aslinda yolda gordugumuz araclarin guzelligine ya da onlara duydugumuz hayranligi belirtmek yerine, onun bir assagisi olan hicbirsey dememeyi gecin, kullanan kisiye veya araca hatta icinde bulunan diger insanlar dahil genellemeler yapiyoruz. Ki bunlar da genelde negatif ve kufur iceriyor. (Yanlis anlamayin diyoruz diyorum ancak herkezi katmiyorum benim gozlemim.) Ancak katilmadigim iki konu var;

Birincisi prestij meraki ve isine gucune bakan ve hobi olarak alan insan arasinda gri bir alan daha var bence. Bu etkenlerden farkli oranlarda katip bu araclari alma sonucuna varanlar.

Ikincisi ise prestijin goreceli oldugu, Vegas, California, Monte Carlo vs gibi yerlerde super luks araclar olagan seyler. Araplari sacma sapan modifiyelere bile itmis. Ayni sekilde Hindistan gibi bir ulkenin yoksul bir kesiminde bisiklet bile bir prestij.

O yuzden, bence, hic bir arac prestijli ya da degil diyemeyiz. Biz kendimizi icinde ne kadar prestijli hissediyorsak, o kadar prestijlidir.

olguncandan' Alıntı:
Önce prestij denilen şey her ne ise, ondan başlayalım....

Gösteriş meraklılığının yeni adıdır prestij. Baskası nezdinde davranışıyla, kimliğiyle değil de mal-mülküyle bir "değer" kazanma" beklentisi...

Sonradan görmeliğin silinmez izi... Sadece "desinler" merakı.

Zenginleşme sürecinde her toplumda rastlanır. (Özellikle Batı toplumunda 1800-1900'lü yıllar için Max Weber üstat ilginç tespitlerde bulunur) Ruhen azgelişmişliğin, şehirleşme sürecindeki hayat standardı farklılaşmasının tipik göstergesidir. Hazmedilmemiş zenginliktir asıl nedeni. Örneğin ekonomik olarak hızlı zenginleşenler, azıcık burjuva olanlar hemen cipe binmektedir. (Tabii neyi niçin aldığını bilen ve hakkını verenleri saygıyla selamlıyorum. Onlar bu pahalı araçları, işleri veya hobileri gereği almaktadırlar. Zaten onlar ortalıkta fink atmazlar. Kendi hallrince işlerine güçlerine bakarlar.)

Bir de prestij düşkünlüğü denilen şey, yeni yetme ergen ruhundan "fışkıran" bir arzudur. Onun içindir ki, babalarının arabalarını kaçırıp/alıp sokaklarda yüksek volümlü müzikle dımçıs-dımçıs dolaşırlar. Bazıları da bu arzusunu doğan-şahin otolarla tatmin eder. Kendini böylece "çok iyi" hisseder. Çünkü kendisine "hayran bırakacak" bir şey yapmıştır. (Tabi buna tanık olan herkesin sövüp saydığını bilmezler.

Bu manada gösteriş, yeniyetme ergen kızlar nezdinde yapan kişiye "bir şey" kazandırır. Kız hihi diyerek bi bakmıştır, ergen de böylece mutlu olmuştur.

Türk toplumunun gerçeğine gelince; bizim insanımız, yani sessiz çoğunluk anlamında "sokaktaki insan" prestij kazanmak isteyenlere ve bu nedenle gösteriş yapanlara, gösteriş için gösterişli araçlara binenlere aşağılayıcı bir gözle bakar. (Gerçi eline fırsat geçerse, kahir ekseriyet de benzer şeyleri yapar. Fakat belli bir maddi doyuma ulaştıktan sonra bu tavrından çok çabuk da kurtulur. İlginçtir bizim insanımız.) Refah arttıkça insanlar lüks araçlara aşağılayıcı gözle bakmaya başlar.

Bu, kedi-ciğer meselesi değildir.

Bu toplumda, zengine, malından/arabasından dolayı kimse takdir dolu gözlerle bakmaz. Konuşulsa ve içten içe özenilse bile, "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" denilince herkes "adam sen de, boşver" der. (Gerçi zenginin karşısında el oğuşturanlar da az değildir. Ama her şeye rağmen kanaatkarlık ruhu ortadan kalkmamıştır. Ama "ye kürkün ye" durumu da gerçektir. Çelişkilerle doluyuz vesselam.)

Bir zaman sonra, 100 milyarlık bir araba, toplumunçoğunluğu tarafından, sahibini hor görme aracı haline de gelebilir. Bunda elbette arabayı kullanış biçimi de önemlidir.
Peki Duster bir prestij aracı olabilir mi?

Hayır...

En önemli nedeni, markadır. Dacia zaten eski doğu blokunu hatırlatır.

Kimse prestij kazanmak için Duster'a binmemelidir.

Arabasının markasını prestij vasıtası olarak görenler, kesinlikle Duster'dan uzak durmalıdır.

Duster'a binen "cipe biniyorum" diye şişinmemelidir.

Cipe binerek şişinmek isteyen de, yanılıp yenilip Duster almışsa, satıp başka bir araba almalıdır. 45 milyarı gösterisli bir ikinci el cipe verip gönül rahatlığıyla "cipe biniyorum" diye sağa sola bakışlar fırlatabilir. Başkaları hayran hayran kendine bakınca (ki o başkaları da hasta ruhlu demektir) "yaz bir prestij daha "diyerek mutlu olabilir. (Benlik kaygısı mı ki?)

Toplumda da kimse zaten Duster'a cip muamelesi yapmamaktadır ve bu da olumlu bir şeydir. (Fakat bazıları onu cip zannedip "şu fani dünyada bir cip sollayalım" diyerek gaza yüklenmektedir, o başka.)
Peki Duster'a kimler binmelidir? Gösteriş düşkünü olmayan, çok fazla konfor aramayan, bazen birazcık bozuk yollara girebileceği altı yüksek, içi geniş, yakıtı cep yakmayan ve vergisi düşük bir araca binmek isteyen Duster almalıdır.

Kamuoyuna sunulur. ;D
katılıyorum

prestij olamaz tabi bir x6 gordugumde ben gaza asılıyorsam oda aheste aheste arkamdan gelip o flash ısıgı gibi uzunları yakıyorsa prestij olamaz sanırım =) Ama sölede bişey var prestiji olmasa bile duster dikkat ceken bir arabadır kac kez arabamın basında bir adamın etrafında tur attıgını egilip içine baktıgını gordum kırmzı ısıkda durdugumda yanımda 60binden kesin pahalı arabasından camı acıp usta nası arabadan memnun musun cumlesini duydum onuda gectim adam arabamın yanına kia sorentoyu koymus arabayı inceliyor bende arabaya binerken nasıl araba diye bir muhabbetten sonra bendede bu sorento var diip uzgun bir hal takınmasına sahit oldum 2 dk için bir ara sokakta durdugumda yanımdan gecen birinin hemen nasıl abi araba bende dusunuyorum memnun musun cumlesine daha 2-3 saat önce sahit oldum =) Duster bir prestij aracı değildir elbet 38bin e alınmıs bir arabadır ama kesin olan birşey var ister yakıtı olsun ister fiyatı isterse o jeep vari yerden yuksek tipi olsun dusterda birşeyler dikkat çekiyor hemde her yerde =)

cfkuyucu' Alıntı:
prestij olamaz tabi bir x6 gordugumde ben gaza asılıyorsam oda aheste aheste arkamdan gelip o flash ısıgı gibi uzunları yakıyorsa prestij olamaz sanırım =) Ama sölede bişey var prestiji olmasa bile duster dikkat ceken bir arabadır kac kez arabamın basında bir adamın etrafında tur attıgını egilip içine baktıgını gordum kırmzı ısıkda durdugumda yanımda 60binden kesin pahalı arabasından camı acıp usta nası arabadan memnun musun cumlesini duydum onuda gectim adam arabamın yanına kia sorentoyu koymus arabayı inceliyor bende arabaya binerken nasıl araba diye bir muhabbetten sonra bendede bu sorento var diip uzgun bir hal takınmasına sahit oldum 2 dk için bir ara sokakta durdugumda yanımdan gecen birinin hemen nasıl abi araba bende dusunuyorum memnun musun cumlesine daha 2-3 saat önce sahit oldum =) Duster bir prestij aracı değildir elbet 38bin e alınmıs bir arabadır ama kesin olan birşey var ister yakıtı olsun ister fiyatı isterse o jeep vari yerden yuksek tipi olsun dusterda birşeyler dikkat çekiyor hemde her yerde =)

Al benden de okadar, ne zaman araba yıkasam ne zaman benzinliğe gitsem nezaman araç muhabbeti olsa, ne zaman dursam soruluyor nasıl abi memnunmusun iyimi yakıtı nasıl... Ki ben aracı sadece h.sonları çıkaran biriyim :smiley: h. içi bana bu soruları soramayan aydınlatamadığım bi çok insan var ;D ;D

Hele ki kızların gözünde milyarderim :smiley: yani arkadaşlar prestij değil diyorsunuz ama dibine kadar prestij bence.

Yukardaki herkez pek fikrini belirtmemiş bende belirtmeye gerek duymamıştım ama duster ve prestij demiş biri bende ona nazaran yaziyim dedim.

kol saatinin de prestijlisi var , cep telefonunun da takım elbisenin de... kiminin prestiji direk fiyatından geliyor , kimininki gerçek kalite ve uzun ömürden.

Eh kaliteli ve uzun ömürlü olan şeyin maliyeti yüksek olacağından piyasa fiyatı da haliyle yüksek oluyor bu da herzaman değilse de genelde geçerli olan pahalıysa iyidir kuralını doğuruyor.
Gerçek deriden , hakiki köseleden yapılma bir ayakkabı elbette pahalıdır ama bir o kadar da dayanıklıdır , matraş bu yüzden pahalı ama prestijlidir. Altınyıldız'ın , Vakko'nun pantolonlarının 1 haftada dizleri çıkmaz , gömlekleri aşınmaz çünkü kumaşı kalitedir dolayısı ile pahalıdır , prestijlidir. Mercedes dayanıklılığı , Audi malzeme kalitesi tartışılmaz ve bunu sağlamak için elbette kaliteli dolayısı ile pahalı malzemeler , teknoloji kullanırlar , eh prestijlerini kimse inkar edemez.

Gelelim Duster'a. Fiyatını bir yana koyuyorum , yollarda 20 yaşında kaç dacia vardır ? ya da 15 yaşında ? 91 ya da 96 model mercedes , bmw gibi araçlar ise gırla ve daha uzun süre kalacaklar. Diğerleri ise evet var ama kaç tane kaldı ve ne durumdalar ? etrafınızda kaç tane broadway kaldı , kaç tane flash kaldı ? oysa 80 model mercedes veya bmwler halen bol miktarda var...
Ben duster'a bakınca , fiyatı boşver , kalite yoksunu olduğunu görüyorum , plastiğin de bir kalitesi var , Golf'te kullanılan plastiğe bakalım Duster'a bakalım , işçiliğin kalitesiz olduğunu görüyorum , ergonomiyi sıfır olarak görüyorum. Bu yüzden Duster prestij aracı kesinlikle değildir. Prestij için önce kalite hissi lazım , uzun süre hizmet edeceğini hissedebilmek lazım... Fakat tabii ki dikkat çeken bir araç , görüntüsü cezbediyor , dikkat çekiyor orası doğru ama prestij başka dikkat çekmek başka. Sokakta soyunsam dikkat çekerim , herkes beni konuşur , peki prestij kazanır mıyım... Sanmam...

Lada niva, defender gibi araçlar tarz araçlarıdır, yada eski toyotalar pajerolar. Yeni araçlarda ise herkes fiyat etiketine bakar prestijde.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,052
Kayıtlı Üye Sayımız
166,795
Kaydolan Son Üyemiz
tora2005

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR