Defender 2007 Yeni Puma Motoru

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jeepcj7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,048

Jeepcj7

BUILD IT! RUN IT! BREAK IT! FIX IT! REPEAT!
Yer
ISTANBUL
Landrover 2007 sonrasında Td5'i kaldırmış ve Ford Transitte kullanılan (Puma heralde) 2.4 dizel Duratorque motoru standart olarak kullanmaya başlamış diye duydum. Motoru ıslak ve tozlu ortamlar da daha verimli çalışsın diye biraz modifiye etmişler. Değişken geometrili (?) turbo takarak torque'unu 300Nm'den 359Nm'e çıkarmışlar...

Eğer bu doğruysa tebrikler Reha Bey, Landrover'ı bile ikna ettiniz :smiley:

Etiketler
motor
Jeepcj7' Alıntı:
Landrover 2007 sonrasında Td5'i kaldırmış ve Ford Transitte kullanılan (Puma heralde) 2.4 dizel Duratorque motoru standart olarak kullanmaya başlamış diye duydum. Motoru ıslak ve tozlu ortamlar da daha verimli çalışsın diye biraz modifiye etmişler. Değişken geometrili (?) turbo takarak torque'unu 300Nm'den 359Nm'e çıkarmışlar...

Yanılıyorsunuz:smiley:)) LRden sonra Reha Abi ikna oldu diyelim...

Jeepcj7' Alıntı:

Aslında İki motor arasında ciddi farklar var
1- Biri Mekanik pompalı (ki bence doğrusu, Rehadaki motor) , Diğeri elektronik pompalı Daha fazla güzç ve ekonomi vaad ediyor, chip tunning kitleri bile çıktı.

2- ikincisi ıslak ve tozdan ziyade extrem açılarda motorun yağlamaya devam edebilmesi ki burda LR in kullandığı motorun ciddi avantajı var, Geliştirilen motor piyasaya sürülmeden 1 yıl kadar kutuplardan, çöllere kadar birçok yerde uzun süreli testlere tabi tutulmuş. Marka vermiyeyim ama (jeep değil) isim yapmış bazı araçların uzun süre yanal açıda hareket ettikten sonra yağsız kalıp yatak sardıkları bilinen bir gerçek. Türkiyede bile canlı örnekleri var.

3- Motorla alakası yok ama , geliştirilen 6 ileri şanzıman, özellikle 1. vites oranının düşürülmesi daha kolay kalkış, Low range de ise muhteşem çekme gücü sağlıyor. (LRE ocak 2007 sayısında uzmanların görüşleri böyleydi) Bunun benzerinide Discosuna Engin Dağhan uyguladı diye biliyorum. Buradaki Geliştirmenin çok yerinde olduğunu düşünüyorum, Geçen yıl Hem 300 tdi hemde Ford motorunu çok yakın zamanlarda aynı yerlerde deneme fırsatı bulmuştum aradaki en belirgin fark Ford da turbonun devreye daha geç girmesi, devirsiz kullanılıncada belirgin şekilde güçsüz oluşuydu, fakat turbo devreye girince ford bambaşka bir kimliğe bürünüyordu.

Selamlar

Arkadaslar,
Öncelikle, elime geçirsem kıracağım bu sistemi.. yahu bir suru yazisma olmus ve bana mail gelmiyor! allahtan aklima geldi de "bir bakayim" dedim.. yoksa SEVGiLi (!) Naci kardesimin KATKISINI (!) kaciracaktim...

Motor'a gelince.. mekanik pompa, bizim gibi "ekonomik" motor ihtiyacında olanlar için (ki, minibüs'cü arkadaşlar da aynı kategoride) daha avantajlı.. Ayrıca, çok sevdiğim cümle "ne kadar teşkilat , o kadar müşkülat" da bu duruma uyuyor..

Ben de Ford'a gecmeden once cesitli motorlari..
1) 2.5 benzin
2) 2.5 dizel
3) BD30
4) 300Tdi
5) Ford Puma

deneme firsati buldum ve acikcasi gonlumden gecen motorun Puma olduguna karar verip, o yonde para harcadim.. selamlar, reha

1. Doğal olarak pompa hakkında birşey bilmiyorum
2. Yağ pompası kolay çözülebilir, ABD'de kayacıların kullandığı "çamurluk üstü" yağ pompaları var, her açıda basıyor.
3. Serii şanzımanlı Jeeplerde Transit motoru atıldığında kalkış problemi oluyor, ayna maruti ile oynamaktansa ağır devirli 1. vitesi olan bir şanzımanla değiştirmek bu problemi çözüyor. Turbo'nun geç açılması ayrı problem düşük devirde güç lazım bize... esasında benzinli motorlarda turbonun açılma zamanını düşürebiliyorlar, mutlaka çözülür diye düşünüyorum..

Bu arada Ford'un websitesinde Transitin kamyonet tipinde 3.2TDCI diye bir motor var 5 silindir, 200hp, 470Nm torque bu motoruda gelecek sene Jeep'e atılabilir motorlar arasına ekledim (en ekonomiği bu olur heralde ::smiley: ), şu motor atma davası belli olsun...

discovery-V8' Alıntı:
Aslında İki motor arasında ciddi farklar var
1- Biri Mekanik pompalı (ki bence doğrusu, Rehadaki motor) , Diğeri elektronik pompalı Daha fazla güzç ve ekonomi vaad ediyor, chip tunning kitleri bile çıktı.

2- ikincisi ıslak ve tozdan ziyade extrem açılarda motorun yağlamaya devam edebilmesi ki burda LR in kullandığı motorun ciddi avantajı var, Geliştirilen motor piyasaya sürülmeden 1 yıl kadar kutuplardan, çöllere kadar birçok yerde uzun süreli testlere tabi tutulmuş. Marka vermiyeyim ama (jeep değil) isim yapmış bazı araçların uzun süre yanal açıda hareket ettikten sonra yağsız kalıp yatak sardıkları bilinen bir gerçek. Türkiyede bile canlı örnekleri var.

3- Motorla alakası yok ama , geliştirilen 6 ileri şanzıman, özellikle 1. vites oranının düşürülmesi daha kolay kalkış, Low range de ise muhteşem çekme gücü sağlıyor. (LRE ocak 2007 sayısında uzmanların görüşleri böyleydi) Bunun benzerinide Discosuna Engin Dağhan uyguladı diye biliyorum. Buradaki Geliştirmenin çok yerinde olduğunu düşünüyorum, Geçen yıl Hem 300 tdi hemde Ford motorunu çok yakın zamanlarda aynı yerlerde deneme fırsatı bulmuştum aradaki en belirgin fark Ford da turbonun devreye daha geç girmesi, devirsiz kullanılıncada belirgin şekilde güçsüz oluşuydu, fakat turbo devreye girince ford bambaşka bir kimliğe bürünüyordu.

Selamlar

reha' Alıntı:
Arkadaslar,
Öncelikle, elime geçirsem kıracağım bu sistemi.. yahu bir suru yazisma olmus ve bana mail gelmiyor! allahtan aklima geldi de "bir bakayim" dedim.. yoksa SEVGiLi (!) Naci kardesimin KATKISINI (!) kaciracaktim...

Motor'a gelince.. mekanik pompa, bizim gibi "ekonomik" motor ihtiyacında olanlar için (ki, minibüs'cü arkadaşlar da aynı kategoride) daha avantajlı.. Ayrıca, çok sevdiğim cümle "ne kadar teşkilat , o kadar müşkülat" da bu duruma uyuyor..

Ben de Ford'a gecmeden once cesitli motorlari..
1) 2.5 benzin
2) 2.5 dizel
3) BD30
4) 300Tdi
5) Ford Puma

deneme firsati buldum ve acikcasi gonlumden gecen motorun Puma olduguna karar verip, o yonde para harcadim.. selamlar, reha

3.9 V8'i unutmuşun abi, hiç mi sevmedin o motoru yaaa?

Jeepcj7' Alıntı:
1. Doğal olarak pompa hakkında birşey bilmiyorum
2. Yağ pompası kolay çözülebilir, ABD'de kayacıların kullandığı "çamurluk üstü" yağ pompaları var, her açıda basıyor.
3. Serii şanzımanlı Jeeplerde Transit motoru atıldığında kalkış problemi oluyor, ayna maruti ile oynamaktansa ağır devirli 1. vitesi olan bir şanzımanla değiştirmek bu problemi çözüyor. Turbo'nun geç açılması ayrı problem düşük devirde güç lazım bize... esasında benzinli motorlarda turbonun açılma zamanını düşürebiliyorlar, mutlaka çözülür diye düşünüyorum..

Bu arada Ford'un websitesinde Transitin kamyonet tipinde 3.2TDCI diye bir motor var 5 silindir, 200hp, 470Nm torque bu motoruda gelecek sene Jeep'e atılabilir motorlar arasına ekledim (en ekonomiği bu olur heralde ::smiley: ), şu motor atma davası belli olsun...

Orkun,

3.2 motor güzel de... hem ilk alımı pahalı, hem de Common Rail. çamur & su o enjektörleri kısa sürede tüketirdi. bakım maliyeti çok çok çok... eğer birgün yüzyüze tanışma fırsatı bulursak, benim arabayı bir dene. Disco'yu kaldıran Puma eminim CJ7'yi kendi şanzımanı ile daha rahat kaldıracaktır.

Ben 3.2TDCI'yi de basit motorlardan sanmıştım :(
Denemek isterim tabii :smiley:
Yaklaşık bile olsa motor şanzıman diferansiyel lastik kombinasyonunu denemeden motor atmamak lazım. gerçi 1.vitesim 6.32:1 her dizel yerinden kaldırır benim CJ'i ama performans önemli.... Karadenizde çok puma motorlu CJ var... araştıralım..
teşekkür ederim

Selamlar,
aslinda motor gucu ile ilgili olarak soyle bir "deneyimi" paylasmak isterim.. Eski Defender'im 68Hp. iken, bazen zorlandigim oluyordu ama hic yuruyen aksamda problem yasamamistim.. Yenisinde ise en cok karsilastigim problemler yuruyen aksamdan kaynaklaniyor.. Yani, yuksek guc biraz da basa bela "bence" tabii. reha

Kesinlikle katılıyorum, yürüyen aksamımızın yaklaşık olarak aynı olduğu ama motoru V8 olan bir dostumun aracı her geziden ya aksı yada şaftı koparıp geliyor :smiley: ama sanırım bu biraz devirli kullanmaktan ve beygir gücünden kaynaklanıyor, tork yüzünden değildir diye düşünüyorum...

Jeepcj7' Alıntı:

Onu yazmayı unutmuşum "Variable Geometry Turbocharger" (VGT veya TGV), eksoz içindeki turbo kanatçıkları devre göre değişiyor, fordun sorunu olan düşük devirde güç ve tork olayını çözen bu. Aynı zamanda değişken kanatçıklar ower boost olayınıda engellediği için Vaste Gate de ortadan kalkıyor. Teorik olarak motor ömrüde uzamış olmalı.

VGT en alt devirden en üst devre kadar sabit bir tork ve güç değeri sunuyor, yani fianca devirde max tork diye bişey ortadan kalkıyor, Common Rail motor istenmiyorsa turbolar zaten markaların kendisine ait değil, Bu turboyu alıp kullanabilirsiniz.

Selamlar

edaghan' Alıntı:
Turbonun modelini biliyor musun Yavuz abi?
Bilmiyorum ama turbo üreicileri zaten 3-5 tane , giriş çıkış değerlerine göre hangi turbo hangi VGT ile değiştirilebilir diye sorulabilir. Muhetemelen Garett tir. Türkiyede distribütörleri var.

Ooo ne tatlı muhabbet dönüyor böyle burada, Turbolar, ters açılarda yağlama sorunları, Jeep-LR'ciler elele filan....

Değişken geometrili Turbo gerçekten çok fazla avantaj sağlıyor, ancak toz toprak koşullarında o turbo palleri çizilip filan kolay bozulmaya sebep olur mu bilmiyorum, TD5 elektronik bir motor ancak zorlu koşullar düşünülerek tasarlanmış bir makina dolayısıyla elektronik motor her zaman sorun çıkarmaz, hatta hiç çıkarmaz, pek çok sensör motorun hasar göreceği koşulları engeller, O sebeple common rail veya yüksek sıkıştırma basınçlı dizel yakıt kullanan bir sistemden çekinmemek lazım. TD5'lerin neredeyse tümü ilk 100.000 Km yollarını abaza mazotlar ile yaptılar.
Çoğu enjektör arızası bilinçsiz bakım sebebi ile olmuştur.Katolog bile yakıt kalitesi çok önemli değil, bulamazsan mazot koy diyor.

Tüm motor yürüten hassas elektronik ekipman zaten korunmuş durumda :smiley:

Ford makinalar ile ilgili olarak LR'nin bu motoru koymasının sebebi, TD5'ten daha iyi bir motor oluşundan değil, üretimi ekonomik oluşundandır. Çok sayıda üretim, ekonomi mantığından....

Elektronik kontrol altında olan makinalar her zaman az yakıt yüksek verim için kaçınılmaz teknolojidir.

Serdar;

Haklısın, TD5 süper bi makina... Hele orjinal Def TD5'im olsaydı... başka hiç bişi görmek istemezdi gözüm. Ama gerçekler farklı. hemen şuanki durumu bi karşılaştıralım:

HP : 130PS Puma (135HP) = TD5 (135HP)
Torque : 320Nm Puma = 300Nm TD5 (oto şanzıman olanları 320Nm)
Yakıt : 9-10lt gibi duruyor şuana kadar Puma ile = 10-11lt arası TD5 ile
Masraf : sıfır 130PS Puma 9.000 YTL, çıkma TD5 11.000 YTL sıfırı kimbilir kaç para
Bakım : Puma mekanik, enjektör beleş (TD5'inkinin 11'de 1'i), pompa ayarı para, turbo TD5'in yarısı.

LR kendisi için ucuz olan yolu seçti... Ford nasıl olsa binlerce Transit üretiyor.. tabi... biraz da Ford'un o zamanlar LR'nin sahibi olması ve kendi motorunu dayatması da söz konusu. Tata'ya bile 10 sene boyunca bu motoru kullanacaksın diye teminat imzalatmışlar.

TD5'in tek ve en güzel yönü: Orjinal olması... Orjinal LR... ühühühü

Elektronik motorlara chip veya güç artırıcı parçalar kullanılması yoluyla yapılan modifiyelere karşıyım. Motor ömrünün bariz kısaldığı bi gerçek... ama 180HP'lik bir TD5 de pek bi tatlı oluyo... :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,046
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler