<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Defender a V8 disco motoru takabilirmiyim ?</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="leeroy" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
leeroy' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
hacim-verim-tüketim ilişkisine bakıldığında 3.5 v8 in çok rasyonel bir motor olduğunu söylemek hiç te kolay değil.bundan dolayı opel makinelerini örnek vermiştim.<br />
v8 3.5 motorlu bir rrc yi hem lpg hem de benzinle kullanamadığımız için karbüratörlüye çevirdik,üstüne de çift boğazlı bir amerikan karbüratörü koyarak kullanıyoruz.silindir sayısına baktığımızda aldığımız performans çok tatmin edici değil,özellikle arazide ve yüksek açıya sahip rampalarda.<br />
klasik pushrod olduğu için kolay geliştirebilir bir makine olduğu konusunda haklısınız ama o da biir 350 cid.v8 kadar değil.<br />
opel in v6 3.2 ve 2.5 lt.makinelerini örnek vermemin nedeni;fazla elektronik olmalarına karşın modern çok supaplı ve hacimlerine göre nispeten yüksek güçlü makineler olmalarıydı.<br />
zaten sözkonusu makineler opel e ait değil,gm in lotus a geliştirttiği makinelerdir.<br />
kaldı ki defender e puma motor uygulamalarının bile hiç te kolay ve işçilik olarak zahmetsiz-ekonomik olduğunu söylemek mümkün değil.
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
3.5V8 motoru kesinlikle verimli bir makina değil. Zaten motorun tasarım tarihini düşünürseniz bu motorun gümüzde kullanılan yada bu motordan 10 yıl sonra tasarlanan motorlardan daha verimli olmasını bekleyemeyiz. Bugün Ferrari'nin ürettiği 3.6 V8 motorlar +400bhp üretiyor. LR 3.5V8 136bhp ! Bununla birlikte, arazide ihtiyacınız olan tork sanıldığı kadar yüksek değil. Çoğu işi zaten yavaş süratlerde yapıyorsunuz. Dik rampa çıkarken bile motor gücü çok önemli olmakla birlikte öncelikli ihtiyaç lastiklerin zemine daha iyi tutunabilmesi. Ben 3.5V8 ve doğru lastikle hiçbir rampada sıkıntı yaşamadım. LT77, RN380 gibi şanzımanlarda Low range oldukça büyük dişliler kullanıyor. Dolayısı ile sürat düşük ama tork neredeyse tüm ihtiyaçları karşılayacak kadar yüksektir. Hatta ve hatta daha evvel 2.5 benzin motor da kullandım ki, bu motor dahi kuru zeminde şaşırtıcı rampa tırmanma yeteneğine sahip.<br />
<br />
Puma motor uygulamasının da ciddi bir mühendislik işi olduğunda hemfikirim. Bununla birlikte bu uygulama daha evvel çeşitli ustalarca defalarca yapılmış dolayısı ile konu ile ilgili bir "know-how" birikmiştir. Diğer marka/model motorlarla ilgili Türkiye'de yapılan uygulamalar son derece kısıtlı olduğundan başarısızlık ihtimali yüksek, maliyetinin de tahmin edilmesi zordur yani bir nevi maceradır. İşe başlarken yapılması gereken teknik planlamayı yapabilecek (özellikle elektronik yoğun motorlar için) ve gerekli modifikasyonları tasarlayacak teknik adamların (ana üreticiler dışında) sayısı son derece azdır. Bu yüzden bence bu tür adaptasyonların ana üreticinin teknik ekipleri tarafından yapılması en doğru ve sorunsuz sonucu verir (Puma motorun yeni Defender'larda kullanılıyor oması gibi).<br />
<br />
Sevgiler,<br />
Metin</div>