<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Diferansiyel Kilit Sistemleri Hakkında ?..</b><br />
<br />
Herşeyden önce vakit ayırdığınız için teşekkür ederek konuya devam ediyorum <br />
<br />
Bilerek değil varsayımlarım üzerine konuşuyor olsam da, bana %50-%50 tork dağılımıyla orta diferansiyelin tamamen kilitli olması farklı şeyler gibi geliyor. Şöyle ki, arabanın ön tarafını askıya aldık diyelim, havaya kaldırdık, sadece arka tekerler yere değiyor. %50-%50 tork dağılımı olan bir araçta gaza 10’da 1 oranında basıyorken atıyorum motor 20 Nm güç üretiyorsa ön aksa 10 Nm, arka aksa 10 Nm güç gider, ön tekerler havada olduğundan hızla dönerler, ama arka tekerler yerde olduğundan ve araba dik bir yokuştaysa diyelim, arabayı ileri götürecek kadar da torka sahip olmadıkları için hareket edemezler. Yani ön tekerler döner ama arka tekerler dönmez. Diğer yandan orta diferansiyel %100 kilitli olursa (sizin land’larda ortayı elle kilitleyince böyle oluyor galiba) 20 Nm güç verdiysen ön tekerler havada da olsa %100 kilit olduğu için arka tekerler dönmediği sürece ön tekerler de dönmez, yani gücün tamamı arkaya gider. %100’e torku arkaya iletmiş olur yani sistem.<br />
<br />
Benim okuduğum yabancı kaynaklı yazılarda Vitara’daki orta kilit sistemi buymuş gibi anlatılmış. Buna dayanarak 4H Lock’u normal yolda kullanırsanız kaza yapabilirsiniz, işte yağışlı asfaltta kafadan kayabilir dikkatli olun, offroad dışında mutlaka 4H’ta kullanın falan demişler.<br />
<br />
Zaten LSD’de de LSD’nin tipine göre değişmekle birlikte torkun %50’sinden fazlası diğer tekerleğe aktarılabiliyor. Yanlış hatırlamıyorsam Torsen diferansiyeller torku %100’e yakın bir değere kadar diğer aksa aktarabiliyor. Clutch-pack diye bilinen balatalı diferansiyeller de, yine belki tipine göre değişiyordur da, %80’e kadar diğer tarafa aktarabiliyor diye biliyorum. Bunlar tabi daha ziyade arka aksta kullanılıyor, arkadan itişli yüksek güçlü spor otomobillerde falan, ama arazi araçlarında da kullananlar var.<br />
<br />
GV ile ilgili benim okuduğum yerlerden öğrendiklerime rağmen çözemediğim şey şu.<br />
<br />
A) 4H’tayken orta diferansiyel tamamen açık, bildiğimiz sistem, 4H Lock’a alınca LSD devreye giriyor, yani %100 kilit olmasa da büyük oranda gücü diğer tarafa aktarabiliyor (%50 veya belki daha fazla)<br />
<br />
Veya<br />
<br />
B) 4H’tayken orta diferansiyelde standart LSD var, 4H Lock’a alınca ise %100 kilitleniyor.<br />
<br />
Bazı yerlerdeki yazılarda B şıkkındaki durum varmış gibi anlatılmış. Ama %100 kilit olması bana pek de mantıklı gelmiyor. Bu durumda gerçekten de direksiyonu tam tur çevirseniz, asfalt kuru bir yüzeyde dönmeye çalışsanız, ön aks ve arka aksın dönüş hızları farklı olması gerektiğinden ancak orta diferansiyel %100 kilitli olduğundan aks kesmedir ya da dişlilerle vb. ilgili sorunlar baş gösterebilir ki bunu seri üretim bir arabada göze alacaklarını sanmıyorum.<br />
<br />
Bana A şıkkı geçerli olmalıymış gibi geliyor, yani orta diferansiyel normalde açık, 4H Lock’a alınca da %100 kilitlemese de esaslı iş gören bir LSD sistemiyle tork büyük oranda çekiş olan tekerlere aktarılabiliyor.<br />
<br />
LSD’lerde viscous var mesela pek işe yaramayan traş bir sistem, ancak patinaja düşerse diğer tarafa veriyor. Bunun olduğunu sanmam. Clutch Pack veya Torsen olan daha kuvvetli kilitleme sağlayan bir orta kilit vardır belki, 4H Lock ve 4L Lock’ta bu devreye giriyordur. Bu şekilde mekanik gerçek kilit olup, ancak elektronik olarak düğmeyle devreye sokulan kilitler var çünkü. Kiliti elektronik olarak iptal etmek veya devreye almak mümkün oluyor, ama elektronik dedik diye ESP’li araçlardaki uyduruk kilitler gibi de olmuyor, bildiğimiz mekanik kilidin elektronik olarak sisteme dahil edilen cinsleri. Bu tarz bir şeyler de okumuştum. Bu olabilir belki GV’daki.<br />
<br />
GV ile ilgili yabancı forumlardan baya bir şeyler okudum. Youtube’dan birkaç tane test videosu izledim diferansiyel ayarları ile ilgili. Japonca da bir video vardı hatta, ne dediğini anlamadan onun da resimlerine baktık artık. Ama hala soru işaretleri var işte. Böyle soruların cevaplarını bulmak da nedense çok zor. Kullanıcıların %99’u hatta daha fazla önemsemiyor sanırım bunları. RAV4’te Captiva’da sürekli dört tekerlekten çekiş mi var, yoksa ihtiyaç halinde veya düğme ile mi dört tekerlekten çekiş aktif oluyor buna bakacağım, siteye bakıyorum, broşür indiriyorum, hiçbirşey yazmıyor, yani bu kadar basit bir sorunun cevabı bile bulunamıyor. Bizim burada GV hakkında konuştuklarımızı broşürde bulmayı bırakın servis müdürüne sorsanız o bile cevap veremez sanırım.</div>