Dizel Motorlar Eski Cazibesini Koruyacak mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,684

mimar_ankara

Kamp III
Yer
Ankara
Yıllardır benzinli sedan arabalar kullanıp, son olarak dizele geçen biri olarak, son motorin zamlarından sonra kafama takılan bazı konuları deneyimli arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Kurşunsuz benzin 4.5 TL, eurodizel 4 tl. Aradaki fark 50 krş. ve 50 litre depoda 25 tl. Bu cüzi farkı göz önüne alınca;

1-Duster fiyatlarında 4x4 gibi fiyatı arttıran bir özelliğin yanısıra, dizel motor da, talepten dolayı artı fiyat getiren bir unsur.
2- Benzinli motor, dizellerin ses ve titremesi son derece makul olmasına rağmen; yine de dizele göre daha iyi,
3-Benzinlinin kış için bir sorunu olmaz, yeni teknoloji dizellerin de soğukta sorunlu olmadığını Olguncandan bey belirtiyor ancak, eksi ısılarda orman kampında, henüz deneyimim omamasına rağmen, sabah arabayı çalıştıramama tedirginliğim var.
4- Eskiden dizelin ustası, parçası bulunmaz derlerdi.Günümüzde böyle bir sorun neyseki yok.
5- Tam depo benzin ve motorinle, aynı cc motor, sanırım yaklaşık aynı kilometreler yapılıyor.

Aklıma takılan bu soruları tecrübeli arkadaşların görüşleri ile değerlendirebileceğimizi düşündüm. Dizel motorlar eski cazibesini koruyabilecek mi ?

Etiketler
Ynt: Dizel Motorlar Eski Cazibesini Koruyacak mı?

mimar_ankara' Alıntı:
Kurşunsuz benzin 4.5 TL, eurodizel 4 tl. Aradaki fark 50 krş. ve 50 litre depoda 25 tl. Bu cüzi farkı göz önüne alınca;

2- Benzinli motor, dizellerin ses ve titremesi son derece makul olmasına rağmen; yine de dizele göre daha iyi,
3-Benzinlinin kış için bir sorunu olmaz, yeni teknoloji dizellerin de soğukta sorunlu olmadığını Olguncandan bey belirtiyor ancak, eksi ısılarda orman kampında, henüz deneyimim omamasına rağmen, sabah arabayı çalıştıramama tedirginliğim var.
4- Eskiden dizelin ustası, parçası bulunmaz derlerdi.Günümüzde böyle bir sorun neyseki yok.
5- Tam depo benzin ve motorinle, aynı cc motor, sanırım yaklaşık aynı kilometreler yapılıyor.

Dizel motorlar eski cazibesini koruyabilecek mi ?

Naçizane fikirlerim....
Depo dolum fiyatının farkını ölçü almamak lazım; çünkü litre olarak dizel daha az tüketiyor. Özellikle ş.içinde makas açılıyor. Dizelle benzin eşit fiyat olsa bile, dizel halen daha avantajlı. Ama makas kapandığı ölçüde cazibesi ortadan kalkar. Bu da bir gerçek.

Makas kapanır mı? Bir varil ham petrolden üretilen benzin ve mazotun farkını (miktar olarak) bilmiyorum. Ancak kullanım alanı açısından bakınca, dizelin yükselmesi sanayii benzinden daha fazla etkiler. (Benzinle çalışan kamyonun maliyetlere etkisi düşünün) Toplamda bir durgunluk ve yavaşlama olur. Düşen sanayi üretimi de talebin kısılmasına neden olur. Yani arz ve talebe bağlı olarak fiyatın değişeceğini, dizel talebi artıkça fiyatının yükselebileceğini düşünsek de, benzinin çok da üzerine çıkarılamaz. Bir yerde dengeye oturmak zorunda... O denge de her zaman dizelin lehine olur. Fakat eskiden olduğu gibi makas çok açıkkenki kadar olmaz.

2. Küçük otolarda benzin daha avantajlıdır. Konforu daha çoktur. Hızlanma süresi üstünlüğü de cabası. Fakat şehir içi yakıt sorunu hep benzinin aleyhine. İkisinin litre fiyatı aynı olsa bile, tüketilen yakıt miktarı bakımından dizelin lehine bir durum var.

Yalnız bir noktayı gözardı etmeyelim: Ağır yükün altına giren bir dizelle aynı yükün altına giren bir benzinli aynı yakıtı harcamaz. Orada benzinlinin aleyhine bir durum doğar. (Ölçmedim, denemedim ama, tahminim odur ki, 140 km. hızla giden bir dizelle benzinli litre bazında aynı miktarı tüketmez...) Bu da dizelin daha güçlü olmasından kaynaklanır.

3.Daha önce dediğim gibi, eski dizel teknolojisiyle şimdiki çok farklı. Ama bu fark -30-40larda işe yarar mı bilemem.

4.Eski teknolojide pompa-enjektör işlemleri işin en hassas kısmıydı. Kullanılan teknik araçlar da ustaya daha çok iş düşürmekteydi. Şimdi ise bilgisayar teknolojisi hata payını oldukça azalttı. Ayrıca özel eğitim almış çalışanlardan oluşan servislerle usta sorunu ortadan kalktı. Bir de, oto parçaları geçmişe göre göreli olarak ucuzladı. Ekonomik seviye de epeyce yükselince, tamir ve bakım korkulacak bir şey olmaktan çıktı. "Biraz daha idare edelim" yerine "değiştir" demek daha da kolaylaştı.

Tüm bu yorumlarım yanlış olabilir....

Fakat dediğim gibi, gerçek şu: Makas kapandığı ölçüde durum dizelin aleyhinedir.

Araç bakımlı olduktan sonra (özellikle ısıtma bujileri, akü ve antifriz) eski teknoloji de olsa kışın çalışma sorunu olmaz. Yeni nesil dizellerde eksi derecelerde aklıma gelen olası sorun mazotun donması. Daha önce yaşadığım yerde dizel aracımda böyle bir sorun yaşamıştım. Bunun için o yıllarda opet istasyonlarında satılan mazot antifrizi isimli yakıt deposuna eklenen bir ürün vardı. Onu kullandığımda -20 derecelerde bile eski nesil dizel aracım tek marşta tık çalışırdı.

Yorumlarınıza teşekkürler. Dacia fiyat listesinde benzinli 4x4 ile dizel 4x4 lerin arasındaki fiyat farkını görünce, ek olarak motorin fiyatı benzine yaklaşınca böyle bir konuyu tartışmaya değer gördüm. Görüşleriniz için yine teşekkürler.

mimar bey , sizin liste araç fiyatlarını ve yakıtların litre bazındaki fiyastlasrını görünce açma ihtiyacı hissettiğiniz bu konu çok eski ve hep tartışılan bir konu.
hatta şu siteyi ziyaret ederseniz bu kadar çok tartışıldığı için artık otomatiğe bağlanmış bir sistem olduğunu göreceksiniz.

http://www.otokritik.com/benzinli-dizel-karsilastirma/

sonuçta herşey yaptığınız km ile ilgili , motorin ve benzin fiyatları eşitlense bile , 5.4 motorin yakmak başka 6,9 brnzin yakmak başka...

tabii kişi derse benim için ayda 1.000 tl tasarruf bile önemli değil , ben süperlüks arabamdan çevreye gar gar ses çıksın istemiyorum o zaman gider benzinli alır.
ne kadar sessiz olursa olsun 7 serisi bile dizel olduğunu belli eden bir ses yayıyor.

ben 15 gün önce duster 4x4 satın aldım alırken dizeline param yetmedi benzinli aldım arada ortalama 5 bin oynamakta idi alırken dedimki kendime 5 bin lirayı torpidoya koy ve her benzin aldığında parayı oradan ver bakalım ne kadar kar edeceksin yani 1 yık bedava binecek gibiyim sessizlik ve bakım maaliyetleri cabası. peki 1 yıldan sonra ne yapacaksınız derseniz muhtemelen lpg taktıracağım. bunları düşünerek benzili tercih ettim.

her benzin aldığınızda parayı oradan verirseniz benzinliye haksızlık olur. Çünkü dizel alsaydınız da sonuçta istasyonda bir para harcamanız olacaktı. Aradaki farkı yalnızca torpidodan verirseniz o zaman eşit olur.

Onu da yapmanın en iyi yolu verdiğim linktir , gayet basit...

kyenipazar' Alıntı:
her benzin aldığınızda parayı oradan verirseniz benzinliye haksızlık olur. Çünkü dizel alsaydınız da sonuçta istasyonda bir para harcamanız olacaktı. Aradaki farkı yalnızca torpidodan verirseniz o zaman eşit olur.

Onu da yapmanın en iyi yolu verdiğim linktir , gayet basit...
Sitenin verdiği rapor...

duster input.JPG

duster report.JPG

kesinlikle her şartta dizel daha karlı litre fiyatları aynı olsa bile bir benzinli araba 100 kmde ortalama 10 lt benzin yakar aynı ayarda dizel araç 6 lt yakar yani fiyat aynı olması durumunda bile nerdeyse yarı yarıya sayılabilecek bi fark var arada ve normal bi kullanıcı bi arabayı ortalama 5 yıl 75 bin km kullanmak için alır ve her kmde 15 kuruş daha az yaktığını düşünürsek 75 bin kmde 12 milyar daha az yakmış olursunuz benzinli araçla dizel aracın ilk satış fiyatında aralarındaki fark ortalama 6 milyardır ve zaten bu aracı satarken aradaki fark için ödemiş olduğunuz farkın iki katını geri almış oluyosunuz ikinci bi konu dizel için fazladan ödediğiniz 6 milyar farkın zaten en az 3 milyarlık bi kısmını ikinci el satarken geri alıyosunuz yani kaba bi hesapla dizel alıp kullandığınız ve 5 yıl sonra sattığınız bi araç için 5 yılda sizin cebinizden çıkan fazladan 3 milyar kazancınız 12 milyar yani şu durumda dizelle benzin fiyatları eşit olsa bile sizin yinede 9 milyar bi karınız var ben olsam ikinci arabayı alırım artan 9 milyarla kötü bi araba daha alırım

Arkadaşların görüşleri için teşekkür ederim.. Dacia Duster sitesinde de, 4x4 dizel ve benzinli üç modelin yakış tabloları var. Bu da dizellerin yakış ve maliyette hala avantajlı olduğunu gösteriyor. Ortalama olarak 100 km. de 2.5 litre dizellerin az yaktığını gösteriyor. Akaryakıt fiyatları aynı bile olsa bu dizellerin avantajlı olduğunu gösteriyor. Olguncandan bey de bir sözünde haklı, dizeller aynı yükte benzinliye göre daha keçi gibiler. Dacianın sitesinde 7 kişilik Logan MCV ye baktım.7 kişi+bagaj taşıyan arabaya 70 beygir dci motor koymuşlar, arkadaşımın aynı arabadan var. Rahat rahat çekiyor diyor.
Konu, katkılarınızla açıklığa kavuştu. Hala dizel teknik ve maliyet yönden avantajlı. Teşekkürler.[attachment=1]

Image4.jpg

bu arada bi konuyu daha belirtmek isterim benim aracım fabrika verilerinde 5 litre yakıyo diye gözüküyo ama bugüne kadar 5 e düşürdüğüm pek olmamıştır 6 yada 7 litreye kadar yakıt tüketimi oluyo benzinlilerde de bu durum aynıdır normal yol koşullarında teknik tabloda yazanın en az bir iki litre fazlasını harcar artı bi durumda benzinliler dizele göre yazandan daha fazla harcar yani dizeller tablodakinden bir litre fazla yakıyosa aynı şartta bi benzinli araç 1.5 -2 litre fazla yakar

ensar bey size katılıyorum teknik tabloyu yakalamak çok zor , ne de olsa onlar ideal test koşulları ancak 10,4 yakan dacia da 11,4 yakıyorsa şehiriçinde biraz fazla değil mi yahu ?

kyenipazar' Alıntı:
ensar bey size katılıyorum teknik tabloyu yakalamak çok zor , ne de olsa onlar ideal test koşulları ancak 10,4 yakan dacia da 11,4 yakıyorsa şehiriçinde biraz fazla değil mi yahu ?
millet teknik tablo'nun altında, pek teknik tabloya çıkan yok. şehir içi 5 i, şehir dışı 4 ü zorluyor. siz daha nerelerdesiniz?

veteriner' Alıntı:
millet teknik tablo'nun altında, pek teknik tabloya çıkan yok. şehir içi 5 i, şehir dışı 4 ü zorluyor. siz daha nerelerdesiniz?
teknik tablonun altına inmesine imkan yok o teknik tablonun altına düşenler yol bilgisayarında 50-60 km sürekli rampa aşağıya olan yollarda sabit hızda gaz pedalıyla hiç oynamadan ve hiç durmadan gidilen yollarda yol bilgisayarının uzun süre sıfır göstermesiyle genel ortalamanın düşük çıkma görüntüleridir kesinlikle kısa bi süre için olan bi durum yani hem unutmayın bu inişin bide çıkışı var ondada teknik tablonun iki katı değer gösteren yol bilgisayarı ve tüketim değerinden bahsetmez kimse kime sorsan zaten arabası az yakıyodur benim arabam çok yakıyo

ensar' Alıntı:
teknik tablonun altına inmesine imkan yok o teknik tablonun altına düşenler yol bilgisayarında 50-60 km sürekli rampa aşağıya olan yollarda sabit hızda gaz pedalıyla hiç oynamadan ve hiç durmadan gidilen yollarda yol bilgisayarının uzun süre sıfır göstermesiyle genel ortalamanın düşük çıkma görüntüleridir kesinlikle kısa bi süre için olan bi durum yani hem unutmayın bu inişin bide çıkışı var ondada teknik tablonun iki katı değer gösteren yol bilgisayarı ve tüketim değerinden bahsetmez kimse kime sorsan zaten arabası az yakıyodur benim arabam çok yakıyo
Samimi bir cevap vermişsiniz. Ama ben zaman zaman duster yakıt tüketim tecrübeleri adlı başlığa bakıyorum orada tüketim değerleri gayet düşük. Mesela karma tüketim olarak 4*4 de 4.5 lt, şehir dışı 4.4 lt /100km tüket(ttiğini iddia ed)enler var.

yukarda bahsettiğim gibi uzun süreli inişlerde yada sürekli hafif rampa aşağı inişli yollarda ortaya çıkan geçici düşük değerler onlar duster normal yol koşullarında genel ortalama olarak 6.5 litre civarı yakıyo olmalı

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR