<div class="bbWrapper"><blockquote data-attributes="member: 141545" data-quote="theodor_malinovski" data-source="post: 1571275"
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
<a href="/forum/goto/post?id=1571275"
class="bbCodeBlock-sourceJump"
rel="nofollow"
data-xf-click="attribution"
data-content-selector="#post-1571275">theodor_malinovski' Alıntı:</a>
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Ben de uzun süredir bu forumdayım. Çok aktif değilim ama arada gelip özellikle gezi yazılarını okumayı severim. Bu konuyu görünce ben de bir kaç kelam edeyim dedim.<br />
<br />
Öncelikle belirtmeliyim ki DoğrucuDavut müstear isimli yazar ile hiç bir kişisel iletişimim, paylaşımım, sohbetim, kızgınlığım veya husumetim yoktur.<br />
<br />
Kendisi benim açımdan bu forumun kıdemli ağır abi tayfasından biriydi. Karavancılık konusundaki tecrübeleri ve teknik bilgi düzeyi kesinlikle tartışma konusu edilemez. Bu konuda herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Ne var ki yazı üslubunda ve ifade tarzında tam olarak adını koyamayacağım ağdalı bir hantallık hali mevcuttu. Özellikle cümle yapılarında kullandığı devrik yapılar, fiil çekimlerindeki gramer karmaşası ve hedefi belli olmayan ve havada kalan tamlamalar nedeniyle DoğrucuDavutun yazdıklarını okumak bende ince bir baş ağrısına bile neden oluyordu. Elbette bu onun yazım tarzıdır ama dediğim bu nedenlerden dolayı kendisiyle yazılı bir fikri tartışma veya paylaşıma girmekten kaçınmışımdır. Bazen yazdıklarını anlamaya çalışmak yorucu dahi oluyordu. Uzun süre yurtdışında yaşamış olduğunu bildiğim için bu yazı dilindeki anomalileri buna bağlıyordum ve çok önemsemiyordum.<br />
<br />
Kanımca bu yazı dili ve anlatım üslubundaki özgelik, kendi bilgi dağarcığının da çok geniş olması nedeniyle ifade etme ve fikir beyan etme aşamasında amorf bir yapıya dönüşüyordu. Teknik konulara oldukça hakim olduğundan dolayı artık karavan ile ilgili soru ve konulara felsefi ve kavramsal açıklamalar yaparak yaklaşmaya çalışıyordu ve bu da ağır olan yazı dilini iyice hantal ve rahatsız edici hale getiriyordu. Konular bu nedenle bağlamından ve özünden kolayca sapıyor ve bambaşka tartışmalara zemin hazırlıyordu. Özellikle çoğu kişi tarafından bu yazım tarzı "ukalaca" olarak bile nitelendirilebildi.<br />
Bütün bunlar sonunda yeni üyeler konu açıp soru sormaya çekinir hale geldiler. Ağır yazı üslubu karşısında insanlar haliyle kendilerini aşağılanıyormuş gibi hissedebilirlerdi. Konular bağlamından kopup soyut tartışmalara evrildikten sonra tahmin edilemez yönlere doğru kayıp gidiyordu.<br />
<br />
Yazmış olduğum bu değerlendirmeler sizin de gördüğünüz üzere tamamen edebiyat ve yazı dili eleştirisidir. DoğrucuDavut'un şahsı veya kişiliği ile ilgili bir değerlendirmem söz konusu olamaz.<br />
Bu noktada şuna da değinmek istiyorum: Forum kuralları içinde yukarıda eleştirdiğim yazım ve ifade tarzı ile ilgili bir madde yok. Dolayısıyla yazarın forumdan uzaklaştırılma sebebinin somut bir kural ihlaline dayanmadığı çok açık. Benim tahminim forumun artık çok fazla kan kaybetmiş olması, yeni üyelerin katkı yapmaması, eski üyelerin kısır tartışmalar etrafında gün geçirmeleri, foruma taze kan ve enerji arayışına yol açtığı yönünde.<br />
Yine tahminimce forumda ağır üslubu ile dominant hale gelmiş olan bir yazarın yönetimde bir rahatsızlığa yol açması kendisinin hedefe oturtulmasına neden olmuş. Bir nevi günah keçisi diyebiliriz. Oysa ki forumların her alanda artık giderek az kullanılır hale gelmesi de ayrı bir konu. Özellikle görsel medya ağırlıklı sosyal paylaşım siteleri ve spesifik ilgi alanlarına yönelik tematik sosyal medya gruplarının yaygınlaşması forum sitelerinde ciddi kan kayıplarına yol açtı. Foruma olan ilgi kaybını bu açıdan da değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
Değerli görüṣleriniz için teṣekkürler.<br />
<br />
Karavanda elektrik, solar panel, akü, gaz tesisatı, su tesisatı gibi yıllarca çok ilgi duyulan konular forumda değiṣik yönleriyle tekrar tekrar dile getirildi. Forumda yüzün üzerinde karavan yapıldı. Forumda, belkide tüm karavan forumlarda demek lazım, teknik konularda bilgi doygunluğu var. Teknik konularda sorular artık genellikle yeni üyelerden geliyor. Istenilen bilgiler forumda olmasına rağmen deneyimli üyeler sabırla tekrar tekrar bilgi veriyorlar.<br />
<br />
Forumda hemen her teknik konuda oldukça bilgi biriktiği için, yabancı kaynaklardan tercüme ederek teknik bilgi aktarmanında bir anlamı kalmadı!<br />
<br />
40 yıldan fazla bir zamandır, kendi yaptığım üçüncü karavanla Avrupa yollarında geziyorum. Bildiğim teknik bilgileri forumda tekrar tekrar yazdım. Son zamanlarda teknik bilgi konusunda foruma verebilecek yeni bir bilgimin olmadığının da farkındayım. Yazdıklarım ya tekrar veya yeni gezilerimle ilgili anılar.<br />
<br />
Forumların geleceği konusunda hepimizin kafa yormasında fayda var.</div>