Double veya Duble Uyku Tulumu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan balum Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,260

balum

Yalan Dünya
Yer
Ankara
-20 maksimum değerli iki uyku tulumu iç içe kullanılırmı? kullanılırsa oluşturulan duble tulum - 40 lık olurmu... vs. :smiley:

Etiketler
Ynt: Double veya Duble Uyku Tulumu

Uyku tulumlarını içiçe kullanmaktansa birini matın hemen üstüne sermenizi tavsiye ederim. Isı kaybının çoğunluğu topraktan olur.

Bende Murat Can'ın dediği gibi kullanıyorum işe yarıyor ;) tabii evden ek bir battaniyede fena olmaz :smiley:

balum' Alıntı:
yani bu şekilde kullanmak mümkün?

Ben hiç dediğin gibi kullanmadım. Fakat aklıma gelen bir durum var: Yün içlikle filan uyku tulumuna girince epey bir terleme yapmıştı, ayak ucunda da epey bir ıslaklık hissetmiştim. Bu tip bir koşul için tırmanışçıların genel olarak kullandığı çözüm, aşırı uç koşullar için özel olarak hazırlanmış bir uyku tulumudur. Bunun dışında her zaman dediğim yöntemi kullanarak optimum seviyede sıcaklık elde ettim. Sonuçta çadırda veya kar mağarasında yakılacak tek bir mum ile sıcaklık +4 dereceye kadar yükseltilebiliyorsa fazlasına gerek yoktur ;)

Tulumla ten arasında mümkün olduğunca birşey olmamalı. Buna iç içe giyilecek tulum da dahil. En ideali içliklerle tuluma girmek. Eğer tulum yetersiz ise içeriye 1-2 termal paket (thermal pack, hot pack) atılabilir...

Katılıyorum.
Tulumların sıcak havayı izole etmelerini sağlayan malzemenin mümkün olduğunda kabarık olması.
2 tulum iç içe olunca mutlaka normalden fazla bir sıkışma / ezilme olacağı için hem tulum içinde darlık hissi
oluşuyor hem de 2 tulumun değerlerinin aritmetik toplamı kadar bir fayda sağlanamıyor.
Kış faaliyetlerine ilk başladığımda Uludağ Çobankaya'da yaptığımız kış kampında 2 yazlık tulumu iç içe sokarak
bu metodu denemiştim. Şunu söyleyebilirim ısı sadece -10 civarına düştüğü halde bir miktar üşümüştüm ve
geceyi neredeyse uyumadan geçirmiştim. Oysa aynı koşullarda ayaklara bir ısıtıcı paket takviyesi ile orta halli bir yazlık tulumla rahat bir uyku uyunabilir.

integral designs'a takıl; (tiki malzeme değil, kalitelidir ..)
xpd-1 var; 10 seneden beri kullanıyorum..
süper ....
gökhan

<a href="http://www.integraldesigns.com/product_detail.cfm?id=715&CFID=8734103&CFTOKEN=94644007&mainproducttypeid=5">Detay için tıklayın</a>

bence icice sokarak yatılacak 2 tulum aritmetik olarak toplamdegeri vermesede normaldendaha fazla ısı saglayacagınnı dusunuyorum cunku aradaki hav katmanıartacaktır diye dusunuyorum!ama cok soguk olmayan havalarda matın ustune sermek daha mantıklı bencede!tabiki ısıtıcı; ic ice yatılmıs 2 tulumdan daha cok ısıtacktır bunun nedenide birinin ısısının 60 derece cıvarlarında olması digerininde bizim vucud sıcaklıgımızla ısınması ve bizi ısıtmasıdır!

bence iç içe kullanılacak 2 tulumdan ziyade yatmadan önce birkaç kat giysi giyerekte daha fazla verim elde edilebileceğini düşünüyorum.
benim başıma bozdağda geldi yazlık tulum ile 2 karış karda yatmak zorunda kalmıştım üst üste giydiğim giysiler sayesinde hiç üşümeden sabahı çıkartmıştım.Tabi bikaç kat çorabıda unutmamak gerekli.

Ben onu bilir, onu söylerim: üşüyen insan üşüyor. Yani ekstrem bir uyku tulumdan söz etmiyorsak, hangi tulumda olursa olsun, uyku tulumunun etiketinde eksi kaç yazarsa yazsın, üşüyen insan üşüyor.
Bu konuyu bir arkadaşım Norveç gezisi sırasında konuyla ilgili rasladığı bir yazıda da okumuş. Benim izlenimim de bu yönde.

Bana kalırsa, uyku tulumunun iyi olması birinci koşul, tabii iyi bir matın yardımıyla. Bunun dışında, kat kat giyinmektense tulumun tenle temasıyla daha fazla ısı sağlanacağını düşünüyorum. Gerekirse içlik giyilmeli. Giysileri üstüste giymek yerine, uyku tulumunun içinde boş alanların doldurulmasında kullanılmalı. Mesela ayak ucundaki boşlukta.

Eğer hava çok soğuk değilse bir tulumu mata serip 2.tuluma girip yatmak daha iyi ancak çok soğuklarda 2 tulum iç içe konup içine yatılabilir iye düşünüyorum. Yabiki 2 tane -20 lik tulumda yatınca -40 etmez ama belli olranda mutlaka fayda sağlayacaktır ama bunu 2. tercih olarak düşünmenizi ve termal ısıtıcı kullanmanızı tavsiye ederim.

sanırım 2002 ya da 2003 kışında bolu aladağda tdf kış temel kampında öyle soğuk olmuştu ki saat 21 30 da -38i gördüm gece daha da soğumuş diyorlar, o soğukta ben -35 toros kaz tüyünü metroda satılan üzerinde ektrem derecesi -4 yazan alaska marka hacimce biraz daha büyükçe olan tulumun içine koyup uyuduğumda hem kaz tüyü tam şişmişti hem de o gece kursiyerlerden donma derecesinde üşüyenler (bir çoğu -18 ektremi olan tulum kullanıyordu) yakın bir tesiste bir süre dinlendirilmişti ben o gece milletin uyanmasını o kadar kişinin tesise gitmesini falan hiç duymadım hatta beni uyandırmaya geldiler bir şey mi oldu diye zorla uyandım o kadar rahat ettim yani. kamp yerine yakın araçla gidiyorsanız kaz tüyünü sentetik ve dediğim özelliklerde bir tuluma koyup öyle uyumak rahat ettiriyor tecrübeyle sabittir

kendi deneyimlerimden soliyebilirimki evet birebir 2 kat artırmasada! kullandıgın tulumların buyukluklerine baglı olarak iyi bi yalıtım saglıyabilrisin!
yani tam boyuma gore olan bi deuter tulumun uzerine biraz buyukbi alpinist elyaf tulumla kısın karsta yattım ve hayatımın en tatlı uykusuydu! tabiki 2 kat arttırmamıstır ama inanılmaz bi konfor saglamıstı bana! ki baska bi etken daha acaba o tulumların agırlıklarına degicekmi? gidicegin yurucegin yol, kamp yuku v.b. etkenleride goz onunde bulundur! bence...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,868
Kayıtlı Üye Sayımız
166,941
Kaydolan Son Üyemiz
aydin

Çevrimiçi üyeler

Geri