Ynt: Dumansız Ateş Yakmak
Duman ateşin tam yanmamasından oluşur. Bunun nedenleri ise yakacak odunun nemli olması, yeterli hava alamaması veya atılan odunun ateşin gücüne göre büyük veya miktarca fazla olmasıdır. Ateşin dışında kalan kısımlar da duman yapabilir. Ateşin dumansız yanabilmesi için canlı ve dolayısıyla biraz büyük olması gerekir. Çok küçük ateş mutlaka duman yapar. Büyük, hızlı yanan ateş ise çok odun yer ve sürekli beslenmek ister. Odunların çatılarak yakılması hızlı ve dumansız yanma sağlar. Alttan yakılan ateşte tam yanma oluşana kadar aşağıdan yukarıya doğru çıkan alev, üstteki odunları ısıtarak geçer, dolayısıyla duman oluşur. Ateş yeterince güçlendiğinde üstteki odunlar da tamamen tutuşur, duman kesilir. Eğer hem duman yapmayan, hem de çok güçlü değil uzun süren bir ateş istiyorsanız, (mesela gece boyu kamp ateşi gibi) o zaman ateşi üstten yakabilirsiniz. Aşağıya en kalın odunları kabuksuz tarafları üste bakacak şekilde üste doğru incelerek ve her sıra birbirine dik olacak şekilde dizersiniz. (Kabukları komple soyabilirsiniz, duman yapmaması için) En üste en ince dallar ve bolca çalı çırpı koyarsınız. Üstten yakarsınız. Eğer üste yeterli çalı çırpı koyduysanız ateş yandıkça aşağı sıraları da tutuşturacaktır. Ama hem saatlerce yanacak hem de neredeyse sıfır duman olacaktır. Youtube'da aratırsanız bulursunuz.
Bunun dışında eğer amaç sadece yemek ısıtmak, çay yapmak vs. ise altı kapalı üstü açık basit bir salça tenekesinin kapalı altına ve dibine yakın yan taraflarına kalem kalınlığında delikler açıp açık tarafın kenarlarını da kale burcu gibi kesersen ve iki taşın üzerine koyarsan (altı açık olup deliklerden hava alsın) içinde çalı çırpı yakıp üzerine tencere, çaydanlık vs. koyup ısıtabilirsin. Tencereyi koyunca burç şeklindeki deliklerden çıkan ateş 6-7 dk gibi sürelerde yarım litre suyu kaynatır, üztelik 3-5 parça dal, kozalak ile... Bu iş için satılan hazır ocaklar da var, paslanmaz vs. malzemeden, kullanışlı birbirine geçip az yer kaplayan hafif.