umiterkan' Alıntı:Kürşad Bey size bir soru sorsak sizi burada bulmuşken, Duster'ın standart lastik ölçüsü 215-65-16, forumda aynı aracı kullanan Hakan Bey arkadaşımız araca 225-70-16 kar lastiği takmış durumda, birlikte karda uzun soluklu bir gezimiz de oldu, araçta herhangi bir sürtme veya performans sıkıntısı da olmadı. Sizce standart ölçüler ne kadara kadar arttırılabilir tabi aracı yormadan ve yakıta da çok etki etmeden. Amacımız tabiki aracı ağır offroad için yükseltmek değil sadece karda giderken altına kar yığılmasın diye birazcık lastikle yükseltmek.
Tempus' Alıntı:Araca göre bu değişir, ama genelde standart halinin 1-2 ölçü üstü çapda ve genişlikde lastiklerde problem çıkmaz. Zaten araçların kitapçıklarında tavsiye edilen max lastik oranlarıda veriliyor genelde. Önemli olan yaptığınız işlem sonucu oluşan kazanımlarınızın kayıplarınıza değip değmediği . bahsettiğiniz lastik değişimi aracı en fazla 1 cm yada 2 cm yükseltmiştir. Aracı yükseltip büyük lastik taktıpınızda, tüm taşıyıcı kollar, burçlar, şaftlar, salıncakların açıları bozulur. Her araçda bu açıları bir miktar tolere edtme payı olsada siz bunu arttırdıkça bir süre sonra aracınızın yürür sistem parçaları olması gerekendne fakrlı açılarla çalışmaya başlar ve bu zorlama nedneiyle kolay arıza verip kırılmaya. Yada konforunuzu ve yol tutuşunuzu etkilemeye. Bu nedenle pahalı ve araçlara özel yapılan yükseltme kitlerinde aracın yürür aksamındaki yükseltme nedeniyle açısı bozulan her parçanın dğeişmesi ve açıların düzeltilmesi için parçalar bulunur.
duster için yükseltme kiti çıkana kadar bekleyin bencearacı aldınız alalı geçemediğiniz hangi yeri aracınız 2 cm daha yüksek olursa geçecektiniz?
Karadeniz Otoyolu' Alıntı:Çok mantıklı, bende o değişen açıların sorun yaratabileceğini düşünüyorum aslında. Ama yinede 3-5 cm (dediğiniz gibi orjinal kitle falan) yükseltme çok güzel görülür. Offroad amaçlı değil, sadece görsel keyif.
Google arıyorum ama yanlış arama yapıyorum belkide, hiç yükseltilmiş Duster fotoğrafı göremiyorum pek...
yol' Alıntı:1-2 boy büyük lastik madem sorun çıkarmadıysa zaten 1-2cm yükselmiş demektir. Kürşad'ın uyarılarını göz önüne alarak 2-3cm daha yükseltecek amortisör ve yaylarla birlikte toplamda 3-5cm yükseltmeniz mümkün olur. Ama aracı yükseltmek yakıt sarfiyatını artıracağı gibi aracın dinamik yapısını da bozar. Her ne kadar yükseltmeyle birlikte sağlamlaştırmak için bir çok parçayı değiştirseniz bile aracın momentum ve ağırlık merkeziyle oynamış ve asfalt performansını düşürmüş olacaksınız. Öncelikle ne yapacağımıza karar verip ona göre araç almamız lazım. Aldığımız aracı da ne yapacağımıza göre modifiye etmemiz lazım. Ağır off-road yapılmayacaksa Discovery'nin yükseltilmesi (maliyeti düşük olsa bile) gereksiz bir işlemdir, bakınız benEğer herhangi bir yere sürtünmüyorsa 1-2 boy büyük lastikle 1-2cm yükseltme yeterli olacaktır. Ama Kürşad'ın dediği gibi buna gerek var mı onu da iyi düşünün
Çünkü 1-2 boy büyük lastikle yakıt sarfiyatı küçük de olsa (%2-5) artacak, aracın torku da (yine %2-5 kadar) düşecektir...
Yükseltme yerine spacer'la lastikleri 3-5cm daha açmanızı özellikle ESP'siz araçlara tavsiye ederim. Düşük maliyetli ve yarım saatlik bir iş. Üstelik yakıt sarfiyatına bir etkisi yok. Güvenlik açısından çok önemli, uygulaması da bir o kadar basit bir işlem. Yeter ki aracınız için doğru malzemeden yapılmış spacer'ları bulun![]()
murat067' Alıntı:ok gibi olmalı ne olursa olsun....kendi işini yapmalı...
bence duster için gereksiz...
Karadeniz Otoyolu' Alıntı:Bazı insanlarda şu var;
Aracımız arazi aracıysa safkan bir offroad aracı olmalı ve en zor en berbat yerlerden bile geçmeli!
Allah aşkına şunu anlayamıyorlar mı? Göl kenarına eşimizle dostumuzla gidip balık avlamak, ailece yaylalara çıkmak, taşlı arazide altını sürtmeden gitmek için normal bir binek araçtan biraz daha yüksek, 4 çeker sakin kendi halinde bir araç istiyoruz.
Neden bazı insanlar çıkıp da
böyle yorum yaparlar?
Kimseyle tartışma niyetim yok, tatlı tatlı sakince soruyorum. Sizin düşündüğünüz mantığın aynısını size uyarlarsak; neden öyle gün gelip sizi yarı yolda bırakacak jiplere biniyorsunuz ki? Unimog veya Hummer varken...