Duster Nasıl Yükseltilebilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Karadeniz Otoyolu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,551
Ynt: Duster Nasıl Yükseltilebilir?

Orjinal Lastik Ebadı: 215/65/16
Yükseltilmiş Hali: 205/80/16

0.jpg

Etiketler

umiterkan' Alıntı:
Kürşad Bey size bir soru sorsak sizi burada bulmuşken, Duster'ın standart lastik ölçüsü 215-65-16, forumda aynı aracı kullanan Hakan Bey arkadaşımız araca 225-70-16 kar lastiği takmış durumda, birlikte karda uzun soluklu bir gezimiz de oldu, araçta herhangi bir sürtme veya performans sıkıntısı da olmadı. Sizce standart ölçüler ne kadara kadar arttırılabilir tabi aracı yormadan ve yakıta da çok etki etmeden. Amacımız tabiki aracı ağır offroad için yükseltmek değil sadece karda giderken altına kar yığılmasın diye birazcık lastikle yükseltmek.

Araca göre bu değişir, ama genelde standart halinin 1-2 ölçü üstü çapda ve genişlikde lastiklerde problem çıkmaz. Zaten araçların kitapçıklarında tavsiye edilen max lastik oranlarıda veriliyor genelde. Önemli olan yaptığınız işlem sonucu oluşan kazanımlarınızın kayıplarınıza değip değmediği . bahsettiğiniz lastik değişimi aracı en fazla 1 cm yada 2 cm yükseltmiştir. Aracı yükseltip büyük lastik taktıpınızda, tüm taşıyıcı kollar, burçlar, şaftlar, salıncakların açıları bozulur. Her araçda bu açıları bir miktar tolere edtme payı olsada siz bunu arttırdıkça bir süre sonra aracınızın yürür sistem parçaları olması gerekendne fakrlı açılarla çalışmaya başlar ve bu zorlama nedneiyle kolay arıza verip kırılmaya. Yada konforunuzu ve yol tutuşunuzu etkilemeye. Bu nedenle pahalı ve araçlara özel yapılan yükseltme kitlerinde aracın yürür aksamındaki yükseltme nedeniyle açısı bozulan her parçanın dğeişmesi ve açıların düzeltilmesi için parçalar bulunur.

duster için yükseltme kiti çıkana kadar bekleyin bence :smiley: aracı aldınız alalı geçemediğiniz hangi yeri aracınız 2 cm daha yüksek olursa geçecektiniz?

Çok mantıklı, bende o değişen açıların sorun yaratabileceğini düşünüyorum aslında. Ama yinede 3-5 cm (dediğiniz gibi orjinal kitle falan) yükseltme çok güzel görülür. Offroad amaçlı değil, sadece görsel keyif.

Google arıyorum ama yanlış arama yapıyorum belkide, hiç yükseltilmiş Duster fotoğrafı göremiyorum pek...

Tempus' Alıntı:
Araca göre bu değişir, ama genelde standart halinin 1-2 ölçü üstü çapda ve genişlikde lastiklerde problem çıkmaz. Zaten araçların kitapçıklarında tavsiye edilen max lastik oranlarıda veriliyor genelde. Önemli olan yaptığınız işlem sonucu oluşan kazanımlarınızın kayıplarınıza değip değmediği . bahsettiğiniz lastik değişimi aracı en fazla 1 cm yada 2 cm yükseltmiştir. Aracı yükseltip büyük lastik taktıpınızda, tüm taşıyıcı kollar, burçlar, şaftlar, salıncakların açıları bozulur. Her araçda bu açıları bir miktar tolere edtme payı olsada siz bunu arttırdıkça bir süre sonra aracınızın yürür sistem parçaları olması gerekendne fakrlı açılarla çalışmaya başlar ve bu zorlama nedneiyle kolay arıza verip kırılmaya. Yada konforunuzu ve yol tutuşunuzu etkilemeye. Bu nedenle pahalı ve araçlara özel yapılan yükseltme kitlerinde aracın yürür aksamındaki yükseltme nedeniyle açısı bozulan her parçanın dğeişmesi ve açıların düzeltilmesi için parçalar bulunur.

duster için yükseltme kiti çıkana kadar bekleyin bence :smiley: aracı aldınız alalı geçemediğiniz hangi yeri aracınız 2 cm daha yüksek olursa geçecektiniz?

Haklısınız Kürşad Bey, çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Yükseltme kiti çıkarsa değerlendiririz artık ;)

Karadeniz Otoyolu' Alıntı:
Çok mantıklı, bende o değişen açıların sorun yaratabileceğini düşünüyorum aslında. Ama yinede 3-5 cm (dediğiniz gibi orjinal kitle falan) yükseltme çok güzel görülür. Offroad amaçlı değil, sadece görsel keyif.

Google arıyorum ama yanlış arama yapıyorum belkide, hiç yükseltilmiş Duster fotoğrafı göremiyorum pek...

Aslında yükseltme yapan var ama nasıl yapmışlar belli değil, 31 inc lastik takan bile var. Daha önce resimlerini paylaşmıştık gerçi, araç bu haliyle yarışlara katılmış. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=66044.80

1-2 boy büyük lastik madem sorun çıkarmadıysa zaten 1-2cm yükselmiş demektir. Kürşad'ın uyarılarını göz önüne alarak 2-3cm daha yükseltecek amortisör ve yaylarla birlikte toplamda 3-5cm yükseltmeniz mümkün olur. Ama aracı yükseltmek yakıt sarfiyatını artıracağı gibi aracın dinamik yapısını da bozar. Her ne kadar yükseltmeyle birlikte sağlamlaştırmak için bir çok parçayı değiştirseniz bile aracın momentum ve ağırlık merkeziyle oynamış ve asfalt performansını düşürmüş olacaksınız. Öncelikle ne yapacağımıza karar verip ona göre araç almamız lazım. Aldığımız aracı da ne yapacağımıza göre modifiye etmemiz lazım. Ağır off-road yapılmayacaksa Discovery'nin yükseltilmesi (maliyeti düşük olsa bile) gereksiz bir işlemdir, bakınız ben :smiley: Eğer herhangi bir yere sürtünmüyorsa 1-2 boy büyük lastikle 1-2cm yükseltme yeterli olacaktır. Ama Kürşad'ın dediği gibi buna gerek var mı onu da iyi düşünün :smiley: Çünkü 1-2 boy büyük lastikle yakıt sarfiyatı küçük de olsa (%2-5) artacak, aracın torku da (yine %2-5 kadar) düşecektir...

Yükseltme yerine spacer'la lastikleri 3-5cm daha açmanızı özellikle ESP'siz araçlara tavsiye ederim. Düşük maliyetli ve yarım saatlik bir iş. Üstelik yakıt sarfiyatına bir etkisi yok. Güvenlik açısından çok önemli, uygulaması da bir o kadar basit bir işlem. Yeter ki aracınız için doğru malzemeden yapılmış spacer'ları bulun ;)

yol' Alıntı:
1-2 boy büyük lastik madem sorun çıkarmadıysa zaten 1-2cm yükselmiş demektir. Kürşad'ın uyarılarını göz önüne alarak 2-3cm daha yükseltecek amortisör ve yaylarla birlikte toplamda 3-5cm yükseltmeniz mümkün olur. Ama aracı yükseltmek yakıt sarfiyatını artıracağı gibi aracın dinamik yapısını da bozar. Her ne kadar yükseltmeyle birlikte sağlamlaştırmak için bir çok parçayı değiştirseniz bile aracın momentum ve ağırlık merkeziyle oynamış ve asfalt performansını düşürmüş olacaksınız. Öncelikle ne yapacağımıza karar verip ona göre araç almamız lazım. Aldığımız aracı da ne yapacağımıza göre modifiye etmemiz lazım. Ağır off-road yapılmayacaksa Discovery'nin yükseltilmesi (maliyeti düşük olsa bile) gereksiz bir işlemdir, bakınız ben :smiley: Eğer herhangi bir yere sürtünmüyorsa 1-2 boy büyük lastikle 1-2cm yükseltme yeterli olacaktır. Ama Kürşad'ın dediği gibi buna gerek var mı onu da iyi düşünün :smiley: Çünkü 1-2 boy büyük lastikle yakıt sarfiyatı küçük de olsa (%2-5) artacak, aracın torku da (yine %2-5 kadar) düşecektir...

Yükseltme yerine spacer'la lastikleri 3-5cm daha açmanızı özellikle ESP'siz araçlara tavsiye ederim. Düşük maliyetli ve yarım saatlik bir iş. Üstelik yakıt sarfiyatına bir etkisi yok. Güvenlik açısından çok önemli, uygulaması da bir o kadar basit bir işlem. Yeter ki aracınız için doğru malzemeden yapılmış spacer'ları bulun ;)

Spacer bu sitede var ama Türkiye'de değil maalesef. http://lzparts.de/index.php?page=manufacturers&mnf=14&x4a8bd=f13061ae37f29e71f7a68d33773cc468
Gerçi kaliteli malzemeden burada da yapılabilir.

Mesela bir kaç kişi toplanıp 48mm'lik bir takım spacer sipariş ederseniz, Türkiye'de iyi bir tornacıya aynısını yaptırıp maliyeti düşürebilirsiniz. Üyelerimizden Dursun usta (reis28) bu konuda size yardımcı olacaktır.

ya çok özür dileyerek kendi fikrimi bir latife ile söylenek istiyorum maharet boyda deil işlevdedir....
işlevi olduktan sonra 3cm 5 cm düşüncelerine girmek elde olup iş göreninde bir zaman sonra işgörmez vaziyete gelmesinin önünü açar...
bu aracı görsel olarak BÜYÜK... ama işlev olarak gülünç durumlara sokabilir.....
ok gibi olmalı ne olursa olsun....kendi işini yapmalı...

bence duster için gereksiz...
saygılarr
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Benim 3-5cm yükseltme amacım offroad yapmak için değil de yüksek karda daha rahat gitmek içindi. Ama Kürşad Bey ve Sedat Bey gayet bu konuyu güzel açıklamış, daha ne desek boş.

Bazı insanlarda şu var;
Aracımız arazi aracıysa safkan bir offroad aracı olmalı ve en zor en berbat yerlerden bile geçmeli!

Allah aşkına şunu anlayamıyorlar mı? Göl kenarına eşimizle dostumuzla gidip balık avlamak, ailece yaylalara çıkmak, taşlı arazide altını sürtmeden gitmek için normal bir binek araçtan biraz daha yüksek, 4 çeker sakin kendi halinde bir araç istiyoruz.

Neden bazı insanlar çıkıp da

murat067' Alıntı:
ok gibi olmalı ne olursa olsun....kendi işini yapmalı...
bence duster için gereksiz...

böyle yorum yaparlar?

Kimseyle tartışma niyetim yok, tatlı tatlı sakince soruyorum. Sizin düşündüğünüz mantığın aynısını size uyarlarsak; neden öyle gün gelip sizi yarı yolda bırakacak jiplere biniyorsunuz ki? Unimog veya Hummer varken...

Karadeniz Otoyolu' Alıntı:
Bazı insanlarda şu var;
Aracımız arazi aracıysa safkan bir offroad aracı olmalı ve en zor en berbat yerlerden bile geçmeli!

Allah aşkına şunu anlayamıyorlar mı? Göl kenarına eşimizle dostumuzla gidip balık avlamak, ailece yaylalara çıkmak, taşlı arazide altını sürtmeden gitmek için normal bir binek araçtan biraz daha yüksek, 4 çeker sakin kendi halinde bir araç istiyoruz.

Neden bazı insanlar çıkıp da

böyle yorum yaparlar?

Kimseyle tartışma niyetim yok, tatlı tatlı sakince soruyorum. Sizin düşündüğünüz mantığın aynısını size uyarlarsak; neden öyle gün gelip sizi yarı yolda bırakacak jiplere biniyorsunuz ki? Unimog veya Hummer varken...

siz galiba beni yanlış anlamışsınız dusteri duster gibi kullanılması gerektiğini anlatmak istedim...
herkes kendi işini yapsın mantığı duster kjendi yapabileceklerini zaten yükseltme olmadanda çok rahat yapar 3-5 cm yükseltip akis açılarını gövde yapısını bozarak büyük lastik takarak dusteri manasız bir yola sokmanın anlamı yok demek istemiştim...
ama ne varki insanlarımızın gözünde oluşan önyargıdan olsa gerek duster alıp kullanan kişiler sanki hata ediyormuş gibi görmek yada kulanıcısının ben hata yapmadım diye çıkıp ortalıkta ne görürse görsün kendini birşekilde ifade etmeye çalışması bence çok yanlış...
ben lada niva kullanıyorum ve gayet memnunum bu şartlarda kullanmak için duster alırmıyım hayır almam sebep 40 tl vericeksem 10 tl ye lada nivaya binerim ger kalan 30 bin ile binek bir aracım olur tertemiz mis gibi pırıl pırıl gezerim...
ama ne demek istediğimi yanlış anlayıp beni suçlamanız çok haksız...
saygılar....

Suçlama değildi aman, öyle bir anlam çıkmasın. Bizimki sırf, hani şöyle biraz daha yükletince göze hoş görünsün mantığı.
Akis açıları konusu da, acaba kaç cm yükseltirsek sorun açmaya başlar?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,036
Kayıtlı Üye Sayımız
166,783
Kaydolan Son Üyemiz
Sinan1313

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR