Ynt: Ekolojik ve Ucuz Bir Ev İçin Fikirleriniz?
bahcivankurt' Alıntı:
sonrada samanla karışık toprağı sıvayacağım duvarlara ve sonrada kireçle boyayacağım.
Özay Bey,
Bu türden uğraşılar ve çalışmalar, saygı duyulması gereken örnek girişimlerdendir; kolaylıklar dilerim.
İzninizle küçük bir uyarıda bulunmak isterim. Çocukluğum köyde geçti. Kerpiç yapılışını ve kerpiçten konut yapımını çok görmüşümdür. Hatta çok küçüktüm, bahçe duvarı için "kesilmiş" kerpiçleri (kerpiç yapımına kerpiç kesmek denir buralarda) taşımaya kendimce yardım da etmiştim de ellerime zarar vermişti, hey gidi günler hey!...
Neyse, konuya dönersek, gerek kerpiç yapımında ve gerekse toprak sıvada iki malzemeye çok özen gösterilmelidir:
1. Sıva çamurunun yapımında kullanılacak toprağın niteliği. (Konutun yapılacağı bölge, kırsalda ise, o yörede yaşayan halk, kerpiç ve sıva
çamurunun yapılacağı özel toprağı bilir; yardım istersiniz.)
2. Sıva çamurunun yapılacağı saman da olabildiğince ince olmalıdır.
Sıva toprağı, su, ince saman uygun ölçülerde konulmalı ve çok iyi karıştırılmalıdır. Yine ekleyeyim, olanağı varsa yöre insanından yararlanın. Çünkü konuyla ilgili bilgileri, yüzlerce hatta binlerce yılda oluşmuştur.
Bunları bilip bilmediğiniz konusunda birşey deme olanağım yok, biliyorsanız yok sayın. Umarım çorbada bir tuzum olur..
Kolay gelsin.
Cavid Sezen