El Telsizi Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan thpozitif Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,257

thpozitif

Ana Kamp
Yer
İstanbul
Web
www.kontrolpest.com
Arkadaşlar amatör telsizcilik konusunu inceliyorum ama teknik olarak bilgim olmadığından aradığım bilgiye ulaşamadım. benim öğrenmek istediğim şu; kamp yaparken, doğada, afet gibi durumlarda kullanmak üzere iki adet el telsizi edinmeyi düşünüyorum. Bu alacağım telsizleri aldığım gibi kullanmaya başlayabilir miyim? Her hangi bir ruhsatlandırma ya da cep telefonu gibi hat açtımam gerekir mi?

Etiketler
Ynt: El Telsizi Kullanımı

Bahsettiğim telsizler PMR telzizler diye adlandırılıyor yanlış bilgi edinmediysem ve lisanssız olarak geçiyorlar. Al kullan yani :smiley:

Edindiğim bilgiler doğruysa, önerebileceğiniz telsiz marka modelleri nelerdir? o kadar çok marka model var ki arada kaldım. 6km 8km 12km ye kadar çekenler, kalem pille veya blok pille çalışanlar, hatta güneş enerjisi ile şarj olanlar.. yok 8 kanal bir ton ara kanal.. Askerde kullandım telsiz ama tüm bu ayrıntıları bilmeden tabii...

Selamlar,
haklisiniz, PMR telsizleri alip hemen kullanabiliyorsunuz. Cok populer olmasa da CB tabir edilen (sucu ve tupculerin kullandigi) telsizler de ayni sekilde kullanilabiliyor. iyi gunler dilerim, reha

Merhaba
Ben Sevilay Karahasanoğlu

Emekli, UMT Haberleşme Uzmanıyım
UMT ( Uzun mesafeli Telsiz haberleşmesi )
Kadın telsizciler birşey bilmez derler ama maalesef öyle değil

CB ve PMR Konusunda seçim yaptınızımı diye sormam lazım önce
daha sonra eğer elde taşıyacaksanız PMR
Araçta veya sabit olarak kullanacaksanız CB diyebilirim

Pil kullanan cihazlar avantaj olabilir fakat hesap yapınca bu güçlerin gerçek olmadığı anlaşılır
Profesyonel kullanımda çalışan cihazlar HYT , KIRISUN , VERTEX olabilir ( vertex pahalıdır )
Diğerleri kendi alanlarında uzmandırlar
zaten bahsi konu web sitesinde forumda bu konuda güncel açıklamalar var

öncelikle istanbul telsiz merkezi isimli bir web sitesi var ona bakın daha sonra sorularınızın cevabı için PMR Foruma gidin bence

Bunun dışında Radyo amatörü olmak isterseniz zaten bu arkadaşlarımızın kendi haberleşme sistemleri var. web siteleri ( TRAC.Org.tr )
imtihana girip ( kıyı emniyeti ) Radyo Amatörü belgesi ve Çağrı Kodu alıp , Simplex veya Half duplex ( Röle ile ) görüşebilirsiniz
tabi karşıdaki kişinin de Radyo amatörü olması ve Çağrı kodunun bulunması gerekir.

Şimdi top sizde tercihinizi yapın
Allah kolaylık versin
Görüşmek üzere
Sevilay

Seviilay hanım, verdiğiniz ayrıntılı bilgiler ve öneriler için teşekkür ederim.

Açıkçası dün gece yarısına kadar telsizlerle ilgili en ufak bir bilgim yoktu. Telsiz kullanmak için lisans alındığını dahi dün gece öğrendim.

Lisanssız kullanılabilen telsizler arasında da pmr kullanmayı düşünüyordum fakat bilgilerim arttıkça ve amatör telsizciliğin bu kadar yaygın olduğunu öğrendiğimden merakım da arttı. Şimdi cb telsizle de ilgileniyorum fakat kullanım alanım olmadığından şu an için pmr edineceğim ama verdiğiniz linklerden cb telsizler ve lisanslı amatör telsizcilik hakkında bilgi edineceğim.

istanbulda' Alıntı:
Merhaba
Ben Sevilay Karahasanoğlu

Emekli, UMT Haberleşme Uzmanıyım
UMT ( Uzun mesafeli Telsiz haberleşmesi )
Kadın telsizciler birşey bilmez derler ama maalesef öyle değil

CB ve PMR Konusunda seçim yaptınızımı diye sormam lazım önce
daha sonra eğer elde taşıyacaksanız PMR
Araçta veya sabit olarak kullanacaksanız CB diyebilirim

Pil kullanan cihazlar avantaj olabilir fakat hesap yapınca bu güçlerin gerçek olmadığı anlaşılır
Profesyonel kullanımda çalışan cihazlar HYT , KIRISUN , VERTEX olabilir ( vertex pahalıdır )
Diğerleri kendi alanlarında uzmandırlar
zaten bahsi konu web sitesinde forumda bu konuda güncel açıklamalar var

öncelikle istanbul telsiz merkezi isimli bir web sitesi var ona bakın daha sonra sorularınızın cevabı için PMR Foruma gidin bence

Bunun dışında Radyo amatörü olmak isterseniz zaten bu arkadaşlarımızın kendi haberleşme sistemleri var. web siteleri ( TRAC.Org.tr )
imtihana girip ( kıyı emniyeti ) Radyo Amatörü belgesi ve Çağrı Kodu alıp , Simplex veya Half duplex ( Röle ile ) görüşebilirsiniz
tabi karşıdaki kişinin de Radyo amatörü olması ve Çağrı kodunun bulunması gerekir.

Şimdi top sizde tercihinizi yapın
Allah kolaylık versin
Görüşmek üzere
Sevilay

çok pardon kusura bakmayın ben 5 senedir telsiz role sistemleri ile çalışıyorum kuruyorum bozuyorum Half duplex diye bir şey duymadım daha genişletebilirmisiniz ayrıca nereden emekli oldunuz?
TGM
TK
PTT
ayrıca önerdiğiniz cihazlar gerçekten arkadaşın işine yarayacak cihazlar tebrik ederim

73'ler

Kaan Bey merhaba

1 - Tek frekans üzerinden Yayın ( SİMPLEX Radyo , Tv ) ONE WAY
1A - Tek frekans üzerinden telsiz görüşmesi ( SIMPLEX ) TWO WAY
2 - Röle ile görüşme HALF DUBLEX ( biri konuşur , diğer dinler iki ayrı frekans )
3 - Deniz Kara görüşmesi ( DUBLEX ) aynı anda , Mandal olmadan ( Telefon gibi )

Bu arada unutmuşum kusura bakmayın..
CB Telsizler HALF DUBLEX
PMR Telsizler SIMPLEX görüşür.

Bu arada başka bir Topic te yazdığım bir yazıya verilen cevapları okudum.
HYT TC 446 ve
WOUXUN KG 833 denilmiş..

WOUXUN KG 833 maalesef ..
Mandalı ve Transmit ( Osilatörü ) çok hızlı
ben hayatımda bu kadar hızlı Anten osilatörü olan bir cihaz görmedim ama..

Maalesef anten Empedansı yeterli değil veya yanlış hesaplanmış
HYT TC 446 veya KIRISUN 558 in görüştüğü noktalarda WOUXUN KG 833 görüşmüyor
Röleyi bile ateşlemiyor ..

Ama sadece dokunarak ( yani dokun ve çek ile 1 saniye )
İstanbulda bulunan bir belediyenin rölesine gidip geliyor ( gerçi röle son 5 ayda çok hızlandı veya değişti ama...)
diğer cihazlar ise 1.6 saniyede geri geliyor

Hemde SMA anten li model ile

TSK
Em.Gen.MD.
İçişleri Bakanlığı
Emekli Ateşe ( Yakın Koruma )

Teşekkür ederim
Saygılarımla

Merhaba,

eger butcen elveriyorsa, 150 usd civarında olan pmr telsizleri ( kirusun , motorola ) tercih tmelisin..gorusme mesafesi, pil omru, boyutları ve darbe dayanıklılıgı oldukca iyi ...digerleri benim icin oyuncak sınıfında kalıyor.

kolay gelsin

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,952
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR