Ynt: En İyi Adventure Tourer Hangisi?
merhabalar,
forumda baska bir baslik alttinda da yazdigim gibi, su anda rota cikartma isi ile oldukca mesgulum. amacim 5 kitada da motor surmek. mevcut taslagima gore dogudan batiya bir rota izleyecegim ve tura istanbul'un avrupa yakasindan turkiye plakali yeni bir honda transalp ile cikacagim. bunlarin gerceklesmesi en az 1.5-2 senelik hazirlik calismalarindan sonra olacak.
zorunlu haller disinda off-road macerasina girilmeyecek, ama sanirim afrika'da mecburen bir off-road tecrubesi yasanacak.
simdi kisaca yazilanlar hakkinda fikrimi belirteyim:
EnduroCu:
"KTM lerin de cok servise ihtiyacı olduğuna katılmıyorum, oldukça dayanıklı makinesi vardır, ayrıca pahalı olmasının da bir nedeni üzerinde kullanılan donanımın yarış şartlarına göre olmasıdır"
Benim yazdigim:
"cok sik araliklarla servis istemeyen (KTM gibi) bir motor"
benim burada kastettigim servis araliklarin sikligi idi. cok servis istemesi degil. Yani ornek verecek olursak, bir motorda yag degisim araligi 6000mil ise KTM'de bu daha dusuk veya fren disklerinin asinmasi 30000mil ise KTM de daha dusuk gibi. umarim fikrimi daha acikca ifade edebilmisimdir. parcalarina gelince, stantdaki gorevli ile konusunca motor ust kapaginin bile degistirilip ozel bir alasimdan yapilmis kapak taktiklarini demisti. buna gelinceye kadar tabiki bir suru yerinde modifikasyon vardi.
Yanina alinacak yedek konusu ise; horizonsunlimited.com sitesinde bu cokca tartisilan bir konudur, hatta birini az once okudum. hangi yedekler tasinmali veya hangi yedek parcalari alayim gibisinden oldukca baslik var ki artik eskilere yonlendirme yapiliyor. varilan ve benim de mutabik oldugum sonucu kisaca yazarsam;
her parcanin yedegini almak imkansiz. o yuzden yedek parcalar olmazsa olmazlar ve digerleri olarak iki kisimda toplaniyor. olmazsa olmazlar aniden cikabilecek sorunlar, mesela, ampul yanmasi, tel kopmasi, zincir kopmasi (komple zincir degil sadece ek tasinmasi onlem olarak), teker patlamasi (onlem: yama) ve bunlarin onarimi icin gereken alet-edevat gibi parcalar. diger parcalar ise, onceden sezilebilir ve yipranma ile sorun cikartacak parcalardir. mesela, fren balatalari, diskleri, tekerler, buji (yine de kucuk oldugu icin tasinabilir tabiki), aku, teker ve gidon bilyalari, vb gibi parcardir. komple motor blogu ve silindir nasil yedek olarak tasinmazsa bu ikinci kisimdaki parcalar da belli araliklarla kontrol edilip gerekirse degistirilirse tasinmasi gerekmemektedir.
mekanik bilgi ise; elbette temel seyler otesinde bir mekanik bilgi gerekiyor. teker degistirmek ampul takmakla olmaz. bunun icin de motoru iyi tanimak, geziye cikmadan, en azindan motoru tanimak icin bir kere temel parcalari sokup takmak gerekmektedir.
kisacasi uzun yola cikanlar bilir, hep almadigin parca lazim olur.
uzun oldu biraz ama, bunlari turkce olarak paylasmak inanilmaz keyifli.
moremiles:
"Doğudaki (İran-Çin) kalitesiz yakıt sorununa takılmayacak motor var mı peki ?, üretilen yeni motorların pek çoğu enjeksiyonlu
azı karbüratörlü, yanılmıyorsam.
Delizi dünya turu için Bmw 1200 leri uygun bulmuşsunuz , forumdaki pek çok arkadaşta aynı motoru beğenmiş bende öyle... benzin sorunu nasıl aşılıyor bu motorda...çeşitli yakıt katkıları mı kullanılıyor oktan arttırcı gibi mesala , gerçi zaten bir bagaj sorunu olacağı için buna yer bulmakta sorun olacaktır"
cin'e giris su an itibari ile motorla imkansiza yakindir. girilse bile gunlugu yaklasik 100USD tutan masrafi goze almak gerekmektedir (yaninizda size eslik eden bir rehber olmasi lazim tum gezi boyunca mesela). iran'da da petrol dusunuldugu gibi kalitesiz olmadigini arastirmalarim sonucu ogrendim. iran'da benzin konusunda yegane sorun, bazi bolgelerde benzin istasyonlarinin arasinin -motor tankina gore- uzun olmasi imis. tabiki iran'da olmasa da diger guney asya ulkelerinde ve bazi guney amerika ulkelerinde dusuk oktan/kalitesiz ve pis benzin sorunu oldugunu okudum. dusuk oktanda motor vuruntu yapiyor (yunanistan'da ucuz benzin almistim sonradan anladim sebebini. her yer de ortalama 1.16 euro iken orada 0.80 euro idi

) ve cekisten dusuruyor. ama kirli degilse karburotorde soruna yol acmiyor. bujileri kirletiyor (CO2 cok aciga ciktigi icin) silindir basinda kuruma yol aciyor (ayni sebep) ve valf ayarlarinin biraz daha sik yapilmasini sagliyor (vuruntudan dolayi). bilhassa hindistan'da kirli benzin oldugunu duydum. bunun icin extra benzin filtresi takilmasi sorunu cozuyor. hani su tank harici hortumu kesip takilanlardan. yine de sorun cikmasi durumunda karburatoru temizlemek baska bir cozum oluyor ki, burada karburator ayarlarini bilmek gerekiyor. enjeksiyonluda sorunlar daha basagritici oluyor. Bu yuzdendir ki honda transalp'i tercih ediyorum. Ha, tabi bir de katalitik konvektoru sokup (yerine duz boru takmak cozumu), lambda'yi da cikartmak lazim. parantez icinde soylemek gerekrise (her zaman oktan arttiricilara guvenilmez ve kaliteli benzini bulunmadigin yerde oktan arttiri aramak ilginc olur-kapa parantez)
yine bir konuya aciklik getirmem gerekirse, GS11xx ve GS1200'lerin sadece alternatifi olmadigini soyledim iki kisilik geziler icin. bilhassa 1200'ler de hala cesitli sorunlar yasaniyor. 1150'lerin de bilhassa 2000-2003 ('03 haric) arasi modellerinde cokca karsilasilan difrasiyelin arka tekere baglantisindaki contadan yag kacirdigi ve abs'sinin sorun cikarttigi sikca dert yanilan konular. elbette bu da dahil her genelleme yanlistir nietzsche'nin dedigi gibi. bu motorlarla uzun turlar yapan insanlarin yazilarinda okudugum benzin sorununu yukarida bahsettigim sekilde halletme yoluna gitmisler (konvektor ve lambda sokuluyor).
sanirim yazdiklarimda cevaplarim daha acik hal almislardir.
yazdigim konulardaki bilgimi genellikle boyle uzun turlar yapan insanlarla motor fuarlarinda sobbetlerimde ve ozel yazismalarimda, cesitli web sayfalarinda okuduklarimla ve bir kismi da gecen baharda (ne yazik ki buyuk sorunlar yuzunden motoru istanbul gumrugune terk etmemle sonuclanan) ortadogu turumu gerceklestirirken edindim. fikirlerim de bu bilgilerim neticesinde dogdu elbette.
hizimi almisken devam edeyim biraz daha.
boyle uzun soluklu ve ulke degistirilen turlarda -ki bunu bizzat yasadim- en onemli sorun aslinda burokratik engeller. motormus, yukmus, benzinmis, parcaymis, rotaymis, hepsi kisinin kendine ait sorunlari ve cozumleri yine kendisidir. ama alamadiginiz vize, alamadiginiz (bulamadiginiz diyelim) sigorta, bazi ulkelerde motora getirilen kisitlamalar sizin elinizde olmayan sorunlardir ve bunlari asmak bazen rusvetle, bazen tanidik-bildikle, bazen de kacmakla (evet evet erkekligin 9/10'u) cozuluyor. mesela size rota yaparken karsilastigim en basit sorunu yazayim, cibuti'nin turkiye'de temsilciligi yok ve bize vize uyguluyor. ya bir onceki ulkeden bu ulkeye girilmeden vize alinacak ya da rota degisecek. ikinci bir mesela pasaportunuzda bir ulkenin vizesi yuzunden digerinden zor veya hic vize alamamaniz (iran-abd gibi. iran icin vize gerekmiyor ama giris cikis damgasi bile cok sorun cikartiyor veya israil-bir takim arap ulkeleri ornegi) olasi.
neyse, kervan yolda duzelir demisler. hepsi yollarda cozulecek seyler bunlarin. zaten boyle bir turun tek amaci sadece 100-150 bin mil motor surmek degil elbette. yolda cikabilecek her turlu engellerle de (mekanik, burokratik, duygusal, fiziksel, kulturel, vb) ustesinden gelmek. yani dayaniklilik, yani sabir, yani tahammul, yani ingilizce tabiri ile endurance. iste bu yuzden bu motorlara endurance demisler, yolda motor mekanik parcaniz olmaktan cikiyor sizin bir parcaniz oluyor, isim bile veriyorsonuz ona, oyle degil mi?
saglicakla efendim...
ps: guya baslarken rotanin taslagini yazacaktik. diger postaya kaldi insallah...
[edit]: an itibari ile taslagini hazirladigim rotanin haritaya cizilmis halini
http://www.ozhanu.com/rtw/rtw_route.JPG adresinde gorebilirsiniz. tur dogu'dan batiya dogru planlanmistir.