Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SERKANEFE Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,872
Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

ses sistemlerindeki kapasitörlerin alternatörü yormama, ya da cihazların sorunsuz çalışması için kullanıldığını biliyorum, fotoğraflardaki ses sistemlerinde kullandığınız kapasitörler sebebiyle bunu farkedemiyor olma ihtimaliniz olabilir mi?

cj3 ümün şarj sisteminde bir uygulama hatamız vardı, normalde lammbalı şarj dinamosunu göstergeye bağlamıştım doğrudan, o yüzden ilk çalıştırmada belirli devrin üzerine çıkmadan devreye girmiyordu.. ve şunu söyleyebilirim, devreye girdiği zaman motorunuzu dinlerseniz farkedeceksiniz ki motora yük bindiriyor..

belki de laboratuar ortamında denemek lazım ama, benim kanaatim de yakıt tüketimini hissedilmeyecek kadar da olsa arttırdığı yönündedir..

belki forumdan birilerinin ilgisini daha çekip bilimsel bir açıklama yapabilecek kişilerin yorumlarını da okuruz..

hepimiz insanız ve yanılıyor olma ihtimalimiz vardır..

SERKAN BEY, bence iddaanın sonucunda kimin kazandığını belirlemek için biraz daha bekleyin :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

poorangel' Alıntı:
ses sistemlerindeki kapasitörlerin alternatörü yormama, ya da cihazların sorunsuz çalışması için kullanıldığını biliyorum, fotoğraflardaki ses sistemlerinde kullandığınız kapasitörler sebebiyle bunu farkedemiyor olma ihtimaliniz olabilir mi?

kapasitör düzensiz akımı dengelemek için kullanılır ... hatta bazı model anfilerde akü ile bağlantısı bile yoktur , direk anfiye girilir ... her 1000 watt rms'e 1 farad önerilir ...
Ama ben hiçbir aracımda kapasitör kullanmadım :smiley: ... bana göre çok gereksiz , hatta ithalatçı ve montajcı birçok firmaya görede çok gereksiz ...
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

RedlinE Arkadaşımız bu konuda doğru söylüyor.

Araçlarda kullanılan elektrikli cihazlar yakıt tüketimini arttırır.

Bu 2X2=4 gibi su götürmez bir gerçektir.
 


Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

kafam takıldı konuya birkaç başka forum sitesine baktım.. benim yol bilgisayarlı aracım olmadığından deneyip sonucu görme imkanım yok ama forumda deneme imkanı olan biri varsa belki daha etkileyici bilgiler sunabiilir..

Bir gün aracınızı çalıştırın, arabada kapatabileceğiniz herşeyi kapatın ve deneye başlayın.. motor ısındıktan sonra rölantide yol bilgisayarında anlık tüketime gelin değeri not alın..
Sonra yavaş yavaş far, ısıtma, havalandırma, radyo, sis, kısa, uzun, rezistans, çakmak vb. ne bulursanız çalıştırın ve yakıt tüketimini not edin.

(Klimanın açılması ya da açıkken kapatılması deney sonucu değerlerin hatalı çıkmasına sebep olacaktır).

ve bir de bizle paylaşırsanız konuya güzel bir referans olabilir..
 



Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

bir de şöyle bir yorum okudum, eğlendirdi :smiley: :smiley:

Direksiyonu çevirince kutudan pompaya oradan da motora direkt mekanik yük biner acaip çok yakar, o yüzden mütemadiyen düz gitmeye çalışın.
Bot vs. giymeyin tırnaklarınızı düzenli kesin ki ayağınız ağır çekmesin çok basarsınız pedala acaip yakar.
Araçta çekme halatı taşıyın rampa gördünüz mü hemen kovboy misali öndeki araca fırlatın kancayı bağlayın kendinizi, rampada çok yakar öndeki çeksin sizi o düşünsün.
Eve geldiğinizde stop etmeyin çalıştırıken ilk marşta acaip çok yakar, çalışadursun belki daha az yakabilir öyle olunca.
Karınız çocuğunuz haftasonu gezmek arzusunda ise maks. 50 kg olmalarını isteyin hem açlık sınırına çok yaklaşmazlar size dava açamazlar, hem de arabayı ağırlaştırıp çok yakmasına neden olmazlar.
Varacağınız yere geldiğinizde park etmek için manevra yapmayın zira o esnada acaip çok yakar, olduğu yerde bırakın direkt.
Bunları yapmazsanız gayet ekonomik bir sürüş ile başbaşa kalabilir, ayran olmadan tahterevana binmeye devam edebilirsiniz.

konu sakinleri kesinlikle yanlış anlamazsınız umarım, bana eğlenceli geldi :smiley:
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

yapılmış yorumları okurken bir şu yoruma denk geldim..

Bir elektrik/elektronik teknisyeni yazmış..

Alternatörün (şarj dinamosu) çalışma prensibi stator içerisindeki endüksiyon bobini ile yaratılan manyetik alanın rotor içerisinde bulunan bakır sargılar vasıtası ile taranarak elektromanyetik kuvvet (EMK) aracılığı ile kömürlerden toplanan dalgalı (alternatif) elektrik akımının redresörler (doğrultmaçlar) ile düz (doğru) elektrik akımına dönüştürülmesine dayanır. Şarj dinamosuna yüklendikçe devrede bir vektörel dengesizlik (reaktif: üretilen enerji ile tüketilen enerji arasında farklılık) oluşur, stator içerisindeki manyetik alan rotora yeterince enerji aktaramadığı için ters mıknatıslanma (kutup farklılığı) nedeni ile frenleme etkisi gösterir ve bu da devir saatinde daha düşük devir olarak görülür, araçtaki elektrik tüketen aksamlar daha yavaş döner, daha sönük çalışır (halk ağzıyla: "voltaj düşer", ki gerçekten de öyledir).
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

Ben dinamo zaten dönüyo yaksanda aynı gücü çeker yakmasanda yorumuna ne kadar doğru olur bilemem ancak şöyle bir yorum getirmek istiyorum.Bu yorum şuna benziyor, arabada 50 kiloluk birisiylede 100km gitsen aynı yakar 100 kiloluk 5 kişiyle de 100 km gitsen aynı yakara araba zaten gidiyor mantığına gelir ki bu da bana mantıksız geldi.
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?


Uğur bey aslinda haklisiniz ama atladiginiz ayrinti şu akuden ne kadar voltaj çekerseniz dinomo doldurmak için daha zorlanacaktir. yani araç akim harçamazken dinamo kolay doner yuke bindiginde zor doner diyebiliriz.

Bu o kadar küçük bir fark ki ona gelinceye kadar neler var neler.
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

25 lt de 1 litre... 93 TL de 3,75 TL gibi diyelim. oradan yaptığınız tasarrufu, hızlı ve hırçın bir kalkışta, ani sollama ile zaten misli ile harcarız. bence tasarruf konusunda o kadar derin düşüncelere dalmayalım :D
 



Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

Evet, elektrikli her aksesuar açıldığında yakıt tüketimini arttırır ama bu bizim tespit edebileceğimiz ölçüde olmaz. Çalıştırılmaya başlayan her elektrikli alet dinamo üzerindeki yükü arttırarak, dinamonun dönüşünü zorlaştıracak ve motordan güç çalmasını sağlayacaktır. Bu farkedilemeyecek kadar az da olsa yine de gerçekleşecektir. Bir çok 'yakıt tüketimini nasıl azaltırız?' gibi başlıklarla uzmanlar tarafından yazılarda da eski ömrü dolmuş akülerin kullanımında yakıt tüketiminin yüksek olacağı yazar. Bunun sebebi de ömrü dolmuş, artık doğru düzgün şarj tutmayan bir akünün de sürekli olarak dinamodan yüksek akım çekerek motora ekstra yük bindirmesinden kaynaklıdır.
Alterpower: Gaz pedalına bir tetik konarak, tapa gaz yapıldığında alternatördeki yükü kesen böylece motorun kayıpsız olarak performansını göstermesini sağlayan düzenek.
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

ben daha önce de denedim ford focus ta
rolantide anlık değer 0.8 lt/saat iken rezistansı çalıştırdığım anda değer 1,1 ila 1,2 lt/saat olarak değişti e bu değerde stabil kaldı
klimada bu değer 1,4 lt/saat değerine ulaştı klima kademesi 2'de iken,
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

ilkakdeniz' Alıntı:
ben daha önce de denedim ford focus ta
rolantide anlık değer 0.8 lt/saat iken rezistansı çalıştırdığım anda değer 1,1 ila 1,2 lt/saat olarak değişti e bu değerde stabil kaldı
klimada bu değer 1,4 lt/saat değerine ulaştı klima kademesi 2'de iken,

budur işte.. teşekkür ederim paylaşım için.. klimanın arttırdığı değer pompasının ayrı olmasından kaynaklanıyor..

elektrik kullanımının yakıt tüketimini arttırdığı deneyle de sabitlenmiş oluyor..
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

Selamlar,
aslında siz de daha once cevabı bulup paylaşmıştınız (bir teknisyenin açıklaması olarak) .. pratikte şöyle bir olay gerçekleşiyor..

1) Siz eğer çok az akım çekerseniz, dinamo "avare" tabir edilen bir şekilde "çok rahat dönecektir".. bu da motorunuza yük bindirmeyeceği için de gözardı edilir.
2) Dinamoyu bindirirseniz (yani kapasitesine nazaran çok akım çekerseniz) , dinamonun dönmek konusunda direnç gösterdiğini göreceksiniz.. bu da, aynı klima kompresöründe olduğu gibi motora yük bindirecektir.

bir de rakkamlara bakalım..
1) Farlar yakılınca çekilen güç: 2x 55Watt farlar + 2x 10Watt stoplar = 130Watt..
2) Farlar yakılınca öekilen akım: 130 / 12 = 11 A yaklaşık

Şimdik, dinamonuz eğer 120A lik bir dinamo ise, bu dinamodan %10 civarında yük çekersiniz "en kötü" ihtimal ki.. bu da ihmal edilebilir..
Niye en kötü? zira aracınıza bağlı çok ciddi kapasitesi olan akünüz var ki.. o da armut toplamıyor..

Benim "nacizane görüşüm".. Evet, farları yaktığınız da "yakıt tüketimi artar ama bunu ölçemezsiniz"..

Diyeceksiniz ki "ama yukarıda yapılan deneme var... ".. Evet var ama o deneme "rolantide yapılmış bir deney", halbuki günlük yaşam da "farlarını yakıp, benzinin bitmesini beklemezsiniz ki... " dolayısı ile saatte yaklaşık 10-12lt yaktığınız bir yolda ilerlemede "kayda girmez" ;-)

ama tekrar ediyorum, bu benim nazicane "hesap/kitap ve limitli teknik bilgim".. reha
 

Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

teşekkürler Reha Bey..
Açıkcası elektrik elektronikle alakam oldu, ünv döneminde ikinci anadal gibi görmüştüm derslerini.. ünv sonrası uzak kaldığım için teknik olarak açıklamasını yapmakta güçlük çekmiştim.. (biraz da konu içinde birden oluşan gerginlikten uzaklaşıp, konu hakkında konuşularak ortalık sakinleşsin diye bu kadar üzerinde durdum..)
 



Ynt: Far Açıkken Benzin Tüketir mi?

Arkadaslar,
oncelikle Mert , Mucahit ve Mirkan beylerden, sonra da sizlerden özür dileyerek, konu dışındaki mesajları siliyorum.. lütfen anlayışla karşılayınız. iyi günler , güzel paylaşımlar dilerim, reha
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,458
Mesajlar
1,518,176
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst