tayfunsozer
Kamp III
Arkadaşlar 1994 Feroza SE Lastik hava basıncı hakında bilgisi olan varmı ? Kapı içindeki etiket üzernde önler 1.6(23) arka boş iken 23 dolu iken 30 yazıyor.Lastikçi ise 30 altında olursa lastiğe zarar verir diyor. Teşekkürler.

tayfunsozer' Alıntı:Değerli Ersan bey.İlginiz için teşekkür ederim.Lastiklerimi yeni değiştirdim.Size katılıyorum.Araç üretici değeri 23 PSİ (1.6 Bar) iken 30 PSİ hava basıldı demirden tekerlekli gibi oldu.25 PSİ düşürdüm iyi gibiydi .Şimdi ise Net'te yaptığım araştırma sonucu , Daihatsunun kapı içindeki etikette belirttiği değerlere (23 PSİ ) indiriyorum.Aşağıda yazdıklarım benim vardığım sonuçlardır.Tecrübeli ve profesyonel arkadaşlarımızın görüş ve düzeltmlerine açıktır.Sevgi ve saygılarımla.
1) Lastik basınçları tartışmasız ARAÇ ÜRETİCİSİ'nin sürücü kapı içi ,torpito , depo kapağı gibi yerlerde etiketlediği değerlere uygun olmalıdır.(Standar tveya araç Üreticisinin belirttiği aralıktaki cant ve lastik ebatları için)
2) Araç üreticisi bu değeri , araç ağırlığının ön ve arka akslara dağılımını , Yük durumunu dikkate alarak belirlemektedir.(bazı araçlarda YÜK ,ön ve arka lastik basınç değerlerini farklı kılabilmektedir.)Bu değerler lastik havasının soğuk iken lastik cidarına cm2 başına yapması gereken basıncı ifade etmektedir.Cant çapı ve genişliği bu basıncı etkilememektedir.Sabit bir ağırlık altanda aynı basınçta sişirdiğimiz (örneğin 28 PSİ) iki lastikten büyük olanın iç hacmi ve aldığı hava daha fazla olasına rağmen cm2 başına düşen basınç aynı 28 PSİ olmaktadır.
3) Lastiklerin üzerinde yazılı değer ise o lastiğe uygulanabilecek azami basıncı ifade etmektedir.(Yani Araç üreticisinin belirttiği değerler Lastik üreticisini belirttiği azami basncı geçmemelidir)
4) Aracınız hangi marka ve ağırlıkta ve lastikleriniz hangi marka ve ebatta olursa olsun soğuk iken uygulanacak değer araç üreticisinin belirttiiği değerlerde olmalıdır.
5) Soğukken araç üretici değerlerine göre şişirilmiş lastiklerin basıncı, sıcakta ve uzun yolda ısınma sonucu doğal olarak artmış ise düşürülmemelidir.(Lastik üreticisinin o lastik için belirttiği azami basınç hariç)