Galata Yöresi Yahudi Kültürü Turu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,908

penguen

Zirve
Dostluğa...

İki ayrı kültür, iki farklı inanç... Ama aslında birbirine bir o kadar yakın iki kültür... Birbirine bir o kadar yakın iki inanç...

Her şey, Kuledibi’ndeki bir restorana öğle yemeğine gittiğimizde başladı. Bize dağıtılan broşürlerde yıllarca ekmeğini yediğim Avram Bey’in, yıllarca omuz omuza çalıştığım sevgili Lemi’nin, annemin yıllarca komşuluk yaptığı Bayan Viki’nin, Bayan Lizet’in nefeslerini hissettim sanki bir an...
Evet, yıllarca bir arada olmuştuk. Bu doğruydu... Aynı sofraya oturmuştuk, aynı havayı solumuştuk. Birbirimizin bayramlarını hep içtenlikle kutlamıştık. Ama birbirimizi gerçekte ne kadar tanıyorduk? Türkiye nüfusunun yaklaşık % 90 ‘ının hayatları boyunca hiç Yahudi görmediğini hesaba katarsak, ben biraz daha şanslıydım bu konuda… Yahudi tanıdıklarım, arkadaşlarım vardı. Onların ibadetlerini az çok biliyordum. Brit milaya katılma imkânı bulmuş (Erkek çocuklar için doğumlarının 8. gününde yapılan ve isimlerinin de konduğu sünnet töreni) bar mitzvah’ı (erkek çocuklar 13 yaşına geldiğinde yapılan dini tören) bat mitzvah’ı (kız çocuklar 12 yaşına geldiğinde yapılan dini tören) duymuştum. Yahudilere özgü olan matsayı (Hamursuz Bayramı’nda yenilen mayasız ekmek) nefis borekazı, leziz pırasa köftesini tatmıştım. Ama mesela onların ibadethanelerini görme fırsatım hiç olmamıştı. Kafamda bir sürü soru vardı. Anlaşılan o ki bilmediklerim, bildiklerimden daha fazlaydı...
İşte şimdi elimde tuttuğum bu broşür bana bilmediklerimi,görme, öğrenme şansı tanıyordu. Kısacası “onların” dünyasına bir konuk olarak girme imkânını...
Belki de insanlar birbirini tenkit etmek, suçlamak yerine tanımaya, anlamaya gayret etse, karşısındakileri sadece gözleriyle değil, yürekleri ile de görmeye çalışsa, her şey daha güzel olur, dünya çok daha yaşanılası bir yer haline gelirdi...
Biraz bu düşünceyle, biraz da yıllarca yapmak isteyip de yapamadığım şeyi gerçekleştirmek arzusuyla bu tura iştirak etmeye karar verdim.
Kısa bir mailleşmenin ardından ismim katılımcı listesinde yerini almıştı. Artık Pazar Günü’nü beklemekten başka yapacak bir şey kalmamıştı...
Pazar sabah saat 10’da Galata Kulesi’nin önünden başlayan ve yaklaşık 4 saat süren gezimiz; rehberimiz Sayın İnci Türkoğlu’nun akıcı anlatımıyla, hoş sohbetiyle benim için bir solukta bitivermişti. Bu arada dünya şekeri iki kişiyle de tanışma fırsatı buldum. Lina Hanım ve Teri Hanım… Onlara da buradan sevgilerimi yolluyorum.
Az sonra yükleyeceğim her fotoğrafın altına açıklamalar yaparak yazımı bitirebilirdim. Ama ben öyle yapmayacağım. Sadece fotoğrafları yükleyeceğim. Merak edilenleri ise ayda iki kere düzenlenen bu gezilerden birine katılarak, Galata'nın atmosferini yaşayarak öğrenmek çok daha zevkli olmaz mı sizce de?

Etiketler
Ynt: Galata Yöresi Yahudi Kültürü Turu

IMG_1937.JPG

IMG_1936.JPG

IMG_1941.JPG

IMG_1944.JPG

IMG_1948.JPG

Bu forumu okuyunca yılllaaar önceki yahudi dostlarımızı hatırladım. hemen resimlerdeki sinagogun biraz ilerisinde galata kulesinin karşısında epeyce eski bir evde kalıyorlardı.babaları rahmetli babamın eminönündeki işyerinden samimi bir arkadaşı idi. zaman zaman misafirliğe giderdik hemde ta küçükçekmeceden.
adı vitali ,anne ida hanım, kızı lena ,oğlu yasef ti epeyce bir ahpaplığımız olmuştu 1975 li yıllardı hala bütün hatıralar gözümün önünde.
Daha sonra onların babası ,sonrada bizim babamız vefat edince artık yavaş yavaş gidip gelmeler azalınca iyice kopuldu.çok uzun yıllar oldu ne yaptıklarından hiç haberimiz olmadı.fakat çok iyi insanlardı hele annesi çok vefalı ve samimiydi.
İşte bir anda aklıma gelenler böyle bir anda olsa beni eskilere götürüp hatırlattığınız için zeynep hanıma teşekkür ediyorum.
saygılar.

Çok teşekkür ederim Kemal Bey,
Keşke böylesi dostluklar herkese örnek olsa...

Bir diğer kuledibi ile ilgili yazım rahmetli dedem ile dir.
1925 li yıllarda fener balatta fener patrikanesinin hemen yan tarafında annemin doğduğu ev vardır hala oradadır.ve hala rahmetli dedemin lakabı orada bir sokağa verilmiştir sokağımızın adı kireççizade sokağıdır ve orada ilk ve tek kireç satan öz dedemdir.
Rahmetli dedem kireçleri galata kuledibinden kireçleri taş halinde alır fenerdeki evine getirir orada söndürme işleminden sonra satışa hazır ederdi.
Annem hayattadır zaman zaman onu oraya götürür canlı canlı konuşturur hatıralarını yaşatmaya çalışırım.bütün komşuları rumlardır ve çok mükemmel komşuluklar yaşadıklarını anlata anlata bitiremez annem.

http://www.aynaprogrami.com/site/detay.aspx?ICERIKID=Z7OqtXrFbRI=&ICERIKTIPID=cOkgKu7A1Jw=

Yahudi örf ve adetlerini bu linkte büyük bir hayret ile izliyebilir yahudi ailleler hakkında çok detaylı bilgi alabilirsiniz. benim tavsiyem sonuna kadar izlemenizdir.

Bu linkten ise canlı canlı ağlama duvarını izliyebilirsiniz.

http://www.po-ip.com/hebrew/jerusalem/jerusalem_kotel.htm

SELAMLAR,
REHBERİNİZ İNCİ HANIMIN İLETİŞİM BİLGİLERİNİ ALMAM MÜMKÜN MÜ?
TŞK.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,829
Kaydolan Son Üyemiz
Lukes

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.