Ynt: Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?
Bence hangi organizasyon olursa olsun(Dağcılık,kampcılık,bisiklet,motorsporları,su sporları vb)uyulması gereken 2 ana kural var.
1) Birey olarak bulunduğumuz organizasyonda,eğitim+yaş+kültürden gelen toplumdaki genel davranış kurallarını asla ve asla unutmammalıyız.Bunlara örnek vermek gerekirse,bilinçsizce alkol tüketiminden sonra çevreye rahatsız verecek davranışlar.Ateşli silahların gelişigüzel kullanılması.Motorlu taşıtlarla yapılan gereksiz+hızlı kullanma şekilleri vb.
2 Gene birey olarak bulunduğumuz ortamdaki,organizasyonu gerçekleştiren kişilerin,belirttiği kuralların dışına çıkmamak.Yukarıda yazdığım 1. maddedeki örneklere ilave olarak;Bir dalış aktivitesinde,hocaların belirlediği malzemeleri temin edip,dalışda karşılaşılabilecek tehlikelere karşı olmazsa olmaz kuralların dışına çıkmamak.Traking gezisinde rehberin izinden çıkıp,macera için farklı yola sapmamak.Gene motorsporları aktivitesinde gerek doğada olsun ,gerek pistde olsun kuralların ve yetkili kişilerin talimatlarının dışına,macera yaşamak veya bana birşey olmaz diyerek çıkmamak.
Uzun lafın kısası,bir organizasyonda,o aktiviteyi düzenleyen kişilerin sorumluluğu bir yere kadardır.Esas sorumluluk belirli bir kültür ve eğitim seviyesinde+yaşda olan bizlerdedir.Biz nekadar hareketlerimizle organizasyonu düzenleyenlere destek olursak,o aktivite maximum derecede sorunsuz tamamlanır.