Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan concrete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 64
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,255

concrete

Erisir menzil-i maksuda, aheste giden
Yer
İstanbul
Sevgili Dostlar,

Nadiren de olsa gezilerimizde bazı tatsız olaylar yaşıyoruz. Bu olaylar şu ana kadar benim takip ettiğim kadarıyla hep küçük olaylar şeklinde gelişti. Eğer bir gün gezilerimizde daha önemli sonuçları olan bir kaza yaşanırsa, bu tür bir olayda kimlerin ne kadar sorumluluğu olabileceğini, kimin nereye kadar sorumlu tutulabileceğini şimdiden tartışmak uygun olur diye düşündüm.

Son Jeep gezisinde yaşanan olay sonrasında herkes geziye katılan tecrübeli arkadaşların çok profesyonelce davranıp gerekeni yaptığını anlattılar. Bu da hepimizi sevindirdi. Ancak öyle bir hisse kapıldım ki, gezi gezenbilir sayfalarında organize edildiği için bu arkadaşlar zaten bu tür operasyonları yapmak ya da organize etmek zorundalar gibi bir düşünce de oluşmuş gibi. Acaba gerçekten durum bu mu?

Unutmayalım; herşey sorunsuz yürürken kimse tatsız şeyler konuşmak istemez, ama bir tatsızlık yaşandığında herkes birbirine bakıp fikir yürütür..

Bu durumda;

Sorular;
1- Bu sayfalarda duyurulan her gezi bu anlamda bu sitenin ya da gezinin yöneticilerinin sorumluluğunda mıdır?
2- Yoksa bu tür organizasyonlarda her bir katılımcı, organizasyonunun genel kurallarına uymak kaydı ile kendinden mi sorumludur.
3- Kapsamlı organizasyonlarda (örneğin 2. Gezenbilir doğa sporları buluşması) güvenlik, iletişim ve ilk yardım gibi konularda organizasyonu yapanların sorumlulukları var mıdır.
4- Sorumlulukların sahipleri bu sorumluluklarını yerine getirmezse ne olur?
5- Bu soruların cevapları her ne olursa olsun, bu cevaplardan bizler haberdar mıyız?
6- Bu işin hukuki boyutu nedir?

Selamlar,

Etiketler
Ynt: Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

Güven Bey, 2. madde durumu çok daha iyi izah ediyor. Herşey kurallar ile belirlenmiş aslında, bu kurallara uymak koşuluyla her katılımcı kendinden sorumludur. Örneğin, sertifikasız bir dalıcıya deneme dalışı yaptırıyorsanız sorumluluk tamamen sizdedir. Ancak offroad yapmak için sertifika gerekmediğine ve B sınıfı ehliyet yeterli olduğuna göre parkurdaki tüm hareketlerinizden sizler sorumlusunuz.
Festivalimizde de kurallar belirlenecektir. Bu kurallara uyulduğu sürece bir sıkıntı yaşanmayacağını umut ediyoruz. Ayrıca gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınacak, yangın söndürme gereçleri, doktorlu ambulans alanda hazır bulunacaktır. Biz tedbir alır, kural koyarız ancak insiyatif çoğunlukla üyelerimizdedir. Sizin ne derece dikkatli olduğunuz önem kazanır.

''Herkes kendinden sorumludur'' gibi bir anlayışın arkasına sığınmamak için biz yöneticiler belirli kuralları koyduğumuz gibi;

Örneğin, doğaya karşı sorumluluğumuz olduğu için '' Doğaya saygılı off-road manifestosu'' nu çıkardık.

Konvoy kurallarını çıkardık,

Araç sınıflandırması kurallarını çıkardık, ve bu 3 kurala uymayan gezi fotoğrafı paylaşımına izin vermediğimizi belirten kuralı koyduk.

Kamplı olmayan günlük gezilerimizde, pilotların ''alkol'' almaması gerektiğini vurguluyoruz.

Olası kaza olaylarına müdahale edebilmek ve bu müdahalede yetki sahibi olmak için bir çok yöneticimiz ile '' İstanbul Valiliği Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü''nden eğitim alarak sertifikalarımızı aldık.
Çok yakın bir zamanda olmaz ise olmaz olan ''İlk Yardım '' kursu alacağız.

Tüm bunlar gönül esaslıdır ve birliktelik içindir.

gezenbilir olarak festivalde de herşeyi düşüneceginize eminim.ben kendimi güvende hissediyorum.sizlerin koydugunuz kurallara uyarsak sorun olacagını sanmam

Bunların bir kısmını kazanın olduğu gün ilginçtir bende düşündüm hatta bu tür kalabalık gezilerde, düzenleyenlerin ve yöneticilerin kaza-kazalarla ilgili sorumluluğunun olmadığını düşünmeme rağmen gezilere başlamadan evvel muafakatname imzalatılması gerektiğini düşündüm kişisel davalarla ilgili değil ama kamu davalarında bu önemli olabilir.Tabiki geziyi düzenleyenlerin konumu (üye-yönetici) ne olursa olsun katılımcılara bilgi vermek gibi vijdani sorumlulukları vardır tıpkı son jeep gezisinde uğur abinin konvoy ve kamp kurallarını hatırlattığı gibi.

Kazasız güzel gezilerde buluşmak üzere...

Aslında o kadar güzel bir konu başlığı açmışsınız ki, belkide hislerimize tercüman oldunuz.

Kurallar mutlaka gurupların emniyeti için konulmuştur. Hepimizin bunlara uyması esastır ve hepimize görev düşüyor.
Ama uymayanlara nereye kadar yaptırımımız var ? Bu tartışılır. Örneğin, Gruptan ayrılıp kendi başına ayrı geziye çıkan arkadaşımızı düzgün bir dille uyardığınız zaman sizi dinlemeyip '' sana ne !'' dediği zaman ne yapabilirsiniz ? Bu şekilde düşünen arkadaşımız olmayacağı gibi, olacağınıda farzetmek lazım.

İşte tüm bu aktivitelerde hiç birimizin canının sıkılmaması için tek yaptırımımız ''Dernek Üyeliğinden'' geçer. Tamamı ile düzeni kurduğumuz zaman ''Bu geziye üye olmayan gelemez'' dediğiniz vakit düzeni sağlamış olursunuz. Sonuçta alacağımız üye bizlerden olacaktır. Dernek üyesi kendi sorumluluklarını bilen kişidir.

bence şunu unutmamak lazım gezi ve konvoy görevlilerin talimatlarına uyulursa sorun olmaz şimdi konuşulan yada yaşananların hiçbiriside yaşanmaz ama malesef kurallara uymayan arkadalar bunu farklı algılıyo fevri hareketlerin sorumluluğunu genele yada yönetici görevli arkadaşlar ile bağdaştırıyo eğer bi kural konmuşsa ona herkes uyarsa sornda yaşanmaz kazada çünki güzergahlar cıkartılırken herşey hesaplanıyo bu görevde olan insanlarda zaten bu işe gönül vermiş teçrübeli insanlar..kurallara uyarsak s anırım sorun kalmaz kimseyide gereksiz yere kırmak üzmek yada yanlış anlamalara mahal vermeyiz

Bence hangi organizasyon olursa olsun(Dağcılık,kampcılık,bisiklet,motorsporları,su sporları vb)uyulması gereken 2 ana kural var.

1) Birey olarak bulunduğumuz organizasyonda,eğitim+yaş+kültürden gelen toplumdaki genel davranış kurallarını asla ve asla unutmammalıyız.Bunlara örnek vermek gerekirse,bilinçsizce alkol tüketiminden sonra çevreye rahatsız verecek davranışlar.Ateşli silahların gelişigüzel kullanılması.Motorlu taşıtlarla yapılan gereksiz+hızlı kullanma şekilleri vb.

2 Gene birey olarak bulunduğumuz ortamdaki,organizasyonu gerçekleştiren kişilerin,belirttiği kuralların dışına çıkmamak.Yukarıda yazdığım 1. maddedeki örneklere ilave olarak;Bir dalış aktivitesinde,hocaların belirlediği malzemeleri temin edip,dalışda karşılaşılabilecek tehlikelere karşı olmazsa olmaz kuralların dışına çıkmamak.Traking gezisinde rehberin izinden çıkıp,macera için farklı yola sapmamak.Gene motorsporları aktivitesinde gerek doğada olsun ,gerek pistde olsun kuralların ve yetkili kişilerin talimatlarının dışına,macera yaşamak veya bana birşey olmaz diyerek çıkmamak.

Uzun lafın kısası,bir organizasyonda,o aktiviteyi düzenleyen kişilerin sorumluluğu bir yere kadardır.Esas sorumluluk belirli bir kültür ve eğitim seviyesinde+yaşda olan bizlerdedir.Biz nekadar hareketlerimizle organizasyonu düzenleyenlere destek olursak,o aktivite maximum derecede sorunsuz tamamlanır.

Afet yönetim sistemine göre ;

1000 kişiye 1 itfaiyeci 1 doktor gerekir.Gezideki sayımız 150 civarındaydı ama bunu bir kaza olarakta düşünmemek te gerekir bir kalp krizi vb.olayda acil tıbbi destek gerektirir.

Bu sebepten site yönetici arkadaşlarımız gibi bizlerinde tüm eğitimleri alıp, kimizinde ilk yardım ,itfaiye ,haberleşme gibi konularda uzmanlaşıp standartın üzerinde bilgi ve malzeme ile müdahale edebilir hale gelmemiz gerekiyor.

Mesela geziye katılanlardan doktor hemşire acil tıp teknisyeni vb. listesi yapılabilir.
Offroad gezisine katılan araçlardan yangın tüpü ve ilk yardım çantası bulundurma zorunluluğu isteyebiliriz, organizasyonu yapanda bunları kontrol eder.
Bende sizlere Trafik kazalarına müdahale söndürme ve kurtarma eğitimi verebilirim.

.

Olayın hukuksal durumunu bilmem ama gezilerden önce tüm katılımcılara arkadaşın dediği gibi bir muafakatname imzalatılsa ve tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu kabul etse. İstenmeyen kötü sonuçlu durumlarda en azından vicdani olarak kuralları okuttuk imzalattık ama adam uymadı kendi sorunudur diye bilinir. Askerde öyle olmuyormu. İlk gittiğinizde ne kadar olmuş olay varsa "yapmayacağım" diye kağıt imzalıyorsunuz. Durumu bence bir hukukçulara danışmak gerek gibi. Burası Türkiye kanunda ilginç bir madde vardır alır götürürler valla adamı. Sonra mahkemelerde anlatmayalım hakimlere biz offroad yapıyorduk diye. Birde bunu en iyi bilen şu yamaç paraşütü gibi işleri organize edenlerdir diye düşünüyorum. Devamlı adam ölüyor onların organizasyonlarında.. Üstelik onlarda para verip uçuyorsun olayın ticari tarafıda var. Gerçi olay o noktaya geldiğinde sizde gezenbilirin reklamını yapıyordunuz filan da diyebilirler.. Off çok dallandırıdım olayı galiba. Ama hala devam eden mahkemede orman arazisine boru döşedik diye suçlanan birisi olarak yoğurdu üflemek isterim..

Çok yararlı bir başlık olmuş. Aramızda hukukçu arkadaşlar varsa, onların düşüncelerini dinlemek isterdim...

Aslında Uğur beyin dediği gibi yada benim anladığım kadarıyla hem kendimizden hem de çevremizden sorumluyuz. Çünkü bu bir gurup çalışması olarak düşünülürse ve etrafımızı kendimiz gibi görüp gözetirsek anında müdahale edersek hayatımıa dört dörtlük olur. Gurup haricinde normal yaşantımız da buna dahil SAYGILAR.

bu başlık cok faydalı ve yararlı olacak

Gezenbilir çatısı altında düzenlenen etkinliklerde (yada herhangi bir grupla) öncelik herkesin hem fikir olduğu gibi kurallara uymaktır.
Kurallara uyulup gerekli tüm tedbirler alındıktan sonra yaşanacak sorunlar birazda kısmet/şanssızlık işidir :smiley:
Organizasyonu düzenleyenlerin eksik yada hatalı düzeninden kaynaklı sorun oluşuyorsa belki o zaman sorumluluk düzenleyenin olabilir ama onun dışında hepimiz birey olarak yaşayacaklarımızdan kendimiz sorumluyuz.

Bildiğim kadarı ile bu etkinliğimizde; Ambulans, itfaiye, Dr gibi önemli unsurlar hazır bulunacak.
Gece kamp ateşi için özel bir ateş alanı hazırlanıp başka bireysel ateşler yakılmasına izin verilmeyecek.Bunlar ilk anda aklıma gelenler.

Sizlerinde etkinliklerde organizatörlerin alması gereken tedbirler olarak aklınıza gelenler varsa paylaşın lütfen.

herkese merhaba evet gerçekten çok düşünülmesi tartışılması gereken konular bunlar festival - şenlik gibi kalabalık organizasyonlarda tabiki bu organizasyonları yapan arkadaşların herkesi denetlemeleri yada uyarmaları söz konusu olamaz ben hep şuna inanırım "herkes kendi davranış ve sözlerinden sorumludur" burda arkadaşlar hepimizin inanılmaz eğlendiği bir çok şeyi paylaştıgı çok güzel organizasyonlar yapıyor bence. kendi üstlerine düşen sadece budur kamp alanlarında yada konvoyda yada etkinlikte bir başkasını tedirgin edecek yada başkasının hayatını tehlikeye atacak canını sıkacak bir tavır sergilememek de bizim sorumlulugumuzdur mesela bu büyük festivale ben ailemle geleceğim yaklaşık 11-12 kişi bu kişilerin içinde 1.5 yaşında yeğenim 9 yaşında 2 kuzenimde var işin içine çocuklarda girdiğinde bazı şeyleri daha çok düşünür oluyorsunuz örnek verecek olursak geçenki etkinliğimizde bazı - düşüncesiz davranan- arkadaşlarımızın silah atışları oldu bundan bi çok kişii rahatsızlık duydu aslında bu gibi tavırlar kişinin kendi davranışı sorumlulugu ile ilgilidir lütfen kalabalık ve ailece olunan ortamlarda böle şeylere dikkat edelim kimsenin canı yansın istemeyiz sonuçta :D

Bu basligi inanin cok dusunerek actim. Bu konulara zamanm zamman takiliyorum. Bu basligi actigimda yanlis anlasilmaktan da korkmmadim degil. Ancak goruyorum ki cok degerli gorusler ve yorumlar paylasiliyor.

Yazilanlari okurken daha cok bir referansi olan ifadeler dikkatimi cekiyor. Ornegin Umut acil durum yonetim sisteminin bir gereksiniminden bahsetmis. Bir gun bir yerde 1000 kisi olursak, (Duzcede olur mu acaba?) ve bir acil durum (ornegin orman yangini) olursa bu gerekiligi yerine getirip getirmedigimmizi hakim sorgulamak ihtiyaci duyar mi? Eger duyarsa, bunun saglanmasindan kimi sorumlu tutar?

Diger taraftan bir hukukcu olmamama ragmen, hukugun konulara bakisinin genellikle hukukcu olmayan bizleri sasirtan nitelikte oldugunu biliyorum. Bu tur konularda tecrube sahibi bir hukukcunun gorusu icin tam zaman.

Cesitli sebeplerle ben de ilk yardim egitimi almistim. (egitimi veren kisi kendisini olmek uzereyken gordugumuzde mudahale etmememizi ozellikle istemisti :smiley: ) Ayrica Guvenlik ve cevre konularinda da aldigim bazi egitimler mevcut. Ilk yardimin her durumda gerekliligi tartisilmaz tabii. Fakat diger egitimler ancak kisiye algida bir hassasiyet kazandiriyor. gerisi kisinin kendi insiyatifine kaliyor tabii.

gezilerden once bir belge imzalatilmasi onerisi bana once cok soguk geldmisti. Ancak dusununce mantikli gelmeye basliyor. Tabii bu noktada hukukcu gorusu onem kazaniyor. Eger hukukcu site yonetiminin bazi sorumluluklardan kurtulamayacagini soylerse, bu uygulama dostlarimizi yureklendirmek ve korumak icin bir zorunluluk bile olabilir.

Heyecanla gorusleri takip ediyorum.

Selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR