<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?</b><br />
<br />
Evet, seytanin avukatligi bana kaldi. sanirim faydali da oluyor, cok sey ogreniyoruz.<br />
<br />
Resmi yarislar ile ilgili olarak bir tereddut kalmadi kafamda. Zaten belirtildigi gibi, lisans alinirken bazi imzalar atiliyormus. aslinda bir yaris olmaksizin makul bir sayida arac arazaide gezerken olabilecek olaylardan da olaya katilan taraflar disinda birisinin sorumlu olmadigi da acik gibi. <br />
<br />
Gecen kis cig dusmesi nedeniyle kaybettigimiz doga dostlarinin yasadigi olay tv lerde farkli boyutlarda incelenmisti hatirlarsaniz. Sonucta hukuki olarak organizasyonu yonetenler bir sikinti yasamadilar yanilmiyorsam.<br />
<br />
Tek bir durum kaliyor kafamda tam olarak netlesmeyen; <br />
<br />
Yuzlerce kisiyi bir alanda "festival"duyurusu ile topladiginizda, yapilan geziler esnasinda degil, ama o kadar insani bir araya getirdiginiz icin yamaniz gereken bazi seyler var midir? Umutun soyledigi gibi ornegin her 1000 kisi icin bir itfaiyeci gibi. Ya da saglik ekibi, ambulans gibi. Ya da acil durum plani gibi. Ya da su anda aklima gelmeyen bazi baska seyler. <br />
<br />
Biraz daha seytanin avukatligini abartmak gerekirse, stadlara binlerce kisi kendi istegi ile gidiyor. Statta bir yangin ciksa, seyircilar disinda birileri sorumlu olur herhalde. Bir acik hava konserinde de ayni durum sozkonusudur sanirim. Yani bizler duzcedeyken kazayl bir kac donum ormanin yanmasina sebep olsak, birisi cikip "1000 kisiyi kim buraya topladi, bu isin olmamasi icin ne gibi onlemler aldi?"der mi?<br />
Beni rahatsiz eden, festival duyurusu yapiyor olmamiz. Bu konuyu anlatan bir kanun ya da yonetmelik bulamadim ama, hic mi yaptirim ya da yasal tarif yok bu konuda. Acaba ben, yerel yonetimden izin alip, binlerce el ilani bastirip caddelerde dagitarak, bir yaylada bahar festivali yapiyorum desem, biri cikip bana sen ne yapiyorsun demez mi? Herseyin standardinin oldugu gunumuzde, bu durum bana nahos geliyor.<br />
<br />
Dedigim gibi seytanin avukatligi iste, soylediklerimden kimse alinmasin lutfen... Ne kadar bilgili ve emin olursak, o kadar rahat oluruz hepimiz.<br />
<br />
Acaba konuyu cok mu zorluyorum? Emin olamadim...</div>