Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan concrete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 64
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,237
Ynt: Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

Rica ederim. Sorular sonsuz olduğu gibi cevapları da bir o kadar karmaşık ve yoruma açık. Benim A diye yorumladığımı bir başkası B diye yorumlar. O nedenle somut olayda soruna son noktayı hakim koyar. O yüzden ne desem farklı bir konu açılacak.
O kadar karmaşık ki. Yazmakla anlatmaya kalksam sayfalar sürer. :smiley:

Bir yandan iş yapıp, bir yandan foruma yazıyorum. Mesaim bitsin, akşam evde sakin kafayla, sorularınızı cevaplamaya çalışırım. :smiley: Şimdi yanlış bir şey yazmayayım.

Etiketler

Kısaca şunu söyleyeyim, elbetteki böyle bir organizasyon için o yerin mülki amirliğinden izin alınmadan organizasyon yapılamaz. Festival kapsamında, eğer off road yarışı düzenlenirse, yarış sırasında üçüncü kişilerin uğrayacağı zararlardan yarışa katılan yanında organizatörler de sorumlu olur.
Ancak yarış dışındaki etkinliklerde -örneğin çevrede yapılan bir off road gezisinde- meydana gelen zararlarda organizatörlerin sorumluluğu ancak kusurları varsa olur, bu durumda araç sadece araç sahipleri sorumlu olru.

Jeep34' Alıntı:
İşte tüm bu aktivitelerde hiç birimizin canının sıkılmaması için tek yaptırımımız ''Dernek Üyeliğinden'' geçer. Tamamı ile düzeni kurduğumuz zaman ''Bu geziye üye olmayan gelemez'' dediğiniz vakit düzeni sağlamış olursunuz. Sonuçta alacağımız üye bizlerden olacaktır. Dernek üyesi kendi sorumluluklarını bilen kişidir.

Peki ya kanunen bir derneğe üye olmaları yasaklanmış Kamu görevlisi ancak forum dahilinde üye olan insanlar da var onlar için ne düşünüyorsunuz?
işin bu boyutu da var..

Böyle bir organizasyonun hangi kanuna tabi OLMADIĞINI bulabildim ancak :smiley:

6021

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNU

Kanun Numarası : 2911

Kabul Tarihi : 6/10/1983

Yayımlandığı R Gazete : Tarih : 8/10/1983 Sayı : 18185

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 662

İstisnalar

Madde 4 – Aşağıda belirtilen toplantı ve faaliyetler bu Kanun hükümlerine tabi değildir.

a) Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, derneklerin, ticari ortaklıkların ve diğer tüzelkişilirin özel kanunlarına ve kendi tüzüklerine göre yapacakları kapalı yer toplantıları,

b) Kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, karşılama ve uğurlamalar,

c) Spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar,

d) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların Devlet ve Hükümet işleri hakkındaki toplantı ve konuşmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelreinin halk ile yapacakları sohbet niteliğindeki görüşmeler.

Emrah bey çok güzel açıklamış ancak kendisinin de belirttiği gibi her bir durum kendi öznel koşullarında değerlendirilir ve son noktayı hakim koyar.Resmi bir yarış varsa muhakkak o işin bir federasyonu vardır ve kurallar orada belirlenmiştir.Yelken yarışları için örneğin Türkiye Yelken Federasyonun belirlediği yarış kuralları vardır ve yarışan teknelerde lisanssız yarışçı bulunamaz, günübirlik misafir olarak gelenlere bile geçici lisans çıkarılır.Bence off-road etkinliklerine katılan sürücüler için de lisans aranmadığına ve resmi bir yarış yapılmadığına göre oluşabilecek kazalarda bireysel (kusurlu/kusursuz) sorumluluklar sözkonusudur.

Kamu görevlisi arkadaşların üyeliği kurumlarından izin alınmak kaydıyla mümkün olabilir . Tabi bu yol pek kolay olmayabilir . Bu durumdaki arkadaşların sorumlu hareket ettikleri sürece , üye olanlardan ayrı tutulacağını düşünemiyorum .

Evet, bu konu ile alakalı bilgi topladım sayılır.

Danışılan kişiler 1) İbrahim Kalaycı ( Hukuk Hakimi)
2) Mehmet Becce (İsoff Üyesi- Eski Yarışçı)

İbrahim Kalaycı' ya (babam) sordum :
'' Yönetimin düzenlediği bir off-road gezisinde, ister gruptan ayrılıp gezerken, ister bizim belirlediğimiz etaplarda gezerken kendi aracıyla maddi hasarlı kaza yaparsa veya bu kazada sakat kalırsa veya ölürse (Allah korusun) , geziyi organize edenin hukuki sorumluluğu nedir ?

Cevap : Herkes kendi iradesi ile geziye katılmıştır. Kimse kimseyi gezi için zorlayamayacağı gibi, gelip gelmemekte, veya zorlu tehlikeli bir etabı geçerken, geçip geçmemeye kendi karar verir. Herkes kendinden sorumludur. Kimseyi grupla beraber hareket etmeyede zorlayamazsınız. İsteyen istediği yere gitmeye ve istediğini yapmaya serbesttir. Yaptırımlarınızı daha sonra yapabilirsiniz. Çağırmamak gibi vs. Yönetimin veya diğer kişilerin herhangi bir hukuki sorumluluğu yoktur.

Soru : Aynı tip bir gezide kavga çıksa ve ölümle sonuçlansa ne olur ?

Cevap: Olaya direk karışanlar ve yaralayan veya öldüren kendi yargılanır. Gezi organizatörlerinin düzenlediği gezide olay olduğu için herhangi bir sorumluluğu yoktur. Ama gruptaki kişilerin ifadelerine tabiiki başvurulur.

Mehmet Becce'ye sordum :

'' Yarışlarda maddi hasar veya ölümle sonuçlanan durumlarda yarışçının ve organizatörün (örneğin isoff) sorumluluğu nedir ?

Cevap : Yarışanlar zaten lisans alırken tüm sorumluluğu kabul ediyorlar. 3. kişilere karşı sorumlulukları içinde sigorta yaptırıyorlar. Organizatörün sorumluluğu bulunmuyor.

Bende Ailemde ki ve arkadaşım hukukçulara danıştım ve benzer cevaplar aldım . Aslında bir muvafakatnameye bile gerek olmadığı yönünde fikir beyan edenlerde oldu .

Ancak benimde kaltıldığım , gezi başlangıcında bir sorumluluk belgesi imzalatmanın herşeyi daha sağlama alacağı görüşü de ortaya çıktı . Dediğim gibi sizleri ve Gezenbiliri korumak için bu yöntem daha sağlam bir kazık olabilir :smiley:

Matbuu bir Gezenbilir belgesi hazırlanabilir ama tabi ki yöneticilerin ve genelin insiyatifinde bir uygulamadır . Ben kendi adıma böyle birşey imzalamaktan gücenmem .

Saygılarımla ...
Barış

http://www.isoff.org.tr/upPhotos/docs/2008_genel_kurallar_16012008.pdf

4.madde sanırım gayet açık. En ciddi organizasyonda kurallar böyle konunun uzaması gereksiz bence saygıyla..

15-20 yıl önce ralli kros yada pist yarışlarında ölümlü bir kaza olmuştu bu olayın neticesi hukuki açıdan yol gösterici olabilir.

Tüm hukuki açıklamalar son derece "gerekli" ve faydalı oluyor devamını bekliyoruz tabi şeytanın avukatlığınıda Güven bey. Barış beyin dediği gibi kuralların ve sorumlulukların hatırlatıldığı bir matbuyu imzalatmak hukuki acıdan gerekli olmasada psikolojik açıdan etkili olabilir. Bi gün gelip gezi düzenlediğimiizde sorumluluğumuz nerde başlayıp nerde bitiyo bilmekte fayda var selamlar...

Konuyu açtığınız için Güven bey size, bildiği - araştırdığı bilgileri paylaştığı için tüm arkadaşlara çok teşekkürler.
Biliyoruz ki hukuk dediğimz olgu, bıçaksırtı gibidir. Kanunlardaki maddeler + hakimin insiyatifi. İncelerken - araştırırken çok dikkatli ollmamız gerekiyor. Yüce Türk adaleti karşısında boynumuz kıldan ince tabiiki.
Ayrıca, Gezenbilir yöneticilerimiz kuralları belirlemiş, katılımcaların bu kurallara uyması dahilinde olası sorunlar minimuma inecektir.
Yaşanmış çeşitli örnekler ile ilerletmekteyiz konuyu, ben de aşağıda, 2005 yılında yaşanmış ve hukuken sonuçlanmış bir konuyu örnek olarak sunuyorum.
Türkiye'nin en iyi motorsporları foto muhabiri sevgli Ömer Koçyiğit'in bir pist yarışı sırasında ölümü ile sonuçlanan kaza ve mahkeme sonucu:

"AA - İzmir Pınarbaşı yarış pistinde, 2005 Türkiye Pist Şampiyonasının ilk etabında otomobiliyle serbest muhabir Ömer Koçyiğit`e çarpan O. A. ile yarış direktörü M. K., `dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme neden olma` suçundan yargılandıkları duruşmada beraat etti.

İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tarafların avukatları katıldı.

Yargılama sonunda, yarışçı O. A. ile M. K., beraat etti.

Duruşmanın ardından AA muhabirine açıklama yapan Ömer Koçyiğit`in avukatı Yusuf Akın, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

İzmir Pınarbaşı yarış pistinde, 17 Nisan 2005 tarihinde yapılan Türkiye Pist Şampiyonası`nın ilk etap yarışında, fotoğraf çekmek isteyen serbest muhabir Ömer Koçyiğit`e, O. A. (22), yönetimindeki otomobille çarpmıştı.Yaralanan Koçyiğit, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürülürken hayatını kaybetmişti."

Bu vesile ile sevgili Ömer Koçyiğit'i bir kez daha rahmetle anıyorum

Yanlız sportif, yani bir federasyona bağlı resmi organizasyonlarla, keyfekeder gezileri bence birbirine karıştırmamak lazım. Yoksa ben şimdi 10 tane arkadaşıma hadi pikniğe gidelim desem, orda birinin başına birşey gelse, yada bir kaza olsa beni mi sorumlu tutacaklar?
Herkes kendi özgür iradesiyle organizasyonlara katılıyor ve hareketlerinin sonucundan da herkes kendisi sorumlu.
Her şeyde risk vardır. Özellikle adrenalin salgılanmasını arttıran bu tarz sporlarda illaki biraz daha fazla risk olacaktır. Riski en aza indirmek için birtakım kurallar belirlenip, katlımcılara imza karşılığı tebliğ edilebilir. Ama ben organizasyonu düzenleyenlerden hiçbirisinin hukuken bir sorumluluk altına gireceğini düşünmüyorum.

Evet, seytanin avukatligi bana kaldi. sanirim faydali da oluyor, cok sey ogreniyoruz.

Resmi yarislar ile ilgili olarak bir tereddut kalmadi kafamda. Zaten belirtildigi gibi, lisans alinirken bazi imzalar atiliyormus. aslinda bir yaris olmaksizin makul bir sayida arac arazaide gezerken olabilecek olaylardan da olaya katilan taraflar disinda birisinin sorumlu olmadigi da acik gibi.

Gecen kis cig dusmesi nedeniyle kaybettigimiz doga dostlarinin yasadigi olay tv lerde farkli boyutlarda incelenmisti hatirlarsaniz. Sonucta hukuki olarak organizasyonu yonetenler bir sikinti yasamadilar yanilmiyorsam.

Tek bir durum kaliyor kafamda tam olarak netlesmeyen;

Yuzlerce kisiyi bir alanda "festival"duyurusu ile topladiginizda, yapilan geziler esnasinda degil, ama o kadar insani bir araya getirdiginiz icin yamaniz gereken bazi seyler var midir? Umutun soyledigi gibi ornegin her 1000 kisi icin bir itfaiyeci gibi. Ya da saglik ekibi, ambulans gibi. Ya da acil durum plani gibi. Ya da su anda aklima gelmeyen bazi baska seyler.

Biraz daha seytanin avukatligini abartmak gerekirse, stadlara binlerce kisi kendi istegi ile gidiyor. Statta bir yangin ciksa, seyircilar disinda birileri sorumlu olur herhalde. Bir acik hava konserinde de ayni durum sozkonusudur sanirim. Yani bizler duzcedeyken kazayl bir kac donum ormanin yanmasina sebep olsak, birisi cikip "1000 kisiyi kim buraya topladi, bu isin olmamasi icin ne gibi onlemler aldi?"der mi?
Beni rahatsiz eden, festival duyurusu yapiyor olmamiz. Bu konuyu anlatan bir kanun ya da yonetmelik bulamadim ama, hic mi yaptirim ya da yasal tarif yok bu konuda. Acaba ben, yerel yonetimden izin alip, binlerce el ilani bastirip caddelerde dagitarak, bir yaylada bahar festivali yapiyorum desem, biri cikip bana sen ne yapiyorsun demez mi? Herseyin standardinin oldugu gunumuzde, bu durum bana nahos geliyor.

Dedigim gibi seytanin avukatligi iste, soylediklerimden kimse alinmasin lutfen... Ne kadar bilgili ve emin olursak, o kadar rahat oluruz hepimiz.

Acaba konuyu cok mu zorluyorum? Emin olamadim...

Bilgilendirme: Düzce Topuk Yaylasında yapılacak festivalimiz için Düzce Valiliği, Turizm Müdürlüğü, Kaynaşlı Belediyesi ile yazışma ve görüşmelerimiz devam ediyor. Çevre köy muhtarlıkları bilgilendiriliyor. Yönetim olarak bu amaçla iki kere Düzce'ye gidildi. Salı günü detayları konuşmak ve finalize etmek için tekrar gidiyoruz. Festivalin detayları ve kesin duyurusu yapılmadan önce, yerel yönetimle gerekli olan protokoller imzalanacak. Valiliğin desteği ve teşvikleri doğrultusunda; tam donanımlı ve doktorlu ambulanslar, itfaiye, jandarma, belediyeye ait iş makinaları ve orman müdürlüğü araç/çalışanları bize yardımcı olacak, bir bölümü de festival süresince bizimle kalacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,092
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

SON KONULAR

Geri