Ynt: Gönüllü Sadelik; Sade Yaşam ve Karavan
Oğuz hocam bilgisayarsız bir yaşamı bende düşünmüyorum,zaten dikkat ederseniz bir yoksunluktan bahsedilmiyor fotoğraflarda bir yoksunluk varmış gibi bir hava var gönüllü sadelikte yukarıda yazdığı gibi neleri atacağımızı biz belirliyoruz,ayrıca şu metne baktığımızda nekadar karavancıları anlattığını fark etmişsinizdir,
Arkadaşınız, eşiniz ve çocuğunuzla daha çok vakit geçirin. Onlarla yürüyüşe çıkın, bir öğünü paylaşın, şarkı söyleyin ya da birilerine yardım edin.
Her bakımdan beslenin! Bedeniniz için koşun veya bisiklete binin. Ruhunuz için ilişkilerinizde oyunsuz, yalansız ve dolaysız olun. Yaptığınız her şeyi tutkulu yapın ya da sadece tutku ve şevk duyduğunuz şeyleri yapın. Zihniniz için yeni şeyler öğrenin, küçük kurslara katılın.
Daha az kıyafet alın. Aldığınız kıyafetlerin modaya uygunluğuna değil fonksiyonel olmasına dikkat edin. Kozmetik ve mücevher almayın.
Satın aldığınız her şeyin çevreye zarar vermeden üretildiğine, dayanıklı ve tamir edilebilir olmasına dikkat edin.
Evinizde az kullandığınız her şeyi (kıyafet, kitap, mobilya, alet edevat), ihtiyacı olan birine verin. Eviniz kalabalık olmasın.
Her ortamda kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkınız olsun.
Bahçıvanlığın, tesisatçılığın, marangozluğun, terziliğin en basit özelliklerini öğrenin.
Uydu antenide takılabilir,kuzinede ,kişinin beğenileri ve ihtiyaçları bunu belirler.bana son derce gereksiz gelen birşey uydu anteni ama bilgisayarsız olmaz mesela.
Ahmet hocam o karavandakilerin yaşam tarzı olduğu için ve bir gelirleri yoksa başka şansları da olmuyor,ben olaya şu mantıkla baktım eğer zorunluluktan orada kalıyorlarsa yukarda yazan şartlara uysa da,sade yaşam olarak ta algılasak aslında sade yaşama girmiyor,ne zaman ki mesela, evleri vardır,yada evlerini satıp bu aracı alıp tercihlerini bu yönde kullanmışlardır o zaman gönüllü sadelik oluyor gibi basit bir örnek verebilirim.
Bireyler hayatta mutluluğu arar ‘niçin’ i bulmak beklide düşünsel anlamda kimilerine göre en büyük mutluluk,kimilerine göre onu aramak için çaba içinde olmak en büyük mutluluk ama özünde hepimizin amacı mutluluğu aramak ,bilen insan acı çeker ama mutludur, hayatı anlamak kavramak adına bir şeyler yapabildiği,koyun sürüsünden olmadığı için.
'' kapitalizm onlara,reelsosyalizm'in kendi yurttaşlarından esirgediği pek çok hak ve özgürlüğü,hemde yüksek maddi refah eşliğinde sağlıyor '' tam bir kapitalist analizi yani refaha ulaşmış cebinde keyif sürecek parası olan için çok doğru bir söz.Komünizm i sscb olarak algılama sosyalizmide onun kırık bacaklı kardeşi olarak görme alışkanlığımız olduğu için Haveman ın tespiti her zaman doğru gibi gelecek bize.
Ben yalnızca şu gözlere bakarak burada ki insanların en azından bir kısmının bu sade yaşama benim dediğim ölçülerde katıldığını düşünüyorum.
[attachment=1]