Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan forester Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,161

forester

Kamp III
Mesajlar
513
Tepkime Puanı
9
Yer
Istanbul
Google Earth Plus kullanıyorum ve işaretlediğim yerin koordinatını Garmin GPS’ime giriyorum, daha sonra GE’e GPS den gönderdiğimde GE’de işaretlediğim yerden daha farklı bir yeri gösteriyor Garmin’den yüklenen nokta. Bende çözüm olarak koordinatların saniye kısmı 3 saniye daha fazla yazıyorum, şöyle ki; GE’de 40°33'38.30"N, 29°59'24.36"E olan bir koordinatı Garmin GPS’ime N 40°33’41.3”, E029°59’27.4” olarak yazıyorum, o zaman 5-6 metre hatayla aynı yeri buluyor. GE’de sekiz hane yazılan koordinat Garmin’de yedi hane, bu sebepten salise kısmını yuvarlıyorum.
Sanırım GE ile Garmin’im arasında koordinat formatı uyumsuzluğu var, Böyle bir sorunu olup da çözmüş birinden yardım alabilirsem çok sevinirim.
 

Etiketler
Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

Merhaba,

hangi harita ve program kullanırsan kullan konumlar arasında bu tür kayıklıklar olabilir. Bu kayıklığın bir kaç nedeni var, bunlar;

1. google earth yada garmin haritasının doğruluklarının farklı olması. google earth görüntüleri koordinatlandırılırken çok mükemmel koordinatlandırılmayabiliyor bu nedenle elinizdeki gps verisi ile götüntüde tam oturmayabilir bu normaldır. ge'de 5-30m kayık görülebilir.

2. gps den toplanan veriler eğer ayarları ile oynanmamış ise; default gelen veriler wgs84 datumunda coğrafi koordinatlardır. eğer gpsin ayarlarını wgs84 den baska bir datum ayarlamışsanız yada kullandığınız harita farklı bir datumda ise bu şekilde 5-10m kayıklık olabilir.

3. gps in sinyal alma durumu ne kadar iyi olursa o kadar doğru konum bilgisi elde edersiniz. 2-3 uydudan az uydu görüyor ise bu şekilde kayıklık olur matematiksel olarak normaldir. gördügü uydu sayısı arttıkca konum dogrulugu artacaktır.

4. koordinattaki basamak yuvarlamadan dolayı kayıklık olabilir.

5. kullandığınız gpsdeki yazılımdan kaynaklanan hatalar olabilir. (algoritmada küçük hatalar)

6. abd bazı dönemlerrde gps uydularının bazılarını yörüngesinden kaydırıyor. bu nedenle gps sacmalayabiliyor.


bence 5-6 m kayıklık normal bişey, şimdiye kadar taşınabilir gpsler ile veri topladığımda bu kadar kayıklık oluyordu. çok hassas gps verisi toplamanın yöntemleri var, normal kullanıcı için bunlara gerek yok tabiki.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, sanırım ben karşılaştığım problemi pek iyi ifade edemedim. Becerebilirsem biraz daha iyi anlatmayı deneyeyim. Garmin GPS imde işaretlediğim bir noktayı GE'e gönderdiğimde Garmin'in bayrağını (yada işaretini) tam doğru yere koyuyor. Mesela evimin önünde Garmin'de bulunduğum yeri işaretledim, eve çıkıp bilgisayarımda GE'ye o noktayı transfer ettiğimde ve GE'de zoom yaptığımda Garmin'in bayrağını tam doğru yerde görüyorum. Yani tam evimin önünde durup işaretlediğim yerde.

Fakat GE'de bir noktayı seçipte

001


O noktanın özelliklerinde yazan koordinat noktalarını Garmin'e bire bir kayıt edip bir nokta oluşturduğumda

004


ve Garmin'le bilgisayarımı bir kabloyla irtibatlandırıp, Garmin'de ki Noktayı GE nin GPS transfer komutunu kullanarak Garmin'de biraz envel GE de işaretlediğim noktanın aynı koordinatlarını yazdığım noktayı GE gönderdiğimde

002


105 metrelik bir kaçıklık oluyor. Garmin'in bayragı üzerine başka bir GE noktası koyarsam, onun koordinatı Garmin'deki noktadan farklı oluyor

003


Benim merak ettiğim, Garmin'de bulunduğum noktanı işaretledikten sonra, GE attığımda yeri şaşmaz bir dogrulukta göstermesine rağmen, GE'den aldığım koordinatla Garminde oluşturduğum bir noktanın tekrar GE ye yüklendiğinde 105 metre ayrı yerde olması.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

evet haklısınız garmin koordinatları ge ye atarken farklı bir koordinatla atıyor, saniyede bu kadar değişim olması normal değil, garminin koordinatı export ederken böyle bir hata yapabileceğini sanmıyorum.

ge de coğrafi koordinat sistemi için datum ayarı olmadığına göre sizin garmin cihazınızda ayarlar bölümünde datum ayarı olması lazım. ben garmin kullanmadım bilmiyorum ama gps ayarlarında datum olan yer grs80, ed50 gibi bir şey yazıyorsa onu wgs84 yapınız.

wgs84 yapıp tekrar koordinat alın ve ge ye atın büyük olasılık aynı yerde çıkacaktır.

bi deneyin bakalım. eger bu şekilde olmazsa garminde bir çelişki olur. girdiğiniz koordinatla export edilen koordinat tam aynı olması gerekir.
 




Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

Hemen denedim, problem benim Garmin'in WGS 84 e ayarlı olmamasıymış, WGS 84 yaptım, artık iki noktada ayni yerde çıkıyor, çok teşekkür ederim.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

rica ederim,
eger 25-30m ye kadar fark çıkıyorsa gps sinyali güclü değildir, yeterli uydudan sinyal alamıyordur.
100m civarı fark varsa, datum farklı olur.
nokta farklı kıtada çıkıyorsa enlem-boylam yer değiştirmiş olabilir.
çok küçük farklar varsa, gps cihazınızın koordinat toplama hassasiyeti, chipseti ve arkaplandaki algoritmasından kaynaklanır.
kolay gelsin.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

arkadaslar benim de ayni sorunum var. forumda yazilanlara gore baktim. hem gps hem de mapsource daki harita WGS84. ama mapsource dan gps e attigim harita, gercek yolu kesinlikle tutmadi. benim sorunum nasil cozulecek acaba?
tesekkur ederim.
Saygilar...
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

ayrica bugun 8 kmlik bir yol gittikten sonra track i arsivledim.
ama donuste trackback yapinca, cihaz farkli bir rotayi gostermeye devam etti.
bu arada, gittigim yol stabilize idi.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

merhaba hocam, şimdi mapsourcedan aldığınız koordinatlar doğrumu ondan bi emin olalım. mapsourcedan aldıgınız koordinatı google earth e atın ve dogru yeri gösteriyormu ona bi bakaın. eger dogru yeri gösteriyorsa büyük olasılık gps ayarlarınızda bişey vardır. bu arada gps'iniz nedir. gercek yolu tutmadı yazmışsınız koordinatlar ne kadar kayık geliyor.
 



Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

kardes, mapsource dan google earth e attigimda problem yok.
benim asil anlamadigim sey şu;
ben 8 kmlik yolu gidip durdum ve o yerin trackini arsivledim. 10 dk sonra ayni yoldan geri donecektim. where to dan tracklere girdim ve az once kaydetmis oldugum track i acip Trackback yaptim. ama cihaz, o tracki sadece siyah bir cizgi olarak gosteriyor ama renkli yol baska bir yeri gosteriyor.
insallah anlatabilmisimdir.
bu arada cihaz Colorado 300.
Saygilar...
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

hımm sorunuzu anladım hocam, sizdeki gps i bilmiyorum o nedenle şimdi ne desem yanlış olur. yardımcı olamadık, sitede bilen arkadaşlar vardır herhalde.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

ilginiz icin tesekkurler.
bi sekilde cozecegiz artik.bilen arkadaslar yardimci olurlar umarim.
bu adreste - http://garmincolorado.wikispaces.com/Tracks#toc18- birseyler okudum ama denemedim.
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

Bir soru da benden;

Geoyazilim peki ben şimdi bizim evin önündeki limanda yürüyorum, yükseklik için 6-7-8 metre diyor. Hatta bazen 12-13 bile olduğu oluyor.
Denize sırtımı verip köye doğru giderkende, -18 -19 -20 gibi rakamlar veriyor irtifa için.

Daha sonra ilerledikçe değişiyor tabi rakamlar ama bu seferde köyün en tepesine gelince diyorum ki acaba burasınıda 20 metre aşağıdamı gösteriyor.

Nasıl bir ayar yapmalıyız bunun için cihazlara? (Garmin Nüvi 205) Teşekkürler..

NOT: Birde maps.google.com'un arazi sekmesindeki topografik haritayı jpeg olarak kaydedip cihazımıza altlık yapabilirmiyiz?
 

Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

merhaba,

deniz seviyesinden yüksekdikce tabiki yükseklik değerli değişecek. yükseklik bilgisinin doğrulugu 0-30m arasında değişir ama siz sahildeyken eğer acık alandaysanız yükseklik hemen hemen doğru kabul edilebilir.

google mapsden koordinatlı görüntü almak için GMaps Capture programını yazmıştım.

http://geoyazilim.blogspot.com/2008/11/gmaps2img-v1.html

bu program daha cok cad/gis programları ile sayısallaştırma için kullanılıyor. ayrıca normal kullanıcılar indirdikleri görüntüyü yol bulma yada poster amaclı kullanabiliyorlar. sizdeki cihazda koordinatlı görüntü kullanımı varmı bilemiyorum. örneğin geotiff bir görüntüyü sizdeki cihaz alıyorsa tabiki gmaps capture ile alacagınız koordinatlı resimleri cihazınıza atabilirsiniz. öncesinde bir kaç işlem yapmak garekiyor sadece.
 



Ynt: Google Earth İle Garmin Koordinat Uyuşmazlığı

Bende de aynı sorun var, Etrex Legend HCx kullanıyorum. WGS 84 seçimini / değişikliğinin nasıl yapılacağını açıklayabilir misiniz?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,479
Mesajlar
1,518,544
Kayıtlı Üye Sayımız
172,133
Kaydolan Son Üyemiz
sereze

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst