Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KanyaK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,769

KanyaK

wish me luck.
Mesajlar
721
Tepkime Puanı
16
Web
www.kaanyakar.com
Önce bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse; Görüntü Sabitleyici -Canonda IS (Image Stabilizer)-, -Nikonda VR (Vibration Reduction)-, Sigmada OS (Optical Stabilization)-, Tamronda VC (Vibration Compensation) olarak geçmektedir. Farklı markalarda farklı isimler alabilen bu teknoloji esasında savaş teknolojisinden sivil hayata geçmiştir. Bu teknolojiyle hareket halinde savaş araçlarında (uçak, helikopter, tank, zpt vb.) görüntü sabitlenerek hedef net olarak belirlenebilir.

Neyse esas konumuza dönersek, bu teknoloji fotoğrafçılıkta ise özellikle yüksek zoom kapasitesine sahip lenslerde küçük titreşimlerde bile net fotoğraflar elde edebilmemizi sağlar.

Bir videoyla açıklanacak olursa;
http://vimeo.com/8799128

Ancak bu özelliğe sahip lensler olmayanlara göre biraz daha pahalıdır.
IS Olmayan: http://www.amazon.com/Canon-100mm-Macro-Lens-Cameras/dp/B00004XOM3
IS Olan: http://www.amazon.com/Canon-100mm-2-8L-Macro-Digital/dp/B002NEGTSI/ref=pd_cp_p_1

Görüntü sabitleme özelliği olmayan ekipmanınız varsa ya Sedat gibi sabit bir elinizin olması gerek yada tripod-monopod kullanmalısınız :smiley:)

Buda 1 Dolara IS olmayan ekipmanınızla yakın sonuçları nasıl elde edeceğinizi gösteren video; (Gerçi daha çok monopod havasında olsada, işe yarayacak bir icat olmuş)
http://www.youtube.com/watch?v=Af3aJ2kviJ4&feature=related
 

Etiketler

Ynt: Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

Çok teşekkürler. İyi taktikmiş. :smiley:

O vidalar metrik mi diye bakmak hiç aklıma gelmedi ancak bulamayanlar olursa varsa webcam hurdalarındaki vidaları bir kontrol etmeli. Ben iki farklı web kamerasında böyle bir şeye denk gelmiştim. Olmadı, o en ufak tripodlar da bu projede iş görür.
 

Ynt: Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

Vidaları bulmak biraz zahmetli olabilir neden derseniz metrik olmadığından az kullanılıyor bunlar. Ben hazır karaköy'e uğrayacakken fotoğraf makinesine uyan vidanın ne olduğunu araştırdım sonra da Karaköy'den bu tipte vidadan buldum.

Vida, 1/4-20 Whitworth ya da UNC imiş. Bunun anlamı inç başına 20 adım (TPI - teeth per inch) ya da hatvesi 2,54 mm/20 demek; kalınlığı ise çeyrek parmak.

Ben Karaköy'de 1/4-20 UNC buldum. Cebinizle 1 lirayla bu iş biter.
 

Ynt: Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

güzel bir fikir, özellikle benim gibi ıs bulunmayan bir makine kullanan ve istemese de bu amaçla iso değerini yükseltmek zorunda olan biri için ama önemli bir soru var, gerçekten işe yarıyor mu ? deneyip görmek lazım.
 



Ynt: Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

Bu yöntemin bir riski var o da ipi fazla gerip ya da ipe takılıp makinayı düşürme ihtimali. O nedenle makina kayışını boyundan çıkarmamak ya da ele sarmak bence şart. Aman diyyim.
 

Ynt: Görüntü Sabitleyici Nedir? 1 Dolara Nasıl Yapılır?

doğru söylüyorsunuz, dikkatli olmak lazım!!! sonuçları tecrübe ile sabittir ;D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,025
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst