Ynt: GPS ile Araç Hız Göstergeleri Neden Farklı Ölçer?
Sayın wintermute,
Yapılan açıklamaların hissiyatla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.
Bir başka başlıkta daha önce paylaştığım mesajımı buraya kopyalıyorum.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Araçta herhangi bir değişiklik yapılmamasına rağmen yani hareketi aktaran tüm dişliler ve lastik çapı fabrika çıkışında ne ise aynı olmasına karşın hız göstergesi gps'e göre yüksek gösteriyordu. Ne var ki katedilen km'yi sayan saat ise doğru ölçüyordu.
Yaptığım ölçüm şöyleydi;
Otobanda sabit motor devirlerindeki hızlarımı gps ile tespit ettim.
3000d/d 3.viteste gps ile hız 57km/saat göstergedeki hız 62km/saat
3000d/d 4.viteste gps ile hız 78,7km/saat göstergedeki hız 85km/saat
3000d/d 5.viteste gps ile hız 98,8km/saat göstergedeki hız 107km/saat
Benim araç için şanzumandaki dişli oranlarını buldum;
1.vites 3,78:1
2.vites 1,95:1
3.vites 1,37:1
4.vites 1,0:1
5.vites 0,8:1
Difransiyeldeki ayna-mahruti oranı ise;
5,125:1
Lastik, 195/80 R15 yani dış çapı 27,28" (693mm)
Çevresi 2,176m
Gelelim hesaba;
3000d/d motor devri 3.viteste şanzuman çıkışında 3000/1,37=2189,78d/d ya düşüyor.
Arka difransiyelde ise 2189,78/5,125=427,27d/d oluyor. Bu aynı zamanda tekerin dakikadaki devir sayısıdır.
Tekerin bir devirde aldığı yol = tekerin çevresi = 2,176m ise dakikada katedilen yol 427,27d/d x 2,176 = 929,748m = 0,93km
Saatte katedilen yol ise 0,93x60= 55,8km/saat
Aynı hesabı 4. ve 5. vitesler için yaptığımda ulaştığım hız değerleri ise şöyle;
4.viteste 76,42km/saat
5.viteste 95,53km/saat
[attachment=1]
Burdan görülüyor ki gps ile ölçüm yaptığım hız değerlerine çok yakın hızlar ortaya çıkıyor hesaplar neticesinde.
Ancak nasıl oluyor da hız göstegesi %10 kadar hatalı ölçüyorken km saati doğru ölçüm yapıyor çözemedim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hız göstergesinin hatalı ölçüm yaparken km saatinin nasıl olup ta katedilen km'yi doğru saydığını o vakit çözememiştim. Araç üreticileri motor devri ve dişli oranlarından yola çıkarak standart lastiğin çapını da dikkate alarak, kadrana ulaşan döngüyü uygun çevrim oranındaki dişli üzerinden aktararak gerçekçi bir "katedilen km" göstermesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.
Wintermute' Alıntı:
Daha fazla birşey yazmıyorum çünkü konuya verdiğim açıklamalarda anlaşılan bilimsel açıklamalar yerine ben bu forumda binlerce mesaj yazmışım, benim hissiyatım doğrudur anlayışı yereşmiş.
Okuyup anlarken sizlere kolay gelsin.
http://www-cdr.stanford.edu/dynamic/WheelSlip/CarlsonGerdesACC2003.pdf