Ynt: Grand Vitara 1.9 DDIS Motorlarda Elektrikli Turbo Soğutma Pompası
Arkadaşlar bu araçlarda bulunan diesel motorlardaki Turbo işleyişiyle ve diğer DPF gibi ilave sistemlerin olup olmadığına dair birkaç soruyu açıklığa kavuşturulması için , toparlayıp ,en yetkili ağız olarak düşündüğüm ve daha önce de birçok konuyu danışıp netleştirdiğim Suzuki TR-Genel Distribütorlüğü-İzmit Mrkz'e aşağıdaki gibi ilettim,tekrar özetlemektense metni aynen paylaşmak istedim ,gelen yanıtı da sizlere bildireceğim;
---------------------------------------------------------------
Sn Mahmut BEY,
Daha önce de çeşitli konularda yardımınızı almıştım ,şimdiki ricam ;arkadaşlarla da çeşitli platformlarda tartıştığımız Bu motorlarda Turbonun sağlıklı kullanımına dair çok önemli husus ve netlik kazanamamış başlıklar var,şöyle ki;
Turbo kullanımıyla ilgili Grand Vitaralar için geçerli şöyle bir husus okudum ; 2007 de yayınlanmış bir Avustralya driver guide kaynaklı sitedeki yazıda, 1.9 DDIS motorları için aynen ...."Turbo cooling is provided by an electrical turbo cooling pump, which ensures circulation of engine coolant even after the engine has stopped."denmekte
Bu işleyiş bizim motorlarda da aynı mıdır ?yoksa ülkelere göre çeşitlik gösteriyor mu?
Bu işleyiş tüm Turbo çalışma sistemlerinde mevcut mudur? Sadece bu motora/araca has bir özellik/sistem midir?
Eğer durum bu ise motoru stp etmeden önce birkaç dk çalıştırmak prensibi yine de geçerli midir?hangi gerekçe ile?
Motor stp etmeden biraz çalıştırması konusu sistemin yağlanmasının mı yoksa soğutulmasının mı devamlılığıyla ilgilidir?
Çünkü bazı arkadaşların genel yorumuna istinaden ...."motor stop ettiginde yag pompası yag basmayı keser hala dönmekte olan turbo yagsız dönmeye devam eder" deniyor..
Benim merak ettiğim ve bildiğimi zannettiğim konu ,stop etmeden önce motoru extra birkaç dk çalıştırmanın sebebi ısınan turbonun (motorun çalışmasıyla ilintili mekanik sistemlere bağlı) soğutulmasıyla alakalı olduğudur.Eğer bu motorlarda ilave yukarıda belirtildiği gibi "motor stp etse dahi motor soğutma sıvısının sirkülasyonuyla sağlanan eletrikli turbo soğutma pompası"var ise buna gerek de kalmıyor demektir.
Yani kesilen yağlanma v.s ile ilgisi olduğunu sanmıyorum,var ise de ve bunun doğruluğu teknik açıdan da kanıtlanmışsa bilmek isterim. Doğru mu düşünüyorum?
Ayrıca motoru stp ettikten sonra ,özellikle rampa ve otoyol kullanımı sonrası (yani motor iyice ısındıktan sonra) ön ızgaralardan motora doğru kulak kabartıp dinlediğimde bir süreliğine -vınnn şeklinde düşük desibelli bir vınlama sesi geliyor sonra da kesiliyor,bu ses büyük olasılıkla bu soğutma pompasının sesi olsa gerek diye düşünüyorum..Peki bu ses nedir? Bu konuyla alakası var mıdır?
Ayrıca bu yazıda 1.9 DDIS MOTORLAR İÇİN yine denmekte ki ;
The engine includes a diesel particulate filter (DPF), located in the exhaust line after the oxidizing catalytic converter. Its shape is very similar to a catalytic converter, but half the ducts are plugged. Between each duct a porous material allows the gases to pass through while the particles remain on the filter walls. Ben de bilmiyordum bunu....
Türkiye'ye ithal edilenlerde DPF var mıdır?
Bu yazıya istinaden yapılan yorumlarda; bazı araba markalarında (opel ve saab larda )dizellerde katalik konvektörden sonra 2.bir filitre var devirsiz kullanımda bu tıkanıyor degişimi gerekiyor oldukçada pahalı imiş , benzinli arac gibi devirli kullanımda ise devirden dolayı pisligi kendi atıp temiz kalabiliyomuş...yine duyduğum kadarıyla ;bunun "her dizel Grand Vitara'da olmadığı, aracın satıldığı ülkeye göre takıldığı" şeklinde. Eğer gösterge panelinde DPF ikaz ışığı yanarsa; 30dk kadar 4. viteste 80km/saat hızında kullanılırsa, kendiliğinden temizleniyorMUŞ.
Bizim araçlarda durum nedir? yukarıdaki bilgi doğruysa diesel araçların fazla devirli kullanılmamasına dair ifadeyle,bilinen gerçekle çelişiyor...Ben de aracımı fazla devirli kullanmıyorum vites geçişlerini 2000-3000 devir arası yapıp 3500-4000 i fazla geçmiyorum ki zaten diesel motorlarda olması gereken de budur diye düşünüyorum.Bu bilgiler ışığında yanlış mı yapıyorum??
Bu önemli konulara dair en yetkili ağızdan bilgi almak istedik ,sizden ricam bana ve diğer birçok Grand Vitara 1.9 DDIS kullanıcısına örnek teşkil edecek ve yol gösterecek önemli açıklama ve cevaplarınızı detaylı olarak bildirmeniz ve bunların paylaşımının sağlanması amaçlı açıklığa kavuşmasında 1.ağızdan duymak istiyoruz .
Peşinen çok teşekkürler