Gürcistan-ermenistan 4.300 Km

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan burcinhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,530

burcinhan

Ana Kamp
Yer
Ankara
1. Gün

20 Ekim Cumartesi günü sabahtan kalktık, valizlerimizi yarım saat gibi kısa bir sürede hazırlayıp kahvaltı için kayınvalideme gittik. Kahvaltı sonrası babamlara da uğrayıp vedalaştıktan sonra, lastik balansındaki düzensizlikten dolayı sanayiye son bir ziyaret yapıpı yaklaşık 11.30 gibi yola çıktık, Samsun Ankara yolunun ne kadar keyifsiz olduğunu gidenler onaylayacaktır. Bu yüzden bu yolda hç fotoğraf çekmedik. Vaktimiz bu sefer bol olduğundan dolayı yolda hiç acele etmeden, 100-110 km arası hızla akşamüstü Samsun'a ulaştım. Hemen Mustafa'yı telefonda aradım, sağolsun kendisi de müsaitmiş bizi kırmadı, onun verdiği yol tarifiyle telefon görüşmesinden yaklaşık 10 dakika sonra buluştuk. Ankara'dan çıkmadan Ordu'da kalmaya niyetlenmiştik, niyeti bozmak olmaz diyerek Mustafa kardeşimden izin isteyip kendimizi karadeniz sahil yoluna attık . Çarşamba'yı ve Perşembe'yi sel aldıktan sonra saat 8 gibi kuru ve güzel bir havada Ordu öğretmen evinde ulaştık. İki kişi 84 lira verdiğimiz öğretmenevine yerleşip, hemen şehri turlamaya çıktık.

Ben şahsen Ordu'yu çok beğendim, Karadeniz'in diğer kentlerine göre hem karadeniz dokusunu bozmamış hemde, büyükşehirin tüm imkanlarını yaşayanlarına ve ziyaretçilerine sunuyor. Özellikle Boztepe teleferiği gece gece bize nefis bir Ordu manzarası sundu. Meydanda yediğimiz kestane kebabının tadı ise halen damağımda.

2. Gün

Ertesi sabah ilk yol fotoğrafımız

SAM_5142.jpg

Karadeniz sahil yolu, karadenizin dokusunu, tabiatını, güzelliğini öldürmüş fikrine kesinlikle katılmıyorum, bunu söyleyenler herhalde yolun eski halinden bihaberler. Yol Turizmin, sanayinin, gelişmişliğin yani kısacası herşeyin bir göstergesi, tabiki bana göre

SAM_5145.jpg

SAM_5147.jpg

SAM_5151.jpg

SAM_5153.jpg

Giresun'un karşısındaki ada

Bilgi için tıklaynız : http://tr.wikipedia.org/wiki/Giresun_Adas%C4%B1

SAM_5155.jpg

Tüneller, tüneller..

SAM_5156.jpg

SAM_5157.jpg

Tirebolu'na gelince rotamızı içeriye Kürtün tarafına doğru çeviriyoruz. Daha önce bir kere motorla gittiğim bu yol gerçekten beni ilk seferinde de bu geçişimde de inanılmaz derecede etkiledi.

SAM_5166.jpg

Ve Karadeniz'in korkunç gerçeği HES inşaatları ...

SAM_5169.jpg

Özkürtün tüneli..

SAM_5174.jpg

Zigana yolu, motorum olsa lastikleri yalan edebilirdim, içim gitmedi desem yeridir :roll:

SAM_5175.jpg

SAM_5178.jpg

SAM_5179.jpg

Zigana'nın sonunda Maçka'ya ulaşıyoruz, ve işte bize her yer Trabzon, fabrikayı Bordo Maviye boyamışlar :D

SAM_5187.jpg

İkinci gün akşamında Trabzon'da akrabalarımızda kalıyoruz, nefis bir palamut ziyafeti, arkasından Trabzonspor-Beşiktaş maçını seyredip sonra erkenden yatıyoruz. Sabah nefis tereyağlı kuymak kokusuyla uyanıyoruz. İnsan Ankara'dan karadenize gidince, büyükşehirde yediği her lokmanın nasıl yalan dolan olduğunu daha iyi anlayabiliyor.

Nihayet güneşli ve keyifli bir yoldan Hopa'ya ulaşıyoruz, Hopa'ya gelmeden 40 km kadar önce LPG bitiyor, bundan sonra Türkiye'ye dönene kadar LPG'yti unutuyoruz. En son LPG'yi Mustafa'nın tavsiyesi ile Terme'den almıştım. İnsan gibi gidince bir depo gazın 535 km gittiğinide kendi gözümüz ile gördük :shock:

SAM_5193.jpg

Sınır kapısı Hopa'dan 17 km.

SAM_5194.jpg

Tam bu noktada, Polis memuru bizi sol tarafa nüfus cüzdanı ile geçiş yapılan Banko'ya yönlendirdi. Biz pasaportla geçeceğiz diye uyarınca hemen önümüzdeki sıraya, doğrudan arabamızla girdik. 15 lira yurtdışı çıkış harçlarını alıp, Ayşe araba ile (çünkü araba onun üstüne) ben ise sol taraftan yaya olarak sınırı geçtim. Bu uygulamaya başka sınır kapılarında rastlamadık, araç ile geçerken yanlızca şoför aracın içinde oluyor.

SAM_5195.jpg

Son kez Türkiye..

SAM_5196.jpg

Sınır hatırası :smiley:

SAM_5197.jpg

SAM_5199.jpg

SAM_5200.jpg

Vatan toprakları, artık aynamızda...

SAM_5201.jpg

devam edecek...

Ynt: Gürcistan-ermenistan 4.300 Km

Sınırı geçtikten sonra ilk işimiz klübeden bozma döviz bürolarından birisinde, biraz Gürcistan Larisi almak oldu. Tabiki sonra çok uzun zamandır yapmadığım bir şeyi yapıp, petrol istasyonunda benzin pompasına yanaştım. Üstüne bir de kendime güven geldi, pompacıya ''Ne bakıyorsun kardeşim, doldur depoyu'' dedim :D

Gürcistan'da trafik geçen sene gittiğim Ukrayna'ya göre daha bir kural tanımaz, daha bir karşık. Gerçi dünyadaki çok az millet apaçilik konusunda bizimle yarışabilir ama Gürcüler biraz daha gayret ederse bizimle aynı lige çıkabilirler.

SAM_5203.jpg

Batum'da ilk olarak kendimize göre bir otel aradık. İstanbul oteli gördüğümüzde isminden dolayı biraz sevinsekde, otelin olayının farklı olduğunu anlamamız çok sürmedi. Bir iki sokak ileride şehrin tam merkezinde çok güzel bir odayı 70 Lariye tuttuk. Family Hotel gezi boyunca kaldığımız en güzel oteldi diyebilirim, özellikle sabah kahvaltısı Türkiye'yi aratmadı. Resepsiyondakiler ingilizce biliyorlar ayrıca çok da ilgililer. En güzeli buradan her yeri yürüyerek gezebilirsiniz.

SAM_5204.jpg

Batum çok nemli ve sıcak bir şehir, etrafında çok önemli bir Botanik parkı mevcut. Geçen sene Yalta'da gittiğim Nikita Botanik parkından sonra açıkçası, park gezmek bize pek cazip gelmedi. Oteli yerleştikten sonra, hemen başladık şehri gezmeye..

Otelden çıkar çıkmaz otelin girişindeki sokak tabelasını fotoğrafladım, ne olur ne olmaz birinci dakikada kaybolmayalım diye :smiley: gerçi yarım saat kadar sonra, bir turizm ofisinden ücretsiz Batum şehir haritasını aldık, o harita ile Batum'u çok rahat şekilde de gezdik.

SAM_5205.jpg

Otelimiz bu heykelin bulunduğu meydana bitişikmiş, sokağa çıkar çıkmaz direk bununla karşılaştık.

SAM_5206.jpg

Hemen üstüne bir hatıra fotoğrafı ..

SAM_5209.jpg

Şehirdeki tarihi yapılar gerçekten çok etkileyici.

SAM_5211.jpg

SAM_5212.jpg

SAM_5214.jpg

Binanın üzerindeki saat gerçekten özel gece - gündüz, yaz - kış, şu andaki burç gibi birçok bilgiyi buradan öğrenmek mümkün. Saat ile ilgili bir açıklamada mevcut. Batum'da ki birçok tabelada Türkçe açıklamalarda söz konusu.

SAM_5219.jpg

SAM_5217.jpg

Batum'u gezmeye devam ediyoruz, özellikle merkezdeki sokaklar çok renkli ve etkileyici.

SAM_5222.jpg

Haritamızda Batum Sanat müzesini buluyoruz fakat pazartesi günleri kapalı olduğunu öğrenince biraz hayal kırıklığına uğruyoruz. Bu arada bu mekanların arası en fazla birkaç sokak.

SAM_5224.jpg

Sanat Müzesinin hemen karşısındaki tarafta başka bir müze tabelası gözümüze çarpıyor. Acara etnografya müzesi tarzı bir yer olduğunu görüp orayı gezmeye karar veriyoruz. Kişi başı 2 Lari.

SAM_5226.jpg

Müzenin içi çok renkli, bölgedeki flora yapısından, yaşayan vahşi hayvan türlerine kadar birçok bilgiyi içinde barındırıyor.

SAM_5243.jpg

Eski Gürcü evi

SAM_5252.jpg

Müze gezisinden sonra bir sokak kafesinde oturuyoruz, allahtan menüde aynı zamanda latince harflerde var, yoksa gürcülerin makarna alfabesini sökmek insan ömründen birkaç yıl götürürür. Büyük lider olmak, ileriyi görmek çok ayrı birşey, bizlerin latin alfabesine kullanıyor olmasının avantajları tartışılmaz herhalde.

SAM_5265.jpg

Bu kedicik çok acıkmış, devamlı yemek istiyordu, mafya kılıklı lokanta sahibi de sürekli kediyi kovalayıp hem bizim hem de kedinin huzurunu kaçırdı. Aklı sıra bizim rahat yemek yememizi sağlayacaktı !

SAM_5270.jpg

Köşe başlarında gazete dergi hatta kitap satıcıları bulunuyor.

SAM_5271.jpg

Heykeller..

SAM_5272.jpg

Çok şanslı Türkiye'de olsa çoktan yıkılırdı...

SAM_5275.jpg

Sahilde nefis bir park ve yürüyüş yolu var. Ayrıca Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu da bu cadde üzerinde.

SAM_5279.jpg

SAM_5280.jpg

SAM_5283.jpg

İnanmayabilirsiniz ama deniz çok sıcaktı hatta akşam üstü olmasına rağmen denize girenler bile vardı :smiley:

SAM_5284.jpg

Sahilde gezerken değişik bir yapı görüyoruz, nedir bu diye düşünürken, açıklaması yazılı olan tabela gözümüze çarpıyor..

SAM_5289.jpg

SAM_5293.jpg

Akşam yemeği için müzikli bir yere oturuyoruz herhalde pazartesi olduğundan dolayı mekanda yalnızca fotoğraftaki teyzeler ve biz varız. Yalnız burası çok komik bir yer, ya da bize öyle geldi :smiley: Mesela şarkıcılar bir şarkı söylüyor bu grup hemen sahneye fırlıyor, şarkı bitiyor, hoooop herkes yerine, 10 dakika sonra ikinci şarkı başlıyor teyzeler yine sahneye, kısır döngü onar dakikalık aralarla devam edip gitmiştir eminim..

SAM_5307.jpg

Gürcistan'a gittiğimizdeki ilk planım Azerbaycan'a geçmekti, fakat dost ve kardeş !! Azerbaycan'ın bizim onlara vize uygulamamıza rağmen onların bize vize uyguladığını öğrenince, üstüne bir de bu vizeyi Tiflis yada Batum'dan değil de Türkiye'deki bir Azerbaycan elçiliğinden almam gerektiğini duyunca iyice tepem attı. Mecburen planları Ermenistan üzerine yoğunlaştırdık.

Ertesi sabah güzel bir havada Tiflis'e gitmek için yola çıktık. Tiflis'e giden yolun büyük kısmı bol virajlı yeşillikler içinde tek gidiş geliş tipik bir Karadeniz rotası, ve ne yazıkki Türk Tırlarının yoğunluğundan dolayı gidenler için stresli bir yol. Özellikle ayağını gazdan çekmeyen Gürcüler, yolun tüm güzelliğini sizden alıyorlar.

SAM_5316.jpg

SAM_5317.jpg

SAM_5324.jpg

SAM_5327.jpg

Gürcistan'da benzin gayet temiz ve sorunsuz. Ben genelde Socar istasyonlarını kullandım, özellikle tuvaletleri çok temizdi. Bunun dışında Wisslo, Gulf ve Lukoil diğer büyük akaryakıt dağıtım şirketleri, Socar dışında LPG satan malasef ben görmedim.

Benzin 2.45 lira, LPG 1,15 Lira civarında..

SAM_5331.jpg

Tiflis'e son 70 km kala, yol gidiş geliş halini alıyor ve bu yol tamamiyle beton. Gerçekten de çok konforlu, Tiflis'e giden bu yolun sol tarafı Güney Osetya, Gürcü haritalarında işgal edilmiş topraklar olarak gösteriliyor.

SAM_5332.jpg

Harita daha net açıklayabilir sanırım..

harita.gif

Nihayet Tiflis'deyiz şehrin girişinde sizi bu heykel karşılıyor, sanırım bu Kral David heykeli..

SAM_5339.jpg

Heykel ve anıt işi bir Sovyet Rusya geleneği, her şehirde irili ufaklı bir çok anıta rastlamak mümkün.

SAM_5340.jpg

SAM_5341.jpg

Kaldığımız otel iki kişi 80 Lari gecelik, fena bir yer değil, merkeze yürüyerek gidilebiliyor.

SAM_5342.jpg

Otele yerleştikten sonra şehir gezmeye çıkıyoruz, şehrin en merkezi caddesi Rustavi Caddesi, bu cadde üzerinde yürüyürek meydana geliyoruz, meydanın arka sokakları Eski Tiflis diye geçiyor.

SAM_5347.jpg

Meydan da büyük bir müze var ama bizim gittiğimiz sefer kapalıydı, ve ertesi gün saat 11 de açılıyordu bu yüzden müzeyi gezemedik. Daha sonradan öğrendik ki genelde müzeler o saatte açılıyor. Ermenistan'daki sözde soykırım müzesi içinde açılış saati 11.

Müzeden iyi bir lokanta tavsiyesi alıp Haçapuri yemek için rotamızı Macahel Lokantasına çeviriyoruz. Gürcülerin gördüğüm kadarıyla, tüm olayı hamur işi, şehrin sokakları mayalı hamur kokuyor desem abartmış olmam.

SAM_5348.jpg

İşte haçapuri, bunun peyniri tamamen ekmeğin içinde olan türüde mevcut. Bizim karadeniz pidelerine benziyor ama peyniri farklı.

SAM_5351.jpg

Yalnız büyüklüğüne hesap edemedik :smiley:

SAM_5353.jpg

Bu da kıymalı olanı, ismi farklı, ben pek tadını beğenmedim.

SAM_5356.jpg

Meydanın gece görüntüsü..

SAM_5358.jpg

Ertesi sabah Gori'ye doğru yeniden yola çıktık amacımız, Stalin müzesini görmek. Yolda Mtskheta kasabasına uğruyoruz, bol kiliseli turistik bir mekan, bu arada Gürcistan'da 5 tane hatta 6 tane, sessiz harfin yan yana geldiği isimlerle karşılaşırsanız, sakın şaşırmayın...

SAM_5381.jpg

SAM_5377.jpg

SAM_5382.jpg

SAM_5384.jpg

Gori'de Stalin müzesine ulaşıyoruz, Stalin aslen Gürcü asıllı ve gerçek ismi İosif Vissariyonoviç Çugaşvili özellikle Sovyet Rusya'da ki Türklere yaptığı eziyetler, sürgünlerden dolayı benim gözümde beş para etmez birisi...

SAM_5397.jpg

SAM_5401.jpg

Ekatarina, Stalin'in anası...

SAM_5402.jpg

Stalin'in babası..

SAM_5403.jpg

Ekim devriminin haritası..

SAM_5409.jpg

Stalin'in vagonu..

SAM_5422.jpg

SAM_5423.jpg

SAM_5427.jpg

Koyunların yolda yürümesi normal bir hadise :smiley:

SAM_5429.jpg

SAM_5430.jpg

Gürcistan gümrükleri çok hızlı, çıkış işlemi yaklaşık 5 dakika sürüyor. Ermenistan gümrüğünde ise avantajınız, herkesin Türkçe'yi çok iyi konuşuyor olması. Ermeni gümrüğünde yaklaşık 15-30 dakikalık bir işlem yapmanız gerekiyor. Kapıya geldiğinizde hemen girişte ilk olarak vize alıyorsunuz, kişi başı 10 dolar. Araç deklarasyonu için 50 dolar, 10 dolar da sigorta son olarakta yaklaşık 5 dolarda rüşvet veriyorsunuz :smiley:

Eski sovyet cumhuriyetlerinin ekonomik durumunun özetini LADA'dan anlayabilirseniz. Yollarda Lada çoksa ülkenin bitik olduğunu anlayabilirsiniz.

SAM_5434.jpg

SAM_5435.jpg

Allahtan iki şöforüz, arasıra sağ tarafta oyun oynamak keyifli oluyor

SAM_5436.jpg

SAM_5437.jpg

Ermeni köylerinin bizim Doğu Anadolu'daki köylerden bir farkı yok.

SAM_5443.jpg

Yollarda bitik, virane tesislerden bol miktarda var.

SAM_5445.jpg

Yolda elma almak için duruyoruz, bir kova elmayı 1 dolar civarında bir paraya aldık.

SAM_5446.jpg

Satıcı abi ceviz içinde çok ısrar etti ama almadım, sanırım biraz kerizlik ettim..

SAM_5447.jpg

Erivan'a yaklaştıkça yol yüksek platolardan geçmeye başladı, Carisma rakımdan dolayı biraz nazlansada, sıkıntı çıkarmadı.

SAM_5451.jpg

Aynayı da bir silebilseydim daha iyi olabilirmiş :smiley:

SAM_5456.jpg

Erivan

SAM_5459.jpg

Erivan'da Antique Hotel'e yerleşiyoruz, şehrin en merkezi noktasında çok eknomik bir otel. Sahibi Grigor çok güzel türkçe konuşuyor ve sağolsun bizimle çok ilgilendi. Erivan'ı gezmek için otelde ayrılırken ''nerede bir derdin olsa, hemen beni arayasın, Grigor gelecek problemi çözecek'' diyerek telefonunu vermeyi de ihmal etmedi.

Erivan merkezinin en görkemli ve en merkezi binası Opera binası, Türkiye'de böyle bir opera binası olsa, ya Toki ya da Ağaoğlu çoktan olaya dahil olurlardı.

Opranın girişinde, Moda'nın Boğasının çakması bulunuyor.

SAM_5461.jpg

SAM_5471.jpg

Fotoğraf makinamız çok kötü, bu yüzden gece fotoğrafları gerçekten çok berbat.

SAM_5477.jpg

SAM_5481.jpg

Akşam yemeği için birkaç kişi ile konuştuk, en güzel lokantanın Artaş olduğunu söylediler (sanırım ismi doğru hatırlıyorum)

Bir porsiyon dana bir porsiyon kuzu eti, yanında birer kadeh Ararat Konyağı, toplam da 40 lira civarında hesap ödedik. Meşhur konyaklarını alışık olmadığımızdan muhtemelen, çok beğenmedik.

SAM_5469.jpg

SAM_5466.jpg

Erivan Tiflis'den çok daha modern ve çok daha güzel bir şehir. Özellikle Özgürlük Meydanında gece saat 9'dan sonra başlayan, su ve müzik gösterileri beni çok etkiledi.

SAM_5502.jpg

SAM_5504.jpg

SAM_5507.jpg

Sözde Soykırım anıtını gezmeye devam ediyoruz...

Anıtın etrafında birkaç mezar var. Kime aitdir bilmiyorum.

IMAG0283-Copy.jpg

IMAG0284-Copy.jpg

SAM_5513.jpg

Bu teyze oradaki kuruyan çiçekleri tazeleriyle değiştiriyordu, Çok ilginçtir eşimle o kadar kendi aramızda konuşmamıza rağmen bir kere bile bize dönüp bakmadı.

SAM_5518.jpg

SAM_5519.jpg

Kankalara devam..

SAM_5520.jpg

Erivan'ı aynamızda bırakıp, tekrar Gürcistan'a doğru yola çıkıyoruz. Bu sefer farklı bir rotadan kuzeye çıkıyoruz, bu yol ilk rotaya göre çok daha güzel ve daha akıcı. Gideceklere uyarım mutlaka Sevan Gölü'nün yanından geçen yolu kullansınlar.

SAM_5522.jpg

SAM_5526.jpg

Nihayet Kafkasya'nın en büyük gölü Sevan'a ulaşıyoruz.

SAM_5530.jpg

SAM_5534.jpg

Carisma was here pozumuz :smiley:

SAM_5531.jpg

Gürcistan sınırına doğru doğa yine Karadeniz'i aratmıyor bize...

SAM_5553.jpg

SAM_5555.jpg

Tiflis'e geldikten sonra rotamızı dahada kuzeye Kazbegi'ne doğru çeviriyoruz. Kazbegi Kafkasya dağlarının en yüksek zirvesinin olduğu yerler, bildiğim kadarıyla 4500 metreyi aşan yerleri mevcut.

Kazbegi'nin arkasında Yeşil hat denen Rusya kara sınırı mevcut.

Gökten düşen üç şeyin adı nedir :smiley: Sınırın Gürcistan tarafındaki Azerilerin verdiği yolluk...

SAM_5559.jpg

Adventure Rider Georgia..

SAM_5563.jpg

Kazbegi yolu..

SAM_5581.jpg

SAM_5583.jpg

Uzaktan görünüyor, fakat gidilen younl son 20 kmsi korkunç bir hal alıyor, ayrıca başlayan yağmur beni ciddi şekilde tedirgin ediyor, maceraya gerek yok diyerek geri dönüp geçtiğimiz bir önceki kayak merkezinde berbat bir otelde kalıyoruz. Kısmet bir dahaki sefere..

SAM_5584.jpg

Otel bitikti ama, kahvaltı menüsündeki Haçapuri'yi akşamdan istedik, sağolsunlar bizi kırmadılar, yemeği yiyince biraz olsun moralimiz düzeldi :smiley:

SAM_5597.jpg

Dönüş için rotamızı Borjomi üzerinden Posof/Türközü sınır kapısını çeviriyoruz. Bu arada elimizde kalan son Ermeni Dram'larını Gürcü Lari'sine çeviriyoruz, O parayıda son benzin istasyonunda liraya çevirdik.

Gürcistan'daki son molamızda, yanımızdaki ekmekleri ve peynirleri bu yavrularla paylaştık.

SAM_5615.jpg

SAM_5620.jpg

Üzülerek söylüyorum Türközü sınır kapımız gerçekten berbat durumda, iş takipçisi gibi banko banko gezdiğiniz çağdışı bir yer..

SAM_5623.jpg

Posof'dayız...

SAM_5626.jpg

SAM_5631.jpg

Ardahan gerçekten yüksek bir platoymuş..

IMAG0331.jpg

İlk defa doğada Akbaba gördüm, gerçekten büyük bir hayvanmış.

IMAG0333.jpg

Yemek için rotamızı Çıldır gölüne çeviriyoruz fakat Çıldır gerçekten çok soğuk. Batum'da denize girelim derken, Çıldır'da sıcacık soba bizi karşılıyor...

IMAG0334.jpg

IMAG0338.jpg

Gölün tek lokantası Atalay'ın yerine ulaşıyoruz.

SAM_5647.jpg

SAM_5650.jpg

Balık nefisti demeye gerek yok sanırım, onca yola değdi gerçekten...

SAM_5651.jpg

SAM_5653.jpg

Nereye gittiğimizi söylemeye gerek var mı :smiley:

SAM_5654.jpg

Artvin'e kadar gitmişiz bunları yemeden olur mu :D

Soldaki şavşat peynir eritmesi, sağdaki kuymak

SAM_5678.jpg

Bu da Silor

SAM_5680.jpg

Nereye koşuyorsa sağdan sağdan :D

IMAG0342.jpg

Biraz da doğanın için nasıl edilir fotoları...

IMAG0395.jpg

IMAG0396.jpg

IMAG0397.jpg

IMAG0398.jpg

Ertesi sabah Kafkasör yaylasına çıkıyoruz, motorcu dostların tavsiyesi ile biraz Hatila Balı alıyoruz, nasıl bir bal olduğunu anlatmaya gerek yok.

İnsan burada eceliyle ölmez herhalde..

IMAG0416.jpg

IMAG0431.jpg

Artvin'den sabahtan ayrılıp Yusufeli üzerinden Erzurum'a gidiyoruz. Yol çok kötü..

SAM_5709.jpg

SAM_5710.jpg

Erzurum'u pas geçip döner yemek için Bayburt'a gidiyoruz.

IMAG0445.jpg

Kop geçidi ve kop şehitleri abidesi.

IMAG0446.jpg

IMAG0447.jpg

Bayburt'un döneri herzamaki gibi harikaydı, Kurban bayramı olmasına rağmen lokantalar çok kalabalıktı..

IMAG0448.jpg

Döner öncesi cila...

IMAG0449.jpg

Geceyi Kelkit öğretmenevinde geçiriyoruz. Kişi başı 20 lira. Burası gezinin en soğuk noktası...

IMAG0450.jpg

Hava 4 derece

IMAG0453.jpg

IMAG0452.jpg

Artık dönüş yolundayız, Erzincan yolunda birkaç foto çektikten sonra bir solukta Ankara'ya sağ sağlim geliyoruz.

Şimdilik bizden bu kadar

BİTTİ

merhaba,
çok güzel bir gezi ve çok güzel fotoğraflar.
paylaşım için teşekkürler.
bir şeyi merak ettim. ben de batum'a sık sık giden birisi olarak sormak istiyorum. bende tomtom marka navigasyon cihazı var ama gürcistan haritası tomtom firmasında mevcut değil, keza ermenistan haritası da. siz bu gezinizde navigasyon cihazı kullandınız mı?
teşekkürler.

Gerçekten güzel bir macera ve inanılmaz cesaret ;) resimler harika ermenistan düşünüyorum aynı sizin güzergah üzerinden..teşekkürler devamını dilerim :smiley:

theodor_malinovski' Alıntı:
merhaba,
çok güzel bir gezi ve çok güzel fotoğraflar.
paylaşım için teşekkürler.
bir şeyi merak ettim. ben de batum'a sık sık giden birisi olarak sormak istiyorum. bende tomtom marka navigasyon cihazı var ama gürcistan haritası tomtom firmasında mevcut değil, keza ermenistan haritası da. siz bu gezinizde navigasyon cihazı kullandınız mı?
teşekkürler.

Öncelikle teşekkürler,

Ben piranha navigasyon kullanıyorum, onun için de Gürcistan/Ermenistan haritaları mevcut değil olsa bile işe yaramayacaktı çünkü ben bu sefer yanıma navigasyon cihazını almadım :smiley:

Gürcistan'da Tiflis'in şehir merkezi hariç sıkıntı yaşamadım. Gürcüler kendi kullandıkları sphagetti benzeri makarna alfabesinin yanına latin alfabesi ile de şehir isimlerini, tabelalara yazmayı akıl etmişler.

Ermenistan ise çok basit her yol Erivan'a çıkıyor, ''Yerevan'' tabelalarını takip etmek yeterli. Tabiki bizim gittiğimiz gibi, hedefiniz sadece Erivansa..

aytug61' Alıntı:
Gerçekten güzel bir macera ve inanılmaz cesaret ;) resimler harika ermenistan düşünüyorum aynı sizin güzergah üzerinden..teşekkürler devamını dilerim :smiley:

Teşekkür ederim, inanın cesarete gerek yok, Özellikle Ermeniler Gürcülere göre çok daha sıcak kanlı insanlar, bizim doğu anadolu insanımıza benziyorlar.

Gidip görmek istiyorsanız, mutlaka bir gezi planlayın derim..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,971
Kayıtlı Üye Sayımız
166,959
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR