Ynt: Hedef Karavan ile St. Petersburg
bartek' Alıntı:
Cavid Bey,
Benim gördüğüm genç nesil mutlu , emekli kesim ise kan ağlıyor, açlık sınırında yaşıyor. Moskova'da dikkatimi çeken bir şey de "Gomonisler Moskava'ya!.." diye bağıranların bir kısmının orada ticaret yapmaya çalışmalarıydı. Ben görgüsüzlük demicem ama lüksü seviyorlar. Aç kalıyorlar ama güzel giyiniyorlar. Alt yapılarının yanında eğitim sistemleri de bizden fersah fersah ileride. Metronun güzelliklerinden bahsetmiş arkadaş. Elinde kitap , gazete vs olmayan Rus göremezsiniz nerdeyse.
Kapitalistlerin en büyük hinliği, tüm insanlara "hepiniz zengin, işadamı, kapitalist olabilirsiniz" duygusunu verebilmeleridir. Zamanla öyle olup olamayacağını görürler ya...
Yaşı otuzun altındaki Rus gençlerinin olan biteni anlamaları, birtakım kıyaslamaları yapabilmeleri zor. Merkezlerde yaşayanların, görece diğerlerine göre, pastadan aldıkları pay biraz daha büyük olabildiği için, memnun görünebilirler. Görgüsüzlüğü ise, çalışan kesim için söylemedim; dolar milyarder ve milyonerleri ile üst/orta düzey yöneticileri kastetmiştim.
Böyledir bu işler; kapitalizm, insanı öyle bir tüketim sarmalına sokar ki, yoksul ülke insanları, kazandığı üç beş kuruşunu, temel gereksinim kalemlerini karşılama yerine (gıda, giyim, barınma, eğitim, kültür ...vb), markalı ürünlere (giysi, cep telefonu, otomobil ...vb) yatırır. Onlara çalışır, kazandığını onların ürünlerine yatırarak yine onlara verir...
(Örneğin, çevremde son dönemde, "I Phone 4s" telefonun yaygınlaştığını görüyorum; 2.000 TL'sına telefon aldılar 17 yaşında, üstelik son derece başarısız bir öğrenciye, bir hafta önce!... ??? Mülkiyet, statü ... konusu, güçsüz noktası insanların!...
)
İlginiz için teşekkür ederim.
Cavid Sezen