Bir kaç yanlış bir araya gelirse doğruyu bulmak zor oluyor. Bu nedenle biraz uzun yazacağım. Yazdıklarıma ilave veya düzeltme olursa sevinirim. Neticede hepimiz işin doğrusunu bulmak istiyoruz.
Sanıyorum çekme ve motokaravanlarda tüv konusundaki ilk yanlış „Ticari Araç Tanımında“ yatıyor.
Almanya‘ da yaşadığım için, Türkiye’de araçlarla ilgili sorunlu konularda önce bu durum Almanya’da nasıl diye bakıyorum. Almanya’da araçlarla ilgili işler daha yerleşmiş durumda. Örneğin ticari araç tanımı:. Almanya’da ticari araç (gewerblich genutzte Fahrzeuge), ticarette kullanılan araçlar anlamındadır. Ticarette kullanılan araçların, aynı Türkiye’deki ticari araçlar gibi her yıl tüve gitmeleri gerekir. Burada önemli nokta: Almanya’da ticari araç denmiyor, ticarette kullanılan araç deniyor. Bu cümleyi Almanca’dan tercüme ediyorum „Ticarette kullanılan araçlar her yıl kontrol edilmelidir! = Gewerblich genutzte Fahrzeuge müssen jährlich geprüft werden!“
www.handwerk-hessen.de
Aracı ticari işlerde kullanmadığımız zaman Tüv iki yılda bir olur. Benim şu anda karavan olarak kullandığım Sprinter önceki sahibinde kiralık araç olarak kullanıldığı için her yıl tüve girmesi gerekiyordu. Ben aracı ticari araç olarak değil hususi karavan olarak kullandığım için iki yılda bir tüve gidiyorum.
Ikinci yanlış:
Aşağidaki metinde madde 14 de yazılanlarla, a,b,c,d ve e fıkralarında yazılanlar çelişkili. Bu fıkralarda römorkların çekici araca göre tüv süreleri belirleniyor. 14. Madde deki açıklamadan ben başka anlam çıkarıyorum.
==============================================================
ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ AÇILMASI, İŞLETİLMESİ VE ARAÇ MUAYENESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
YEDİNCİ BÖLÜM
Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler
Muayene Süresi
Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları (Değişik ibare:RG-7/1/2010-27455) ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik muayeneye tabi tutulur.
============================================
Üçüncü hatayı Tüv yapıyor: Tüv‘ ün aşağıdaki cevabındaki şu cümle yanlış:
=====================================================
„O2 romork aynı zamanda ticari otomobil, kamyonet vb araçlar ile de çekilebildiğinden, ayrı tescil belgesi vardır, diğer araçlar için geçerli olan süre tayin edilmektedir.“
=====================================================
Tüv yukardaki 14. maddedeki çelişkiden faydalanıyor. Çekme karavanlar arasıra ticari otomobillerle çekilseler de, cok büyük bir çoğunlukla hususi otomobillerle çekiliyolar. Bu nedenlede 2 yılda bir tüv‘ e girmeleri gerekir.
=========================================================
Cevap:
Sayın Müşterimiz,
Öncelikle tarafımızla iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Ülkemizde 2014/45 yürürlükte değildir.
Ayrıca tescil kayıtlarında bir römorkun hususi otomobil römorku olduğuna dair kayıt bulunmamaktadır.
O2 romork aynı zamanda ticari otomobil, kamyonet vb araçlar ile de çekilebildiğinden, ayrı tescil belgesi vardır, diğer araçlar için geçerli olan süre tayin edilmektedir.
Bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.
Saygılarımızla,TÜVTÜRK