Her Yıl Tüv Muayenesi Sorunu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDANACI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,548
.
Ben vergi sistemini yanlış buluyorsunuz sanmıştım.
Görünen o ki, siz devlet sistemini yanlış buluyormuşsunuz.

Biz 68 li yıllarda ikincisini değiştirmeyi düşünmüşdük.
İnanın, birincisini değiştirmekten daha stresli..😋



Aslında bu konu, başlığı hedefinin dışına taşırıyor.
@SDANACI kontrolün ücretini değil, sayısını konu yapmıştı.
Sanırım o da çoğumuz gibi yanlışlarına rağmen karavanıyla kuzu kuzu kapitalist bir devlette yaşamayı, iflas etmiş komünist bir devlette yaşamaya yeğliyor olmalı.. 😉





Sayın ve sevgili @dinozor izci , lütfen yazdıklarımı latife olarak alın. 🙂
Şiddetini olmasa da öfkenizi anladığıma inanın !
(Umarım öfkenizin hedefi ben değilimdir ? 🤔)
Fakat bu sistemin çarkı başka türlü dönemiyor..

Deneyenler iflas etti ama bilmem siz başka türlü nasıl örneklerdiniz ?
Biliyorsunuz kominist bir devlette yaşayanların değil karavanları, kıyaslanamıyacak kadar çoğunun özel otomobilleri bile yoktu. Eşimin Doğu Almanya’daki akrabaları Trabi (Trabant) adlı tekerlekli teneke kutu için on seneden fazla beklediklerini söylemişlerdi.
Fakat yazdıklarımdan kapitalist sistemin yanlışlarını görmediğimi çıkarmayın. Daha geçen gün forumda tüketimin bizleri nasıl değiştirdiğine değindiğimde, etrafta uçuşan zılgıtları görecektiniz. 🥴


“Doğu Almanya'da (Demokratik Alman Cumhuriyeti) özel araba sahibi olmak için alınan izin belgesi bulunuyordu. Doğu Almanya'da, kişisel otomobil sahipliği sınırlıydı ve araç sahibi olmak isteyenlerin özel bir izin belgesi alması gerekiyordu. Bu izinler "Trabant" gibi Doğu Alman otomobilleri için veriliyordu.

Ayrıca, araç sahiplerinin yabancı ülkelere seyahat etmeleri sık sık sınırlıydı ve bu tür seyahatler de özel izinlere tabiydi. Doğu Almanya'daki araç sahipliği ve seyahat konularında sıkı devlet kontrolü ve sınırlamaları vardı ve bu uygulamalar, ülkenin komünist yönetimi tarafından kontrol ediliyordu.”

YZ

Burcuma uygun koç gibi düşünüp davrandığım 68 li yıllarda “Günün birinde kapitalizmi övecen, sosyalizmi gömecen” deseler inanmaz “Hadi ordan” derdim...😊
Sayın Doğrucu Davut, Kapitalizm denen insanlık düşmanı sistemin ayıplarını örtmek için, dünyadaki ucube uygulamalarına bakıp Komünizmin ayıplarını sıralamak adettendir ama, Kapitalizmin tek alternatifinin Komünizm olmadığını hatırlatıp, konuyu tartışma platformuna çevirmeden burada bırakmak istiyorum.


 

Bir kaç yanlış bir araya gelirse doğruyu bulmak zor oluyor. Bu nedenle biraz uzun yazacağım. Yazdıklarıma ilave veya düzeltme olursa sevinirim. Neticede hepimiz işin doğrusunu bulmak istiyoruz.

Sanıyorum çekme ve motokaravanlarda tüv konusundaki ilk yanlış „Ticari Araç Tanımında“ yatıyor.

Almanya‘ da yaşadığım için, Türkiye’de araçlarla ilgili sorunlu konularda önce bu durum Almanya’da nasıl diye bakıyorum. Almanya’da araçlarla ilgili işler daha yerleşmiş durumda. Örneğin ticari araç tanımı:. Almanya’da ticari araç (gewerblich genutzte Fahrzeuge), ticarette kullanılan araçlar anlamındadır. Ticarette kullanılan araçların, aynı Türkiye’deki ticari araçlar gibi her yıl tüve gitmeleri gerekir. Burada önemli nokta: Almanya’da ticari araç denmiyor, ticarette kullanılan araç deniyor. Bu cümleyi Almanca’dan tercüme ediyorum „Ticarette kullanılan araçlar her yıl kontrol edilmelidir! = Gewerblich genutzte Fahrzeuge müssen jährlich geprüft werden!“

Aracı ticari işlerde kullanmadığımız zaman Tüv iki yılda bir olur. Benim şu anda karavan olarak kullandığım Sprinter önceki sahibinde kiralık araç olarak kullanıldığı için her yıl tüve girmesi gerekiyordu. Ben aracı ticari araç olarak değil hususi karavan olarak kullandığım için iki yılda bir tüve gidiyorum.

Ikinci yanlış:

Aşağidaki metinde madde 14 de yazılanlarla, a,b,c,d ve e fıkralarında yazılanlar çelişkili. Bu fıkralarda römorkların çekici araca göre tüv süreleri belirleniyor. 14. Madde deki açıklamadan ben başka anlam çıkarıyorum.



==============================================================

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ AÇILMASI, İŞLETİLMESİ VE ARAÇ MUAYENESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YEDİNCİ BÖLÜM

Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler

Muayene Süresi

Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;

a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları (Değişik ibare:RG-7/1/2010-27455) ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,

d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik muayeneye tabi tutulur.


============================================

Üçüncü hatayı Tüv yapıyor: Tüv‘ ün aşağıdaki cevabındaki şu cümle yanlış:

=====================================================

„O2 romork aynı zamanda ticari otomobil, kamyonet vb araçlar ile de çekilebildiğinden, ayrı tescil belgesi vardır, diğer araçlar için geçerli olan süre tayin edilmektedir.“
=====================================================

Tüv yukardaki 14. maddedeki çelişkiden faydalanıyor. Çekme karavanlar arasıra ticari otomobillerle çekilseler de, cok büyük bir çoğunlukla hususi otomobillerle çekiliyolar. Bu nedenlede 2 yılda bir tüv‘ e girmeleri gerekir.

=========================================================

Cevap:
Sayın Müşterimiz,
Öncelikle tarafımızla iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Ülkemizde 2014/45 yürürlükte değildir.

Ayrıca tescil kayıtlarında bir römorkun hususi otomobil römorku olduğuna dair kayıt bulunmamaktadır.

O2 romork aynı zamanda ticari otomobil, kamyonet vb araçlar ile de çekilebildiğinden, ayrı tescil belgesi vardır, diğer araçlar için geçerli olan süre tayin edilmektedir.

Bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.

Saygılarımızla,TÜVTÜRK
Soru : Bahsettiğiniz 14.madde hangi tarih ve hangi sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.
Ayrıca konu Tüv yetkisinde olmayıp Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkisindedir
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,008
Mesajlar
1,527,174
Kayıtlı Üye Sayımız
166,755
Kaydolan Son Üyemiz
karavantaxi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst