Hız Limiti

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Mobyletteboy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,972

Ynt: Hız Limiti

Arkadaşlar,ben bu durumu etiyle kemiğiyle tamamen bana ait olan gelecekte kitaplarda özdeyiş olarak yerini almasını temenni ettiğim ;) bir cümle ile özetlemek isterim.Öküzün öküzlüğü anatomisinden,insanın öküzlüğü araç kullanmasından belli olur ;)

Sevgili Tunç BARUONÜ ve Mehmet BİNLİ'nin bir siteye yazdıkları konuyla ilgili en detaylı ve güncel alıntılar;

EMOK formuna gelen konu ile Ankarada ilgilenen arkadışımızın yazısı aşağıdadır.

Arkadaşlar merhaba,

Haberi görünce bilgi almak için az önce Emniyet Genel Müdürlüğünü aradım. Size olabildiğince kısa son durumu anlatayım.

Bildiğiniz gibi ortada 2 farklı hız sınırı konusu var. Bir tanesi bizim uğraştığımız ve motosikletlerin hız sınırını düzenleyen "Karayolları Trafik Yönetmeliği" değişikliği, diğeri ise ezelden beri söylenen genel olarak tüm araçların otoyollardaki ve bölünmüş yollardaki hız limitlerinin artırılması.

Bizim değişiklik yönetmelik tasarısına işlendi ve bitti. Ancak özellikle 2009'da yürürlüğe girmesi gereken başka bazı değişiklikler de aynı değişiklik paketinin içinde olduğu için ve diğerleri üzerinde çok uzun çalışıldığı için tamamlanması uzun sürdü. Değişiklik paketi uzun süredir hazır ve bekliyor denildi. Bekleme sebebi olarak da araç teslim işlemlerinin noterlerden alınıp Emniyet'e devredilmesini öneren bir kanun değişikliği nedeniyle bu işe yönelik bir yönetmelik hazırlığına girişmiş olmaları ve bu sözü edilen yönetmelikle uğraşmaktan diğeri ile ilgilenememeleri. Ancak, kesin bir biçimde ifade ettikleri olay, bizi ilgilendiren değişikliği içeren paket içindeki diğer maddelerin 2009'da yürürlükte olma zorunluluğu olduğu ve bu nedenle yıl sonuna kadar yönetmeliği yayınlamak zorunda oldukları bilgisi. Kısaca, yıl sonuna kadar sizin motosiklet hız sınırları konusundaki değişiklik mutlaka yayınlanmış olacak sözünü net biçimde söylediler.

Bu arada, diğer hız artırımı olayına (daha önce de açıklamıştım, ikinci baskı olabilir !) ilgili kurumların bakışı çok farklı. 2 yıldan uzun bir süredir siyasi erk böyle bir değişiklik yapmayı istiyor diye biliniyor. Ancak ilgili komisyon üyeleri olarak, hem Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, hem Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, hem de İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bölünmüş yollarda hız limitinin 120'ye çıkarılmasına karşı. Bölünmüş yolların gerekli güvenlik altyapısına sahip olmadığı gerekçesi ile bu sorumluluğu taşımak istemiyorlar açıkçası. Öte yandan otoyollarda hız sınırının 135 olmasına bir itirazları yok.

Durum böyle olunca, tıpkı bu tescil işlemlerine ilişkin kanun tasarısının Emniyet Genel Müdürlüğü görüşü bile alınmadan gecenin 12'sinde meclisten geçivermiş olması gibi, Habertürk sayfasında söylenen kanun tasarısının da geçivermesi mümkün. İlgili kişilerle bu durumu da konuştum ve yönetmelik uyumu olmak zorunda olduğu için, yönetmelikte (taslakta) belirlenen limitlerin de (motosikletler dahil) bu kanun çıkarsa kanuna paralel biçimde hemen revize edileceğini (zorunlu olarak) söylediler.

Sonuç olarak, bizim hız limitleri değişikliği (arabalar ile aynı) 2009 başına kadar yayımlanacak. Eğer haberde çıkan hız artırımı olursa, herkes gibi bize de uygulanmış olacak. Benim öğrenebildiğim bilgiler bunlar.

1150 GS

2004 Mart ayında yalova milletvekili yasa teklifi verdi.Ve hala o teklif her zamanki yerinde durmaya devam ediyor.Umudumuzu yitirmeyelim.

Hatta o yasaya zamanında müdahil olmuş ve kavşaklarda motosiklerin öncelikli olduğu cümlesini ekletmiştik. Ama yasa kaldı malesef.
TBMM de görüşme bekleyen o trafik yasası, aynı yasama dönemi içinde görüşülüp sonuçlandırılamadığı için hukuk diliyle Kadük oldu. Yani çöpe gitti.

Şuan hazırlanan yeni bir trafik yasası var. Basında söz edilen konu bu.
Alt komisyon-Üst komisyon derken Genel kurulda görüşma sırasına girer ve öncelikli yasa tekliflerinden sıra gelirse görüşülür.
Kabul ya da red edilir.

İşleyiş budur...

Ancak hız sınırları denen konu farklı şeydir.

Yasa alt sınırı belirlerken asıl hız limitleri Karayolları trafik komisyonunca hazırlanan yönetmeliğe göre belirlenir.
Bu komisyona Emniyet Genel Müdürlüğü başkanlık yaparken sekretaryasını da yürütür.
Komisyonda, Karayolları temsilcisi ve Ulaştırma bakanlığı temsilcisi bulunur.
Bir süre önce bunların hepsi ile tek tek görüşüldü (benimde içinde bulunduğum bir gurup EMOK yöneticisi tarfından) konu üzerinde günler süren çalışmalar yapıldı.
Yıllardır karayolu kalitesini artırmadıklarını söyleyen karayolları temsilcisi ikna edildi, AB üyelerindeki durumlar incelendi, bu konuda FEMA aracılığı ile oluşturulmuş şikayetler kendilerine sunuldu.......
Ve motosikletlerin hız sınırları otomobillerle eşitlendi. Taslağa aynen böyle geçti.
Merak edenlere, bu sefer kapının nasıl açıldığını, kimlerle hangi konuda ve hangi tarihlerde neler görüşüldüğünü özelden yazabilirim. Hemde belgeleriyle.

Yukarda sözünü ettiğim yönetmelik taslağı, resmi gazetede yayınlanınca yürürlüğe girecek. (Yasa böyle)

Sedece bu konu değil. Bazılarını kızdıracak olsa da CE ya da TSE uygunluk belgesi taşımayan kask giyilmesi durumunda, sürücüye kasksız işlemi yapılması da işleme kondu.
Dahası daha önce kask ile birlikte kullanılması zorunlu olan zorunlu gözlük kullanımı yönetmelikten çıkarıldı.

Şuan bu konuda bir sıkıntı kalmadı.
Tek sorun, Emniyet genel müdürlüğü araç devirlerinin, noterler yerine kendilerinde yapılmasını istiyor ama alt yapıyı hazırlayamadıkları için bu konuyu yönetmeliğ yazıp yayınlayamıyorlar.
Bu konuyu çözmeden de yönetmeliği resmi gazetede yayımlayıp yürürlüğe sokmak istemiyorlar.
Şuan bu konuda çalışma yapıyorlar. Sonuçlanınca, içinde bir çok konuyu da içeren 73 sayfalık yönetmelik resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek..

Konu Budur.

Arkadaşlar,ben bu konuyu açarken hız limitlerinin yükselmesi gerektiğini kast etmedim.Eğer şu andaki sıralamalarla birlikte yükselirse hiç bir önemi olmayacak.Bir birine paralel olarak yükselen hız limitleri bizi arkamızda rahatsız eden kamyonların hızlarının biraz daha yükselmesine ve dolayısı ile daha kontrolsüz seyirlerine neden olacaktır.Olması gereken medeni ülkelerdeki gibi binek otolarla aynı olması.Lütfen konuyu ve konuları başlangıcından itibaren okuyalım ki yanlış anlaşılmalara sebep olmayalım.

Burada bir aksilik var, o da kamyon diye tabir edilen agir tasitlarin hiz limitlerinin duzenlemesi ile alakali. Limiti olmayan bir aracin nesini duzenleyecekler? Otobanda altimda araba varken ve sol seritte 130 km suratle yol alirken,benden sellektor ile yol isteyen harc kamyonunun sanirim limitlerini duzenlemenin bir anlami olmadigi ortada. Orantili arttirilmasindan ziyade,ihtiyaci olan arac gruplarinin hizlarinin arttirilmasi, mumkunse agir vasitali araclarin hiz limitlerinin de dusurulmesi daha mantikli olur. Zira bu limitleri zorlayacaklari asikar, bari ibreyi asagi ceksinler de onlar da asgari oranda tehlikeli olsunlar.

Kamyoncuların bir çoğu motorsiklet için nadiren frene basarlar.Bu bizim kaderimiz. Kaderimizi yasa değişikliği ile değiştiremeyiz. Bence tedbir almak ilk önce bize düşüyor. Aynamızı sıkça kontrol edip, tehlikeleri savuşturmaktan başka bir çaremiz şu an için yok gibi görünüyor. Ben sahsen hız limitlerine otoyollarda ve bölünmüş yollarda uymuyorum. Otoyolda 120 civarı bölünmüş yollarda da 90-100 arası seyrediyorum. Belki kuralları çiğnemiş olsamda benim için emniyetli hızlar bunlar. Trafikle birlikte hareket etmek bence en güvenlisi. Ne hızlı nede yavaş gitmekmek lazım. Tabi bu hızlar aracın niteliğine ve yol durumuna göre değişiklik gösteriyor. Kısacası hangimiz hız limitlerine birebir uyuyyor. Bu limitler bizi kuralları çiğnemeye zorluyor malesef. Tabi sayın millet efendilerim (vekillerim) resmi araçlarında limit tanımadıkları için bizim durumumuz için vakit harcamak istemezler. Merak ettim acaba sizin bildiğiniz motorsiklete binen bir millet vekili varmı arkadaşlar?

Kürşad Tüzmen aklıma geldi, ama o da değil sanırım, motorsiklete binen vekil yoktur...

Bu adamların motorsiklet için saçma bir hız limitinde 50 yıldır ısrar etmeleri bir yana
bir de her tarafa gelişi güzel serpiştirdikleri "30" tabelaları mevcut
motorsiklet hız limiti ne kadar saçma ise bu tabelaların çoğuda tüm araçlar için saçma, tuhaf bir hız limiti koyuyor,
Hiç "30" tabelası bulunan bir yerde gerçekten 30km/s ile gitmeyi denediniz mi,
Denerseniz aman dikkat edin arkanızdan gelen araçlar birden sizide çiğneyip geçip gidebilirler...

iki tekerli araçları trafikte yok sayan zihniyeti CİHAT arkadaşımız ne güzel açıklamış?

Ümit Karluk arkadaşımızın trafik seyri hakkında yazdıkları, aslanın saldırısından kaçarken önüne çıkan suda avını bekleyen timsahın üzerinden atlayan zebra'nın hali canlandı gözümde. :eek:

Malesef ülkemizde köyde merkep sürmekten aciz egitimsiz insanlar agır vasıta ehliyeti ile yollara çıkıp ekmek parası kazandıkları idiası ile egolarını tatmin etmekteler,
(ikitekerlekli ve çok küçük otomobilleri gördüklerinde kendilerini kedi diger araç kullananları fare gibi görmekteler)
hız limitlerini düzeltmek pek bir işe yaramayacak malesef ,egitim ve trafikte her aracın eşit haklara sahip oldugu bilnci yerleşmeden,agır cezayi yaptırımlar bile bir fayda saglamayacaktır.

Hasan bey sizin gibi iyimser düşünen insanları gördükçe yitirmiş olduğum umudum tekrar filizleniyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,010
Kayıtlı Üye Sayımız
166,759
Kaydolan Son Üyemiz
abdil DOĞRU

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR