EMOK formuna gelen konu ile Ankarada ilgilenen arkadışımızın yazısı aşağıdadır.
Arkadaşlar merhaba,
Haberi görünce bilgi almak için az önce Emniyet Genel Müdürlüğünü aradım. Size olabildiğince kısa son durumu anlatayım.
Bildiğiniz gibi ortada 2 farklı hız sınırı konusu var. Bir tanesi bizim uğraştığımız ve motosikletlerin hız sınırını düzenleyen "Karayolları Trafik Yönetmeliği" değişikliği, diğeri ise ezelden beri söylenen genel olarak tüm araçların otoyollardaki ve bölünmüş yollardaki hız limitlerinin artırılması.
Bizim değişiklik yönetmelik tasarısına işlendi ve bitti. Ancak özellikle 2009'da yürürlüğe girmesi gereken başka bazı değişiklikler de aynı değişiklik paketinin içinde olduğu için ve diğerleri üzerinde çok uzun çalışıldığı için tamamlanması uzun sürdü. Değişiklik paketi uzun süredir hazır ve bekliyor denildi. Bekleme sebebi olarak da araç teslim işlemlerinin noterlerden alınıp Emniyet'e devredilmesini öneren bir kanun değişikliği nedeniyle bu işe yönelik bir yönetmelik hazırlığına girişmiş olmaları ve bu sözü edilen yönetmelikle uğraşmaktan diğeri ile ilgilenememeleri. Ancak, kesin bir biçimde ifade ettikleri olay, bizi ilgilendiren değişikliği içeren paket içindeki diğer maddelerin 2009'da yürürlükte olma zorunluluğu olduğu ve bu nedenle yıl sonuna kadar yönetmeliği yayınlamak zorunda oldukları bilgisi. Kısaca, yıl sonuna kadar sizin motosiklet hız sınırları konusundaki değişiklik mutlaka yayınlanmış olacak sözünü net biçimde söylediler.
Bu arada, diğer hız artırımı olayına (daha önce de açıklamıştım, ikinci baskı olabilir !) ilgili kurumların bakışı çok farklı. 2 yıldan uzun bir süredir siyasi erk böyle bir değişiklik yapmayı istiyor diye biliniyor. Ancak ilgili komisyon üyeleri olarak, hem Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, hem Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, hem de İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bölünmüş yollarda hız limitinin 120'ye çıkarılmasına karşı. Bölünmüş yolların gerekli güvenlik altyapısına sahip olmadığı gerekçesi ile bu sorumluluğu taşımak istemiyorlar açıkçası. Öte yandan otoyollarda hız sınırının 135 olmasına bir itirazları yok.
Durum böyle olunca, tıpkı bu tescil işlemlerine ilişkin kanun tasarısının Emniyet Genel Müdürlüğü görüşü bile alınmadan gecenin 12'sinde meclisten geçivermiş olması gibi, Habertürk sayfasında söylenen kanun tasarısının da geçivermesi mümkün. İlgili kişilerle bu durumu da konuştum ve yönetmelik uyumu olmak zorunda olduğu için, yönetmelikte (taslakta) belirlenen limitlerin de (motosikletler dahil) bu kanun çıkarsa kanuna paralel biçimde hemen revize edileceğini (zorunlu olarak) söylediler.
Sonuç olarak, bizim hız limitleri değişikliği (arabalar ile aynı) 2009 başına kadar yayımlanacak. Eğer haberde çıkan hız artırımı olursa, herkes gibi bize de uygulanmış olacak. Benim öğrenebildiğim bilgiler bunlar.
_________________
TUNÇ BARUÖNÜ
1150 GS
2004 Mart ayında yalova milletvekili yasa teklifi verdi.Ve hala o teklif her zamanki yerinde durmaya devam ediyor.Umudumuzu yitirmeyelim.
Hatta o yasaya zamanında müdahil olmuş ve kavşaklarda motosiklerin öncelikli olduğu cümlesini ekletmiştik. Ama yasa kaldı malesef.
TBMM de görüşme bekleyen o trafik yasası, aynı yasama dönemi içinde görüşülüp sonuçlandırılamadığı için hukuk diliyle Kadük oldu. Yani çöpe gitti.
Şuan hazırlanan yeni bir trafik yasası var. Basında söz edilen konu bu.
Alt komisyon-Üst komisyon derken Genel kurulda görüşma sırasına girer ve öncelikli yasa tekliflerinden sıra gelirse görüşülür.
Kabul ya da red edilir.
İşleyiş budur...
Ancak hız sınırları denen konu farklı şeydir.
Yasa alt sınırı belirlerken asıl hız limitleri Karayolları trafik komisyonunca hazırlanan yönetmeliğe göre belirlenir.
Bu komisyona Emniyet Genel Müdürlüğü başkanlık yaparken sekretaryasını da yürütür.
Komisyonda, Karayolları temsilcisi ve Ulaştırma bakanlığı temsilcisi bulunur.
Bir süre önce bunların hepsi ile tek tek görüşüldü (benimde içinde bulunduğum bir gurup EMOK yöneticisi tarfından) konu üzerinde günler süren çalışmalar yapıldı.
Yıllardır karayolu kalitesini artırmadıklarını söyleyen karayolları temsilcisi ikna edildi, AB üyelerindeki durumlar incelendi, bu konuda FEMA aracılığı ile oluşturulmuş şikayetler kendilerine sunuldu.......
Ve motosikletlerin hız sınırları otomobillerle eşitlendi. Taslağa aynen böyle geçti.
Merak edenlere, bu sefer kapının nasıl açıldığını, kimlerle hangi konuda ve hangi tarihlerde neler görüşüldüğünü özelden yazabilirim. Hemde belgeleriyle.
Yukarda sözünü ettiğim yönetmelik taslağı, resmi gazetede yayınlanınca yürürlüğe girecek. (Yasa böyle)
Sedece bu konu değil. Bazılarını kızdıracak olsa da CE ya da TSE uygunluk belgesi taşımayan kask giyilmesi durumunda, sürücüye kasksız işlemi yapılması da işleme kondu.
Dahası daha önce kask ile birlikte kullanılması zorunlu olan zorunlu gözlük kullanımı yönetmelikten çıkarıldı.
Şuan bu konuda bir sıkıntı kalmadı.
Tek sorun, Emniyet genel müdürlüğü araç devirlerinin, noterler yerine kendilerinde yapılmasını istiyor ama alt yapıyı hazırlayamadıkları için bu konuyu yönetmeliğ yazıp yayınlayamıyorlar.
Bu konuyu çözmeden de yönetmeliği resmi gazetede yayımlayıp yürürlüğe sokmak istemiyorlar.
Şuan bu konuda çalışma yapıyorlar. Sonuçlanınca, içinde bir çok konuyu da içeren 73 sayfalık yönetmelik resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek..
Konu Budur.
_________________
Mehmet Binli
Ankara
0 Rh(+)