İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gazze Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,331

Gazze

Kamp I
Mesajlar
122
Tepkime Puanı
1
Yer
istanbul
Web
www.sehidler.com
İkizdere Derneği, vadide planlanan HES'lerin yapımını engelleyebilmek için 23 Nisan 2008 tarihinde İkizdere Vadisi'nin sit alanı ilan edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat etti. Müracaatın ardından bugüne kadar geçen sürede kurul, vadide birkaç kez bilirkişi incelemesi yaptı. İncelemeler sonunda bölgenin durumunu ortaya koyan yaklaşık 300 sayfalık rapor hazırlandı.

Kurul üyeleri, son olarak vadide dün yaptıkları keşfin ardından bugün toplanarak İkizdere Vadisi'nin doğal sit alanı ilan edilmesine karar verdi.

-ESKİ İKİZDERE DERNEĞİ BAŞKANI EKŞİ-

Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyonu Başkanı ve eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun bugün aldığı kararla, İkizdere Vadisi'ni doğal sit alanı ilan ettiğini belirtti.

Kurulun, bilimsel ve teknik incelemelerini tamamladığını ifade eden Ekşi, şunları kaydetti:

''Bugün toplanan Kurul, oy birliğiyle İkizdere Vadisi'ni doğal sit alanı ilan etti. Böylece İkizdere'de Anzer, Cimil ve Ovit bölgesinde HES yapılabilirliği ortadan kalktı. Bu karar, bölgenin kurtuluşu olmuştur. İkizdere Vadisi, bugün HES'lerin pençesinden kurtulmuş, yeşili ve doğası çocuklarımıza miras olarak bırakılmıştır.''

İkizdere'de bugüne kadar 4 HES'in yapıldığını bildiren Ekşi, şöyle devam etti:

''Yapımı tamamlanan bu HES'lerle ilgili hukuki mücadelemiz devam ediyor. Ancak sit alanı ilan edilen bölgede henüz başlamış proje yok. 22 tane planlanıyordu. Kurulun kararı sonrasında 2863 sayılı yasa gereği söz konusu alanda taş ocağı, madencilik çalışması dahi yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Böylece İkizdere, Anzer, Cimil ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 22 HES projesinin yapımı imkansızlaştı.''

-''İKİZDERE'NİN GELECEĞİ VE SUCUL YAŞAM KORUMA ALTINDA''-

Ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşmanın artık bölgede olamayacağını vurgulayan Ekşi, şu ifadelere yer verdi:

''Böylece İkizdere'nin geleceği ve sucul yaşam koruma altına alınmış olacak. Bundan böyle ülkemizde bir vadi daha HES darbelerinden korunmuş olacak ve ülkemiz geleceğine İkizdere doğal güzellikleri ile hizmet edecektir. Dünyanın sayılı korunması gereken vadilerinden biri olan İkizdere Vadisi, artık adından, kanayan HES yaraları ile değil, bölgeye akın edecek yerli ve yabancı doğaseverlerle söz ettirecektir. Bölgemizin turizm aksında gelişmesine en büyük engel olan ağır sanayi yatırımları, bölgemizi terk etmek zorunda kalacak ve bu eşsiz tabiat geleceğe yeşeren yaprakları ile tutunmaya devam edecek.''

Öte yandan yetkililer, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararın resmi makamlara gönderilmesinin ardından kararın bölge halkına ilan edileceğini, süresi içinde yapılacak itirazı değerlendirecek kurulun daha sonra nihai kararı vereceğini belirtti.

AA
 

Etiketler
Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

Karşı atak geldi!..

Hükümet, sit alanı ilan etme yetkisini Çevre Bakanlığı’na bıraktı.

228606.jpg


Hükümet, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ‘sit alanı ilan etme yetkisini’ Çevre Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma bırakıyor. Meclis’e sevkedilen tasarıya göre, sit alanı ilan edilecek alanlar Bakanlık bünyesindeki bir kurulca belirlenecek. Koruma özelliği taşımayanlar sit alanından çıkartılacak.

Hükümet, 22 HES projesinin yürütüldüğü İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı olarak ilan eden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu yetkisini elinden alıyor. Yetki, Çevre Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma bırakılıyor. Daha önce verilen SİT kararları da yeniden incelenecek.

TBMM’ye sevkedilen 30 maddelik, “Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı”nın geçiçi ikinci maddesine göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olan “Doğal ya da tabii sİt alanı ilan edilen sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, yaban hayatını koruma alanları”, Çevre Bakanlığı bünyesinde kurulacak Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu tarafından belirlenecek. Bunlar içinde koruma özelliği taşımayanlar, sit alanından çıkartılacak. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal Sit alanlarında koruma kararının kaldırılması riskini taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanları için karar alabilecek.

Bakan ‘cinnet’ demişti

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu’nun büyük tartışmaların ardından İkizdere’yi sit alanı ilan eden kararı ve 22 HES’in yapımının engellemesini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “cinnet” olarak nitelendirmişti. Düzenlemenin bu tartışmaların ardından TBMM’ye sevkedilmesi dikkat çekti.

Dünyanın en çevreci bakanı benim

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevre konusundaki açıklamaları nedeniyle kendisine yönelik eleştirilere, gazetecilerle TBMM’de yaptığı sohbette de şöyle dedi: “Ben çevreciyim ama HES’lere karşı çıkanlar yanlış yapıyorlar. Temiz enerji için HES’ler gerekli. Benim bu açıklamalarıma bazıları tepki gösteriyor ama binlerce teşekkür eden de var. Ben dünyada çevreci olarak bilinirim. Hatta dünyanın en çevreci bakanı benim. İstanbul’u kurtardım, Haliç’i kurtardım. En çevreci bakan olduğum konusunda çok iddialıyım.”

Hürriyet


Kaynak: http://www.haber3.com/ikizdere-bakan-erogluna-emanet-615956h.htm
 

Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

Gazetede çıkan haberlere cevap niteliğinde bir açıklamada daha yeni geldi :smiley:


Sit Alanları İle Alakalı Basın Açıklaması

28.10.10

(Ankara) Bugün bazı basın yayın organlarında Rize İkizdere Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi üzerine, Hükümetin sit alanı ilan etme yetkisini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alarak, Çevre ve Orman Bakanlığı veren kanun tasarısı hazırladığı ve tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulduğu iddia edilmiştir.

Söz konusu tasarı 2002 yılından bu yana üzerinde çalışılan bir konu olup, 21 Aralık 2009 tarihinde AB Çevre Faslı’nın açılmasıyla süreç hızlanmıştır. Tasarıya 6 Ekim 2010 tarihinde Başbakanlık Kanunlar Kararnameler Genel Müdürlüğü’nde nihai hali verilmiştir. Rize İkizdere Vadisi’nin 22 Ekim 2010 tarihinde SİT alanı ilan edildiği düşünülürse, son düzenlemenin bu kararla ve HES projeleri ile herhangi bir alakasının olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.

Türkiye’nin AB katılım sürecinde Çevre Faslı’nın açılması ile birlikte birliğe üye olarak katılabilmesi için öncelikle tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, Kuş ve Habitat Direktiflerine uyum gibi yerine getirmesi gereken bazı taahhütleri bulunmaktadır.

AB Çevre Faslı kapanış kriterlerinden birini doğa koruma başlığı oluşturmakta olup; ülkemiz Ulusal Programda, Strateji ve Müzakere Pozisyon Belgelerinde Türkiye “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu”nu 2012 yılı sonuna kadar çıkarma taahhüdünde bulunmuştur.

Bu çerçevede ulusal mevzuatımızdaki özellikle habitatlar ve türler ile alakalı envanter oluşturulması; habitat ve türlerin izlenmesi için bir sistem oluşturulması, flora ve fauna ile yaşama ortamlarının fiziki planlarda dikkate alınması, korunan alanlar ağının oluşturulması, yönetim planlarının tanımlanması konularındaki eksikliklerin giderilmesi ve mevzuatımızın AB Mevzuatı ile uyumlaştırılması maksadıyla Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı hazırlanmıştır.

Tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, kullanılması ve bilimsel esaslara göre yönetiminin sağlanması, biyolojik kaynakların kullanımındaki düzensizliklerin disiplin altına alınmasını sağlamak üzere ilke kararlarının alınması ve alınan kararların uygulamadan sorumlu birimlerce yerine getirilmesi ancak ilgili otoriteler arasındaki koordinasyonun kurumsallaşmasıyla mümkündür. Bu maksatla tasarıda; ilgili kurum temsilcileri, bilimsel otorite temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının görev alacağı Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu, bu kurula alt yapıyı oluşturmak ve çalışmaların yöre halkıyla birlikte yürütülmesini sağlamak maksadıyla Mahalli Biyolojik Çeşitlilik Kurulları ve yönlendirici bilimsel destek sağlamak üzere Tabiatı Koruma Bilim Heyeti kurulmaktadır.

Oluşturulacak kurullar ile bilimsel esaslara dayanan ve korunan alanlarda yaşayan vatandaşların da sürece dahil edildiği daha etkin bir koruma sağlanmış olacaktır.

Basının ve kamuoyunun bilgisine sunulur.



28.10.2010
kaynak: http://www.cevreorman.gov.tr/COB/HaberDuyuru/guncelHaber/10-10-28/Sit_Alanlar%C4%B1_%C4%B0le_Alakal%C4%B1_Bas%C4%B1n_A%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1.aspx?sflang=tr
 

Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

slm ben bu bonuyu doğadan haberler başlığı altında paylaştım. bi arkadaş daha açmış başka bi yerde :D bu konu heryerde sanırım. başka doğa haberlerinide paylaştım ben o başlık altında bilginiz olsun
 





Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

merhaba arkadaşlar burda vereceğim bi linkde heslere hayır kampanyası var tıklayıp oylarsanız sevinirim

http://www.outdoororacle.com/HareketeGec.aspx
 

Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

vereceğim 2. linktede nükleer enerjiye hayır kampanyası için katılım var bunada zaman ayırısanız sevinirim


http://www.outdoororacle.com/Nukleer.aspx
 





Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

valla aslında var greenpeacin bi anketi ama bulabilirsem atayım buraya
 

Ynt: İkizdere vadisi heslerden kurtuldu

slm arkadaşlar...gerçi görüşlerimden sonra selamımı almak istemeyebilirsiniz...ben o bölgeyi iyi kötü bilen biriyim..gerçekten çok güzel bir manzara..ancak şunuda unutmamak gerek ülkemizin elektrik ihtiyacı var....bunu nasıl elde ededeğiz...termik,,hidroelektrik,,nükleer,,rüzgar..japonyadaki felaket ortada...termik santral kursanız hem görüntü hem havayı kirletirsiniz...rüzgar her yere yapamıyorsunuz..en temizi hidroelektrik santralleri....kürtün deresinden hiç geçtinizmi..bir çok baraj ve hes var...ama manzaraya ayrı bir güzellik katıyor...bence hes'lere karşı olmak yanlış çözüm...olması gereken daha planlı bir hes yapılanması...yoksa hese karşıyım,nükleer santrale karşıyım,,termik santrale karşıyım,elektiriğe zamma karşıyım,,dışa bağımlı olmaya karşıyım,,,karşı olamk çözüm olsaydı hiç bir sorunumuz kalmazdı..bence eleştirilerimiz muhalef odaklı olmak yerine çözüm odaklı olmalı,,alternatifini bulamadığımız çözümlere karşı çıkmamak lazım..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,476
Mesajlar
1,518,506
Kayıtlı Üye Sayımız
172,127
Kaydolan Son Üyemiz
agalandarli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst