İlk Türk Kamyonu Piyasaya Çıkıyor

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,469

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
İlk Türk kamyonu piyasaya çıkıyor

Eskişehir'de kurulu Hisarlar AŞ Genel Müdürü Zafer Türker, Türkiye'nin ilk 4x4 hafif arazi kamyonu TURKAR'ın, bu yıl siparişe bağlı olarak seri üretime geçeceğini söyledi.

12:48 | 13 Eylül 2010

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Türker, AA muhabirine, makine, kabin ve zirai ekipman, spor ve medikal ürünler, bilgi ve iletişim teknolojileri, ithalat ve ihracat ile otomotiv sektörlerindeki 6 şirketle faaliyetlerini sürdüren Hisarlar Grubun bu yıl yüzde 120 oranında büyümeyi hedeflediğini söyledi.

Üretim yaptıkları konularda tüm şirketlerinde yeni ürün gamına yönelik yatırımlar yaptıklarını ve kabiliyetlerini geliştirdiklerini anlatan Türker, 2009 yılında yaşanan ekonomik olumsuzluklara karşın, yeni ürünlerle yeni pazarlara açıldıklarını, yeni iş ortaklıklarına gittiklerini kaydetti.

Türker, 10 yıllık hayalin ürünü olan ilk yerli 4X4 hafif arazi kamyonu TURKAR'da iddialı olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Tamamen yerli tasarım olan ve TÜBİTAK'ın desteklediği TURKAR projesinde seri üretime bu yıl başlayacağız. Ülkenin ilk 4x4 hafif arazi kamyonu TURKAR'ın 9 adet prototipi bitmek üzere. Başlangıç aşamasında toplu siparişlerle seri üretim planlıyoruz. Türkiye olarak, kamu-askeri üretim konusunda yurt dışına bağlıyız. Bu konudaki açığı görerek öncelikli olarak kamu-askeri üretim, ikinci olarak belediyeler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üçüncü olarak da bayi ağıyla satış yapacağımız bir organizasyon planı hedefliyoruz. Almanya'ya 1 adet Alakan modeli ihraç ettik. Bu yılın sonunu kadar 40-50 adetlik siparişi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bunlar ön sipariş. 2011 Nisanda, Almanya'da, ticari araçlar ve iş makinaları sektöründe Avrupa'nın en büyük fuarına iştirak edeceğiz. Böylece Avrupa'da bayi ya da distribütörlük tarzında çalışmayı hedeflediğimiz kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.''

Türker, ön görüşmeleri gerçekleştirdikleri Almanya'daki firmanın da komple Avrupa dağıtımını istediğini ifade ederek, ''Bu konudaki şartlar olgunlaştıktan sonra fuardaki tepkiye bağlı olarak, nisan ayı sonrasında bu kararı müşterek olarak vereceğiz'' dedi.

UZAKTAN KUMANDALI TURKAR

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin (ESOGÜ) TURKAR'ı uzaktan kumandalı otonom hale getirmek için AB projesine girmek istediğini anlatan Türker, şunları söyledi:

''ESOGÜ bize bir projeyle geldi. TURKAR'ı uzaktan kumandalı, donanımlı bir hale getirmek istiyorlar. Bu proje 2 yıl gibi bir zaman alacak olan uzun soluklu bir proje. Yanıbaşımızdaki bir üniversiteyle yürüteceğimiz böyle bir projeye, çok hızlı yol almaya uygun olduğu için yönetim olarak sıcak bakıyoruz. Büyük şirketlerin araçları böyle bir projeye çoktan hazır belki ama hem Eskişehir'den hem de yeni bir araç olması nedeniyle bizim aracımızı tercih ettiler. Aynı zamanda hem arazi aracı hem de şehir içi kullanıma da uygun olduğu için ideal bulundu.''

Türker, Almanya'da bir firmayla elektrikli araç üretimi konusunda müşterek çalışmalar yaptıklarına da değinerek, ''Bu proje de ticari araçlarda elektrikli ilk model olacak. Üzerinde çalıştığımız proje ile araç, bir şarjda yaklaşık 100 kilometre yol gidebilecek ve saatte 80-90 kilometre hız yapabilecek. Yetiştirebilirsek Nisan ayındaki fuarda sergilemeyi düşünüyoruz'' dedi.

*********************************************************************************************
Milliyet'ten alıntıdır.
http://www.milliyet.com.tr/ilk-turk-kamyonu-piyasaya-cikiyor/ekonomi/sondakika/13.09.2010/1288449/default.htm

Türk Motokaravancılığını etkileme olanağı nedir acaba? (ÖTV konusunu çok gözönüne almadan)

Cavid Sezen

--821030.jpg

--821024.jpg

--821020.jpg

Etiketler
Ynt: İlk Türk Kamyonu Piyasaya Çıkıyor

On taraf biraz daha karakterli olsaymiş.
Hayirlisi diyelim.
İstedikleri rakami yakalarlar inşallah

Ben karavancı değilim. Ancak kampçı olarak yorum yapmam gerekirse kamp atılacak noktaya bazen 2x araçlarla ulaşmak zor hatta imkansız olabilir. Keşke 4x4 karavanım olsaydı diyenler mutlaka vardır.

Cavid abinin foruma taşıdığı haberdeki Turkar aracından bence çok güzel karavan olur. Aracın chassis-cab (çıplak şasi ve kabin) versiyonunu alıp (zaten standart olarak öyle satılacaktır sanırım) bir karavancıya teslim etmek lazım.

Tabii cevaplanması gereken önemli bir soru: Aracın homologasyonu alınmış mı? (Avrupa karayolları araç talimatları eşdeğerlilik belgesi, TSE veriyor). Motorlu araç üretimi ile ilgili resmi yükümlülükleri yerine getirdiklerini düşünüyorum.

Firmayla görüşüp karavan niyetiyle alındığını belirtmek ve süspansiyonun ona göre ayarlanmasını istemek söz konusu olabilir. İlgi göstereceklerini sanıyorum. Hernekadar onlar muhtemelen Unimog'un pazarını hedefliyorlarsa da karavan pazarı ilgilerini çekebilir. Yeni üretici olduğundan her türlü teklifi değerlendirmeliler.

Karavandan pek anlamam ama tahminen kabin ağırlığının 1 ton civarında olduğunu varsayarsak araç da 1,5 ton ise toplam 2,5 ton olur. 1 ton da istiab haddi koysak 3,5 ton gelir. Araç 5 tonluk süspaniyon taşıyorsa bu çok sert kalacaktır.

Düşünen varsa aracı mutlaka arazide deneme sürüşüne çıkarmalı. Dengesini, çekişini, yakıt tüketimini incelemeli. Bir de Karavan firmasının görüşünü almakta büyük fayda var.

Eğer yapılırsa rakipsiz bir araç olacaktır.

Selamlar

Selamlar
Efe

Efe Hocam, değerli görüşlerinizi buraya taşıdığınız için sağolun.

Cavid Sezen

hadi hayırlısı gec te olsa birileri yapıyor yolları açık olsun.

gezmen' Alıntı:
Efe Hocam, değerli görüşlerinizi buraya taşıdığınız için sağolun.

Cavid Sezen

Estağfurullah abi.

Aslında Türkiye'de uzun yıllardır çeşitli ebatlarda kamyon üretimi yapılıyor. Ancak Turkar 4x4 olması ve yerli mühendislikle geliştirildiğinden (muhtemelen) yurt dışına lisans ödemeden yapılacağı için bir ilk oluyor. Bu tip projeler başlangıçta Devletin Asker, Polis, DSİ, Karayolları, Köy hizmetleri, vb. işlerde kullandığı araçları hedefler. Otokar Land Rover'ı da bu şekilde başlattı.

Hisarların devletten sipariş alması lazım. İnşallah başarırlar da arkası gelir.

Fiyatı ne olacak acaba?

Aracı çok çirkin buldum ve bu yüzden çok beğendim.Özellikleri konusunda ileride daha detaylı bilgiler verilecektir umarım.Gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum.

bencede güzel kullanışlı bir araç. tabiki bazı kesiklerin olması normal zamanla daha iyi olcağı ve eksikliklerin giderilerek geliştirileceğine eminim. bir arkadaşım çok yakından görüp testlerine katılma fırsatı bulmuştu.

Belkide Türkiyenin hafif çaplı bir unimog u doğuyor arkadaşlar.
Arkadaşınız performansını nasıl bulmuştu Sinan bey.

Güzel olanlarıda varmış.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

b46d0201.jpg

be3f7a7b.jpg

9761.jpg

Arkadaşlar buda videosu,gerçekten, unimog a acaba küçük Türk bir kardeş mi geliyor.Fazla iddalı olduğunun farkındayım ama iyimser düşünmek istiyorum.

http://kamyontr.com/turkar-kamyonet.html

Buda resmi web sitesi

http://www.turkar.biz/default.aspx

Bülent, yukarıda alıntıladığım yazının altında, bir soru yöneltmiştim ama çok ilgi çekmedi. Soru şuydu:
"Türk Motokaravancılığını etkileme olanağı nedir acaba? (ÖTV konusunu çok gözönüne almadan)"
Bu 4x4 olayından anlamam (özellikle teknik konularda) ama bir gezgin için, çok büyük olanaklar sağlayacağını da görüyorum. Umarım bu konuda herkes için iyi gelişmeler olur; karavancılar da böyle bir araçtan yararlanma olanağı bulurlar..

Cavid Sezen

Kişisel fikrim: BİRŞEYLER YAPMAYA BİRYERLERDEN BAŞLAMAK GEREKİR.Yoksa etrafımızdakiler ilerlerken biz yerimizde bile saysak geri kalmış oluruz.Bu ülke zamanında tek motorlu uçak yaptı, hatta sattı da yanlış bilmiyorsam.

Kısa bir süre önce de bir Üniversitemizde güneş enerjisi ile çalışan bir taksi ve minibüs de yapıldığını ve bu araçların basınla tanıştırıldıklarını da gördük.

Bir diğer gördüğüm şeyi de paylaşayım. Yaz mevsiminde Dalyan'da güneş enerjisi ile kullanılan bir gezi teknesi gördüm.Tüm teknelerin egsozları ortalığı gürültüye ve dumana boğarken o suları yararak sessizce yanınızdan geçip gidiyor.

Üretilen bu aracın başlangıçta ufak tefek eksiklikleri, dizaynında üzerinde çalışma yapıldığında daha iyi sonuçlar alınabilecek değerlendirmeler olacaktır. Zamanla en iyi en kullanışlı şekli alacaktır diye düşünüyorum.

eğer www.turkar.biz adresi bu aracın resmi sitesi ise ya ortada bir tuhaflık var yada bende bir yanlışlık var zira ilk Türk kamyonunun sitesinde hiç Türkçe bir ifadeye rastlamadım

ayrıca bir sayfa, bir pdf dosyası, ve iki videodan oluşan amatörce yapılmış oyuncak gibi bir site

lütfen birisi hatalı olduğumu söylesin,

aksi takdirde ilk Türk kamyonuna böyle bir internet tanıtımı reva gören zihniyetin yaptığı şey değil kamyon uzay mekiği olsa benim için hiç bir şey ifade etmeyecek

2009 da fabrika açılışı yapılacak diyorlar ama 2010 dayız ses seda duymadım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,830
Kayıtlı Üye Sayımız
166,935
Kaydolan Son Üyemiz
rcagatay

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR