11.07.2007.
Sabah otelden çıkışımı yapıp Jameek Masjed yanında kahvaltı yaptım (4,35 RM)
Bu arada Kuala Lumpur izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
Bukit Bintang : En çok turistlerin bulunduğu yer. Hemen yanında jalan Sultan İsmail. İnsan kendisini Arabistanda hissediyor burda. Her yer arapça yazılar ve araplarla dolu. Bir malay lokantasına gidip hem ucuz , hem temiz hemde güler yüzlerini gördükten sonra arap lokantalarındaki pahalılık, kirlilik ve kabalık biraz daha sırıtıyor. Bukit Bintang , dediğim gibi davasa alışveriş merkezlerinin bulunduğu bir yer. Malezyanın belki en tehlikeli bölgesi. Her türlü pislik var
Jow Kit: Çine gitmeden çini görmek isteyenler buraya gidebilir.
Masjeed jameek: En huzur bulduğum bölge. Çoğu Malayların yaşadığı bölge, İman kokuyor bu bölge adeta.
Kampung: Yine yerli halkın yaşantısını görmek için tur atılabilir.
Batu caves : Tam yerel insanların yaşantısını görmek isteyenler için ideal bir bölge . pek turist göremedim buralarda . sadece Hinduların kutsal mağarasının olduğu yerde tursitler geziyor.Görülmeye değer
KL Central : Ulusal ve Uluslararası ( Singapur, taylanad) ulaşımın merkezi, Otobüs ve tren garının yanıda alış veriş merkezi ve bir çok farklı yemek bulabileceğiniz yer.
KLCC: meşhur kuleler ve akvaryumun bulunduğu yer. Malezyanın en pahalı yeri. Turist dolu.
Yine duygularımı ifade etmek istiyorum. Malezya sanki işgal edilmiş. Çoğu ticaret Çinli ve Hintlilerin elinde. Malaylar okadar saf ve temizki her şeyi onlara kaptırmışlar. Ülkenin adı Malezya ama güç başkalarının elinde. Pakistan, mısır ve Bangledeşlerin sayısı da dikkati çekiyor.
Bir liseyi ziyaret ediyorum. Öğretmenler odasına girdim. Turkiyedeki gibi ortada bir masa ve etrafında sohbet eden öğretmenler bekliyordum ki ilk şaşkınlığımı burda yaşadım. Büyük bir oda, aralıklarla küçük masalar. Her masanın üstünde bir bilgisayar yanında küçük bir kitaplık, bazı masalar boş bazılarında öğretmenler harıl harıl çalışıyor. Sınıfların bulunduğu koridorları geziyorum sınıfların dış tarafı duvar , koridor tarafı cam. İçerden dışarısı görünmüyor ama dışardan sınıfın içi görünüyor. Böylelikle her an sınıf kontrol edilebiliyor. Bizim ki gibi kapalı kapıların ardında uyuyan öğretmenler yok. Okul Müdürü yetkiyle donatılmış. Öğretmenlerle birer yıllık sözleşme imzalanıyor yıl sonunda sözleşmenin uzatılması Müdür yetkisine bağlı , tabi herşey kanıtlı. Öğretmenin ders verdiği öğrencilerin başarısı, yaptığı bilimsel çalışmalar vs.
Okuldan sonra “Chow Kit” meşhur Pateling Street. Burada yerli malay görmek neredeyse imkansız. Çoğu çinli ve turist. Alışveriş için her şey bulunuyor. Açık alandaki bir kafede oturup bir portakal suyu içtim, yanıma bir dilenci geldi. Elimdeki bozuk paraları verdim , sanırım hepsi 1 RM yapmıyordu, adam paralara bakıp sonra tekrar bana verdi, etraftakiler gülmeye başladılar. Neyse levhada portakal suyu 2,5 RM yazıyordu, ben kaç para dedim 10 RM dedi, levhayı gösterdim , özür dileyip 2,5 RM yi aldı. Malezyada ilk defa burada paralı tuvalet gördüm 0,3 RM
1,2 RM ile KLCC ye geldim, karışık bir dondurma yedim, Türk dondurması dediler ama pek tadı yoktu. Biraz gezintiden sonra LRT ile KL Central’a geldim 40 RM’ye büyük bir sırt çantası aldım , eşyalarımı düzenledim , namazı kılmadığımı hatırladım, “pray room” da namazı kılıp check in yapmak üzere trenlerin bulunduğu yere gittim.