İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 390
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 344,841
Aynı dolaptan ben de aldım maliyetine göre ya 12 volta çevirecem ya da inverter alıcam bakalım.
 

Etiketler
Teşekkür ederim İlker bey. Dbk power 1200 modifiye invertör işimi görür mü ? Hattın arasına şalter koyup araç durunca kapatsam aküyü bitirmese uygun olur mu.Ekli dosyayı görüntüle 63585
Bu inverterla ilgili birisi 220 V 90 litre buzdolabı televizyon ve hidroforu aynı anda çalıştırıyorum diye yorum yapmış. Öte yandan fiyatı emsallerine göre çok düşük . Bu paraya aman aman kaliteli bişey beklenemez ama insan düşünüyor haliyle . Bozulsa yine sorun değil de arabayı yakmasın
 

Aynen kompresöre değişir invertör. Yakında haftasonu Dbk 1200 modifiye deneme şansım olucak . Yazarım çalıştı mı çalışmadı mı . işin zoru kaputun altında aküye yakın invertöre yer bulmak invertörden de arka bagaja buzdolabına uzatma kablosu çekmek.
 

Kaputun altında uygun yer olsa bile inverter konulmaz hocam sakat olur. Kaput kısmı önden ve alttan açık, o kısımda elektrik elektronik herşeyin izolesi var ama inverterin yok. Her türlü hava muhalefetine maruz kalır. Açıkta kullanmaya müsait bir cihaz değil. Hiç bişey olmasa motorun sıcağından kavrulur. En azından ön koltuk altına yerleştirebilirsiniz. Ben inverter koyarsam bagaja koyacam şahsen. Yeter ki kablo ince olup da çekilen akım karşısında direnç göstermesin, uygun kalınlıkta kabloyla sorun olmaz, sonuçta 1 kilometre kablo çekmeyeceğiz ki kayıp olsun.
 

Selamlar

DBK 1200 invertörü yaklaşık 3 aydır kullanıyorum. Gösterdiğiniz buzdolabının bir benzerini rahatlıkla çalıştırıyor. Hatta kamp sonrası aracımı temizlerken evden elektrik süpürgesini alıyorum. Gücünü orta kademeye aldığımda hiç fan açmadan 10 dk kada her yeri temizleyebiliyorum. Tavsiye ederim

SM-E700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Teşekkür ederim yorumunuz için
 

Beko 7725 model mini buzdolabı kullanıyorum. Bu buzdolabı aslında bir çok markayla aynı. Arkadaşın belirttiği Digitsu ile birebir aynı. Hatta Arçelik 1011 ve 1005 ile de. Ancak Arçelik olan biraz daha eski dönemleri ürünü olduğu için B sınıfı elektrik harcıyor ve sanırım R134 gaz kullanıyor. Bizimki ise yeni nesil R600 gazı kullanıyor ve yeni bir kompresör.

Arçelik olanlar B sınıfı, benimki ve Digitsu ise A+. Sanırım bunların kompresörü yeni nesil ve enerji verimliliği yüksek. Forumlarda "Buzdolabına kondansatör bağlayarak A sınıfı yapmak" isimli konular var. Bizimkiler sanırım kendinden kompresörlü veya kalkış sorunları yok. Ayrıca yeni nesil olması sebebiyle daimi olarak da az akım çekiyor. Çünkü A+ sınıfı. Bu kanıya aşağıda verdiğim akım değerleriyle vardım.

Black & Decker 800w inverter kullanıyorum. Buzdolabımı hiçbir ek yapmadan satın aldığım haliyle sorunsuz kullanabiliyorum. Evde prize takılan Volt Amper Wattmetreyle yaptığım testlerde buzdolabının kalkış için ekstra akım talep etmediğini gördüm. Fişe takınca 300 mA (0,3 A) çekiyordu. Arasıra 280 mA değerine düşüyordu. Güç olarak da 35 - 40 W çekiyordu. Aslına bakarsanız W=V.A formülünden yola çıkarsak gücü (40 W) yanlış gösteriyor gibi geldi ama aslına bakarsanız bu formül kaba bir formül. Profesyonel işlerde arada bir sürü değer daha var. Yukarılarda paylaşılan videoda da tutarsız değerler var. Herneyse, konu bu değil.

Fişi ilk taktığımda veya buzdolabının ayarını 0'dan 1'e getirdiğimde ve buzdolabı çalışmaya başladığında akım 0,3 A oluyor. Fişe takılan ölçü aletinde Max A kısmı da var ve orada 0,3 A'den fazla değer görmüyorum. Yani anlık olarak yüksek akım çekilse, ben gözden kaçırsam bile Max A kısmı gözden kaçırmayacak ve yakalayacaktı. Max W kısmında da 45 W'dan yüksek değer görmüyorum.

Black & Decker invertörümün üzerinde de bir dijital wattmetre var. Buzdolabı çalışmaya başladığında 85 W değerini gösteriyor. 220'de 40-45 W görüyorum, inverterda 80-85 W. Muhtemelen inverterdeki kayıplardan dolayıdır bu fark.

220 V.da kompresör çalışırken fişi çektiğimde ve yeniden taktığımda 1 A değeri görüyorum. Ancak 15 sn. sonra dolaptan tık diye bir röle sesi geliyor ve elektrik beslemesi tamamen kesiliyor. 45 sn. sonra falan kompresör yeniden devreye giriyor, ancak yine belirttiğim değerlerde çalışıyor.

Şunu belirtmek istiyorum, sanırım yeni nesil bu kompresörler ilk kalkışda çok yüksek akım çekmiyorlar. Arkadaşların belirttiği yardımcı sargıyı sürekli devrede tutuyor olabilirler. Veya sincap kafes vs sistemleri, teknolojileri falan farklıdır. Tam emin değilim.

Kendi gözlemlerimi paylaşmak istedim...
 
Son düzenleme:

Merhaba buzdolabı fişi çekilince hemen takılması uygun değildir on onbeş dakika bekleyip takmak gerekir çünkü kompresörün basınç hattında gaz likit halde oluyor bu durumda kompresörün kalkması imkansızdır biraz bekleyince gaz sisteme dağılıyor ve kompresör kalkışa hazır duruma geliyor.
R600 gazlı kompresörler yeni tip kompresörlerdir bir çoğunda yardımcı sargıyı devrede tutan kondansatör vardır. Bunu anlamak için kompresörün sol tarafına bakın büyük pile benzer bir şey olması gerekir r600 yanıcı bir gazdır bence bu kompresörlere dışardan müdahale etmek doğru değildir. Zaten dğer r134a gazlı kompresöre göre tüketimi düşüktür.
 

IYI GUNLER DOGAN BEY.
BENDE KARAVANIMA 220V ELEKTRIK ILE CALISAN 90 LITRELIK BIR BUZDOLABI KOYDUM VE BUNU ICIN 700W SINUS MODOFIYE BIR INVERTOR ALDIM FAKAT DOLABI CALISTIRMAK MUMKUN OLMADI. BEN KONDANSATOR TAKDIRMADIM.ACABA KONDANSATOR TAKDIRSAM CALISTIRABILIRMIYIM? CEVAPLARSANIZ MEMNUN OLURUM.SAYGILARIMLA.
 

Doğan Bey yerine kısa bir cevap vereyim.
İnvertörünüzü geri verin bir büyüğünü veya başka marka alın derim. Çalıştırmazsa değiştireceğinizi de satıcıya belirtin. Demeraj akımını karşılayamıyordur. Tabiki en kısa mesafeden aküye bağlı ve akünüzün sağlam ve tam dolu olduğunu düşünüyorum. Daha sonra kondansatör olayına girersiniz. Madem dolabı aldınız, B planı ve daha iyi bir çözüm olarak kompresörü 12V olanla değiştirmeyi de düşünün derim.
 
Son düzenleme:



 

CEVABINIZ ICIN TESEKKURLER fsirin.BEN ROMANYADA YASIYORUM BURADA BIR ELEKTRIKCI BANA SU TAVSIYEDE BULUNDU.SINUS MODIFIYE INVERTORUN DOLABI CALISTIRAMAYACAGINI INVERTORU TAM SINUS EN AZ 1000W OLANINI ALIRSAM CALISACAGINI SOYLEDI.SIMDI BENIM AKLIMDA SU SORU VAR ? BENIM KARAVANIMIN ICINDE 95 AMPERLIK NORMAL ARAC AKUSU VAR.ACABA AKUYU DEGISTIRMEM GEREKIRMI VEYA AMPERINI BUYUTMEM GEREKIRMI?
SAYGILARIMLA.
 

 

IYI GUNLER BENIM SIZE IKI SORUM OLACAK CEVAPLARSANIZ MEMNUN OLURUM.
BIRINCISI: INVERTORUNUZ TAM SINUSMU? MODIFIYE SINUSMU?
IKINCISI : AKUNUZ KAC AMPER?