İran Gezi Yazısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kardelensena1 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 124
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,061

kardelensena1

Kamp II
arkadaşlar şuanda şiraz dayız 10 günlük bir gezinin yarısını bitirmiş durumdayız, kaldı 5 gün, döndüğümde sizinle paylaşmak isterim not almak çok zor olsa da ...çok yoğun ama bir o kadar da güzel geçiyor..

Etiketler
Ynt: İran Gezi Yazısı

gezimiz tüm hızıyla sürüyor, dün yezd i gezdik bugün isfehan dayız, iranda en çok sevdiğimiz yerler şiraz ve yezd oldu.eşim yezd ben şiraz diyorum. burası çok sıcak , Japonlar ve almanlar çok geliyor iran a bi de çin

2 gündür dönmüş bulunuyoruz notlarımı düzenleyip başlayacağım, 10 gün 10 gece gezinin genel plan şöyleydi,
1. gün urmiye ve tebriz
2. gün tebriz
3. gün tahran
4. gün tahran
5. gün şiraz
6 .gün şiraz
7. gün yezd
8. gün isfahan
9. gün isfahan
10. gün tebriz- türkiye

ilk ve son gün maceralıydı doğrusu, önce hızlı trenle ankaraya ordan uçakla van a geçerek gitmekti niyetimiz, havaalanında ne olduysa oldu görevli biletleri aldıktan sonra kimlik isteyince farkettik 5 imizinde kimliğinin olmadığını ve evde kalmış olduğunu, ben nerdeyse bayılacaktım ,nasıl unuturum diye kendime kızıyor kızıyor kızıyordum, birden aklıma sormak geldi , sadece pasaportla sınır geçilir mi diye ,cevap sorun yok, emin olamadık 2 görevliye daha sorduktan sonra emin olduk rahat bir nefes alarak uçağa geçtik, yolculuk 4 aylık bir bebek , 3 yaşında ve 5 yaşında iki ufaklık ,eşim ve ben olarak başladı, bu şekilde çılgın ve zor bir yolculuğu üstelik arabasız göze alan kaç kişi var acaba dünyada.

van havaalanında iner inmez otogara gitmeyi düşünürken gerek kalmadığını öğreniyoruz, yüksekova minibüsleri bizi karşılıyor ve yola çıkıyoruz, bir kaç saat sonra yüksekova da iner inmez sınıra giden minibüse geçip yola koyuluyoruz, sınırda başka bir sorun bizi bekliyor, buradaki resimlerden görerek sorun çıkmaz diye çektiğim foto için görevli hemen makineyi alıyor ve karakola götürmekten bahsediyor, zor bela ikna etmeyi başarıyoruz, (flaşı kapatmamışım :smiley:) kapıdan çıktığımızda saat epey ilerlemişti ve sadece 1 taksi kalmıştı geciktiğimiz için :smiley: bir adam para bozuyordu ama ucuza bozduğunu ertesi gün urmiyede anlıyoruz, o yüzden sadece 30 tl bozdurduk, gece 11 de urmiyedeydik 3 te uçaktan indiğimize göre siz düşünün rezilliği... urmiyede otel aramak ve azaran otelde yer bulmak... çok temiz diyemem idare eder ücret 120 000 tümen.

otelin misafirperverliği çok iyiyydi hakkını yemeyelim türkiyeye telefon ettik ücret almadı yola çıkıyoruz diye büyük su ve bardaklar verdi

ertesi gün urmiye de kısa bir şehir turu attıktan sonra terminale . rotamız tebriz. 2 saat otobüs yolculuğu sonrası tebrizdeyiz,

tebriz in en çok bazarını sevdim , zaten iran da bazarlar bi harika ama en büyüğü tebrizdeki bazar. malesef hepsini gezemedik, çünkü her bir bazar için bir kaç gün gerek, burada aklınıza gelen her şey mevcut, kuyumdan baharata , ayakkabıdan halıya... flo da 120 tl olan deri ayakkabıyı burada 60 tl ye aldık.

DSCN0249.JPG

tebriz in hepsi azeri türklerinden oluşuyor.dil sorunu hiç yok. iran ın doğu ve batı azerbaycan olmak üzere 2 eyaleti var. otelde izlediğimiz bir kanal da azeri kanalıydı. bu arada iran halkı bizim dizilerimizi gizli olarak izliyor, konuştuğumuz insanlar dizilerden bahsediyordu bize, muhteşem yüzyıl dizisinin sonu ne olacak diye soran bir antika dahi çıktı.

eskiden saymak için kullanılırdı şuan bu yaşlı adam kullanıyordu kendisi eskiden ankara ya gelmiş

DSCN0258.JPG

DSCN0256.jpg

Bu tablolar tek tek elle dokunmuş halılardan yapılmış, bir tane manzara fiyatı 300 tl civarı orta boy.İran halıları epey pahalı bu arada

Ara bir not düşmek istiyorum, zafer bozkaya nın kitabı çok eski bilgiler içeriyor, sadece tarihi turistik yerler konusunda faydalı, otel ve restoranlar konusunda hiç faydalanamadık , almak isteyenlere ...

Tebrizde 1,5 gün geçirdik , ilk gün yarım gündü ve bazarla geçti, gece kosar otelde yer bulabildik ,kesinlikle kalmayın beğenmedik ,gülistan parkına yakın bir yerde , yürüyerek bazara da gidilebiliyor, oteldeki basit kahvaltıdan sonra tren bileti almaya doğru yola koyuluyoruz.Bilet alırken bayanlarla biraz sohbet ediyoruz, kadınlar bizi 3 çocukla görünce şaşırıyorlar, gerçi şaşırmayan kaldı mı iran da :smiley: , çünkü halkın çoğu tek çocuklu , hiç böyle beklemiyordum doğrusu , sokaklarda hep uyarıldık çocuk uyumuş kalmış, yok eli bebek arabasından çıkmış, yok battaniyesi açılmış örtün, çocuklara çok değer veriliyor orada...Bir başka konu bizim ülkede eskiden çok olan şey, turistlere çok kazık atılıyor. Tebriz de öğle yemeği ile İran daki ilk ve son kazığımızı yiyoruz 65 000 tümen. siz üçte ikisini alarak tl ye çevirebilirsiniz.Diğer yemeğimiz ise bir otelin 2 dükkan ilerisinde bir türk lokantası lalezar da 27 bin tümen yani 18 tl. işte aradaki fark... üstelik herşeyin tadı harikaydı ve tertemiz , kesinlikle öneriyorum.

Tebriz de çok hoşuma giden şey talibi dedikleri kavun suyu. harika yaaa. Bir dükkana dadandık sürekli oraya gittik içecek içmeye. bazarın yanında bir yeraltı çarşısı var , yeri orası. kavun suyu dışında bir içecek daha denedim o da süper mutlak deneyin , hurma muz ve süt karışımı...

DSCN0267.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,838
Kayıtlı Üye Sayımız
166,939
Kaydolan Son Üyemiz
Madafak

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR