Jeep kaynak ünitesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyit Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,280

seyit

Kamp III
Benim 1962 jeep'in üzerindeki mevcut donanımlarından birisi olan olan kaynak ünitesi.
Video çekim de var fakat bu elektronik sistemler beni biraz bocalatıyor.Buraya yükleme yapamadım.Belki merak edenlere mail yoluyla gönderebilirim.
Sistem hem aracın kendisi üzerinde herhangi bir kaynak işlemi yapmaya ve hemde harici kaynak işlemlerine izin vermektedir.

Jeep welder 001.jpg

Jeep welder 004.jpg

Jeep welder 002.jpg

Etiketler

Ynt: Jeep kaynak ünitesi

seyit' Alıntı:
Benim 1962 jeep'in üzerindeki mevcut donanımlarından birisi olan olan kaynak ünitesi.
Video çekim de var fakat bu elektronik sistemler beni biraz bocalatıyor.Buraya yükleme yapamadım.Belki merak edenlere mail yoluyla gönderebilirim.
Sistem hem aracın kendisi üzerinde herhangi bir kaynak işlemi yapmaya ve hemde harici kaynak işlemlerine izin vermektedir.

Sanırım link aktarma denemesi bu kez başarılı oldu gibi.
Duyulan bilya sesini andıran ses kaynak ünitesine hareket veren "V" kayışının biraz gevşek olması sonucu yüke bindiği zaman kasnak üzerinde patinaj yapmasından kaynaklanıyor.(gerilmesi gerekiyor)
Ayrıca gaz regülatörünü basit bir kaynak işlemi olduğu için devreye sokmayıp sadece el gazını çekip biraz devir vermiş olmamdan ötürü elektrot iş parçasına dokunup motor yüke bindiğinde devir biraz düşüyor ve buda Amperi etkiliyor. Ciddi ve önemli işlem sırasında gaz regülatörünü devreye koyunca durum çok daha farklı oluyor.

http://s1086.photobucket.com/albums/j448/seyit2/?action=view&current=Jeepwelder005.mp4
http://s1086.photobucket.com/albums/j448/seyit2/?action=view&current=Jeepwelder006.mp4

Cok yararlı bır sıstem. Kaynak elektrıgını ureten dınamo ne tarz? bıraz bılgı verır mısınız?

vosdost' Alıntı:
Cok yararlı bır sıstem. Kaynak elektrıgını ureten dınamo ne tarz? bıraz bılgı verır mısınız?

160 AMP DC ve 24V

http://s1086.photobucket.com/albums/j448/seyit2/?action=view&current=Jeepwelder006.mp4
http://s1086.photobucket.com/albums/j448/seyit2/?action=view&current=Jeepwelder005.mp4

ByBeRKuTKu' Alıntı:
Seyit Bey bu sistem sizin buluşunuz mu?

Sistemi ben icat etmedim.İlk kez 1970 lerde ABD den abone olduğum ve her ay gelen Oudoor Life ,Sports A Field , Field & Stream gibi avcılık , balıkçılık ve doğa sporları içerikli dergilerin arka sayfalarında yer alan seri ilanlar bölümünde dikkatimi çekmeye başlamıştı.Sistemi hazır olarak getirtme imkanım olmamıştı.Sanayideki oto elektirikçilerinden Meslek Yüksek Okulu Elektirik bölümü hocalarına ve elektirik mühendislerine konuyu götürmeme rağmen bir sonuç ta alamayınca peşini bırakmıştım.Çok daha sonra nihayet internet olayı ile tanışınca bu konu üzerine haftalar süren bir araştırma yaptım ve olayı inceledim.Sonrasında sanayide oto elektirikçileri ile işi hallettim.Yaklaşık 13-14 yıldır jeep te mevcut.Aracın kendi üzerine sadece deneme amaçlı birkaç kez kaynak yaptım fakat harici işlemler için bir hayli kullandım ve kullanmaya da devam ediyorum. 2-3 hafta kadar önce tüm "V" kayışlarını değişmiştim,bununki biraz gevşek kalmış.
Aslında incelediğim orijinal sistemler ayrıca 110 Volt ( ABD 110 volt kullanıyor) ve taşlama motorları , matkap tabancası , sunta kesme vs türü elektirikli el aletlerini de çalıştırabiliyor. Benim ortaya getirdiğim dinamo 24 V ve bu voltaj için soket hazır durumda.
220 V 'a çevirebilmek için çok daha ince tel kullanıp dinamoyu yeniden sarmak gerekiyordu.Ne bu telin kalınlığı ve sarım sayısını hesaplıyacak bir elektirik mühendisi bulabildim ve nede onu sarıp ta birtakım elektirikli aletleri yakmadan kullanabileceğim bir dinamocu bulabildim.Bu nedenle 220 Volt işinden vaz geçip sadece kaynak ünitesi olarak kullanmaya karar verdim.Gerçi herhangi 24V aleti çalıştırmaya hazır durumda. 15 yıla yakın bir zamandır kullanıyorum.Tabii ciddi kaynak işlemlerinde gaz regülatörünü mutlaka devreye alıyorum( fotoğrafta görülen). Sadece el gazını çekmek sağlıklı olmuyor.Mıknatıslanma yüksek olduğundan motor devri düşüyor ve amperi de düşürüyor.Fakat regülatör sürekli motor devrini ayarlanmış devirde tutuyor.

http://i1086.photobucket.com/albums/j448/seyit2/Jeepwelder003.jpg

Sanayıdekı elektrıkcıler ıle nasıl hallettınız? Yarıdmcı olursanız sevınırım. Standart 24 volt 160 amper bır sarj dınamosu uzerınde degısıklık yapıldı galıba. Ne tur bır ıslem yaptınız? Unımog ıcın bende yapmak ıstıyorum. Pto cıkısından rahatlıkla guc alabılırım.

vosdost' Alıntı:
Sanayıdekı elektrıkcıler ıle nasıl hallettınız? Yarıdmcı olursanız sevınırım. Standart 24 volt 160 amper bır sarj dınamosu uzerınde degısıklık yapıldı galıba. Ne tur bır ıslem yaptınız? Unımog ıcın bende yapmak ıstıyorum. Pto cıkısından rahatlıkla guc alabılırım.

160 amperden aşağı olmamak kaydıyla herhangi bir şarj dinamosunda konjektörü( regülatörü) by-pass edip AC yerine doğrudan DC alacak şekilde diyotları da by-pass ederek yapabilirsiniz.Gerisi dinamoyu çevirmeye kalır.İster PTO çıkışa bağlayın ister krank yada devridaim kasnağında boş bir kanal daha varsa oradan çevirin.Ancak krank kasnağından çevirirseniz kullanacağınız zaman ikaz vereceğiniz bir düğme koyun.Yoksa araç çalışır çalışmaz bu dinamodada mıknatıslanma olur ve motora ikinci bir yük biner.

Tesekkurler;
1 ay ıcınde calısmalara baslıyorum. Gelısmelerı bıldırırım. :smiley: :smiley:

Araç hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Sanırım mekanik vinçler ve pto çıkışı va...
Orjinal bi araca benziyor güle güle kullanın...

marican22' Alıntı:
Araç hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Sanırım mekanik vinçler ve pto çıkışı va...
Orjinal bi araca benziyor güle güle kullanın...

Araç 1962 Willys-Kaiser dönemi CJ5.Motor orijinal Hurricane.Şanzuman T-98 ve sol yanında PTO mevcut.Arazi DANA 18 Spicer ve arkasında bir diğer PTO var.Diferansiyeller DANA 25/Dana 44 ve 1:4,27 ( 47-11). Motor üzerinde governor(gaz regulatörü) bağlı.Ayrıca kaynak dinamosuda bağlı.Önde 8000Lb Braden elektirikli vinç arkada 20 000 Lb yine Braden fakat mekanik vinç var.( Unimoğa bağlamak için sökeceğim). Arazi şanzumanı çıkışlı PTO ise arkada kuyruk mili çalıştırıyor.Kaporta meşhuuur falanca filanca yerlerin yapısı deyil orijinal kaporta.Kesilip uzatılmış deyil.Birtek ön siper üzerinde zamanında ben biraz oynamıştım(35 yıl önce).Şu an elimde birtanesi sıfır yeni olmak üzere üç adet ön siper daha var ve onuda değiştireceğim.
Araç bu.

seyit' Alıntı:
Araç 1962 Willys-Kaiser dönemi CJ5.Motor orijinal Hurricane.Şanzuman T-98 ve sol yanında PTO mevcut.Arazi DANA 18 Spicer ve arkasında bir diğer PTO var.Diferansiyeller DANA 25/Dana 44 ve 1:4,27 ( 47-11). Motor üzerinde governor(gaz regulatörü) bağlı.Ayrıca kaynak dinamosuda bağlı.Önde 8000Lb Braden elektirikli vinç arkada 20 000 Lb yine Braden fakat mekanik vinç var.( Unimoğa bağlamak için sökeceğim). Arazi şanzumanı çıkışlı PTO ise arkada kuyruk mili çalıştırıyor.Kaporta meşhuuur falanca filanca yerlerin yapısı deyil orijinal kaporta.Kesilip uzatılmış deyil.Birtek ön siper üzerinde zamanında ben biraz oynamıştım(35 yıl önce).Şu an elimde birtanesi sıfır yeni olmak üzere üç adet ön siper daha var ve onuda değiştireceğim.
Araç bu.

unımog ıcın werner vınclerıne 2 bın lıra dıyorlar :smiley: ılerı gerı ufak bır sanzıman bulursam guzel bır tambur reduktor sanzıman oranıyla guzel bır vınc cıkabılr. :smiley: cj dekı vıncı de merak ettım. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,049
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler