Jeep kaynak ünitesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyit Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,237
Ynt: Jeep kaynak ünitesi

vosdost' Alıntı:
unımog ıcın werner vınclerıne 2 bın lıra dıyorlar :smiley: ılerı gerı ufak bır sanzıman bulursam guzel bır tambur reduktor sanzıman oranıyla guzel bır vınc cıkabılr. :smiley: cj dekı vıncı de merak ettım. :smiley:
Sözünü ettiğiniz vinci bilmiyorum.Benim Unimog (404S) şanzumanı sol (şofor tarafı) üzerinde yavru şanzuman dediğimiz PTO çıkış zaken var.Bu PTO nun hem ön tarafa ve hemde arka tarafa şaft bağlıyabilecek şekilde flanşları mevcut.
Vince gelince; bir tane Türkiye de " Ördek Doç(Dodge) diye bildiğimiz WC 52 den çıkma mekanik vinç var ve bunu öne bağlıyacağım.Jeep ten söktüğüm vinci ise arkaya koymayı düşünüyorum.Ancak üzerinde çalışmak istediğim bir konu ise Şase arasına önce arazi şanzumanı ile birlikte bir adet T-90 veya T-98 yada T-18 şanzuman koyup hem bu şanzuman PTO su ve hemde arazi DANA 18 arkasındaki 2. PTO beraberinde ön şaft ve arka şaft çıkışlarını eklediğimizde ve High/Low seçeneği ile 3 yada 4 ileri konumunuda dikkate alınca çok farklı hızlarda 4 ayrı çıkış noktası elde etmeyi planlıyorum.Arka virci ise bunlardan birine bağlayıp diğer çıkışları kompresör , kuyruk mili ,jeneratör , hidrolik pompa vs için rezerv etmek gibi bir düşüncem var.
Jeep teki vinçler ise Braden marka olup öndeki elektirikli(12V) ve 8 000 Lb ,arkadaki ise aynı vincin mekanik ve 20 000 Lb ( 10 Ton) kaldırma kapasiteli olanı.Sanırım bazı fotoğraflarda öndeki vinç az çok görülebiliyor.Diğeri de bunun görünüş olarak hemen hemen aynısı.Belki Google üzerinden marka adı ile araştırılabilir.

Etiketler

vosdost' Alıntı:
unımog ıcın werner vınclerıne 2 bın lıra dıyorlar :smiley: ılerı gerı ufak bır sanzıman bulursam guzel bır tambur reduktor sanzıman oranıyla guzel bır vınc cıkabılr. :smiley: cj dekı vıncı de merak ettım. :smiley:

Belki size vinç konusunda yardımcı olabilecek bir diğer şey ise; bende jeep arazi şanzumanı (DANA 18 Spicer) arkasına bağlanan ikinci bir PTO daha vardı ve onu Tokat'ta yine jeep'i olan yakın bir arkadaşıma hediye etmiştim.Kendisi hurdacılardan bulduğu bir redüktör ile sanayide bir vinç yapıp jeep'in arkasına bağladı.
Hurdacılarda çok çeşitli redüktör bulma imkanı var.Aliminyum gövdeli ve çok farklı seçenekler sunan yerli redüktör üreticileri de var.Hatta çıkma iyi bir kamyon marş dinamosu bağlıyarak böyle bir redüktörden elektirikli vinç yapmak ta mümkün.Fakat eski günler gibi deyil,bugün bizim zamanında bulabilmek için çırpındığımız elektirikli vinç modelleri 700-800Tl bile var ve uğraşmaya değmez.

Werner vınc 404 kasa unımogların on tampona baglanan orjınal bır vınc. pto unu on saft kovanından guc alıyor. Mutlaka gormusunuzdur. Bendede 73 404 var. Unımog orjınal pto suda var. Fakat unımog pto cıkısı ılerı gerı yapmıyor. tek yon donuyor. Cıft yonlu ufak bır sanzıman bulamazsam lada nıvanın arazı sanzımanını kullanacagım. Agır devır yuksek devır ve bos. Vıncın tek yonlu olmasını ıstemıyorum. Yuk altındada tamburu bos konuma alıp halatı yavas yavas gerı salma ımkanı olmuyacak.
Reduktor bulmak kolay.( Hurdacıların yanına yaklasılmıyor.) 2000 tonu yuk altında kırılmıyacak 1/60 reduktor sıfır 400 lıra cıvarı. Lada arazı sanzımanı rahat bulunur cunku otme sorunundan degısıme gıdılıyor. Vınctede otme sorun yaratmaz zaten devır cok az olacak.Hatta reduktor yerıne dıfransıyal kullanmayıda dusundum. Aksın bırı sabıtlenecek komunda kullanılabılır. Fakat o zamanda dıfransıyalın cok saglam olması gerekecek. (Boyut buyueyecek.) Ortalama 800-900 lıra cıvarı guzel bır vınc cıkar gıbı.
Eger halat gecıslerını ayarlıyabılırsem reduktore baglı mıl uzerınde ıkı tane halat tamburu dusunuyorum. Tamburlar sasesın arasında olacak. Ve reduktorden gelen mıle pımlı olacak. Yanı tamburun bırınden gelen halatı sase arasından on tampona cıkıs , dıger tamburdan arka tamponu cıkıs vermeyı dusunuyorum. tek guc kaynagı, tek reduktor ve cıft tamburlu on arka vınc.

Elektrıklı vınce bır turlu ısınamadım. Aku bıtırır, motor ısınır, verdıgı maksımum guc halat tamburundakı ılk katta. Unımoguda cekecek elektırklı bır vınc ıse dunya para. Hıdrolık yapmayı dusundum. Hıdromotor, pompa, depo, hortum, reduktor, yon valfı, frenı derken cok daha fıyatlı cıkıyor. Bence unımog ıcın en uygunu sanzımandan orjınal pto ıle guc almak. pto arka saftına vınc, on saftına kompresor ve kaynak. Bunları yapabılırsem cok ıyı olacak. hersey vakıtten ve nakıtten gecıyor. :smiley: Ilgılendıgınız ıcın cok tesekkurler.

vosdost' Alıntı:
Werner vınc 404 kasa unımogların on tampona baglanan orjınal bır vınc. pto unu on saft kovanından guc alıyor. Mutlaka gormusunuzdur. Bendede 73 404 var. Unımog orjınal pto suda var. Fakat unımog pto cıkısı ılerı gerı yapmıyor. tek yon donuyor. Cıft yonlu ufak bır sanzıman bulamazsam lada nıvanın arazı sanzımanını kullanacagım. Agır devır yuksek devır ve bos. Vıncın tek yonlu olmasını ıstemıyorum. Yuk altındada tamburu bos konuma alıp halatı yavas yavas gerı salma ımkanı olmuyacak.
Reduktor bulmak kolay.( Hurdacıların yanına yaklasılmıyor.) 2000 tonu yuk altında kırılmıyacak 1/60 reduktor sıfır 400 lıra cıvarı. Lada arazı sanzımanı rahat bulunur cunku otme sorunundan degısıme gıdılıyor. Vınctede otme sorun yaratmaz zaten devır cok az olacak.Hatta reduktor yerıne dıfransıyal kullanmayıda dusundum. Aksın bırı sabıtlenecek komunda kullanılabılır. Fakat o zamanda dıfransıyalın cok saglam olması gerekecek. (Boyut buyueyecek.) Ortalama 800-900 lıra cıvarı guzel bır vınc cıkar gıbı.
Eger halat gecıslerını ayarlıyabılırsem reduktore baglı mıl uzerınde ıkı tane halat tamburu dusunuyorum. Tamburlar sasesın arasında olacak. Ve reduktorden gelen mıle pımlı olacak. Yanı tamburun bırınden gelen halatı sase arasından on tampona cıkıs , dıger tamburdan arka tamponu cıkıs vermeyı dusunuyorum. tek guc kaynagı, tek reduktor ve cıft tamburlu on arka vınc.

Elimde Dodge vinci zaten öteden beri var olduğundan Unimog vinçlerini marka olarak detaylı incelememiştim.Üç tip vinç kullandığının farkındayım ama üstüne düşmedim.
Elektirikli virçin avantajı motor stop ettiğinde de kullanma imkanı sunuyor olmasıdır.Ben çeşitli kereler çok derin suya daldım ve aslında ateşleme sistemi ıslanmaya karşı büyük ölçüde korumalı olmasına rağmen motor stop etti.Bilirsiniz ilkbahar dönemlerinde kabarmış ve kuvvetli akıntı olan dönemlerdeki ırmaklar işte.O durumda zaten sistemi kurutma şansıda olmuyor.Elektirikli vinç iyi bir kurtarıcı oluyor.Araçta bulunduracağınız bir yada iki adet ekstra avara makara ile halatı ikiye veya üçe çıkarırsanız güç olarak vinci ikiye ve üçe katlama şansınız olur.Gerçi çekme hızı da o ölçüde yavaşlar.
Tabii çok ağır hizmet durumlarında mekanik vinç büyük avantaj.
Benim Unimog 1974 model.Trafikten çektim ve çiftlikte kullanıyorum.
Aklıma gelmişken benzinli araca dizel koyamama sorunuyla ilgili kafama takılan şu soru var;
Mercedes 300Dizel motor koyabilirmiyiz?Aynı firma malı olduğu için bu yasa buna engelmidir? Bilginiz varmı?

102-0243_IMG.jpg

102-0244_IMG.jpg

0079.jpg

Takdir ediyorum sizi güle güle kullanın araçlarınızı... Gerçekten orjinal araçlar bana göre mekanik olarak...

süper bir sistem daha önce hiç görmediğim ve duymadığım bir uygulama, ufkumuzu genişlettiğiniz için size teşekkür ederim ;)

Motor degısıklıgıyle ılgılı http://www.tse.org.tr/docs/aitm-formlar%C4%B1/tamim.pdf
burda gereklı prosedur yazıyor ( sy 29 motor degısıklıgı )
Istenen benzınden-dızele donusturme mumkun. Fakat prosedurlerın nasıl tamamlanacagı konusunda sıtede bır konu daha vardı. Bende ruhsata ıslı dızel oldugu ıcın motor degısıklıgınde motorun ımal yılı aracın modelınden daha dusuk oldugu zaman ısletmek daha kolay oluyor.
300 dızelın yeterlı gelecegınıı zannetmıyorum. 124 kasanın 300 td daha kuvetlı. Ama takmısken o 352 motoru takmak lazım 132 veya 136 bg olması lazım. Akılmda ford 1210 kamyon motoru var. Onunda agırlıgı 0352 gore 150 kg kadar agır. Ankaradakı Unımogcu erdem usta arazıde sorun yaratabılır dedı. Asfalta kullanılan unımoglara as600 6 sılındır perkıns takıyorlar. Arac 6 vıteste kalkıyormus. Unımoga motor degısıklıgı ıcın ayrıdıgım paraya arkadasıma sattıgım serı 3 u alınca motor degısıklıgı suanda rafa kaldırdım. J-9 motorunu pompadan acarak 10-15 bg guc artısında verım alırsam ( yakıtın artacagı ve kara duman ) motor deıgıstırmıyecegım. Motor gucu arazıde sorun yaratmıyor fakat rampalarda hızdan cok dusuyor. :smiley:

Motorun su alıp stop etmesıne en kolay cozum. Butun atesleme sıstemının wd 40 ıle yıkanması. ( Dıstrıbutorun ıcı dahıl ). Motoru hortumla yıkasanız bıle stop etmıyor. Su camurlu olursa dıstrıbutorun ıcnde camurudan dolayı sıkıntı yasanıyor. Dıstrıbutor kapagının dıstırbutore baglandıgı nokta elektrıkcılerın su yalıtımı ıcın kullandıkları erınyen bantla sarılırsa sudanhıc sorun yasanmaz. Avartar resmınde 110 benzınlı sudan etkılenmedı ( ateslme sıstemı ) fakat snorkel olmadıgı ıcın 3. sılındır su aldı. 15 dakıka sonra yola devam ettım. Sılındır ıcındekı suyu tahlıye ettım ıslem tamam.

vosdost' Alıntı:
Motor degısıklıgıyle ılgılı http://www.tse.org.tr/docs/aitm-formlar%C4%B1/tamim.pdf
burda gereklı prosedur yazıyor ( sy 29 motor degısıklıgı )
Istenen benzınden-dızele donusturme mumkun. Fakat prosedurlerın nasıl tamamlanacagı konusunda sıtede bır konu daha vardı. Bende ruhsata ıslı dızel oldugu ıcın motor degısıklıgınde motorun ımal yılı aracın modelınden daha dusuk oldugu zaman ısletmek daha kolay oluyor.
300 dızelın yeterlı gelecegınıı zannetmıyorum. 124 kasanın 300 td daha kuvetlı. Ama takmısken o 352 motoru takmak lazım 132 veya 136 bg olması lazım. Akılmda ford 1210 kamyon motoru var. Onunda agırlıgı 0352 gore 150 kg kadar agır. Ankaradakı Unımogcu erdem usta arazıde sorun yaratabılır dedı. Asfalta kullanılan unımoglara as600 6 sılındır perkıns takıyorlar. Arac 6 vıteste kalkıyormus. Unımoga motor degısıklıgı ıcın ayrıdıgım paraya arkadasıma sattıgım serı 3 u alınca motor degısıklıgı suanda rafa kaldırdım. J-9 motorunu pompadan acarak 10-15 bg guc artısında verım alırsam ( yakıtın artacagı ve kara duman ) motor deıgıstırmıyecegım. Motor gucu arazıde sorun yaratmıyor fakat rampalarda hızdan cok dusuyor. :smiley:
Bu bilgiler için teşekkür ediyorum.Bir ara konuyu daha detaylı incelemek istiyorum,ve verdiğiniz bilgileri de tümüyle not aldım.

vosdost' Alıntı:
Motorun su alıp stop etmesıne en kolay cozum. Butun atesleme sıstemının wd 40 ıle yıkanması. ( Dıstrıbutorun ıcı dahıl ). Motoru hortumla yıkasanız bıle stop etmıyor. Su camurlu olursa dıstrıbutorun ıcnde camurudan dolayı sıkıntı yasanıyor. Dıstrıbutor kapagının dıstırbutore baglandıgı nokta elektrıkcılerın su yalıtımı ıcın kullandıkları erınyen bantla sarılırsa sudanhıc sorun yasanmaz. Avartar resmınde 110 benzınlı sudan etkılenmedı ( ateslme sıstemı ) fakat snorkel olmadıgı ıcın 3. sılındır su aldı. 15 dakıka sonra yola devam ettım. Sılındır ıcındekı suyu tahlıye ettım ıslem tamam.

Bu WD 40 olayını epey bir zaman önce yabancı bir sitede okumuştum.Önce bu ürünün Türkiye'de var olup olmadığından emin olamadım.Fakat sonra bir yapı markette görünce alıp dışarıdan tüm ateşleme sistemi üzerine sıktım ve motoru yıkatip marşa bastığımda sorunsuz çalıştığını gördüm.Ancak kısa süre sonra etkisini kaybetti.Demekki her ıslanma vakası öncesi uygulamak gerek.Birde daha derin su geçişlerinde distrübitör içine de sıkıldığında işe yarayabileceği konusunu pek te akıl edemedim.(Tabii motorun hava yerine su emeceği derinlikten söz etmiyorum.Snorkel kullanmak istemiyorum çünki girdiğim sular durgun su deyil.Kuvvetli akıntı zamanları o derinlikteki suya girdiğim de zaten sürüklenip giderim)
Belki video çekim yada eklediğim fotolarda az çok görülüyor olabilir ateşleme sistemini elemden geldiğince öteden beri hep sarıp sarmalamışımdır.Ufak tefek durumlara pabuç bırakmıyor ama ırmak yatamlarında ani çukurluklardan dolayı bazen kaputun burnu anıden suyun içinde kaybolabiliyor.Biraz da üşengeçlik yapıp vantilatör kayışını gevşetmeden girince pervane santrafüj gibi su pompalıyor ve sorun çıkabiliyor.
Şimdi bir WD 40 alıp bunu araçta hep bulundurmamda ve kritik durumlarda suya girmeden uygulamakta fayda olduğunu anlıyorum.
Tekrar teşekkürler.

wd 40 suya gırılmeden once kullanılırsa kesın cozum. Hatta sudan dolayı stop eden motoru calıstırmak ıcın suyu kurulamak yerıne wd 40 la yıkamak daha kolya oluyor. Wd 40 dısında baska marka kullanmayı ( dıger pas sokucu ve yaglayıcıları ). Ne yazıkkı ben denedım. Bır sure sonra elektrıgı tamamen kesıyor. :smiley: Fan kayısını gevsetmeye hıc gerek duymadım. Motor hava gırısından su gırmedıgı surece yola devam.

vosdost' Alıntı:
wd 40 suya gırılmeden once kullanılırsa kesın cozum. Hatta sudan dolayı stop eden motoru calıstırmak ıcın suyu kurulamak yerıne wd 40 la yıkamak daha kolya oluyor. Wd 40 dısında baska marka kullanmayı ( dıger pas sokucu ve yaglayıcıları ). Ne yazıkkı ben denedım. Bır sure sonra elektrıgı tamamen kesıyor. :smiley: Fan kayısını gevsetmeye hıc gerek duymadım. Motor hava gırısından su gırmedıgı surece yola devam.

WD 40'ı bugün denedim,sonuç tam bir fiyasko oldu.Haber vermek istedim.

seyit' Alıntı:
WD 40'ı bugün denedim,sonuç tam bir fiyasko oldu.Haber vermek istedim.

Haydaa yıllardır kulllandıgım yontem bır terslık var. Wd 40 nereye sıktınız?
Wd 40 sıkılacak yerler:
1- Bobın kablosunun fısı ve bobın gırısı
2- dıstrıbutorun ustundekı 5 tane kablo gırısı ve kablo fıslerı
3- Bujıler ve kablo fıslerı
4- Dıstrıbutor kapagı ıc kısmı
5- Bujı palatın ve dıstıbutorun ıcı.

Eger bunların hepsıne wd 40 sıkıldıysa ve suda camurlu degılse motorun stop etmesınde baska bır sebeb var.

Avartar resmımdekı su gecısının devamı. Ilk once karsı kıyıya gectım, baska bır yerden donuste motor su aldı ve sımdı yukluyecegım yerde motoru ben stop ettım. 3 sılındır su almıstı.

185708_694001643028_4710282_38121780_708361_n.jpg

vosdost' Alıntı:
Haydaa yıllardır kulllandıgım yontem bır terslık var. Wd 40 nereye sıktınız?
Wd 40 sıkılacak yerler:
1- Bobın kablosunun fısı ve bobın gırısı
2- dıstrıbutorun ustundekı 5 tane kablo gırısı ve kablo fıslerı
3- Bujıler ve kablo fıslerı
4- Dıstrıbutor kapagı ıc kısmı
5- Bujı palatın ve dıstıbutorun ıcı.

Eger bunların hepsıne wd 40 sıkıldıysa ve suda camurlu degılse motorun stop etmesınde baska bır sebeb var.

Bu 5 maddeye ilave tüm buji kablolarının ve bobin ile distribütör arasındaki kablolarn üzerine de boydan boya sıktım.
Suya dalmadım fakat basınçlı su ile motoru yıkattım.Distribütörün içerisini hava ile iyice kurutmadan mümkün deyil çalışmadı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR