Ynt: Jeep LM (1956) Konusunda Yardımcı Olur musunuz?
Anlaşılan cj nin cazibesi sizi etkilemiş. O zaman doğru aracı almak önemli. İlk olarak modelden başlayacağım. Kesinlikle 78 ve sonrası cj leri tercih edin derim. Diğerlerinden farkları ön frenlerin disk olması şanzımanın 4 ileri olması ve daha yeni olması. Ama 78 öncesi cj ler kötü anlamında söylemedim. Avantajlı başlarsınız o kadar. Model olarak da CJ-7 yi öneriyorum. Hem arazide başarılı hemde iç mekanı cj-5 lere göre daha geniş. Yapılı bir araç mı yoksa ucuz bir araç alıp yapmı derseniz, ben kaportası, motoru ve şanzımanı düzgün çıplak bir araç alıp, kendi zevkinize ve ihtiyaçlarınıza göre eklemeler yapmayı uygun görüyorum. Ama bu toplu bir araç almaktan maliyetli olacaktır. Alacağınız aracın önceden off-road için kullanılmamış olması masraflarını azaltabilir. Bayandan temiz bulun bir tane diyeceğim ama cj için böyle bir şansınız yok sanırım. Ama asfalt cj leri her zaman daha az yıpranmıştır. Birde ucuz diye gidip 4 silindirli willys türünde cj ye benzeyen araçlardan almayın. Ne yakıttan tasarrufunuz olur ne de arazide istediğiniz gücü bulabilirsiniz. Devamlı hararet yapan 2 ayda bir conta yakan 1. viteste bağırıp 2. viteste gaz yemeyen, satışı da zor olan bir üvey evlat edinirsiniz o kadar. Sağlıklı ve güzel toplanmış bir cj ile uzun yol yapmak diğer araçlardan farklı değildir.Son bir yılda yaklaşık 8000 km uzun yolda kullandım. Üstelik bunun 2bin km si 35 lastiklerle oldu. Düzgün bir ön düzeni olan cj uzun yolda sizi yormaz. Hız konusunda çok rahat 120 km nin üzerine çıkabilirsiniz. Ama ne kadar araziye yaklaşırsa cj, o kadar asfalttan uzaklaşıyor. Şimdilerde şasisi yerden 60 cm yüksek cj ile uzun yolda 80 km/h ortalama hızla gidebiliyorum. Çok severseniz çok para harcıyorsunuz, arazide yapabildiklerini gördükçe neden daha iyisi olmasın diyorsunuz. Dur demesini bilirseniz cj sizi mutlu eder. Ama yine de az bütçeye yürüyecek bir araç değil. Lada yada vitara göre kıyaslandığında en az 2 kat pahalı.