Ynt: Jeep'ler de Şase Numarası Bilinmeyeni
huseyin43' Alıntı:
araştırıp bu bilğileri paylaştıgın için teşşekürler seyit abi.
şimdi benim aracın neresinde oldugunu üreten fabrika bile bilmiyor sase numarasını ;D
Hüseyin bey,fabrikasının şase üzerinde numaranın nerede olduğunu bilmesi biryana , şase de öyle bir numara zaten hiçbirzaman olmamıştır.Ben bundan kendi adım kadar eminim.
Senin jeepteki etiket üzerinde fazladan görülmekte olan numara ise o jeep'in kendi orijinal benzinli motorunun seri numarasıdır.
Motor değiştiğinde yenilenen ruhsatta motor no kısmına sadece yeni dizel motorun faturasındaki ve beraberinde ayrıca verilmiş olan metal etiket üzerindeki numarayı yazıp , şase no kısmına da yine kendi orijinal göğüs etiketi üzerindeki şase no yazılmış olacakken o dönem de ruhsatı dolduran bir dangalak şase no kısmına orijinal motorlu olduğu döneme ilişkin seri no'sunu asıl ruhsattan olduğu gibi aktarmış.
Benim sana önerim; Emniyet Müdürlüğü,Trafik Denetleme ve Tescil Şb. Mürülüğü'ne kadar bir git.Bu aracın dosyasını arşivden getirmelerini rica et ve dosya içindeki evraklar üzerinde orijinal motorunun motor numarası ile şimdiki ruhsatta fazlalık gibi görülen numaraların aynı olup olmadığına bak.Şayet tahmin ettiğim gibi o fazlalık gibi görülen kısım orijinal benzinli motorun numarası ise sen işin % 80' nini çözdün demektir.O numaranın üzerinde yazılı olduğu belgenin bir fotokopisini iste.Hem o dosyayı arşivden istemek ve hemde o belgenin fotokopisini talep etmek senin yasal hakkın.Ancak burada da memur faktörünü göz ardı etmek istemiyorum.Görevli polis memuru ya o dosyayı arşivden getirmek veya fotokopisini vermek konusunda kendince bir yasak koyup isteksiz davranabilir.O zaman sen bunları hemen yazılı olarak Emniyet Müdürlüğü ilgili Şb.'den istersin.Sana bir cevap vermek zorundalar;ya istediğini yapacaklar veya yazılı olarak talebini bir takım gerekçelerle geri çevirecekler.Bu da önemli deyil.O zaman söz konusu bilgileri mahkeme yoluyla istersin.Hakim istediği zaman göndermesinler bakalım.(Umarım Emniyet Müd.'lüğünde kısa yoldan hallolur)
İşte sen bu belgenin bir adet fotokopisini de herzaman kendin için alıkoyup diğerini gerektiğinde TÜV yetkililerine gösterir ve durumu izah edersin.Onlar da buna hala itiraz ederse,yine mahkeme yoluyla fakat çok büyük olasılıkla Üniversite incelemelerine vs gerek kalmadan bu iş çözülür diye düşünüyorum.
Gerektiğinde hem TÜV istasyonunda ve/veya hemde mamkemede Willys jeeplerin şaselerinde fabrikasınca vurulmuş bir numaranın hiçbir zaman olmadığını savun ve hiç korkma.Araştırılmasını talep et.Bırak bulsunlar bakalım hangi jeep'in (Ama Willys ve Kaiser dönemleri) şasesinde vurulmuş bir numara varmış.Sen olmadığını ispat ederken onlar da olduğunu ispat etsinler.İçin rahat olsun.Yasal ve teknik olarak böyle hiçbir bilgi ve belge bulamayacaklardır.Dahası olmadığını kendileri görecektir.
Kolay gelsin.