Jeep'lerimizle Şehir Hayatında Bencil miyiz?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan beatrix Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,664

beatrix

Zirve
Yer
istanbul
Yeni üyemiz Alfonse`nin yazisindan bir alinti; <Canadalı aile JEEP' lerini satıp, doğa' ya zarar vermemek adına Lexus'un ELEKTRİKLİ kocaman 4*4' ünü almış bi sürü paraya. --Millet aya gitti, işi gücü bitirdi, öbür dünyayıda çözdüler heralde, bu dünyaya fayda sağlamak için para saçıyor--- Biz hala yeryüzünü idrak edemedik--- Medeniyet başkaaa bişiiiii <Tabii

Burada dikkat edilecek bir yani es gecmemek lazim; Mademki bir ideal ugruna bu kadar parayi harcayabiliyorlar o zaman dogrusu; diger Jeep`ide hurdaya vermek veya imha etmek olurdu. Sonucta bu davranis bir anlamda " ben bu Jeep`le dogaya zarar vermeyeyim sana satayim, sen zarar vermeye devam et" :mad:

Bir baska bakis acisida tabiki; Ok. Yol disinda (Offroad ) bir cok artilari var ;) ama sehir icinde gereklimi. ? Sehir icinde kullanilmalimi... ::smiley: bu konuda bencillik yapmiyormuyuz... ::smiley:

Etiketler
Ynt: Jeep'lerimizle Şehir Hayatında Bencil miyiz?..

Beatrix bu yazısının bi kısmını bu konuyu açmasına vesile olan cümlelerimin olduğu konuyada yazmış, o konu içinde yazdıklarımın burdada olmasını isterim:
----Hiç bu boyutuna kadar düşünmemiştim. Doğru... ( ne yaptılar eskiyi bilmiyorum ). Ama çöpleri felan çıldırasıya ayırdıklarını, ülkede, eyalette ve evde sigaraya aşırı karşı olduklarını biliyorum. Dostlarımız TR' de daha sigaranın yeterince yasaklanmadığı düşünüyor ve bu yüzden buraya gelmiyorlar. Protesto ediyorlarmış sağlıksız yaşamı. Bekleyecekmiş iyice yasaklanana kadar, 2 sene felan, öyle gelecekmiş. Bende buradaki yaşamsal stresten bi saat önce ne yediğimi unutuyorum. Adamlar çözmüş bi sürü sıkıntıyı GERÇEK GERÇEKLERLE ilgileniyorlar. Neyse bu uzun konu, bu başlıkta yeri değil galiba sanırsam Başka biyerde tartışıp fikir alışverişi yapmaca...-----

Benim bahsettiğim ülkenin o şehrinde koşullar çok ağır. Montreal' de kar o kadar çok ki, bizim Karsımız gibi. O koşullarda büyük olmasada bile en azından bi 4*4 araç; ihtiyaçlarını karşılamaları için şart. Peki, Kars' ta, Montreal' da 4*4 makina lazımda, İstanbul' da, Ankara' da, İzmir' de lazım mı? Gerçekten tartışılır ve hatta çok ciddi platformlarda tartışılıyor da.
Bence; yakıt tüketimi TARZIMIZDA, çevreye olan duyarlılığımızda tavizsiz ve göze batar şekilde örnek davrandığımızda bir sorun yok. Başka insanların özgürlüğüne, hakkına, geleceğine saygılı davranmak daha sivri olmamız gereken bir konu. Eleştrilen büyük hacimli makinalara sahip insanlar bu hassasiyeti daha fazla gösterdiğinde; çekilen aşırı dikkat sosyal duyarlılık babında pozitife dönüşecektir TE anlayan bulana aşkolsun.
Burada da okudum; çevremde de görüyorum, bırakın çevre bilincini, kullandığı araç bilincine bile sahip olmayan çoookkkk hede hödöö var.....
Hepimiz görmüyormuyuz.....
Koltuğun sol tarafında yerde taşıdığı sopayı kullanmayı çok iyi bilen insanımız, koltuğun sağında ki, vites kolunun yanındaki arazi vites kolunu/sopasını kullamayı bilmiyor. Onuda bırakın, arabayı alırken orjinal mi, değişeni, boya var mı diye anlama beceresine sahip insanımız ( sokaktaki herkes exper ), aracın içindeki yol bilgisayırını sadece depodaki yakıtla ne kadar gideceğini ölçmek için ayarlıyor veya ayarlattırıyor, yol bilgisayarının düğmesine parmağı değince değişen modunu bile bi kaç defa daha basıp eski haline getirmeyi bilmiyor, çalıştığım yere getiriyor, ekranda garip gurup yazılar çıktı, düzeltin diye, öğretmeye çalışıyorum, almak istemiyor....

Hayır; bu şartlarda bencillik yapmıyoruz, ama dikkat: b i z d e n bahsediyorum, o n l a r d a n değil.
Bizim sosyal hizmetlerimiz zararsız keyif hakkını bize ( B İ Z E ) verir.
Yapsak yapsak, araçlarımıza haksızlık yapıyoruz. Haski Antalya' da, Bodrum' da beslenmemeli, Kangal' da evde olmaz.....

Ben şahsen istanbul Ankara gibi şehirlerde kullanmazdım.
Ha şuda var sahip olmakla kullanmak arasındaki farkıda ortaya koymak lazım. İstanbul'da olsaydım şehir trafiğinde 4x4 araç kullanmazdım. Pek mantığı yok.Zaten binmekten zevk aldığımız araçlarda şehir trafiğinde bize pek umduğumuz hazzı vermez.Fakat ikinci bir araç olarak off road da veya arazide kullanmak üzere hatta hoby amaçlı olarak bile bulundurmak caizdir :smiley: diye düşünüyorum. Yani amacına uygun yerlerde kullanmak lazım

Birkaç değişik açıdan bakılabilir diye düşünüyorum .

Bir grup jip-suv kullanıcı var ki , hayatında araziye çıkmayan , araziyi bırakın yayla yoluna gitmeyen ama lüksün ve prestijin sembolü diye jip kullanan . Ki ne yazık ki suv-jip tür araç kullanıcılarının büyük çoğunluğunu bu grup oluşturmakta . Ben çaıkçası butür kullanımı onaylamıyorum . Çünkü bu sınıfa giren kendini bilmezler hem trafikte tehlike yaratmakta hem park alanlarından sıkışıklığa yol açmakta bunun yanında da belki de çevreye daha fazla zarar vermekteler .

İkinci grup ise , 4*4 araçları arazide , doğada kullanmak için alanlar . Bu gruba dahil olanların bencillik yaptıklarını düşünmüyorum . Çünkü bu gruba dahil insanlar , gerçekten doğayı çok seven , çevreye karşı duyarlı ve çevre için ellerinden geleni yapan insanlar . Zaten neyazık ki doğada hareket edebilmek için 4*4 araçlara muhtacız . Şehir içinde kullanım meselesine gelince . Şehir içi ve dışında kullanmak üzere iki araç almaya herkesin bütçesi müsade etmeyebilir . Dahası iki ayrı araca sahip olmak harcamalar ve tüketim olarak bir arazi aracından daha mı iyi olur tartışılır .
Ayrıca şuda var ki, küresel ısınmanın , dünyadaki sefaletin ve çevre felaketlerinin başlıca sorumluları gelişmiş büyük ülkeler . Çok çevreci olmalarını sağlayan yüksek yaşam standartlarını daonlara sunan dünyanın tamamına ait pasatanın çoook büyük kısmını kendileri yemeleri . Bizim ülkemizin şartlarında yaşasalardı bizim kadar çevreci olabilir miydi acaba ?

Saygılarımla ...

Sevgili ssbman,

Aslında size sonuna kadar katılıyorum. Arazi aracı kullanmayı sosyal statü ve gösteriş olan benimsemişlere zaten sözüm yok. Çünkü ne kadar anlatsak ta anlayamazlar. Tek amaçları vardır toplumda, eşine dostuna, elaleme karşı "ben Jipe biniyorum" demektir. Eşim de bir şehir içi ZJ kullanıcısı ama niçin? Yılda max 3.500 - 4.000 km yapıyor. Hatta aracı son servise götürdüğümde bilgi ekranında "6.550 Km to Service" yazıyordu :smiley: Aracı yerinden kaldıramasan bile ehliyet verilen bir memlekette yaşıyorsak binlerce gerizekalıca trafik kazasını her gün görüyorsak hiç değilse çoluk çocuğumu taşıyan araba sağlam olsun diye. Yoksa minik bir araç nemize yetmez...

Geçen hafta yağan yoğun yağmurda Gayrettepe - Kozyatağı arasında tam 5 trafik kazası vardı ve bunların biri haricinde hepsi virajda ıslak zeminde fren köklemektendi. Yıllardır motosiklet kullanırım ama dünyada belirli bir silindir hacmindeki motoru kullanıp tecrübe edilmeden bir üst cc motor kullanma yetkisi verilmez. Bizde ise 18 yaşına girmiş kanı kaynayan tecrübesiz genç delikanlıya A2 ile birlikte 1300 cc race makinası verilir. Aslında bu ölüm makinası haline dönüşmeye çok meyilli bir alettir ama kimin umrunda?

Ben ise hem bir binek hem de 4x4 kullanıcısıyım. İşim gereği abuk subuk dağ tepelere, çamurlu yer ve şantiyelere 4x4 ile gitmenin gerekliliği var. Ha birde bunun bir avantajı var yüksek araç virajı binek araç kadar alamaz gibi bahanelerle gaza daha az dokunur ve sürat yapmazsınız. Belki de gaza daha az basarak 1.6 cc araç kadar çevreyi kirletirsiz ??? (mi acaba?) Hatta yüksek araçtan sonra binek araç size angarya gelir.

Benim ki biraz züğürt tesellisi gibi oldu sanırım ama anlattıklarım arasında az biraz gerçek payı da var ;)

Selamlarımla,

LPG Konusunu atlamamak lazım aslında ...

LPG li aralarımız hem benzn hem dizelden daha çevreci aslında ...

Dediğim gibi , keşke herkes bizim kadar duyarlı olsa çavre konusunda .... Zaten bugün yaşaıdğımz sorunların hiçbirini yaşamaıyor olurduk . Bu sebeple pekte bencil olduğumuzu düşünmüyorum

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,053
Kayıtlı Üye Sayımız
166,797
Kaydolan Son Üyemiz
Baran58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR