aslanahmet
Zirve
Merak ettiğim bir konu var. Bazı jeneratörlerin direk 12 volt çıkışı var. Bu çıkış kablolarını direk aküye bağlayıp, aküyü şarz edebilirmiyiz?
karagozlers' Alıntı:Şarj dinamosunu rüzgar gülü ile çevirsem akü şarj edebilirmiyim
Herhangi bir motorun çıkışına konjektörüyle birlikte oto alternatörü takarak akü şarj edebilirsiniz. 90A bir alternatöre takmanız gereken akünün kapasitesi farklı bir olay. 90A alternatör max. 90A akım üretebilir. Halbuki akünün şarj esnasında çekeceği akım akünün dolululuğu ve aküye verdiğiniz gerilimle ilgilidir. Kaldı ki aküyü şarj ederken genelde akünün Ah değerinin %10'unu aşmanızı pek tavsiye etmiyorum. Zorunlu hallerde akü üreticisi de izin veriyorsa, %30 değerlerine kadar çıkılabilir.orbay74' Alıntı:Gecenlerde bunalmıslıktan ve kolum agrıdıgı (zımpara yapmaktan) bır gunde kendıme bır gun tatıl vermıstım. Bır arkadas vasıtası ıle bır oto elektrıkcısı ıle tanıstım. Zıhnımde tasarladıgım bazı uygulamalarımdan bahsettıgımde , jeneratorle aku sarj konusundan ve kullanım olarak da mobıl bır motora (1,5 Hp) Akuple baglantı ıle 90 amper bır alternator tasarımdan bahsettım. Kendısı duzenegın ıyı bır hesaplama olarak sonuc alınabılecegını , ancak şarj edılen aku ıle alternatorun aynı degerı tasıması ve mobıl motorun en yuksek degerdekı tork dosunune ayarlanarak (tahmını 1500-1600 devır) akrıca aletnator uzerınde ısıyı kontrol eden bır termostatık rolenın ılave edılmesını tavsıyesınde bulundu. bu sıstem uzerınde tek endısenın alternator demarajının mobıl motor donusundekı zorlayıcı etkının gozlenmesı gerekebılecek gıbı.
Şahsi dusuncem olarak bu aygıtı gerceklestırmeye calısmam gerektıgını dusunuyorum (ılerıye donuk) . Dostlarımızında konu uzerınde ınceleme yapması veya ıctıhatından son derece memnun olurum.
Sevgı saygı selamlarımı yolluyorum.