Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan murat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,663

murat

Ana Kamp
Mesajlar
30
Tepkime Puanı
20
Yer
Trabzon
Web
merakligezgin.com
Kaçkar Dağı, Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize’de yer alır. Hemen hemen her türlü doğa sevdalıları, doğa sporları tutkununları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir bölgedir. Her türlü seviyedeki dağcılar için farklı zorlukta çeşitli rotaları vardır. Trekking yapmayı sevenler, dağcılığa yeni başlayanlar, güney yüzündeki (Dilberdüzü) “Güney Rota”sından rahat bir yürüyüşle zirveye çıkabilirler. Sadece yürümek istemeyen ama fazla teknik rotaya da girmek istemeyenler, altların biraz boşluk hissiyle beraber enfes bir manzarada tırmanışın heyecanını yaşamak istiyorsa dağa kuzey yönünden (Ayder – Kavron) yaklaşık Kuzey doğu klasik rotasından zirveye ulaşabilir. Ama asıl heyecan elbetteki buzul tırmanışıyla yaşanır. Bu konuda da Kaçkar dağcılara iki alternatif sunmaktadır; kar-buz-kaya karışımı bir tırmanış için Küçük Buzul, uzun soluklu bir buzul tırmanış keyfi içinse Büyük Buzul rotası dağcıları kendine çekmektedir.



Büyük buzul rotasından tırmanışı için en ideal kamp yeri Öküz yatağı’dır. Bunun için dağa kuzey yönünde yaklaşmak gerekir. Rize’ye ulaşmak için pek çok alternatif mevcuttur. Gerek şehirler arası otobüsler gerekse de ilçelerden hareket eden minibüslerle veya belediye otobüsleriyle Çamlıhemşin sapağına kadar gidilebilir. Çamlıhemşin sapağında bulunan minibüslerle Ayder Yayla’sına ulaşmak mümkündür. Eğer alışveriş yapılmamışsa, hala alınacak bir şeyler varsa en ideal ulaşım yolu öncelikle Pazar ilçesine gitmek, burada ihtiyaçlar görüldükten sonra ilçeden kalkan minibüslerle Ayder’e ulaşmaktır. Alışverişlerin mümkün mertebe Pazar’dan yapılması ekonomiklik açısından önemlidir. Çamlıhemşin veya Ayder’den de alışveriş yapılabilmesine karşın buraların turistik yerle olduğu unutulmamalıdır. Ekonomiklik göz önüne alındığında bir diğer alternatif olan otostopta unutulmamalıdır. Özellikle tatil günler, hafta sonlarında az kişiyle otostop vasıtasıyla Çamlıhemşin sapağından son nokta olan Yukarı Kavron yaylasına kadar da gidilebilir.


Eğer otostop şansınız yoksa Ayder’den Yukarı Kavron’a kadar uzun bir yol sizi bekliyor demektir. Yazın ekibe göre 4-6 saat arasında gidilebilecek olan Ayder-Yukarı Kavron yolu iyi bir kar yağışından sonra 2 günü bulabiliyor. Yaz mevsiminde ekibi çok zorlamadan ideal olarak ilk gün Ayder -> Yukarı Kavron, ikinci gün Yukarı Kavron -> Öküz yatağı kamp alanına çıkılabilir. Kış mevsiminde ise karın durumuna göre ilk gün Ayder > Aşağı Kavron ikinci gün Aşağı Kavron -> Öküz Yatağı kamp alanına ulaşılabilir. Kışın özellile Aşağı Kavron-Yukarı Kavron arasındaki çığ parkurları ve kar durumu göz önüne alınarak tırmanışa gece 03:00 – 04:00 arası başlamak hem sert kar üstünde hızlı ilerleme hem de çığ riskinden korunma imkanı sağlar. Her ne olursa olsun güneş altında Set’e ulaşacağınızı düşünürsek Set -> Öküz Yatağı arasındaki 1-2 saatlik mesafeyi güneşin yumuşattığı karla boğaşarak 3-4 saatte geçebilmeniz olası. Kamp yerine ulaştıktan sonra ise yapmanız gereken artık doğanın keyfini çıkarma.
Kamp yerin olabildiğince düz bir alan olduğundan dolayı kamp yeri sıkıntısı çekmek diye bir şey yok. Hemen kamp alanının yanında akan pırıl pırıl, buz gibi dere kış mevsiminde metrelerce karın altında kaldığından dolayı kar eritmek kaçınılmaz oluyor. O yüzden yaz mevsiminde gidip tadını çıkarmak lazım :smiley: .


Büyük buzul rotasından tırmanış yapmak için en ideal kamp yeri Öküz Yatağıdır. Kamp yeri büyük buzulun tamamını gördüğünden dolayı rotayı önceden detaylı olarak inceleme imkanınız da mevcuttur. Tırmanışa başlamak için gün ağarmadan 04:00 gibi yola çıkmak idealdir. Böylece buzula daha güneş vurup taş düşürmeye başlamadan siz çoktan buzuldan çıkmış olursunuz. Aksi halde ısınan buzuldan aşağı akan taşlar tehlikeli olduğu gibi büyük bir kazaya sebep olabilecek niteliktedir. Kamp yerinden hareket ettikten yaklaşık 1 saat sonra buzul girişine ulaşabilirsiniz. Buzul’a girmek için ideal olan nokta buzulun nispeten daha az eğimli olan sol bölümüdür. Burada zamana ve ekibin durumuna göre giriş kısmında sabit hat döşemeyebilirsiniz. Ancak yine de emniyetli bir geçiş için giriş kısmında kurulacak olan yaklaşık 30-40 metrelik bir sabit hat güvenle buzulun üstüne çıkmanızı sağlayacaktır. Yaz mevsiminde açık olan çatlakların üzeri kışın tamamen karla kapanmıştır. Giriş kısmında ki küçük çatlakların üzerinden atlayarak geçmeniz mümkün. Eğer erken bir tarihte tırmanış yapıyorsanız küçük çatlakların üstü hala kar kapalı olabilir; buralarda dikkatli olmak lazım. Büyük buzuldaki en önemli geçişlerden biri 3500 metrede bulunan çatlaktır. Kış mevsiminde üstü tamamen kapalı olan çatlak yaz mevsiminde tüm güzelliğiyle karşınıza çıkıyor. Çatlağın sağından veya solundan, nispeten daralmış olan bölümlerin üzerinden atlayarak geçebilirsiniz. Eğer şanslıysanız zaman zaman çatlağın üzerinde oluşan doğal köprülerin üzerinden de emniyet alarak hızlı bir biçimde geçebilirsiniz. Aksi halde zorlu bir geçiş sizi bekliyor. 3500 çatlağını geçtikten sonra buzulun sonuna geldiniz demektir. Önünüzde son bir engel olarak 3700 geçidine ulaşan dik bir etap kalır. Kışın kardan dolayı bu etapta herhangi bir sabit hatta ihtiyaç duyulmasa da 70 derecelik eğime ulaşan bu kısımda buzulun üstünün açık olduğu dönemde sabit hat kurmak güvenlik için gereklidir. Bu etabı da geçtikten sonra artık ayaklarınız yeniden taşların üstüne basacaktır. Başta kramponlarınız olmak üzere tüm buzul malzemelerini artık çantanıza kaldırma vaktiniz gelmiştir.


3700 metre geçidinden sonra hemen sol tarafa doğru alçalıp güney klasik rotasına ulaşırsınız. Buradan da zirveye manzarayı seyrede seyrede trekking tadında bir tırmanışla ulaşırsınız. Türkiye’nin en yüksek 4. dağının, Kaçkar Dağı’nın zirvesindesiniz artık. Molanızı yüksek irtifa dalışlarının da yapıldığı Deniz Göl’ü ve Türkiye’nin ender buzullarından bir diğeri olan Ergör Buzulu’na karşı geçirirsiniz. Dönüş ise kuzey-doğu klasik rotasını takip ederek Öküz Yatağınızdaki kamp yerine ulaşırsınız.


Kış mevsiminde ise asıl tehlike 3700 metre geçidinden sonra başlar. Çünkü önünüzde geçmeniz gereken büyük bir çığ parkuru vardır. Geçitten sola doğru biraz alçalıp hemen ardından yükselirsiniz. Karşınıza devasa çığ parkuru ihtişamıyla çıkar. Erken saatte teker teker bu etabı geçerek zirveye yoluna girersiniz. Saat ilerlediğinden ve güneş yükseldiğinden dolayı zirvede çok fazla kalmadan geri dönmeniz gerekir. Kışın dönüş için en ideal rota yine Büyük buzul rotasıdır. Bu da dönüşte çığ parkurundan tekrardan geçmek anlamına geliyor. Geldiğiniz rotadan hızlı bir şekilde geri dönüp çığ parkurunu da güvenli bir şekilde geçtikten sonra önünüzde 3700 geçidine çıkan bir etap gelir. Tüm yorgunluğun üstüne bu etabı da çıktıktan sonra geçitte verilebilecek kısa bir molanın ardından tekrar buzula girilip aşağıya oyalanmadan dönülmelidir. Geceyi buzulda geçirmek hiçte parlak bir fikir değil eminim ki.


Kampa dönüldükten sonra zaman varsa bir gün daha burada kalınıp doğanın tadını çıkarmak tavsiye edilse de genelde zaman olmaz :smiley: . Öküz yatağından sabah hareket edildiği takdirde yaz/kış 1 günde Ayder Yayla’sına ulaşmak mümkün. Ayder Yaylası’ndan tekrar minibüsle veya otostopta Çamlıhemşin sapağına ulaşıldıktan sonra ise geriye sadece sizi eve götürecek bir otobüsün geçmesini beklemek kalıyor.
 

Etiketler


Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Yukarı Kavron'da Mehmet Ali Amca var. 70 küsür yaşında ama seni beni solda bırakır uçar gider. Ama sen gittiğinde muhtemelen orada olmaz. Yine de bir sor sen. Çok sevimli biri. Kaçkar'a beş kez çıkmış :smiley: Bana kartını vermişti, üzerinde King of Kaçkars yazıyordu :p
 

Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Vita abi senin elemani buldum. Daha dogrusu rastladim. Yukari Kavron'dan Okuz Yatagi'na dogru giderken koyun icinden gecip ordan kucuk bi tas kopruden gecerken bi amcaya rastladik. Ama amcam nasil dinc, nasil neseli ve nasil konusuyor; dur durak yok. Laf arasinda ben 5 kere kackara ciktim deyince dedim abi yoksa Mehmet Ali amca sen misin? ;D simdi 71 yasinda ve nerden baksan en fazla 50 yasinda duruyor. Super bi insan, muhabbeti nesesi inanilmaz. Selami var cok; en kisa zamanda bekliyormus "My Home" 'a ;D
 



Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Vay Mehmet Ali amcam vay :smiley: Muhabbetini çok özledim vallah. Bir de sevdiği adama harika bir bal getiriyor. Hafif acımsı ama harika bir bal. Kendi de bal gibidir zaten :smiley:
 

Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

hafif acımsıysa sen hakiki balı yemişsin murat. bu arada aklıma trabzondaki yayla yolunda karşılaştığımız "dabanca, dop, düfek, domatiz, mermi, tevrimci temokrat müslüman milliyetçi" dayılar geldi :D :D
 

Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

O değil de ben neden kitlelerle yiyecek yoluyla iletişim kuruyorum acaba? ::smiley:
 

Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Evet burada o kadar yazdık çizdik King of Kaçkars diye. Nette aranırken bir baktım bizim Mehmet Ali Amca ;D Slovenyalı bir dostumuzun sitesinde gördüğüm kadarıyla ünü taa oralara kadar yayılmış ;D ;D ;D


Tilen kingofkackar


Tilen kackar
 

Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Umarım Mehmet Amçamızın Da Gözü Acılıp,amçamızın Teki Gibi Ağrıyı Parselleyip Ayak Bastı Parası Almaya Çalışmaz.
 



Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Hayır be abi, Mehmet Amca gözünün tuttuğuna çok güzel bir bal da hediye ediyor ;)
 


Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Allah uzun ömür vede sağlık versin Mehmet Ali Amcamıza...Helal olsun...Hem yaşını hiç göstermiyor, hemde halen dimdik çakı gibi...Baksanıza turistlere rehberlik bile yapıyor...Maşallah amcama...Murat Can hocam umarım birgün cümbür cemaat gideriz buralara...Hem Kaçkar yaparız, hemde Mehmet Ali amca ile tanışırız...Ve tabiki kendimizi sevdirebilirsek, o meşhur balından da, bal gibi sohbetinden de tadarız...
 


Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

..kuzey sırtından ağustosda çıktık ama buzul olayı şimdilik bizi aşar ilerde umarım selamlar. www.tonozdagcilik.org
 



Ynt: Kaçkar Dağı Büyük Buzul Rotası

Tühhh bir ben mi tanıyamadım şu Mehmet Ali amcayı.. :( Neyse Kaçkar'a gittiğimde ilk iş bu olsun..O kadar anlattınız ki görmeden olmaz demeye başladım.... :D :D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,025
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst