Kaçkar Dağları Büyük Trans Geçişi ZİRVEDAK (Temmuz 2005)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,171

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
KAÇKAR DAĞLARI BÜYÜK TRANS GEÇİŞİ 2005 Temmuz
KAÇKAR DAĞLARI BÜYÜK TRANS GEÇİŞİ FAALİYET RAPORU

DÜZENLEME : Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü – İZMİR

TARİH : 22–30 Temmuz 2005

KATILIMCI-SPORCU : 14 kişi

REHBER : Zeynel AYDIN ( Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü )

EKİP ÜYELERİ : Yasar KUSBECİ, Filiz ÂŞIK, İsmail DÖNMEZ, S.Serdar NOYAN, Bayram KUYTAN,
Hakan Çakıroğlu, Semih Karakelle, Tolga Akgün, Hayri Aytar, Fatma Özay, M.Pınar Erkan, Kadir Karaküçük, Pelin SAYDAM

ULAŞIM : İZMİR – ERZURUM – YUSUFELİ – YAYLALAR KÖYÜ – OLGUNLAR MAH. ARAÇ İLE KİŞİ BAŞI ULAŞIM GİDERİ; 90.00 YTL. Katır Ücretleri 15.00 YTL/KİŞİ

ALTERNATİF ULAŞIM :ERZURUM-İSPİR-Sırakonaklar Köyü – Çavuşlar mahallesi üstünden dilber düzüne ulaşım daha kısa ve daha ekonomik. Kişi başı ulaşım katır dâhil 80 YTL

YEREL HALKLA İLİŞKİLER: Her iki alternatif üzerinde yaşayan halk ile sıcak ilişki kurmak mümkün. Yusufeli olgunlar hattında insanlar daha çok ticari davranırken, İSPİR-Sırakonaklar hattında insanlar daha misafirperver ve İkram sever.

FAALİYET ROTASI : Yusufeli – Yaylalar köyü – Olgunlar Yaylası – Dilberdüzü – Deniz Gölü – Soğanlı Göl (ANA KAMP ) KAÇKAR dağı ( 3.932 m) zirve tırmanışı –Soğanlı dağ (3.527 m ) K.deniz Gölü,( İkinci kamp ), Ahmet Piriştina Tepesi 3.581m Zirve tırmanışı Peşovit geçidi - Kavron gediği-Derebaşı gölü (Son Kamp alanı)– Kavron Vadisi – Y.Kavron –AYDER.

KULLANILAN KAMP MALZEMELERİ : ÇADIR, UYKU TULUMU, MAT, PANÇO-YAĞMURLUK, İLK YARDIM SETİ, OCAK, YEMEK SETİ,

BULUNDURULAN TEKNİK MALZEMELER : İP, EMNİYET KEMERİ, BATON, KAZMA, KARABİNA.

BAŞLANGIÇ NOKTASI RAKIM :
2.250 M.

GÜN İÇİNDE TIRMANILAN RAKIM :
3.450 M.
1.KAMP ALANI RAKIMI : 3.350 M

ROTA ÜSTÜNDEKİ OLASI TEHLİKELER : Deniz gölü – Soğanlı göl geçişinde Taş düşmesi. Dilber düzünden itibaren bütün rota üstünde yer yer YUMUŞAK kar yapısı dolayısıyla Blok taşlar arasında ayak-bilek sıkışması, KAÇKAR ana zirve rotasında Blok kar kayması, A.Piriştina Tepesi tırmanışı esnasında taş düşmesi. 2500 m. Üstünde Yıldırım tehlikesi.

ROTA ÜSTÜNDEKİ KAMP/ÇADIR VE SU ALANLARI : Dilberdüzü- Deniz gölü – Soğanlı göl- Peşovit düzlüğü –K.deniz gölü Derebaşı Gölü kamp ve çadır kurmak için uygun olan alanlar. Rota üstünde su sıkıntısı hiç yok. Her 100–200 m. aralıklarla kaynak-göze mevcut.

HAVA DURUMU : Faaliyet süresince değişken bir hava yapısı yaşandı. Sabah erken saatlerde hava genellikle açık. Saat 10 dan dan itibaren Sisli, ancak kalıcı değil. Öğleden sonraları Yağmur ve bulut geçişleri yaşandı. Zaman zaman gün ortasında şiddetli gök gürültülü ve dolu yağışı. Akşam erken saatlerde sık sık Gök gürültülü yağmur ve şiddetli dolu yağışı. Faaliyetin son günü yoğun ve kalıcı sis. Hava sıcaklığı gündüz ortalama 20–25 derece. Gece ise yer yer 10–15 derece arası.

KULLANILAN HABERLEŞME ARAÇLARI : Cep telefonu. TURKCELL- Yusufeli-Sarıgöl’e kadar yer yer çekiyor. KAÇKAR ana zirvenin 3.700 m.den sonraki yüksekliğinde bazı noktalarda çekiyor. Peşovit Dağı eteklerinde ve Sırakonaklar köyü -Çavuşlar mahallesinin bazı noktalarında Türkcell hatlı cep telefonu yine çekiyor. Kavron tarafında ise AYDER haricinde telefon çekmiyor

ULAŞIM :
İzmir –Erzurum Şehirlerarası otobüsleri ESADAŞ firması ( 60 YTL ) Erzurum-Yusufeli-Olgunlar Özel Minibüs ( İSMAİL HAKKI Önceden haber verirseniz sizi ERZURUM oto gardan alıyor.Araç değiştirmeden OLGUNLAR yaylasına kadar bırakıyor ücret 30 YTL-KİŞİ ) ile.Olgunlardan Dilberdüzü’ ne kadar katır temin etmek mümkün.Bir katırın yevmiyesi 50 EURO ve bir katıra üç sırt çantası yükleniyor.AYDER-İZMİR Doğu Karadeniz otobüs firması sizi AYDER den servis ile alıyor…Ücret 60 YTL.

24 Temmuz 2005 Pazar birinci Gün; Olgunlardan Hareket saatimiz sabah saat 05.00. Kamp çantalarımızı katırlara saat 07.00 de yüklendi. Barhal çayı kıyısında KAÇKAR ın göz bayıltan çiçeklerini fotoğraflayarak HASTAF yaylasına saat 6.30 da ulaşıldı. DİLBER düzüne kadar tempolu nefes açma yürüyüşümüz DİLBER düzünde saat 09.00 sona erdi. Kısa bir Çay-kahve ve sıcak sıvı molası ve harita üzerinde Çevreyi tanıma ve 3.000 ve üzerindeki sivrileri keşif ve tanıma molası saat 10.00 da bitti.
Kamp yüklerini saat 10.00 da dilber düzünden itibaren yüklenerek yaklaşık 2 saat sürecek bir yürüyüş ile DENİZ Gölü kıyısına vardık. Kısa bir nefes alma ve Fotoğraf çekme molası sonrasında son bir gayret ile 1 saat daha Gölün Güney yamacından tırmanarak Ana kamp alanımız olan SOĞANLI göle ( 3.300 m ) ulaştık saat 14.00. Kampa ulaşma zamanımız saat 14.00 kamp kurma çalışmaları bitiminde aynı gün içinde iyi bir A-klimatize için rotamız 3.527 m.lik SOĞANLI Dağ. Akşam gün batımı ve Gölün görüntüsü, zirveden muhteşem. OLGUNLAR-DAVALI ve VERÇENİK istikametlerini görebilecek harika bir manzarası var.

25 Temmuz 2005 Pazartesi ikinci gün; sabah saat 05.00 de kalktık ve 06.00 de KAÇKAR ana Zirve ( 3.932 M ) Tırmanışı için hareke ettik. Hava acık güneşli. On dört kişilik gurubumuzun içinde kondisyon seviyesi düşük olan arkadaşlarımızı da düşünerek oldukça düşük bir tempoda. Ana zirveye ulaşma saatimiz saat 11.30 da gerçekleşti. Hava hala açık ve güneşli. Güneyden orta şiddetle esen rüzgar akşam saatlerinde yağacak yağmurun habercisi.. Zirvede Dağlarda yitirdiğimiz arkadaşlarımız için bir dakikalık bir saygı duruşu sonrasında zirve defteri imzalandı.Geçen yıl 25 Temmuz 2004 tarihinde İzmir B.Şehir Belediyesinin Merhum başkanı Ahmet Piriştina adına zirveye bıraktığımız anı defteri zirve kutusundan alınarak saat 12.45 de zirveden dönüşe geçtik.. Aynı rota üstünden şelaleler mevkiine geldiğimizde artan su miktarı yan geçişimizin süresini i biraz uzattı… Kampa dönüş saatimiz saat 16.00. Çadırlara girdiğimiz anda yaklaşık 45 dakika süren gök gürültülü dolu yağışı başladı.Dolu yağışı sonrasında akşam yemekleri yendi ve dinlenmeye geçildi..yağış gece boyunca aralıklı olarak devam etti.


26 TEMMUZ 2005 Salı üçüncü gün: Çadırların kuruması için gecen zaman arasında sabah kahvaltılarımız yaptık ve saat 08.00 de kampı toplayarak Soğanlı gölden akmaya başlayan dere boyunca alçalarak ve Öküz yatağı tepesinin Doğu yamacını takip ederek yaklaşık 2.900 m. Seviyelerine kadar indik. Bu yükseklikte dağı yan keserek 2900 - 3.000 metre aralığında hafif bir yan geçiş ile Peşovit dağı ve Ahmet Piriştina Tepesi ( 3.581 m ) Güney eteklerine ulaştık. Saat 11.30. K.deniz gölünün alt yamacındaki düzlüğe ulaştığımızda İspir-Davalı yaylası üzerinden hava hızla bozmaya ve sis yükselmeye başladı. Bir an önce kampı kurmak için gerekli hazırlıkları tamamladık. Çadırlara girdiğimiz anda aşağıdan yükselen sis dalgası kuzeyimizdeki Peşovit dağı ve Ahmet Piriştina, Kavron tepe yükseltilerini aşamadan tekrar kamp alanımıza doğru geri dönüş yaparak alçaldı. Hafif bir yağış başladı. Ve hava tekrar açtı. Bu esnada kamp alanımıza bizim geldiğimiz güzergâhtan ama daha zor ve yanlış rota üstünden iki İsrailli geldi. Kısa bir tanışma sonrasında AYDER yönüne gitmek istediklerini belirterek rota tarifi istediler. Rotayı tarif ettik ama havanın bozduğunu yakın bir zaman içinde dolu yağabileceğini yıldırım tehlikesi olduğunu anlatmaya çalıştık ve kamp atmaya biraz da zorla ikna ettik. Kısa bir süre sonra da Şiddetli Gök gürültülü dolu yağışı başladı ve yaklaşık bir saat sürdü. Yağışın dinmesiyle Çadırlardan dışarı çıktığımızda etrafımız bembeyaz olmuştu. İsrailli arkadaşların aramıza gelerek teşekkür etmeleri hepimizi gülümsetti.

27 Temmuz 2005 Çarşamba dördüncü gün; sabah saat 08.00 de hareketle Peşovit geçidi Üzerinden Kavron vadisine Derebaşı Gölü kıyısına varış saatimiz saat 11.00. Derebaşı Gölü kıyısında KARDOVİT 3.800 m. Piriştina Tepesi 3.581 m ve Kavron tepe 3.589 m. lik sivrilerin dibinde Kavron Vadisi ve Kaçkarların Kuzey yüzününün nefes kesen manzarası arasına son kampımızı attık. Saat 12.30 ve hava sisli. Bulut geçişi devam ediyor. Yağış yok.


28 TEMMUZ 2005 Perşembe beşinci Gün;
Sabah saat 08.de hareketle haritalar da Kavron gediği olarak gösterilen vadi boyunca Kavron tepe ve Ahmet Piriştina tepelerinin Kuzey eteklerinden yükselerek Kavron gediğine gelindi. Ahmet Piriştina Tırmanış ekibi Fatmanur Özay-Yaşar Küsbeci-İsmail Dönmez-Kadir Karaküçük - Semih Karakelle-Tolga Akgün -Hakan Çakıroğlu’ ndan oluştu ve Gedikten Batı istikametine yükselen ekibimiz kılçık hattına girerek yer yer çürük kayalı parkur üstünden Ahmet Piriştina tepesine ulaştı.3.581 m.Zirveye ulaşıldığı anda saat 11.00 di. Kısa bir mola sonrasında ekibimiz dönüşe geçerek saat 13.00 da ana kampa ulaştılar. Y.Kavron yaylası üzerinden Dere başına gelen Kulübümüzün diğer Yürüyüş gurubu üyeleri ile birlikte saat 13.30 da kampı da toplayarak Y.Kavron yaylasına hareket ettik. Saat 14 de bastıran sis yürüyüş süresince etkili oldu ve hava hiç açmadı. Saat 15.30 da Y.Kavron yaylasına vardığımızda Yağış başladı.


29 TEMMUZ 2005 Cuma altıncı gün; Sabah saat 06.00 da sırt çantaları ve kamp yükümüzü minibüsler ile AYDER’e gönderdik. Kahvaltı sonrasında saat 07.00 de yürüyerek saat 10.00 da AYDER yaylasına ulaştık ve faaliyetimizi tamamlamış olduk.

Zeynel AYDIN
Faaliyet Rehberi
Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü

İRVEDAK
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,501
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

SON KONULAR



Geri
Üst