Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür mü?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aysbergtuna Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 69
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,840
Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür mü?

aysbergtuna' Alıntı:
Arkadaşlar konuyu İstanbul Teknik Üniversitesi Kartoğrafya Anabilimdalı öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Cengizhan İPBÜKER ilettim. Bana gönderdiği metni aynen yayınlıyorum. Böylece son noktayı bilimsel olarak koymuş oluruz.

"Dunya uzerinde yerkureselligi ve atmosferik etkiler dolayisiyla bir noktadan gorebilecegimiz en uzun mesafe tabi ki hesapla bulunabilecek bir degerdir. Bu problem icin bizim jeodezi (yer-olcme) biliminde ve klasik haritacilikta kullandigimiz bir formul var. (h) yukseklik (s) ara uzaklik (r) yerkuresi yaricapi (k) bolgesel refraksiyon katsayisi olarak isimlendirilmek uzere formul h=s*s*(1-k)/2/r dir. Bu formulde gecen degiskenlerden (r) yaricapini biz yaklasik 6370 km ve (k) katsayisini ise ortalama bir atmosferik deger olarak 0.13 kabul ediyoruz. Bu formulu sizin pratik kullanimiz icin soyle basitlestirebiliriz: yuksekligi (H) olan bir tepeden en fazla (S) kadar bir uzaklik gorulebilir. Bu uzaklik acik havada YUKSEKLIGIN KAREKOKU CARPI 120 kilometredir. ONEMLI NOT: hesapta yukseklik degeri de kilometre biriminde alinmalidir. Bu formulle yuksekligi 5137 m olan Agri dagindan bakildiginda en fazla 270 kilometre, yuksekligi 3726 m olan Kackar dagindan bakildiginda en fazla 230 kilometre uzakliktaki bir nokta ufuk cizgisinde gorulebilir. Agri dagi ile kackar dagi arasindaki yukseklik farki 1400 metredir. Yani aralarindaki mesafe bu kadar bir yukseklik farkina karsilik gelecek sekilde 150 kilometreden fazla ise (ki 300 km diyorsunuz) birbirini kesinlikle gormez. Uzakligin 150 kilometre olmasi durumunda bile aralarinda en ufak bir engel bulunsa (biraz saka ile karisik) mesela 75.kilometrede bir adam dursa yine birbirini gormez"


Bu nasıl hesap hocam :D
Kaçkarın zirvesi yer seviyesinde değilki :smiley: Ağrının menzili 270 km, Kaçkarın 230 km ise; bu ikisinin zirvesinin birbirine olan menzili 500 km olur.
Hesapta aralarındaki yükseklik farkı değil, yüksekliklerin toplamı alınması lazım.Tabi aralarında görüşü engelleyecek herhangi bir nesne veya kırılma olmaması durumunda geçerli bu menzil.
 

Etiketler
Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür mü?

Kimseyle tartışmaya girecek değilim, elbette ki görülür.

Hatta şu an evimin penceresinden Elbruz ve Kazbek de görülüyor. İnanmayanlar gelsin...
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

avcılar sahilden uygun hava şartlarında çıplak gözle çok ufak gördüğüm ,uludağ olduğunu düşündüğüm karlı tepeyi ,çektiğim fotoğraflarda tecrübelerinize sunuyorum...sizce de uludağ mıdır...?

4
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

birinci çekim normal modda yakınlaştırma yok.

1


1
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

2 çekim aynı yerden aynı zamanda 720 mm lik yakınlaştırmanın yarısı orta yakınlaştırmada..

2
 



Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

3.son çekimde makinamın son yakınlaştırmasını kullandım ve uludağ olduğunu düşündüğüm karlı tepe...çekim tarihi 17 mayıs 2014.fotoğraflar çekildiği gibidir hiçbir işlem den geçmemiştir...sizcede burası uludağmı...?

3
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

ayilmaz61' Alıntı:
3.son çekimde makinamın son yakınlaştırmasını kullandım ve uludağ olduğunu düşündüğüm karlı tepe...çekim tarihi 17 mayıs 2014.fotoğraflar çekildiği gibidir hiçbir işlem den geçmemiştir...sizcede burası uludağmı...?

Uludağın konumu Kuzey batı--------Güney doğu hattı boyuncadır. :D Avcılar da oturduğuğunuzu belirtiğiniz ve uludağ diyerek tahminnedip fotoğrafını eklediğiniz dağın yönünü kararlaştırıp,Uygun bir fikre sahip olabilirsiniz. ;D

Uluda konum
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

hasan bey öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim...dağcılık bilgim yok denecek kadar azdır...ekte gönderdiğim google eart tespitiyle önümde yalaova esenköy tepelerinin ardında doğrudan uludağ çıkıyor...çekimi 17 mayısta yaptım.yağmurdan sonraki çok açık bir gecenin sabahında.bursa orman bölge müdürlüğünü aradım uludağ dan başka bölgede karlı bir zirve olmadığını söyledi...istanbulu ve uludağı iyi bilen bu çekimdeki karlı zirvenin uludağsa uludağ değilse neresi olduğunu rahatlıkla söyleye bilecek enlem boylam tespit edebilecek bir arkadaşınıza yönlendirebilirmisiniz..

AVCILAR ULUDA
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

Gerek çektiğiniz fotolarda gerekse GE de dağ denize paralelmiş gibi duruyor,oysa eklediğim GE de dağ Kuzey Batı,,GüneyDoğu hattı boyunca uzandığından bu paralellikte Avcılardan görünemeyeceği kanatım doğdu.

Konu açılış itibari ile oldukça ilginç.Her gittiğim zirveden hava durumuna göre diğer zirve ve dağları görebilmek için uzunca etrafı tararım.

Avcılardan Uludağ görülürmü,,,,veya gördüğünüz uludağmı. ? Uludağa bir çok zirve yapmama rağmen bende tereddüdte kaldım.Keza sakaryadan Bursaya araç ile ulaşımda Yalava civarında mevsimine göre aynı hat doğrultusunda dağ ,,,uludağ gibi dursada çok yaklaşınca uludağ olmadığı görülmekteydi.

Aşağıdaki GE haritasında Avcılardan bakış açısıyla dağın görmeniz muhtemel hattı ile fotodaki Dağ hattının bakış açıları gözükmekte.(Eklemiş olduğunuz GE haritesındaki lokasyon verilerinden (40-55'30''-22K---- 28-47'44'21D ) daha detaylı bir araştırma yapılacaktır. )

Uluda
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

17 mayısta Bursa orman müdürlüğüne sorduğunuzda tek karlı denilen dağ,,doğrudur eklediğim fotoğraf 1 hafta sonrası 23 Mayıs taki Küçük zirve ve Kapı ( Oteller bölgesine yakın en karlı bölgesi ) Fotoğrafın açısı Muhtamelen avcılardan görülürse görülebilecek açıdır.Fakat görülebileceğini tahmin etmiyorum.

DJI00027
 



Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

Uludağ Bursa'dan bile görünmüyor, Avcılar'dan görülebileceğini zannetmiyorum :smiley: Belki çok çok açık havada ve Hasan Ural'ın isabetli olarak tespit ettiği gibi konum itibarı ile Uludağ'ın Kuşaklıkaya omuzu görülebilir..... 30-40 yıl kadar önce Karacabey tarafındaki köyümüzün köy kahvesinden Kuşaklıkaya görünürdü..(Mesafeyi bilmiyorum ama kuş uçuşu en fazla 40 km olsa gerek). Ama gerek hava kirliliği ve gerek doğal dengedeki olumsuz gelişmeler bu kadar uzak mesafeden görülmesini mümkün kılmıyor maalesef.....
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

hasan bey merhaba...gönderdiğiniz sarı ve turuncu çizgili google eart tespitinizde turuncu çizgi uludağı ortalamasına hizalamakta karamürsel tarafından bakınca....aynı tablodaki avcılardan uzanan sari çizgi ise uludağı çaprazdan görüyor...ekleyeceğim google eart tespiti tablosu gönderdiğim 2 nolu orjinal fotoğrafın google earttan tespit edilmiş halidir...avcılar sahilden bakınca önümüzde sadece deniz devamında yalovadan armutluya uzanan dağsırası gölge şeklinde ve ardında da yarık gibi kalan kısımdan uzanan uludağın zirvesi diye düşünüyorum...2 nolu resimle göndereceğim google eart tespitimi(ge4 isimli) yanyana incelerseniz çekilen orjinal fotoğrafla aynı gibi...2 nolu resimdeki gölge olan bölümün yukardaki kıvrımlarına kadar aynı...ve arkadaki uludağın zirvesini ortadaki yarık bölümü diye tarif ettiğim yerden görebilirsiniz...başkada karlı zirve arkada görünmüyor...ne düşünüyorsunuz?

Ge4
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

Avcılardan uludağ görülebilsede tam cepheden görülmesi dağın konumu itibari ile mümkün değil gibi görülüyor.Aşağıda fotoğrafını koyduğum uludağ fotoğrafında kuşaklı kaya,,oteller bölgesi üzeri,,ve küçük zirvesi görülmektedir.Uludağ zirvesi otellerin oradan bile görülememektedir çünkü daha güney doğu ve arkadadır,,

En güzeli çektiğiniz orjinal boyutlu zum lu fotoğraf ile uludağ fotoğraflarını karşılaştırmanız dir.Banada mail ile orj.fotoyu yollarsanız ancak bu şekilde son yorum yapılabilir.

hasanural34@hotmail.com

Uluda
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

hasan by....xabd@hotmail.com adresimle 3 orjinal fotoğraf 2 de ge tespiti gönderdim...532 710 86 34
 

Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

hasan bey birde olayın şu boyutu var...."istanbuldan uludağ görünürmü" başlığında google'da arama yaptığınızda wovturkey forumunda birçok tespit mevcut zaten...görünüyor...hep yüksek yerlerden görünürden bahsediyolar...incelerseniz fotolarda var...eskiye dayalı bir rivayette şu "kim sabah keşiş dağını(uludağı)görürse o gün işi rast gider"....ve 1800 veya 1900 lü yıllara ait bir tablo resimde çizilmiş den k gelirseniz...yani istanbuldan görünüyor...benim meselem avcılar sahilden çektiğim oramı?yaptığım araştırmalar doğruluyor..ama yine tecrübelilerden cevap alınca netleştirecem...ama net cevap mümkünse...bilmiyorum-uludağ-uludağ değilse şurası...teşekkürler...
 



Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür Mü?

yaklaşık 13-14 yıldır uludağdan istanbulu görmeye çalışırım yaz kış dahil şuana kadar ya 2 kere ya 3 kere görebilmişimdir. bence sizin istanbuldan gördüğünüz bursa giderken iznik gölünün orda gürle köyünün olduğu dağdır. ilk bakışta uludağa benzer ama değildir diye düşünüyorum...

gürle ENLEM: 40°23'5.79"K
BOYLAM: 29°17'46.65"D

Grle
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,975
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst